23 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi: Ciğerleri Gelişiyor, Yüzü Belirginleşiyor!
23 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Tebrikler, hamileliğinin 23. haftası ile birlikte 6. aya yani, 2. trimesterın son ayına girdin. Artık 6. ayın içindesin. Hamileliğinin 3’te 2’sini bitirmene çok az kaldı.
23 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
23 haftalık bebek kaç gram olur? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
23 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
23 haftalık bebek kilosu | 455 gr |
23 haftalık bebek boyu | 20 cm |
- Bebeğin tombullaşıyor ama cildi hala buruşuk. Bunun nedeni cildinin yağlarından daha çabuk gelişmesi ve derisinin içini dolduracak, onu gergin tutacak kadar yağın olmaması. Ama yağlar da arkadan geliyor.
- Vücudunu kaplayan tüyler zaman zaman koyulaşıyor.
- Yüzü ve vücudu doğumdaki halini almaya başlıyor.
- Ciğerleri dışarıdaki yaşama onu hazırlamak için gelişiyor. Ayrıca ciğerlerindeki damarlar da solunuma hazırlanmak için büyümeye devam ediyor.
- Solunum hareketleri yapıyor ama bunlar sadece deneme hareketleri. Hala oksijeni plasentadan alıyor. Çünkü doğum sonrasına kadar ciğerlerde hava yok.
23 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 23 haftalık bebek hakkında daha ayrıntılı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek
23 Haftalık Bebek Hareketleri
Aslında şu ana dek bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlamış olabilirsin. Ama esas şenlik şimdi başlıyor. Çünkü bebekler 24. ile 28. haftalarda en aktif dönemlerini geçirirler. Rahmin içindeki yuvalarında yerleri bol olduğu için rahatça hareket ederler. Fakat hareketler kısa süreli ve düzensizdir.
Bu yüzden bir gün hissedip bir gün hissetmemek seni korkutmasın. Günlük olarak hareket takibini 28. haftadan sonra yapmaya başlayabilirsin.
23 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Her 23 haftalık bebek ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmak zorunda değil. Dolayısıyla ultrasonundaki farklılıklar seni endişelendirmesin, bebeklerin anne karnındaki duruşları ve hareketlerinin farklı olması gayet normal.
23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
23 Haftalık Gebelik Görüntüsü
23 haftalık gebelikte anne karnının büyüklüğü ne kadardır?: Rahmin de bebeğin de büyüyor. Artık rahmin, göbek deliğinin üzerinde yaklaşık 3.75 cm kadar. Karnın yalnız büyümekle kalmayıp yuvarlak bir görünüm de alıyor.
Fakat bu büyüme miktarı her anne adayında farklı oranlarda olabilir. Bu yüzden kendini diğer hamilelerle kıyaslama. Senin için önemli olan sürekli değişim ve büyüme. Bebeğin büyüdükçe, plasenta da büyür. Amniyotik sıvı miktarı da artar. Hamileliğin ilerledikçe rahmin daha da büyür ve ağırlaşır.
23 Haftalık Gebelikte Anne Kaç Kilo Almalı?
23 haftalık gebelik kilosu bu dönemde 5.5 ila 6.8 kg arasında artmış olabilir. Hamileliği toplamda, ortalama 11-14 aralığında bir kilo alımı ile bitirmek uzmanlar tarafından sağlıklı kabul ediliyor.
Bu dönem çevrendekiler kilonla ilgili yorumlar yapabilir. Çok kilo aldığın için ikiz bebek taşıdığını söyleyebilirler. Ya da olması gerekenden az kiloda göründüğünü düşünebilirler. Kilonla ilgili endişelerin varsa doktorunla paylaşabilir ve beslenme düzenini birlikte gözden geçirebilirsiniz. Zaten doktorun artık her muayenede hem kilo alımındaki değişiklikleri hem de rahmindeki büyümeyi takip edecektir.
23 Haftalık Gebelikte Beslenme: Sodyuma Dikkat!
Gelelim 23 haftalık gebelikte nasıl beslenmeli? konusuna. Hamileyken sodyum alımı konusunda dikkatli olman gerekiyor. Çok fazla sodyum tüketmen vücudunun su tutmasına sebep olabilir. Bu da şişkinlik hissetmene yol açar. Çok fazla sodyum veya tuz içeren gıdalardan uzak durmaya çalışmalısın. Turşu, tuzlu kuru yemişler, işlenmiş veya konserve gıdalar…
Bunu kontrol altında tutmak için gıdaların etiketlerini okuyabilirsin. Su tüketimini arttırıp sodyum tüketimini ise günde 3 gram (3000 mg) ile sınırlı tutmalısın.
