15 Haftalık Gebelik

14. Hafta 16. Hafta

15 haftalık gebelikte neler olur diye araştırdığını biliyoruz. Bu ay kendine daha fazla özen göstermen ve yaşayabileceğin sorunlara karşı önlem almanı öneriyoruz. İşte 15 haftalık gebelik hakkında her şey!

Eğer hamileliğinin hangi haftasında olduğun kafanı karıştırıyorsa doğru zamanı Gebelik Hesaplama aracımızdan öğrenebilirsin.

15 haftalık gebelik kaç aylık olur? sorusuyla başlayalım. 15 haftalık hamile bir anne adayı hamileliğinin 4. ayındadır. 15 haftalık gebelik özellikleri, daha çok gebeliğin 2. trimesterine ait özelliklerle benzerlik gösterir. İlk dönem şikayetleri azalmaya başlar. Vücut hamileliğe artık ayak uydurur.

15 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

15 haftalık bebek gelişimi
15 haftalık bebek boyu 9.3-10.3 cm
15 haftalık bebek kilosu 50 gr
  • 15 haftalık bebeğinin kaşları ve kafa derisi üzerindeki tüyler çıkmaya başladı.
  • Gözleri ve kulakları artık bir bebeğe daha çok benziyor.
  • İskelet sistemini oluşturan kemik ve kemik ilikleri gelişmeye devam ediyor.
  • Diğer yandan kas gelişimi de devam ediyor. Hatta haftanın sonunda yumruk hareketi yapabilecek.
  • Artık soluk almayı, emmeyi ve yutmayı da biliyor. Bunların hepsi doğumdan sonraki hayatına hazırlık!

15 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğinin karnındaki gelişimine dair daha ayrıntılı bilgi için, Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

15 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur mu?

Evet, 15. haftada cinsiyet tahmini kolayca yapılabilir. Ama bazen bebeğin pozisyonu ve gelişimi cinsiyet tahmini yapmayı zorlaştırabilir.

"15 haftada cinsiyet yanılması olur mu?" sorusunu da merak ediyor olabilirsin. Bazen bu aylarda yukarıda saydığımız sebepler yüzünden yanlış cinsiyet tahmini yapılabiliyor. En doğru tahmin ise 20. haftaya kadar değişmeyen görüntü ile yapılabilir.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

15 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Bu arada uyaralım, senin 15 haftalık ultrason görüntülerin buna benzemeyebilir. Bu görseli sana örnek olması için koyduk. Senin bebeğinin 15. haftada duruşu ve konumu farklı olabilir.

15 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

15 Haftalık Gebelik Görüntüsü

İlk olarak 15 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? sorusuyla başlayalım. Bu hafta karnın, kıyafetlerinin duruşunda fark yaratacak kadar büyür. Böylece artık rahatlıkla hamile olduğu söyleyebilirsin. Göbeğinin altında 7.6 ila 10 cm’e ulaşan rahmini belki hissedebilirsin.

"15 haftalık hamilelikte süt gelir mi?" sorusu ile devam edelim. Göğüslerin ve içlerindeki süt bezleri, artan östrojen ve progesteron seviyesinden dolayı büyümeye devam eder. Süt bezleri büyüdükçe meme uçlarından süt gibi bir akıntı gelebilir. Bu durum vücuttaki değişimlerle ilgilidir. Doktorunla konuşup, kafandaki soru işaretlerini giderebilirsin

Her zaman söylediğimiz gibi her kadının hamileliği birbirinden farklı şekilde seyreder. Aşağıda sayacağımız şikayetleri 15. hafta gebelik belirtileri olarak da yaşayabilirsin, içinde bulunduğun aya yayarak da yaşayabilirsin. Belki bazılarını hiçbir zaman yaşamayacak, bazılarını hamilelik boyunca hissedeceksin. İşte hamileliğin 15. haftasında yaşama ihtimalin olan belirtiler:

  • Halsizlik
  • İdrara çıkma sıklığında azalma
  • Mide bulantısının azalması ya da kesilmesi (az sayıda kadının devam eder, daha az sayıda kadının ise yeni başlar)
  • Kabızlık
  • Mide kaynaması, hazımsızlık
  • Göğüslerde devam eden büyüme, azalan hassasiyet
  • Arada sırada baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hissi
  • Burunda tıkanıklık ve arada sırada kanama
  • Diş etlerinde hassaslık, fırçalarken kanama ihtimali
  • İştah açılması
  • Bacaklarda varisli damarlar, hemoroit
  • Vajinal akıntıda hafif artış

Vajinal akıntılarla ilgili ayrınıtlı bilgi için, Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımıza bakabilirsin.

