Hafta Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik belirtilerinden, anne karnında bebek gelişimine gebelik takibini adım adım yapman için merak ettiğin tüm detaylar hafta hafta hamilelik sayfamızda!

1. Hafta

Hafta Hafta Hamileliğe Hoş Geldin!

Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!

2. Hafta

Hamilelik Başlıyor: 1. ve 2. Haftalar

Hamileliğin ilk haftasında neler olur, bebek oluşur mu yoksa henüz ortada yok mudur? Gebelik haftası nasıl hesaplanır? Hamileliğin ilk hafta belirtileri nelerdir? Aklındaki pek çok sorunun cevabı burada! Hemen okumaya başla!

3. Hafta

3 Haftalık Gebelik

Hamilelik 3. haftada belli olur mu? Gebeliğin 3. haftasında neler yaşayacaksın? 3 haftalık bebeğin gelişimi ne durumda? Aklında soru işaretleri var biliyoruz. Senin için hepsini yazdık!

4. Hafta

4 Haftalık Gebelik

Büyük ihtimalle bu haftanın sonunda adet döneminin başlamasını bekleyeceksin. Başlamadığında da aklına gelen ilk şey hamilelik olacak. Eğer sen 4 haftalık hamileysen bu da demek oluyor ki minik ceninin 2 haftadır seninle! Peki, hamilelikte 4. haftada neler olur?

5. Hafta

5 Haftalık Gebelik

5 haftalık gebelik, birinci trimestere dahildir. Yani, ilk 3 aylık dönemi kapsayan birinci trimesterin, 2.ayının başlangıç haftasıdır. Peki, hamileliğin 5. haftasında neler olur?

Bu arada gebeliğin hangi haftasında olduğundan emin değilsen, başlamadan önce Gebelik Hesaplama aracımızdan doğru bilgiyi alabilirsin.

6. Hafta

6 Haftalık Gebelik

6 haftalık gebelik ilk trimesterın 2. ayına dâhildir. Sen gebeliğinin 6. haftasındayken minik bebeğin (ceninin) henüz 4 haftalıktır. Peki, gebeliğin 6. haftasında neler olur? 6 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Gel hepsine bakalım!

Hamilelik haftası konusu kafanı karıştırıyorsa Gebelik Hesaplama aracımız sana doğru bilgiyi verecek. Başlamadan önce bakmanı öneririz.

7. Hafta

7 Haftalık Gebelik

Sevgili anne, hamileliğin 7. haftasındasın. Yani 2. ayının içinde. Gebelikte 7. haftada yeni gelişmeler var mı merak ediyor musun? Bakalım 7 haftalık gebelikte seni ve bebeğini neler bekliyor?

8. Hafta

8 Haftalık Gebelik

8 haftalık gebeliğe hoş geldin! Sevgili anne, hamileliğinin 8. haftasındasın. Yani 2.ayın son haftasında. Gebelikte 8. haftaya dair pek çok şey merak ediyorsun değil mi? Bakalım 8 haftalık gebelikte ikinizi neler bekliyor?

9. Hafta

9 Haftalık Gebelik

9 haftalık gebelikte yorgunluk, açlık, bulantı, sık sık idrara çıkma gibi şikayetlerin artabilir ve bu dönem biraz zor geçebilir. Hamilelikte 9. hafta nasıl geçer diye merak ediyorsan senin ve bebeğinin başına gelecekleri yazdık!

10. Hafta

10 Haftalık Gebelik

10 haftalık gebelik ilk trimesterin son dönemine, yani 3. ayın içine dahildir. 10 haftalık gebelikte artık kafanda bebeğin cinsiyeti, boyu, kilosu senin için önemli olmaya başladı, değil mi?

Dördüncü ayla beraber hamileliğin balayı denilen 2. trimester başlar. Aklında sorular biliyoruz. Hepsini senin için cevapladık. İşte gebeliğin 10. haftası!