Hamileliğin sırasında nasıl beslenmen gerektiğine dair ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
23 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler
23 Haftalık Gebelikte Şeker Testi
Diyabet hastası olmayan hamile bir kadının idrarında şeker bulunması sık rastlanan bir durum. Özellikle de 2. ve 3. trimesterlerde rastlanır. Birçok doktor şeker tarama testini genellikle 2. trimesterin sonunda yapar. Fakat illa 23. haftada yapılacak diye bir kural yok, 2. trimesterin sonunda doktorun uygun gördüğü bir zamanda da yapılabilir.
- Diyabeti teşhis etmek için yapılan kan testleri; açlık kan şekeri ve glikoz tolerans testidir.
- Açlık kan şekeri testi için, testten önceki akşam yemek yenir, sabah bir şey yemeden önce kan testi yapılır.
- Normal bir test sonucu diyabetin olasılık dışı olduğunu gösterir, kanda yüksek düzeyde şeker çıkarsa daha fazla inceleme gerekir.
- Ardından glikoz tolerans testi (şeker yüklemesi) yapılır. Testten önceki akşam yemeğinden sonra aç kalmak gerekir. Sabah laboratuvarda, içindeki şeker miktarı ölçülen bir sıvı içmen istenir. İçtikten sonra belirli aralıklarla kan alınır, bu da vücudun şekere nasıl tepki verdiğini gösterir.
Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Şeker Yükleme Testi: Gerçekten Gerekli mi?
23. Hafta Gebelikte Lekelenme: 2. ve 3.Trimesterda Lekeler
Hamileyken çamaşırında pembe ya da kırmızımsı bir leke görmek her zaman huzursuz edicidir. Fakat 2. ya da 3. trimesterde hafif kanama veya lekelenme, genellikle endişe etmeyi gerektirmez. Rahim ağzı dokularının hassaslaşması, vajinal muayene veya cinsel ilişki sırasında zarar görme gibi pek çok şey buna neden olabilir.
Ancak eğer kanaman varsa ya da hafif bir kanamaya ek olarak karnında ağrı veya rahminde kramp varsa doktorunu hemen aramalısın. Genellikle bir ultrason muayenesi sorun olup olmadığını hemen gösterir.
23 Haftalık Gebelikte Burun Kanaması: Nasıl Durdurabilirim?
Vücutta dolaşan yüksek düzeyde östrojen, progesteron ve bunların neden olduğu artan kan akışı, burnundaki mukoz dokuların şişmesine ve yumuşamasına neden olur. Üstelik bu dokular, enfeksiyon ve mikropları vücudundan uzak tutmak için her zamankinden daha fazla mukus üretir. Bu da burun tıkanıklığına hatta kanamasına sebep olabilir.
Belki bu sorunla ilk kez gebelikte 23 haftayı doldurduktan sonra karşılaştın belki de henüz karşılaşmadın. Her zaman dediğimiz gibi hamileliğe bağlı belirtiler, şikayetler, komplikasyonlar her anne adayında farklı zamanlarda ve frekanslarda ortaya çıkabilir.
Doktorunun tavsiyesiyle C vitamini takviyesi almak ya da C vitamini içeren gıdalar tüketmek kılcal damarlarını güçlendirerek kanamayı engelleyebilir. İşte bazı taktikler:
- Bulunduğun ortamların kuru olmamasına, her zaman nemli olmasına özen göster.
- Eğer kış ise kalorifer kenarlarına mutlaka suluklar as.
- Buhar makinası kullanarak ortamın havasını temizle.
- Burnun kanadığında yatmak ya da geriye doğru uzanmak yerine hafifçe öne doğru eğik vaziyette otur.
- Baş ve işaret parmaklarınla burun deliklerinin üzerinden ve burun kemiğinin altından tutup sık, beş dakika öyle dur.
- Kanama tekrar ederse devam et.
- 3 denemede kanama kontrol altına alınmazsa doktorunla iletişime geçmende fayda var.