15 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Bu hafta herhangi bir hareket hissetmen pek olası olmasa da içerdeki miniğin kesinlikle bol bol egzersiz yaptığını bilmelisin. Tekmeler atıyor, geriniyor, minicik kollarını ve bacaklarını hareket ettiriyor.

15 Haftalık Gebelikte Yaşanan Sorunlar

15 haftalık gebelikte idrar yolu enfeksiyonu:

Hamilelik döneminde vücutta artan progesteron hormonu, idrarı taşıyan kasları gevşetir ve idrar akışını yavaşlatır. Ayrıca genişlemekte olan rahim de idrar akışını engeller. Bu değişiklikler idrara daha fazla glikoz salgılama eğilimi ile de birleşince idrar yolu enfeksiyonu ihtimali artar.

  • Normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsan ama tam olarak çıkamıyorsan,
  • İdrarını yaparken yanma hissin varsa,
  • Ateşin çıkıyorsa enfeksiyon kapmış olabilirsin. Vakit kaybetmeden doktorunla tedavi için konuşmalısın. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu teşhis ve tedavisi özellikle önemlidir.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

15 haftalık gebelikte mide yanması:

Anne adaylarının yarısı mide yanmasından şikayetçidir. Progesteron ve östrojen hormonlarındaki artış, sindirim borusu dahil olmak üzere, yumuşak kasları gevşetme eğilimi gösterir. Bu yüzden sindirim sistemi yavaşlar. Yani yuttuğun yiyeceklerin yemek borusundan mideye gönderilmesi yavaşlar ve midenin boşalması uzun sürer. Bu yavaşlamanın sebebi, besinlerin kan dolaşımı tarafından emilerek bebeğe ulaşmasını sağlamaktır.

İşte bu durum büyüyen rahmin, karnındaki diğer organları dışarı itmesiyle birleşince mide yanmasına neden olur.

Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkma Yöntemi

15.hafta gebelikte kasık ağrısı ve karın ağrısı:

Bu hafta ve ilerleyen haftalarda alt karın bölgesinde sancı hissedebilirsin. Bunun sebebi genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesidir. Bu esneme bir tehlike oluşturmaz. Fakat her türlü ağrı ve rahatsızlığı doktorunla paylaştığından ve normalin dışında bir şey olmadığından emin olmalısın.

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

15 haftalık gebelikte tansiyon düşmesi:

Dolaşım sistemin hızla genleşmeye devam ediyor. Bu da tansiyonunun düşmesine neden oluyor. Sıcak havalarda ya da sıcak duş alırken baş dönmesi ve baygınlık hissedebilirsin. Bunun nedeni sıcağın ciltteki incecik damarları genleştirmesi ve kalbe dönen kan miktarını geçici olarak azaltmasıdır. Hamileliğin ilk 24 haftasında küçük ve büyük tansiyon hamilelik öncesine göre belirgin bir şekilde düşer. Daha sonra zamanla gebelik öncesi değerlere döner.

15 haftalık gebelikte diş ağrısı:

Her şeyden önce hamilelik hormonları diş etlerine hiç iyi gelmez. Onlar da diğer mukoz dokular gibi şişer. Ateş yapar ve kolayca kanamaya başlar. Aynı hormonlar diş etlerinin diştaşı ve bakteri oluşumuna yatkınlığını da arttırarak bazı kadınlarda diş eti iltihabı ve hatta diş çürümesine kadar götürebilir. Eğer diş ağrısı yaşıyorsan, doktoruna da bilgi vererek mutlaka bir diş hekimine görünmelisin.

15 Haftalık Gebelikte Hangi Testler Yapılır?

Dörtlü Tarama Testi

15 haftalık gebelik testleri içinde en yaygın olanı dörtlü tarama testidir. Kanındaki 4 maddenin seviyesini ölçer. Bebeğin karaciğerinin ve plasentanın ürettiği bazı hormonların seviyesine bakılır. Bu test bebeğin taşıdığı gelişim veya kromozom bozuklukları riskini tespit eder.

Peki, dörtlü tarama testi ne zaman yapılır? Dörtlü tarama testi, 2. trimester taramasıdır. Yapılması için en ideal dönem gebeliğin 15 ila 18.haftaları arasıdır ama 22. haftaya kadar da yapılabilir.