11. Hafta

11 Haftalık Gebelik

11 haftalık gebeliğin başlarken, minik bebeğin de 9 haftadır yolda. Bu da 1. trimesterin son ayındasın demektir.

Anne karnında 11 haftalık bebek gelişimi ne durumda, gebelikte 11. haftada nelerle karşılaşacaksın merak içindesin değil mi? Bakalım 11 haftalık hamilelik nasıl oluyor?

12. Hafta

12 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 12. haftası geldi çattı! Hamileliğin en zorlu ilk döneminin sonuna geliyorsun. 12 haftalık bebek nasıl gelişir, 12 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi, 12 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu gibi sorularının hepsine cevap verdik, hemen oku!

13. Hafta

13 Haftalık Gebelik

13 haftalık gebelik geldi, çattı! Hamileliğin 13. haftasında merak ettiğin birçok yeni şey var. 13 haftalık hamilelik kaç aylıktır? diye merak ediyorsan söyleyelim, artık 3 ayını doldurmuş bir hamilesin.

Hadi gebelikte 13. haftaya dair ne varsa öğren!

14. Hafta

14 Haftalık Gebelik

Sonunda 2. trimestere girdin. 14 haftalık gebelikte kadınların birçoğu altın çağını yaşar, çünkü artık gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan sinir bozucu semptomlar azalır. İşte bu hafta merak ettiklerin!

15. Hafta

15 Haftalık Gebelik

15 haftalık gebelikte neler olur diye araştırdığını biliyoruz. Bu ay kendine daha fazla özen göstermen ve yaşayabileceğin sorunlara karşı önlem almanı öneriyoruz. İşte 15 haftalık gebelik hakkında her şey!

Eğer hamileliğinin hangi haftasında olduğun kafanı karıştırıyorsa doğru zamanı Gebelik Hesaplama aracımızdan öğrenebilirsin.

16. Hafta

16 Haftalık Gebelik

16 haftalık gebelik döneminde ve hala 2. trimesterdesin. 16 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, 16 haftalık gebelik gelişimi ve merak ettiğin her şeyden bu yazımızda bahsettik.

“Ne kadarlık hamileyim?” soruna en doğru yanıtı almak için Gebelik Hesaplama aracımıza bak!

17. Hafta

17 Haftalık Gebelik

17 haftalık gebelikte anne karnında bebek gelişimi, annedeki değişiklikler, dikkat edilmesi gerekenler ve çok daha fazlasını senin için yazdık! Hemen okumaya başla!

Gebeliğinin kaçıncı haftasın? Hemen hesapla, öğren: Gebelik Hesaplama

18. Hafta

18 Haftalık Gebelik

18 haftalık gebeliğe hoş geldin!18.hafta, 13’er haftalık periyodlarla 3'e ayrılan hamileliğin 2. trimesterına dahildir. Gel bakalım hamilelikte 18. haftada neler yaşayacaksın? İşte 18 haftalık gebelik gelişimi hakkında her şey!

19. Hafta

19 Haftalık Gebelik

19 haftalık gebelik dönemine geldin! Hamileliğin 19. haftası hakkında her şeyi merak ettiğini ve çılgınca araştırdığını biliyoruz. Elbette doktorundan öğreneceklerinin yerini tutmayacak ama biz de her hafta olduğu gibi senin için 19 haftalık gebelik gelişimi ve 19 haftalık gebelikte yaşananlar hakkında yazdık. Hemen oku!

20. Hafta

20 Haftalık Gebelik

20 haftalık gebelik dönemindesin. Hamileliğinin yarısına hoş geldin! Zorlu yolu yarıladığın bu dönemde 20 haftalık gebelik gelişimi hakkında her şeyi merak ettiğini biliyoruz, o halde başlayalım!

21. Hafta

21 Haftalık Gebelik

21 haftalık gebelik başladı! 21 haftalık gebelikte anne ve bebekteki değişikliklerin neler olduğunu merak ettiğini biliyoruz. O halde gel hadi, 21 haftalık bebek ve gebelik ile ilgili her şeyi anlattık!

