31 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
31 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
31 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
31 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
31 haftalık bebek kilosu | 1500-1600 gr |
31 haftalık bebek boyu | 40-45 cm |
- 31 haftalık gebelikte bebek kilosu giderek artış gösterir. Bebeğin doğuma kadar ortalama 1300-2300 gram kadar daha alır.
- Hamilelikte 31. haftada üreme sistemi gelişimini sürdürür. Eğer bebeğin erkekse testisleri böbreğin yanındaki yerlerini terk edip kasıklar yoluyla erbezlerinin yanına doğru hareket eder. Kızsa, klitorisi iyice belirgin hale gelir.
- Bebeğinin ciğerleri iyice gelişmiş olsa da henüz tam olgunlaşmış sayılmaz. 31 haftalık doğan bebeklerin 6 ya da daha fazla hafta küvezde kalması gerekebilir. Nefes almak için solunum cihazına ihtiyaç duyarlar.
- Beyin gelişimi ise birkaç hafta öncesine göre daha fazla olgunlaştığından kanama riski artık daha azdır. Artık gelen bilgileri işlemeye, ışığı takip etmeye ve beş duyusunun hepsinden sinyalleri algılamaya başlamış durumda.
- Bebeğin artık daha uzun süreli uykulara dalar ve REM uykusu uyur. Sen de muhtemelen bebeğinin uyanık ve uykuda geçirdiği süreleri daha belirgin şekilde ayırt edebilirsin.
31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
31 haftalık hamile bir kadın 7. ayını doldurmak üzeredir. Ama ne olursa olsun kaç aylık değil kaç haftalık hamile olduğunun önemli olduğunu unutma.
31 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 31 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek
31 Haftalık Bebek Hareketleri
Anne adaylarının hepsi bebeklerinin hareket düzenini tanır. Hareketlerin sıklıklarında ve yoğunluklarında oluşan değişimleri fark ederler. 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması söz konusu olabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu hareketsizlik artabilir. Özellikle bebeğin başı leğen kemiğine düştükten sonra rahmin içinde hareket edecek pek fazla bir yeri kalmaz.
Ayrıca gebelik ilerledikçe bebekler hareket ve uyku düzeni tuttururlar. Bu yüzden 1-3 saat arası artan ya da azalan hareketlilik dönemlerinin olduğunu fark edebilirsin. Gebeliğin 31. haftasında cenin hareketlerinde azalma görülmesi göbek kordonu veya plasenta sorunlarına işaret edebilir.
Bebeğinin hareketlerinin azaldığı konusunda endişeli isen bunu mutlaka doktorunla paylaş. Sana en son hareketi ne zaman hissettiğini ve son birkaç saat içinde kaç defa hissettiğini sorabilir. Bu ölçümlemeleri yapıp doktorunla iletişime geçmen en sağlıklısı olacaktır.
Anlattık: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey
31 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Doktorunun çekmiş olduğu 31 haftalık bebek ultrason görüntüsü buradakinden farklı olabilir. Bu, seni endişelendirmesin.
Peki Bebeğinin Kordon Kanını Saklatmayı Düşündün mü?
Kordon bağı ve dokusu çocuğun için varoluştan gelen en büyük hazine ve o kadar kıymetli ki, onu saklatmayıp atmak yarınları için büyük kayıp olabilir. Bebeğimiz bizim en kıymetlimiz; o en kıymetlimiz için, riski elimizden geldiğince yok etmeye ve onu korumaya değmez mi? Bizce değer!
31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
31 Haftalık Gebelik Görüntüsü
- 31 haftalık hamilelikle birlikte rahmin artık karnının büyük bir bölümünü kaplar.
- Pubik simfizden ölçüldüğünde rahmin tepe noktasına kadar olan uzunluğu 31 cm, göbek deliğinden olan mesafesi ise yaklaşık 11 cm'dir.
- Vücudunun su tutmaması ve kendini daha iyi hissedebilmen için uyurken ya da dinlenirken yan yatmaya özen göstermelisin.
- Yüzük ya da saat takmak dolaşım problemlerine yol açabilir. Bazen bir yüzük parmağını çok sıkabilir ve çıkmayacak duruma gelebilir. Şişlik oluşuyorsa bu dönemde seni rahatsız edecek takı ve aksesuarları kullanmaya ara verebilirsin.
31 Haftalık Gebelik Kilosu Kaç Olmalı?
Üçüncü trimester içinde toplam 5-6 kilo almaya dikkat etmelisin. Artan kilolar hamileliği de doğumu da zorlaştırır. Doğum sonrası zayıflama çabaları da cabası! 31 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? soruna cevabımız, 500-600 gr alman yönünde.
Kafanda soru işaretleri varsa: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey
31 Haftalık İkiz Gebelik
- Çoğul gebeliklerle ilgili en büyük problemler erken doğumlardır. Cenin sayısı arttıkça, gebelik haftasının süresi ve her bir bebeğin doğum kilosu azalır. Yine de bu her vaka için geçerli değildir.
- İkizler için ortalama hamilelik süresi yaklaşık 37 haftadır. Üçüzler için ise hemen hemen 35 haftadır. Bebeklerin rahimde kaldığı her haftada organların ve sistemlerin olgunlaşması ile birlikte doğum kiloları da artar.
