39 Haftalık Gebelik

38. Hafta 40-41. Hafta

Yüzdün yüzdün kuyruğuna geldin! 39 haftalık gebelikte neler olur? sorusundan çok daha fazla düşündüğün bir şey varsa o da muhtemelen doğum! 39 haftalık gebelikte doğum belirtilerinden, 39 haftalık bebek gelişimine dair tüm bilmen gerekenleri yazdık!

39 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

39 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Artık sona yaklaştın, bebeğinin büyümesi yavaşlıyor. 39 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.

39 haftalık bebek gelişimi
39 haftalık bebek kilosu 3000-3600 gr
39 haftalık bebek boyu 48-53 cm
  • 39 haftalık gebelikte bebek kilosu 3 kg'nin altında da olabilir, üzerinde de. Yani, bebeğinin 39. haftadaki kilosu 2700 gram da olabilir, 4 kilo da.
  • Bebeğinin büyümesi yavaşladı ama beyni büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor.
  • Vücudunun tüm kısımları gelişip büyüse de hala en büyük yeri, başı. Bu nedenle bebeklerin baştan gelmesi en ideal olanıdır.
  • Hamileliğin 39. haftasında bebeğinin pembe derisi artık beyaza dönmüş durumdadır.
  • Derisini kaplayan verniks ve ayva tüylerinin çoğunu döktü ama doğduğunda bunların izlerini görebilirsin.
  • Derisinin altında vücut ısısını muhafaza edecek kadar yağ birikti.

39 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 39. haftası, hamileliğin 9. ayına denk gelir. 3. trimester'inin son haftalarından birindesin, her an doğum yapabilirsin.

39. Haftada Bebek Hareketleri

39 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin hissedilmesi artık zor bir hal almıştır. Çünkü içeride hareket edecek pek yer kalmamıştır. Bu yüzden de bebeğin giderek daralan alanda kıpırdaması, tekmelemesi, taklalar atması zorlaşmıştır.

Bir de üzerine artık bebeğin kafası pelvise inip, başı kemik çatıya yerleştiği için sana daha da hareketsizmiş gibi gelir. Doğuma kadar ufak da olsa hareketler hissettiğin sürece korkulacak bir şey yoktur. Ama hiç hareket hissetmemen problem.

39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli de olabilir. Bu hareketler çok hızlı, heyecanlı, kesik kesik ve şiddetli şekildeyse doktorunu haberdar etmelisin. Her hafta bebeğinle ilgili hissettiklerini not edip doktorunla paylaşman en iyisi.

39 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 39 haftalık bebek hakkında ayrıntılı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

39 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Senin elindeki 39 haftalık bebek ultrason görüntüleri buradakiyle örtüşmeyebilir. Ancak bu, korkulacak bir durum değil. Her bebeğin anne karnındaki pozisyonu farklı olabilir.

39 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

39 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • 39 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu gördüğün şekildedir. Bebeğin kafasının pelvise inmiş olması artık daha rahat nefes almanı sağlarken yürümeni zorlaştırabilir. Hatta paytak paytak yürüyebilirsin.
  • Bu dönemde kendini dev gibi hissediyor olman çok olası. Artık rahmin pelvisini ve karnının büyük bölümünü doldurdu ve daha fazla büyüyecek yer kalmadı. Bu yüzden de rahmin artık kaburgalarının altında ve ölçümler de haftadan haftaya pek de değişmiyor.
  • Bu ay her hafta belki de her 3-4 günde bir kontrole gideceksin bu yüzden de doktor muayenesine çok zaman ayıracaksın. Kendini doğuma hazırla, şımart, doktor kontrollerine git, henüz bebeğin yokken ve artık çalışmıyorken biraz alışverişe çık, yürüyüş yap. Gezinti kafanı dağıtmana iyi gelecektir.
  • Hamileliğin artık bu döneminde kendini muhtemelen çok rahatsız hissettiğin için bir daha hamile olmak istemediğini düşünebilirsin. Ama bu kararı vermek için onu kucağına alacağın anı beklemeni tavsiye ederiz.
  • Hamilelikte 39. haftayı dolduran bir anne adayı olarak kendini heyecanlı, dalgın, kaygılı hatta korku içinde hissedebilirsin. Gergin ve aşırı hassas davranıyor olabilirsin. Sabırsız ve huzursuz olduğunu fark edebilirsin. Bütün bu duygusal salınımlar çok normal. Kendine yüklenme, rahatla ve tüm bunların geçmesine çok az kaldığını unutma!