22. Hafta

22 Haftalık Gebelik

Az zaman değil artık hamileliğin hafta cinsinden 2. yarısına geçtin bile. 22 haftalık gebelikte neler olur? 22 haftalık bebek nasıl gelişim gösterir? Muhtemelen merak içindesin. Hadi başlayalım o zaman!

23. Hafta

23 Haftalık Gebelik

Zaman su gibi geçerken miniğin karnında hızla büyümeye devam ediyor, artık 23 haftalık bebek sahibisin! Boyu, kilosu iyi mi? Hareketleri normal mi? gibi merak ettiğin bilgileri yazımızda bulacaksın. İşte 23 haftalık gebelikte seni bekleyenler!

24. Hafta

24 Haftalık Gebelik

24 haftalık hamilelik süresince hayatının en mucizevi dönemini yaşadığını hissediyorsun değil mi? Bu dönemi mucizevi yapan şeylerden biri de hayatının en büyük ödülü ile sonlanacak olması. Her hafta olduğu gibi 24 haftalık gebelikte neler olur?, 24 haftalık bebek gelişimi nasıldır? merak ediyorsun biliyoruz. Hepsini anlattık, hemen okumaya başla!

25. Hafta

25 Haftalık Gebelik

Bir haftayı daha geride bıraktın tebrikler! 25 haftalık gebelikte neler olur? 25 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Merak ettiğin her şeyi yazdık, hadi okumaya başla.

26. Hafta

26 Haftalık Gebelik

26 haftalık gebelikte seni neler bekliyor? 26 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Merak ettiğin her şeyi senin için yazdık. Haydi hemen başla!

27. Hafta

27 Haftalık Gebelik

Hamileliğin altın çağı yani, 2. trimesteri sona eriyor. Biraz daha zorlu ve ağır bir döneme doğru ilerliyorsun. Ama iyi haber, doğuma artık daha az zaman kaldı. 27 haftalık gebelikte neler olur? 27 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Anlattık, hadi okumaya başla!

28. Hafta

28 Haftalık Gebelik

Üçüncü ve son trimestere hoş geldin! Hamileliğinin üçte ikisini ama acı ama tatlı günlerle geride bıraktın. Sırada 28 haftalık gebelikte neler olur? 28 haftalık bebek gelişimi nasıl olur? gibi soruların cevapları var. Son çeyrekte seni neler bekliyor, oku bakalım!

29. Hafta

29 Haftalık Gebelik


"Öncelikle 29 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorusuyla başlayalım.

Şu anda gebeliğinin 7. ayındasın, 6 ay 23 günlük hamilesin, bu da 3. trimester’in henüz başlarına denk geliyor.

Doğuma yaklaşık 3 Ay (11 hafta) kaldı.


Gebeliğin 29. haftasında seni neler bekliyor? Bebeğinin gelişimi ne durumda? Hadi okumaya başla!

30. Hafta

30 Haftalık Gebelik

30 haftalık gebelik geride kalıyor. Bu haftayı saymazsak bebeğinle kavuşmanıza hemen hemen 10 hafta kalacak. Sen 30 haftalık hamileyken bebeğin de 28. haftasında bir cenin. Peki, 30 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Gebeliğin 30. haftasında neler olur, neler değişir? İşte merak ettiklerin!

31. Hafta

31 Haftalık Gebelik

31 haftalık gebelik macerasını tamamlamak üzeresin. Ama tatlı ama acı günlerin oldu biliyoruz, yaşadıklarını saymakla bitiremeyiz. Ne de olsa dışı bizi içi seni yaktı! O halde 31 haftalık hamilelikte neler olur? 31 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Lafı uzatmadan başlayalım!

