Hamilelik Başlıyor: 1. ve 2. Haftalar

1. Hafta 3. Hafta

Hamileliğin ilk haftasında neler olur, bebek oluşur mu yoksa henüz ortada yok mudur? Gebelik haftası nasıl hesaplanır? Hamileliğin ilk hafta belirtileri nelerdir? Aklındaki pek çok sorunun cevabı burada! Hemen okumaya başla!

Hamileliğin ilk haftalarında henüz ortada bir bebek yoktur. Fakat vücut, yumurtlama günü için hazırlık içindedir. Rahmin iç çeperi kalınlaşır. Döllenmiş yumurtanın gelişi için yavaş yavaş hazırlanır ve yumuşak bir yatak haline gelir.

Peki, madem ortada bir bebek yokken, hatta henüz hamile bile değilken, neden buna hamileliğin 1.ve 2. haftası deniyor diye merak ediyor olabilirsin.

Spermin yumurtayla buluştuğu anı tam olarak tespit etmek zordur. Tam olarak belirlenmesi zor olmayan tek tarih son adet tarihinin (SAT) ilk günüdür. Doktorlar bu tarihi hamileliğin standart başlangıç tarihi olarak kullanırlar.

Gebelik Haftası Hesaplama

Gebeliğin ilk haftasının hesaplanması biraz karışıktır. Bunun sebebi ilk 2 haftayı tamamlamadan gebe sayılmamaktır. Hamilelik ancak 2. haftanın sonunda gerçekleşir ve gebeliğin resmi başlangıcı budur. Ondan önce yani 1.ve 2. haftalarda beden hamileliğe hazırlanır.

Uzmanlara göre gebeliğin ilk haftası, son adet döneminin başlangıcıdır. Gebelik hesaplama sırasında, son adet kanamasının başlangıcı referans olarak alınır. Yani son adet tarihinin (SAT) başlangıcından itibaren 40 hafta olarak hesaplanır.

Bu da bebek ana rahmine henüz düşmediği halde, adet kanamasını gebeliğin bir parçası olarak kabul ettikleri anlamına gelir. 

Kaç haftalık hamileyim diye merak ediyorsan hamilelik hesaplama otomatik olarak sonuç verecektir: Gebelik Haftası Hesaplama

 

 

Zaman Tanımlamaları

  • Hamilelik Haftası: Hamile kalınmasından 2 hafta önce gerçekleşen, son adet döneminin ilk günü başlar. Bu hafta doktorların çoğunun hamileliği değerlendirmek için kullandıkları haftadır. Ortalama hamilelik süresi 40 haftadır.

  • Yumurtalama Haftası: Döllenme haftası, hamile kaldığın gün başlar. Ortalama süresi 38 haftadır.

  • Trimester: Bir hamilelikte 3 trimester vardır. Hamileliğin 3’er aylık periyodlarına trimester denir.

  • Takvim Ayı: Bir hamilelik ortalama 10 takvim ayı sürer. (Her ay 28 gündür.)

Hamileliğin İlk Hafta Belirtileri

Vücudundaki pek çok değişim hamileliğe işaret ediyor olabilir. İlk hafta hamilelik belirtileri arasında en sık rastlananlar şunlardır:

  • Adet dönemi gecikmesi,
  • Mide bulantısı veya kusma,
  • Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme,
  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Ağızda metalik tat,
  • Göğüslerde aşırı hassasiyet ve gözlenen değişimler,
  • Pelvik bölgesinde yeni bir duyarlık hissi,
  • Kokulara karşı aşırı duyarlılık.

"1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır?" diye soruyorsan, bu belirtiler sana yardımcı olabilir. Ancak bunlar arasından ilk önce neyi fark edeceğin ya da bunlardan kaç tanesini yaşayacağın değişkendir. Mesela en çok "Mide bulantısı gebeliğin kaçıncı gününde başlar?" konusunu merak ettiğini biliyoruz, ama bilmelisin ki hamilelik sürecinde hissedilenler ve yaşanan belirtiler her kadına göre değişiklik gösterir. Fakat en belirgin erken hamilelik belirtisi, adet gecikmesidir.

Daha fazla bilgi için En Sık Görülen Hamilelik Belirtileri yazımıza göz atabilirsin.

