19 Haftalık Gebelik

18. Hafta 20. Hafta

19 haftalık gebelik dönemine geldin! Hamileliğin 19. haftası hakkında her şeyi merak ettiğini ve çılgınca araştırdığını biliyoruz. Elbette doktorundan öğreneceklerinin yerini tutmayacak ama biz de her hafta olduğu gibi senin için 19 haftalık gebelik gelişimi ve 19 haftalık gebelikte yaşananlar hakkında yazdık. Hemen oku!

19 Haftalık Bebek Gelişimi

Önce "19 haftalık bebek kaç gram olur?" ve "19 haftalık bebek kaç cm?" gibi soruların cevaplarına bakalım.

19 haftalık bebek gelişimi
19 haftalık bebek boyu 13-15 cm
19 haftalık bebek kilosu 200-225 gr

Sana ilginç bir bilgi verelim. Buna inanmayacaksın ama bebeğinin kilosu, şu andan itibaren doğuma kadar tam 15 kat artacak.

19 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğinin karnındaki gelişimi burada: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

19 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Kaslar ve beyin arasındaki iletişimi sağlayan motor nöronları oluşmaya devam ediyor. Bunun sonucunda bebeğin,

  • İstem dışı hareketler,
  • Parmak emme,
  • Başını hareket ettirmek gibi bilinçli kas hareketleri yapabilir halde. Yani bu hareketleri hissetme ihtimalin var!

"19 haftalık hamileyim, bebeğimi hissetmiyorum!" diyorsan da endişelenmene gerek yok! Yakın zamanda bu hareketlenmeleri sen de yaşayacaksın.

Vernisk: Hassas Cildi Koruma Altında!

Gebeliğin 19. haftasında artık bebeğinin hassas cildi, onu çevresindeki amniyotik sıvıdan koruyan verniks adında yağlı, beyaz peynire benzeyen bir madde ile kaplı. Çünkü bu madde onu çatlaklardan ve çiziklerden koruyor. Verniks doğuma yaklaşırken kaybolur ama erken doğumların bazılarında hala bebeğin üzerinde olduğu görülebilir.

Eyvah Bebeğim İdrarını İçiyor!

Müjde! Bebeğinin böbrekleri artık idrar üretebiliyor. Doğduktan sonra bu yeteneği sana paket paket bebek bezi olarak geri dönecek fakat içeride işler şöyle yürüyor: İdrar, bebeğin de içinde olduğu amniyotik kesede salgılanıyor. Yani evet, anne karnında 19 haftalık bebeğin idrarını yapıyor, yutuyor, sonra yine yapıyor ve yine yutuyor…

Fakat bebeğin steril bir ortamda yaşadığı için idrarının bir zararı yok. Dolayısıyla içinde idrar olan amniyotik sıvıyı yutmasında bir sakınca yok.

Müzik Dinletileri Başlasın!

Hamileliğin 19. haftasında bebeğinin duyma yetisi iyice gelişti. Hatta birçok farklı sesi hatta sizin konuşmalarınızı bile duyuyor olabilir. Elbette konuşmalarda en belirgin ses seninki! Onunla konuşur ya da şarkı söylersen bunu fark edebilir.

19 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Doktorunun çektiği 19 haftalık ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmayabilir. Bu durum seni endişelendirmesin. Anne karnındaki bebeklerin hareketleri ve pozisyonları farklı olabiliyor.

19 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biriyle başlayalım: 19 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? Göbeğinin altında hissettiğin rahmin 1.3 cm büyüklüğünde. Artık kendini belli ediyor. Rahmin tepe noktası 20. hafta civarında göbek deliğinin hizasını bulacak.

Bu ayın sonunda rahmin, göbek deliğinden 2 cm kadar yukarıda olacak. Bu aşamada hamile olduğunu artık kimseden saklayamayacaksın.

19 hafta gebelik kilosu ise bir diğer merak edilen konu. Şimdiye kadar toplam kilo alımın ortalama 3.6 ila 6.3 kg. Bu kilonun sadece 200 gramı bebeğine ait. Plasenta hemen hemen 170 gr, amniyotik sıvı ise yaklaşık 320 gram. Rahminin ağırlığı 320 gram, göğüslerinin her birinin ağırlığı ise 180 gram civarında. Bunlar elbette ortalama rakamlar.

Buna da bak: Hamilelikte Kilo Alımı

19 Haftalık Gebelik Görüntüsü

19 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Gebelikte 19. hafta 5. aya tekabül eder. Yani hamileliğin 5. ayında ve 2. trimesterindesin.