32. Hafta

32 Haftalık Gebelik

Gebelikte 32. haftada neler yaşayacağını, nasıl beslenmen gerektiğini, hangi testleri yaptıracağını, bebeğinin nasıl gelişeceğini ve kaç kilo olacağını senin için yazdık. İşte her yönüyle 32 haftalık gebelik ve 32 haftalık bebek hakkında bilmen gerekenler!

33. Hafta

33 Haftalık Gebelik

33 haftalık gebelik dünyasına hoş geldin! 33 haftalık bebek gelişiminden nasıl beslenmen gerektiğine, 33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenlerden vücudunda meydana gelen değişimlere dair her şeyi yazdık. Bakalım hamileliğin 33. haftasında seni neler bekliyor?

34. Hafta

34 Haftalık Gebelik

Artık haftaları sayıyorsun. 34 haftalık gebelikte neler olur, neler biter? 34 haftalık bebek gelişimi nasıl olur? detaylıca anlattık. Daha fazla sabırsızlanmadan okumaya başla hadi!

35. Hafta

35 Haftalık Gebelik

35 haftalık gebelikte neler olur, annenin şikayetleri nelerdir? 35 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Hepsini senin için yazdık! Başka soruların varsa yorumlarda yaz, kendi deneyimlerini 35. haftalık gebe olan annelerle paylaş!

36. Hafta

36 Haftalık Gebelik

Tebrikler! 36 haftalık gebelik sürecine yani, 9 aylık hamilelik macerasının son ayına girdin. Doğuma yaklaşık 4-5 haftan kaldı. 36 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Hamileliğin 36. haftasında seni neler bekler? Hazırsan başlayalım!

37. Hafta

37 Haftalık Gebelik

37 haftalık gebelik sürecinin içinde olan bir anne adayı için doğum artık her an başlayabilir. Dolayısıyla buna hazırlıklı olman gerek. 37 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Seni bekleyen değişimler nelerdir? Gebelikte 37. hafta hakkında merak ettiğin her şeyi anlattık!

38. Hafta

38 Haftalık Gebelik

38 haftalık gebelik macerasını geride bırakmana az kaldı. Hayatının en farklı 38 haftasını yaşadığından eminiz. Şimdi en çok 38 haftalık bebek gelişimi nasıldır? 38 haftalık hamilelikte neler olur, neler yaşanır diye merak ediyorsun. Hepsini anlattık, hadi oku.

39. Hafta

39 Haftalık Gebelik

Yüzdün yüzdün kuyruğuna geldin! 39 haftalık gebelikte neler olur? sorusundan çok daha fazla düşündüğün bir şey varsa o da muhtemelen doğum! 39 haftalık gebelikte doğum belirtilerinden, 39 haftalık bebek gelişimine dair tüm bilmen gerekenleri yazdık!

40-41. Hafta

40- 41 Haftalık Gebelik - Hamileliğin Son Demleri!

Tebrikler, hamileliğin son ayına geldin! Muhtemelen hayatının en eşsiz dönemini 40 haftalık gebelik macerası sırasında geçirdin, büyük ödüle kavuşmak üzeresin. Bebeğini kucağına alışınla artık seni bu bölümden uğurlayıp, Ay Ay Bebek Gelişimi serisinde ağırlayacağız. Bebek gelişimi ile ilgili aklına takılan tüm soruları orada cevaplayacağız. Ama önce 40- 41 haftalık gebelikte seni nelerin beklediğini ve hamileliğin son haftaları dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmen gerek!

Kaç haftalık hamile olduğunu bilmiyorsan önce hesapla!

Anne adaylarının bir kısmı gebe kaldığı tarihi tam olarak bilmedikleri için ne kadarlık hamileyim, diye merak eder. Hafta hafta hamilelik bölümümüzde hangi haftanın içeriğini okuyacağını henüz bilmiyorsan Hamilelik Hesaplama aracımızı kullanarak gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu öğrenebilirsin. Daha sonra hafta hafta gebelik ve bebek gelişimine dair ihtiyacın olan tüm bilgilere buradan ulaşabilirsin. .