Anlattık: 6 Maddede Hamilelikte Burun Kanaması
23 Haftalık Gebelikte Tansiyon: Bu Yüksek Tansiyon Nerden Çıktı?
Hamileliğin genelinde ya da en azından neredeyse 24. haftaya kadar tansiyon, gebelikten önceki döneme göre daha düşük seviyelerde ilerler. Fakat gebeliğe bağlı yüksek tansiyon (hipertansiyon) da hamile kadınların bazılarında ortaya çıkabilir.
Hamilelik dönemi düzenli olarak doktor kontrolünden geçtiğimiz bir dönem olduğu için erkenden teşhis ve tedavi edilebilir. Böylece gereksiz komplikasyonların ortaya çıkması engellenir. Gebeliğe bağlı hipertansiyon, preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) belirtileri arasında olabilir. Preeklampsinin diğer belirtileri şöyle:
- Görünüşte aşırı yemek yemeğe bağlı olmayan ani kilo artışı,
- Ellerde ve yüzde ciddi şekilde şişme,
- Nedeni anlaşılmayan baş ağrıları,
- Mide ve yemek borusunda acıma,
- Vücudun her yerinde kaşıntı,
- Görme bozukluğu,
- İdrarda protein,
- Hızlı kalp atışı,
- Karnın üst bölgesinde sancı.
Ayrıntılı bilgi için: Preeklampsi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
23 Haftalık Hamilelikte Erken Doğum Riski: Artık Testi Var!
Hamilelikte 23. haftada ve erken kabul edilen diğer haftalarda, herhangi bir risk söz konusu olup olmadığını anlamak için bir test yapılır. Bazı vakalarda; rahimde kasılma, sırt ağrısı, kramplar, vajinal akıntıdaki değişiklikler erken doğum ile karıştırılabilir. Özellikle 23 haftalık gebelikte kasık ağrısı çok görülen bir durum. Doktorların erken doğum için risk olup olmadığını saptaması için bu testi yapmaları gerekir.
Fetal fibronektin, amniyotik kesede ve fetal zarlarda bulunan bir proteindir. Ancak hamileliğin 22. haftasından 38. haftaya kadar bulunması normal değildir. Bu süreler içerisinde hamile bir kadının vajinal salgılarında fetal fibronektin olması erken doğum riskinin arttığına işaret eder.
Detaylar burada: 7 Maddede Erken Doğum
Baby Shower Partisi İçin Hazırlan!
Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu etkinlikle, bebeğin doğumu ve sonrası için ihtiyacın olan malzemelere kavuşabilirsin. Tuhaf görünüyor olabilir, açıklayalım: Bir liste hazırla ve o listeye ihtiyacın olan malzemeleri yaz! Kutlamaya gelecek olan insanlar da sana bu malzemeleri hediye etsinler. "Olur mu öyle şey, ayıp!" deme sakın. Zaten sana bir hediye alacaklar. Sen sadece aynı hediyelerin alınmasını engellemekle kalmıyor, onlara yardımcı da oluyorsun.
Ayrıca bu etkinlik ile bebeğinin gelişini kutlayıp; sevdiklerinle biraraya gelerek keyifli vakit geçirebilirsin. Bebeğin daha doğmadan neden böyle bir kutlama düzenlensin diye soruyorsan hemen söyleyelim: Bebeğin doğduğunda onu emzirmek, uyutmak ve altını değiştirmek gibi işlerle meşgul olacağından gelenlerle yeterince vakit geçiremeyebilirsin.
Eğer bu partiyi düzenlemeyi düşünüyorsan, evin yanı sıra bir kutlama mekanında bir araya gelmek de iyi bir alternatif olabilir. Bunun için Baby Shower Partisi Mekanı sayfamız sana yardımcı olabilir.
Sana önerimiz kutlama evde de dışarıda da olsa süslemeyi es geçmemen! Güzel süslemelerle parti bir anda bambaşka bir görünüme kavuşabilir, bizden söylemesi! Baby Shower Organizasyonu sayfamız bu konuda işine yarayabilir.
Peki ya pasta? Tabii ki onu unutmamak lazım. En şirin konsept pastalar için Baby Shower Butik Pasta sayfamızı inceleyebilirsin.
E bol bol fotoğraf çektirmeyi de es geçmek olmaz! Bugün, çocuğuna göstereceğin çok güzel anılara dönüşecek, unutma. Eğer profesyonel birinin yardımı ile daha iyi olacağını düşünüyorsan, Fotoğrafçılar sayfamıza bakabilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.