39 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki

Doğum yaklaştıkça libido genellikle 1. trimester'de olduğu gibi düşmeye başlar. Hatta bazen bu düşüş ilk trimesterden de şiddetli olabilir. Bunun üzerine bir de ağrı ve sancılar eklenir. Bu ağrılar en ateşli tutkuları bile söndürebilir.

E tabii 39 haftalık hamilelik, dile kolay. Artık 9 aydır beklediğin o sona yaklaştığın için doğumdan başka bir şeye de odaklanamıyorsundur. Sabırsızlıkla beklediğin bebeğinden başka bir şeye konsantre olamaman normal. Elbette tüm bunlardan etkilenmeden (doktoru aksini söylemediği sürece) doğuma kadar cinsel hayatlarını sürdüren çiftler de var.

Hamilelikte ya da gebeliğin belli dönemlerinde cinsel ilişkinin zararlı olabileceği sağlık durumları yaşamayan bir anne adayı için cinsellik son derece normal bir rutindir. Ancak sırtüstü uzun süre yatmaman gerektiğini unutma!

Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Cinsellik Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

39 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

Anne adaylarının en çok merak ettiği şeylerden biri de doğum sürecinin başladığına dair belirtilerdir. Belli belirsiz bazı işaretler doğum sürecinin başladığını gösterir ama esas belirti sancılardır ve onları hissetmemek mümkün değildir. Gelelim 39. haftada doğum belirtilerinin neler olduğuna!

  1. Rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması: Doğum süreci ilerledikçe 2.5-3 cm kalınlığında olan rahim ağzı yavaş yavaş kağıt gibi incelir. Rahim ağzı %100 incelmişse doğuma hazır demektir.

  2. Rahim ağzının açılması: Rahim ağzı doğum sırasında 0’dan 10 cm’e kadar açılır. Açılma, kasılmalar başlamadan günler hatta haftalar önce başlayabilir.

  3. Suyun patlaması: Doğum sürecinin başlangıcından sonraki herhangi bir zamanda amniyotik kese sızıntı yapmaya başlar veya patlar. Genelde su kesesi doğum sırasında veya hastanedeyken patlar. İşlerin yolunda gitmesi veya bebeğin durumunu daha iyi kontrol etmek için doktorun da patlatabilir.

  4. Kasılmalar: Doğum sürecinin başlangıcında rahim kasılmaya başlar. Bebeğini rahim kanalından aşağıya doğru hareket ettiren de bu kasılmalardır. Doğum sancıları belin ile karnında kramp ve rahatsızlık hissiyle başlar, pozisyon değiştirdiğinde de geçmez. Zamanla şiddetlenir ve belli bir düzen tutturur.

Bu arada 39 haftalık gebelikte sancı olmaması da gayet normal. Doğum için henüz vaktin var, panik yapmana gerek yok.

Daha fazlası için: Doğum Belirtileri Nelerdir?

Yalancı ve Gerçek Kasılmaları Birbirinden Nasıl Ayırt Edebilirim?

Artık az bir vaktin kaldığı için yaşadığın tüm sancı ve kasılmaları doğuma yorabilirsin. Ancak bu belirtiler yalancı da olabilir. 39 haftalık gebelikte kasılmaları birbirinden ayırt edebilmen için sana birtakım önerilerimiz var:

  • Eline bir saat al ve kasılmaların zamanını tespit et. Birinin başlangıcından bir sonrakinin başlangıcına kadar geçen zamanı ölç. Gerçek doğum sancılarının bir düzeni vardır ve zamanla sıklaşır. Yalancı yani hazırlık sancılarında ise kasılmalar düzensiz bir şekilde gelir.
  • Bir de kasılmanın başladığı anla bittiği an arasındaki süreyi ölç. Gerçek kasılmalar başlangıçta 30-45 saniye kadar sürer, zamanla uzayarak ve şiddetlenerek 75 saniyeye kadar çıkar. Hazırlık kasılmalarının süresi ve yoğunluğu ise değişkendir.