Hafta hafta hamilelik sürecinde yanındayız

Her haftanın senin için çok kıymetli ve özel olduğunu biliyoruz, bebeğinle yürüdüğün bu yolda seni bekleyen 40 haftalık hamilelik serüveninde yalnız değilsin. Gebelik takibini en güvenli yollardan yapabilmen için hazırladığımız hafta hafta hamilelik sayfamız ile ihtiyaç duyduğun bilgilere ulaşabilirsin.

Hamilelik sürecinin her bir basamağında; vücudunda meydana gelecek değişimleri, yaşayacağın komplikasyonları, yaptırman gereken testleri, beslenme programında yer alması gereken besinleri, günlük yaşamında dikkat etmen gerekenleri ve bebeğinin gelişiminin nasıl ilerlediğini öğrenmek için hafta hafta gebelik takvimini takip edebilirsin.

Gebelik uzun bir maraton gibi görünse de bir süre sonra bu duruma alışacaksın. Ancak bebeğinin gelişimi hız kesmeden devam edecek. Bebeğinin anne karnındaki görüntüsü haftalar geçtikçe daha belirgin bir hal alacak. Ultrason kağıtlarını heyecanla biriktirmeye devam edeceksin. Miniğin zamanla hareketlenecek ve içindeki bu kıpırtıyı sen de hissedeceksin.

İlgini çekerse şöyle keyifli bir yazımız var: Hafta Hafta Bebek Kilosu ve Boyu: Bebeğin Hangi Hafta Hangi Meyve ve Sebzeye Benziyor?

Değişimi yalnızca bebeğin yaşamayacak tabii ki. Gebelik senin de vücudunda birtakım değişikliklere yol açacak. Kilo alacaksın ve bazı haftalar birtakım komplikasyonları daha belirgin bir şekilde hissedeceksin. Haftalar geçtikçe hamilelikte neler olur, neler biter yakından takip ederek tüm bu süreci sana hazırladığımız hamilelik rehberi ile daha rahat bir şekilde geçirebilirsin.

Hamileliğin ilk haftasında neler yaşanır?

Gebelikle birlikte vücudunda birtakım değişiklikler hissedebilirsin. Peki hamilelik belirtileri ne zaman başlar, öncelikle bunu yanıtlayalım. Döllenmeden 5-10 gün sonra ilk belirtiler başlayabilir. Ancak bu süre zarfında adet tarihine daha vakit olduğu için öncesinde hissettiğin semptomları anlamlandıramayabilirsin. Hamilelik belirtileri arasında en sık yaşanan semptomlar şöyle:

  • Adet gecikmesi,
  • Memede hassasiyet,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İdrara sık çıkma,
  • Yiyeceklerden tiksinme,
  • Kokulara karşı duyarlılık,
  • Halsizlik ve yorgunluk.

Anne karnında bebek gelişimini takip et

Bebeğin sen görmesen de zaman geçtikçe içinde büyümeye devam ediyor. Kilosu ve boyu artıyor, vücudu şekilleniyor. Anne karnında bir haşhaş tanesi kadar başladığı yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. Yaşamsal organları oluşumunu tamamlarken, yüz hatları da belirginleşiyor. Beyin ve sinir sistemi her geçen gün daha iyi çalışıyor.

Bebeğinin, gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için senin genel sağlık durumun da çok önemli. Bunun için beslenmene çok dikkat etmeli ve doktor kontrollerini aksatmamalısın.

Şöyle detaylı bir yazımız var: Anne Karnında Bebek Gelişimi: Hafta Hafta Anlattık!

Gebelikte hafta hafta beslenme nasıl olmalı?

Hem vücudunun hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılaman için hamilelikte beslenmene dikkat etmen çok önemli. Günlük olarak alman gereken protein, mineral ve karbonhidrat dağılımını iyi ayarlamalısın. Örnek menüler ve beslenme listeleriyle hamilelikte hafta hafta beslenme konusunda 9 ay boyunca birtakım prensipler edinmelisin.