 

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Senin ve bebeğinin sağlığı için doğum öncesinde iyi bir bakım ve takip lazım olacak. Hamile olduğundan emin olur olmaz hatta biraz endişeli bir anne adayı isen şüphelenmeye başladığın zaman doktorundan randevu almalısın. Bu randevu, adet dönemin geciktikten sonra en yakın zamanda olabilir.

Eğer bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsan doktoruna bilgi vermelisin. Hiçbir yöntem %100 etkili değildir. Bazen doğum kontrol ilacı da olsa başarısız olabilir.

Eğer hamile olduğundan eminsen hapı bırakmalısın. Mümkün olduğu kadar çabuk doktorundan randevu almalısın. Rahim içi spiral kullanıyorken de hamilelik oluşabilir. Yine olabildiğince çabuk doktorunla görüşmeli ve ona bilgi vermelisin.

1 haftalık gebelik kan testinde belli olur mu?

Eğer adet tarihinin üzerinden 1 hafta geçtiyse ve bu sürecin ardından kanda gebelik testi yaptırdıysan, pozitif sonuç görme ihtimalin var.

 

 

2 Haftalık Gebelikte Bebeğin Görüntüsü

Hamilelikte Beslenme Düzeni

Hamilelikte Kilo Alımı

"Hamileliğin ilk haftaları nelere dikkat edilmeli?" diye merak ediyorsan, öncelikle beslenmene özen göstermelisin diyebiliriz. Eğer hamilelikten önce normal kilodaysan, hamilelik döneminde kalori alımını arttırman gerekir. İlk trimester boyunca (ilk 13 hafta) günde ortalama toplam 2.200 kalori almalısın. İkinci ve üçüncü trimesterlarda büyük ihtimalle her gün ek olarak 300 kaloriye daha ihtiyacın olacaktır.

Ekstra 300 kalori demek, porsiyonları büyüt demek değildir. Bir elma ve bir kase yoğurt da 300 kalori eder! Elbette hamilelik dönemi boyunca günlük kalori alımını belirleyecek en doğru kişi doktorun olacaktır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak istersen Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey yazımıza mutlaka göz at!

Ekstra kaloriler sana ve büyüyen bebeğine ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir. Bebeğin protein, yağ, karbonhidrat üretmek ve depolamak için enerji harcar. Fetal vücut gelişimi için enerjiye ihtiyaç duyar. Ayrıca ekstra kaloriler bedeninde yaşanacak değişimler için de sana yardımcı olur. Örneğin rahmin büyümekte ve kan seviyen yaklaşık %50 oranında artmaktadır. Bu da normalden daha fazla enerjiye ihtiyacın var demektir.

Bunun yanında kalorilerin kalitesi de önem taşır. Paketlenmiş, yağlı, çok şekerli gıdalardan uzak durmak hamileliğin ilk haftalarında beslenmeye dair edineceğin ilk refleks olmalı. Olabildiğince doğal, sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisin.

Hamilelikte beslenme konusunda profesyonel bir destek almak istersen Hamilelik Döneminde Sağlıklı Beslenme Uzmanı listemizdeki diyetisyenlerle iletişime geçebilirsin.

Mide Şikayetleri

Hamilelikte mide bulantısı, iişkinlik, mide kaynaması, kabızlık, gaz gibi şikayetlerle baş edebilmenin en iyi yollarından biri de beslenme düzenini değiştirmektir. Gün içinde beslenme ihtiyacını 3 büyük öğündense 6 minik öğüne bölmen, gün boyunca azar azar ama sık sık yemen bu süreçte pek çok açıdan işlevsel olacaktır.

Bu yöntem hamileliğin getirdiği şikayetlerle baş ederken aynı zamanda kan şekerini belli bir düzeyde tutacağı için enerjin de daha yüksek olacaktır.

Hamilelikte ilk haftada buna çok ihtiyacın olacak: Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi!

Dengeli ve sağlıklı bir hamilelik süreci için demir, folik asit, potasyum, çinko, kalsiyum, C vitamini gibi düzenli olarak tüketmen gereken besinler ve günlük tüketim miktarları ile artık tanışmaya başlamalısın. Bu konuda Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir? yazımızdan destek alabilirsin.

Beslenme konusunda inan daha fazlasına ihtiyacın olacak. Bu noktada da sana Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazımız eşlik edecek.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

1. Hafta 3. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

1 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?