Hamileliğin 39. Haftasında Doğumu Kolaylaştıran Egzersizler

Doğumu kolaylaştırmak için öncelikle pelvis taban kaslarını güçlendirmen gerektiğini unutma! Sadece bu kadar değil; Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Eğitmeni Gözde Biber'in bu konuda başka önerileri de var. Hemen izle ve uygula!

Pozitif Telkin Nedir?

Karnındaki bebeğinin dışarıdaki frekansları çok erken bir tarihte hissedebildiğini biliyor muydun? Madem bebeğin hissediyor, o zaman karnındaki son günlerinde bebeğine olumlu telkinlerde bulunabilirsin.

Hastane Çantanı Hazırladığına Emin Ol

Artık her an doğuma gidebileceğin için çantanı önceden hazırlayıp hazır vazıyette olman iyi olacaktır. Elinin altında bulundurmak isteyeceğin şeylerden bazılarını hatırlatmak istedik.

  • Kasılmaların zamanını ölçmek için saniyeleri gösteren bir kol saati ya da telefon uygulaması,
  • Soket çorap, terlik, (Doğum odası genelde soğuk tutulur.),
  • Gözlük, (Lens kullanıyorsan eğer çıkartman gerekebilir.),
  • Kuruyan ve çatlayan dudakların için dudak kremi,
  • Fotoğraf makinesi ya da kamera,
  • Emzirmeyi kolaylaştırmak için önden açılan pijama ya da gecelik,
  • Sabahlık,
  • Emzirme sütyeni ve rahat pamuklu iç çamaşırları,
  • Kişisel bakım ve temizlik malzemeleri, makyaj malzemeleri,
  • Eve dönüş için mevsime uygun bol ve rahat kıyafetler,
  • Bebeği hastaneden çıkartırken giydireceğin kıyafetler ve araba koltuğu.

Eğer makyaj malzemeleri gibi halihazırda kullandığın eşyaları şimdiden çantaya atmak istemiyorsan kolaylıkla alabileceğin bir yerlerde tut ve unutmamak için evden çıkarken alınacaklar listesi yaparak kapıya as. Normalde acele etmen gerekmeyebilir hatta duş alacak zamanın bile olabilir. Ama yine de organize olmakta fayda var.

Detaylı bir liste istersen: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi

Hastane Çantan Hazır, Sıra Doğum Odanda!

Doğum sonrasında keyifleneceğin ve güzel bir tebessümle hatırlayacağın bugün için odanın nasıl olmasını istediğine karar ver, geç bile kaldın!

Kapı süsü, lohusa tacı ve anı defteri gibi bir çok süslemenin olduğu bu iş için Hastane Odası Süsleme sayfamızdan fikir alabilirsin.

Yenidoğan Bebeğinin Fotoğraflarını Çektirmeye Ne Dersin?

Bebeğinin bu ilk zamanları, onun en güzel fotoğraflarını çektirmek için en ideal zaman. Eğer, fotoğraflarını çektirmeye karar verirsen profesyonellerden yardım alabilirsin. Hangi fotoğrafçıyla çalışmak istediğine karar verirken, yenidoğan çekimleri konusunda tecrübeli birini seçmeni öneririz.

Araştırmalara başlamak için Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamıza bakabilirsin.

Bebek Bakıcısına İhtiyacın Olacak mı?

Doğum sonrasında bakıcıya ihtiyacın olacaksa araştırmalarını hızlandırmalısın. Sonuçta, hiç tanımadığın birine bebeğini emanet edecek olmanın yanı sıra bakıcın ile bebek bakımı konusunda ne derece benzer fikirlere sahip olduğunuz, anlaşıp anlaşamayacağınızı bilmek önemli!

Bu araştırma için Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamızdan yararlanabilirsin. Kolay gelsin!

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

38. Hafta 40-41. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

39 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?