- Çoğul gebeliklerde amaç, prematüre doğumdan kaçınmak için hamileliğe mümkün olduğunca devam etmektir. Bunun en iyi yolu yatak istirahatidir. Bütün hamilelik boyunca düzenli aktivitelere devam etmek mümkün olmaz. Doktorun yatak istirahati tavsiyesine uymak gerekebilir.
- Bazı araştırmacılar erken doğum sancılarını kesmek için kullanılan ilaçların prematüre doğumu önlemede çok önemli olduğuna inanırlar. Bu ilaçlar, erken doğum sancılarının başlamaması için rahmi rahatlatmakta kullanılır.
- Doktorunun söylediklerini sıkı bir şekilde takip et. Bebekleri taşıyabildiğin her gün ve her hafta, onların daha fazla olgunlaşmaları ve gelişimlerini tamamlamaları anlamına gelir.
Bu arada ikizlerin için şöyle tavsiyelerimiz var: İki Değil, Üç Can Taşıyan Anne Adayları İçin İkiz Bebek İsimleri Önerileri!
31 Haftalık Gebelikte Beslenme
Salmonella bakterisi, hafif ya da ciddi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu bakterinin birçok kaynağı vardır. Çiğ yumurtalarda ve çiğ kümes hayvanlarında bulunur. Bakteri, gıda pişirildiğinde zarar görür ama ek tedbirler almak gerekir. Güvenliğinden emin olmak için aşağıdaki önemler aklında bulunsun.
- Kümes hayvanlarını veya çiğ yumurta ile yapılan ürünleri hazırladıktan sonra tezgahını, mutfak eşyalarını, tabakları ve tavaları sıcak su ve sabunla temizlemek ve dezenfektan kullanmak.
- Kümes hayvanlarını iyice pişirmek.
- Çiğ yumurta ile yapılan ürünleri yememek.
- Pişirilmeden önce çiğ yumurta içeren hiçbir şeyin tadına bakmamak.
- Yumurta yeneceği zaman iyice pişirmek. Yumurtaları en az 7 dakika kaynatmak.
- Tavaya kırılıp tek taraflı pişirilen yumurtaları yememek.
31 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler
31 Haftalık Gebelikte Ayak Şişmesi
Özellikle hamileliğin sonuna yaklaştıkça, ayakkabılarını çıkartıp bir süre öyle durduğunda daha sonra tekrar giyemediğini fark edersin. Bu problem tahmin ettiğin üzere şişlikle ilgilidir. Bir süre şişlik sorunu ile baş etmen gerekeceği için hareketi sınırlayıcı, sıkı, dar çoraplar, ayakkabılar, kıyafetler tercih etmemen iyi olabilir.
Şişmenin neden olduğunu merak ediyorsan kısaca şöyle açıklayabiliriz:
- Vücut hamilelik döneminde bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için %50 oranında daha çok kan ve vücut sıvısı üretir. Bu ekstra sıvılardan bazıları vücut dokularına sızar.
- Büyüyen rahim, pelvik damarları itmeye başladığında vücudun alt kısmındaki kan akışı kısmen engellenir. Bu da sıvıyı ayaklara ve bacaklara iter ve şişmeye neden olur.
- Ayrıca otururken bacak bacak üstüne atmak da dolaşımı etkiler, bacaklara giden kan akışını engeller. Bacaklarını olabildiğince uzatarak oturmaya ve uzun süre hareketsiz kalmamaya özen göster.
Detaylıca anlattık: 6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi
Düzenli Olarak Doktora Gidiliyor mu?
Doktorunla olan tüm doğum öncesi randevularına gitmenin ne kadar önemli olduğunu söylememize elbette gerek yok ama yine de hatırlatmak istedik. Sana bu muayenelerde çok fazla şey olmuyormuş gibi gelebilir, özellikle de her şey normalse ve iyi gidiyorsa. Ama bu muayenelerdeki gözlemler, senin ve bebeğinin durumu konusunda doktorun için çok şey ifade eder.
Bu muayenelerde doktorun bir problemin olabileceğini gösteren belirtileri kontrol eder. Örneğin; kan basıncındaki değişim, kilodaki değişim veya bebeğin yetersiz gelişimi gibi… Bu problemler erken keşfedilmezse ikiniz için de ciddi sorunlara yol açabilir.
Bebek Bakıcısı Aranıyor!
Bebeğin doğduktan sonra, bir bakıcıdan yardım almayı düşünüyorsan şimdiden araştırmalara başlayabilirsin. Öncelikle bebek bakımı konusunda nasıl taleplerin olduğunu belirlemelisin. Ayrıca, bu kişiyle anlaşıp anlaşamayacağın da önemli! Bu sebeple ihtiyacın olan zamandan önce, bakıcı adayıyla tanışman ve ilişki kurman, daha uygun bir tercihte bulunmana yardımcı olabilir. En iyisi sen şimdiden düşünmeye başla!
Bu konuda fikir almak için, Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.
Doğum Odanı Süslemeye Ne Dersin?
Gebelikte 31 haftayı doldurdun. Önünde 2 ay gibi bir süre kaldı, sonrasında ise bebeğini kucağına alacaksın. Süslenen bebek odaları görmeye çok alıştık. Doğumdan sonra birbirinden güzel odalara giden anneler ve bebekleri ziyaretçileri bu odalarda ağırlıyorlar.
Eğer sen de, bebeğine kavuştuğun ve ilk gününü geçirdiğin odayı süslemeyi düşünüyorsan, Hastane Odası Süsleme sayfamızdan yardım alabilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.