Genetik Amniyosentez

Gebeliğin 15 ila 20.haftaları arasında yapılan bir başka test ise genetik amniyosentezdir. Özellikle bu dönemde yapılmasının sebebi, rahimde bu dönemde yeterince amniyotik sıvı olmasıdır. Sızıntı ihtimali düşüktür. Testi 15.haftadan önce yaptırmak gebelik kaybı riskini arttırabilir.

Genetik amniyosentez, genellikle tarama testlerinden elde edilen anormal sonuçları takip etmek için uygulanır. Bu yüzden belki de yaptırmana hiç gerek kalmayacak.

Daha ayrıntılı bilgi için: Gebelikte Yapılan Testler: 2.Trimester Testleri Hangileridir?

15 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

15 Haftalık Gebelikte Yatış Pozisyonu:

Bazı kadınların hamileyken uyuma pozisyonları konusunda endişeleri olur. Yüzükoyun yatıp yatamayacaklarını merak ederler. Hamilelik süresince kilo aldıkça rahat uyuma pozisyonları bulmak gittikçe zorlaşabilir.

Uyurken sırtüstü yatmak tavsiye edilmez. Bunun sebebi de sırtüstü yattığında rahmin önemli kan damarlarının üstüne yerleşmesidir. Bu, bebeğine ve vücuduna giden kan akışını azaltabilir. Bazı hamile kadınlar için sırtüstü yatarken nefes almak da daha zordur.

Yüzükoyun yatmak ise büyüyen rahme fazladan baskı uygular. Yani şimdiden yan yatmaya alışmanda fayda var. Birkaç fazla yastıktan destek alabilirsin. Bir tanesini arkana koyarsan, uykunda sırtüstü döndüğünde yastıktan destek alarak düz uzanmamış olursun. Bir tane de bacaklarının arasına koyabilirsin.

Bunları da seçebilirsin: Hangi Hamile Yastığı Daha İyi?

15 Haftalık Gebelikte Uykusuzluk:

Hamilelik sırasında iyi bir gece uykusu almak biraz zorlaşabilir. Derin ve deliksiz uyumakta sorunlar yaşayabilirsin. Eğer hamilelik öncesinde sırtüstü veya yüzükoyun yatmaya alışıksan, uyku pozisyonlarındaki zorunlu değişim uykusuzluk sebeplerinden biri olabilir. Tabii geceleri sık sık idrara çıkma ihtiyacının da uykunu bölmekte rolü olduğunun unutmayalım. Gebeliğin 15. haftasında rahat bir uyku için aşağıdaki tavsiyelerden bazılarını deneyebilirsin.

  • Her gün aynı saatte yatıp ve aynı saatte kalkmaya çalış.
  • Akşamları yediden sonra ve özellikle geceleri çok fazla sıvı alma. Böylece gece boyunca tuvalete gitmek için uyanmak ve sonra tekrar uykuya dalmakla uğraşmak zorunda kalmazsın.
  • Akşamüstünden sonra kafeinden tamamen uzaklaş.
  • Düzenli egzersiz yap. Akşamları açık havada kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra uyumaya çalış.
  • Yatmadan önce ılık bir duş ve ballı, tarçınlı bir süt iç.
  • Uykuya dalmakta zorlanıyorsan mutlaka birkaç sayfa kitap oku.
  • Serin bir yatak odasında uyu. 21 derece rahat uyumak için gerekli olan en yüksek sıcaklıktır.
  • Eğer geceleri mide ekşimesi, ağza acı su gelme gibi sorunlar yaşıyorsan, seni omuzlardan itibaren yükseltecek bir yastıkla yat.

Bu önerilere kulak ver: Hamilelikte Uyku Düzeni

15 Haftalık Gebelikte Yolculuk:

Seyahat etmek için en uygun zamandasın. Çünkü yolculuk için en ideal zamanlama sabah bulantılarının azaldığı, bedenin bir bebeği taşımaya uyum sağladığı 2. trimester'dır.

Eğer yolculuk planların varsa bunun için en doğru zamanlama 14.-28. haftalar arasıdır. Bu dönem, kendini en iyi hissettiğin, düşük ve erken doğum riskinin en az olduğu haftalardır. Fakat elbette bir yolculuk planlıyorsan kesinleştirmeden önce doktoruna bilgi vermeli, senin özelinde bir sakıncası olup olmadığını sormalısın.

Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi

15 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Bu dönemde büyüyen ceninin ve değişen vücudunun eksiklerini karşılamak için beslenme planına günde fazladan 300 kalori eklemen gerekebilir. Bu kaloriyi olabildiğince besin değeri zengin, kaliteli gıdalardan almaya özen göstermelisin.

  • Yağlı,
  • Şekerli,
  • Paketli,
  • Dondurulmuş besinlerle arana mesafe koysan iyi olabilir.

Peki, 15 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? 15. hafta ikinci trimestera yani 4. aya dahildir. İkinci trimesterda bebeğin şevkle büyümeye başlar. Senin de ona yardımcı olman gerekir. Kilo alım hızın 4. ila 6.aylarda haftada ortalama 450 ile 700 grama çıkabilir. Bu da toplam 5.5-6 kg civarındadır.

Daha ayrıntılı bilgi için Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazımızı okuyabilirsin.

Profesyonel bir destek almak için ise Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı sayfamızı inceleyebilirsin.

15 Hafta Gebelikte Cinsel İlişki

Hamilelikte 15. haftanın da içine dahil olduğu 2. trimester gebelikte cinselliğin altın çağıdır. Genellikle (elbette her zaman olmasa da) cinselliğe olan ilgi 2.trimesterda artar. Bunun sebebi hamileliğin erken dönem semptomlarının (bulantı, halsizlik, sık sık idrara çıkma) hafiflemesi ve anne adayının artık sevişmeye enerji ayıracak kadar güçlü hissetmesidir.

Bu dönemde cinsel tatmin konusunda zirve yapabilirsin. Çünkü klitoris, dudaklar ve vajinaya fazla kan gelmesiyle orgazm olmak her zamankinden daha kolaydır. Fakat hamilelikte hiçbir şey kesin ve genel geçer değildir. Bazı örneklerde ise anne adayları hamilelik boyunca hiçbir zaman cinsel istek duymazlar.

15 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki Pozisyonları

15 haftalık gebelikte cinsel ilişki pozisyonları konusunda merak içinde olabilirsin. Hamileliğin bu aşamasında ve daha sonraki aşamalarda yan yatarak uygulanan pozisyonlar genellikle en rahat olanlardır. Böyle sırtına yük binmez. Senin üstte olduğun pozisyonlar da tercih edilebilir. Fakat 4. aydan itibaren özellikle sırt üstü dümdüz yatarak fazla zaman geçirmemeye özen göstermelisin.

Bunların yanı sıra elbette cinsel ilişkinin yasak olduğu durumlar da olabilir. Her zaman dediğimiz gibi hamileliğin genel bilgilerini, kendi özelindeki durumlarla birlikte kullan ve her zaman doktorunla iletişim halinde kalarak aklına takılan konularda onun fikrini al.

Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Cinsellik Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

15 Haftalık Gebelikte Egzersiz

On beşinci haftanın da dahil olduğu 2. trimesterda yani ilk 3 aylık dönemden sonra uzun süreler sırt üstü yatmanı gerektirecek yer egzersizlerinden kaçınmalısın. Haftalar ilerledikçe bebeğin ağırlığı sebebiyle kan dolaşımı ile ilgili sorunlar yaratabilir.

Uzun süre hiç hareket etmeden ayakta kalmak da dolaşım sistemini zorlayabilir.

  • Yüzme,
  • Yürüyüş,
  • Pilates,
  • Yoga, hamilelik dönemiyle uyumlu egzersiz tipleridir.

Hamile pilatesi ve hamile yogası dersleri olan stüdyolar ve spor salonlarını araştırmak istersen Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızdan yararlanabilirsin. Bu merkezler evine veya işine yakın olursa senin için daha kolay olacaktır.

Hamilelikte Spor Yapmak Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey yazımıza da göz atabilirsin.

Hamileliğini Fotoğrafla!

Bebeğinin büyüdüğünü artık gözlerinle görüyorsun, sadece hissetmiyorsun! Hamileliğinin sonuna kadar yavaş yavaş devam edecek olan bu büyümenin fotoğraflarını çektirerek, kendin ve bebeğin için hiç unutmayacağın çok güzel bir hatıra oluşturabilirsin.

Eğer hamileliğinin ay ay fotoğraflarını çektirmeyi düşünürsen, Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamızı ziyaret edebilir ve fotoğrafçılara dair bilgi edinebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

14. Hafta 16. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

15 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?