Bu dönemde beslenme programında olan tüm besinler, mineraller ve vitaminler su aracılığıyla bebeğine geçiyor. Bebeğinin o sevimli minik yüzü ve vücudu da proteinler sayesinde oluşuyor. Proteinler aynı zamanda hamileliğinin ortalarından sonlarına doğru bebeğindeki organ gelişimini sağlıyorlar. Bu nedenle vücudunun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini gereken miktarlarda tüketmeye mümkün olduğunca özen göstermelisin.

Sana bu konuda rehberlik etmesi için şöyle bir yazı hazırladık: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

1. Trimester: İlk 13 haftalık period

Birinci trimesterin içinde bulunan ilk 8 haftalık gebelik süreci çok önemli, çünkü düşük tehlikesi bu haftalarda en yüksek değerinde. İlk 8 haftayı atlattıktan sonra düşük riski de azalıyor.

9 haftalık gebelik, birinci trimester’in son dönemine dahil ve bu sürecin sonuna geldiğinde bulantı, yorgunluk ve idrara sık çıkma gibi şikayetlerin artabilir. Gebeliğin son trimester’i pek çok anne adayı için en kötü dönem olarak geçiyor.

2. Trimester: İkinci 13 haftalık period

Bu haftalarda doktor kontrollerin çok önemli, bebeğinin organ gelişimleri büyük ölçüde bu zamanlarda tamamlanıyor. Bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve down sendromu gibi riskli durumları tespit etmek için ikili testlerin bu haftalarda yapılması gerekiyor. Ayrıca bebeğinin minik minik kıpırdanmaları ve hareketlenmelerini de bu haftalarda hissetmen muhtemel.

Eğer bir sebepten ötürü bebeğine ikili test yaptıramadıysan 16-18 gebelik haftaları arası, dörtlü testler için bir fırsat. İlk kez doktora başvuranlarsa18-20 gebelik haftalarında üçlü tarama testi yaptırılabiliyor. Herhangi bir anomali söz konusuysa bebeğinde bunların saptanması bu haftalarda mümkün.

21 - 24 haftalar arasında bebeğinin fetal kalp muayenesi yapılıyor. Tetanoz aşısı için de uygun haftalar olsa da bu uygulama 26 haftalık gebelik sürecine kadar devam edebiliyor.

3. Trimester: Son 13 haftalık period

Hamilelik sırasında gelişebilecek insülin direnci sebebiyle gebelik şekeri için 25 - 33 haftalar arasında şeker yükleme testi yapılıyor. Bebeğinin gelişimi ve amniyon sıvısı yakından takip ediliyor.

35 haftalık gebelikle birlikte doğuma kadar NST takibi yapılması öneriliyor. Bu sayede anne karnında gelişebilecek ani kayıplar önlenebiliyor. Ayrıca gebelikte tansiyon takibi için önemli haftalar. Bebeğin artık iyice büyüdüğü için rahminde baskı, sık idrara çıkma ve nefes darlığı gibi semptomları yaşayabilirsin.

Hamileliğinin son ayına gelen, 36 haftalık gebelik sürecini tamamlayan anne adayları için doğum her an başlayabiliyor. Doğumun beklendiği bu tarihlerde haftada bir muayeneye gitmen gerekiyor. Düzenli bir şekilde hem bebek hareketlerinin ve kalp atım hızının hem de rahim kasılmaları kontrolü yapılıyor.

38-39 haftalık gebelikle beraber çatı ve rahim ağzı muayeneleri sonucuna göre normal doğum yapıp yapamayacağın değerlendiriliyor. 40 haftalık gebelik sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hala doğum gerçekleşmediyse 3-4 günde bir kontrole gitmen gerekiyor. 41. haftanın sona ermesiyle hala doğum yapmadıysan suni sancıyla ya da sezaryen doğum ile bebeğinin dünyaya gelmesi sağlanıyor.