19. Haftada Gebelik Semptomları

Baş dönmesi gebelik döneminde oldukça yaygın bir şikayettir ve genellikle düşük kan basıncı yüzünden olur. 19 haftalık hamilelik sorunları arasında sayabileceğimiz gibi çoğunlukla 2.trimesterda başlar. Fakat bünyeden bünyeye değişeceği için daha erken de ortaya çıkma ihtimali vardır.

Hamilelik döneminde hipotansiyon (düşük kan basıncı) 4 nedenden kaynaklanabilir:

  • Büyüyen rahmin aort damarına basınç yapması: Genellikle yattığın zaman olur. Sırtüstü yatmayarak bu durum azaltılabilir.
  • Hızla ayağa kalkmak: Oturma, çömelme ve diz çökme pozisyonlarından hızla ayağa kalkma anında oluşur. Yer çekimi nedeniyle kan beyinden ayrıldığı için hızlıca kalktığın zaman kan basıncın düşer. Yavaş ve alıştıra alıştıra ayağa kalkmak sorunu azaltabilir.
  • Kansızlık: Kansızlık, baş dönmesi, yorgunluk, güçsüzlük yapar. Hamilelik döneminde kan değerleri düzenli olarak takip edilir. Zaten kan tablosunda bir sorun varsa baş dönmesinin sebeplerinden biri budur.
  • Kan şekeri seviyesi: Yüksek veya düşük kan şekeri, baş dönmesine veya yorgunluğa sebep olur. Dengeli ve planlı beslenerek, öğün atlamayarak, uzun süre aç kalmayarak bu sorunu azaltabilirsin.

19 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımı

Gündelik hayatımızda bitkisel ürünlerden ne kadar destek alsak da hamilelik döneminde şifalı bitkilerin kullanımında mutlaka doktoruna danışmalısın. Örneğin eğer kabızlık sorunu yaşıyorsan sinameki içeren çaylar kullanmak isteyebilirsin. Ancak sinameki rahimdeki kasları uyarır ve düşüğe neden olabilir.

Bazı bitkiler senin ve bebeğinin bağırsaklarını rahatsız edebilir. Bu yüzden gerek bitkisel çayları gerekse ilaçları kullanırken mutlaka doktoruna danışmalısın. Unutma hamilelik bir hastalık olmasa da vücudun ve hormonların bambaşka çalıştığı bir dönem.

Bu 15 şeyden uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Gebelikte Kalsiyum Alımı

Hamilelikte günlük kalsiyum ihtiyacı hamilelik öncesine göre %50 artar. Her gün yaklaşık 1200 mg. kalsiyum almak çok kritiktir. Elbette net miktarları doktorunla konuşmalısın.

  • Süt,
  • Yoğurt ve peynir ürünleri,
  • Badem,
  • Tofu,
  • Brokoli gibi besinler kalsiyum açısından zengindir.

Profesyonel destek almak için Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı sayfamızdan yararlanabilirsin.

19 Haftalık Gebelikte Yatış Pozisyonları

Her zaman yüzüstü yatarak uyudun. Ama şimdi karnının üzerine yatmaya korkuyor, başka hiçbir pozisyonda da rahat edemiyor olabilirsin. Haklısın, normalde en çok tercih edilen sırtüstü ve yüzüstü yatmak hamileyken en iyi pozisyonlar sayılmaz.

Sırtüstü yatmak;

  • Karnın ve rahmin tüm ağırlığını bağırsaklara, sırta ve ana kan damarlarına bindirir.
  • Bu basınç bel ve sırt ağrılarını arttırabilir.
  • Hazımsızlığı tetikleyebilir.
  • Kan dolaşımını etkileyebilir ve düşük tansiyona neden olarak baş dönmesine yol açabilir.

Senin için ideal olan yan yatmaktır. Tercihen sol tarafına yatarak, bir bacağını diğerinin üzerine atıp araya da yastık koymak hem bebeğin hem de senin için idealdir. Bu pozisyon;

  • El ve ayaklarda şişliği azaltır.
  • Böbreklerin verimli çalışmasını sağlar.
  • Gece boyunca bu pozisyonu korumak elbette kolay değildir fakat sırtına yastıkla destek yaparsan ya da hamile yastığı kullanırsan, bu durum sırtüstü yatmanı engelleyebilir.

19 Haftalık Gebelikte Yolculuk

Hamileyken tatil yapacağın, yolculuğa çıkacağın zamanlama çok önemli. Uzak bir yere gidiyorsan, 19. haftanın da içinde bulunduğu 2. trimester açık ara farkla kazanır. Birinci trimesterde risksiz hamileliklerde bile uzun yolculuklar oldukça zor olabilir. Özellikle de bulantı, yorgunluk gibi erken dönem semptomların ağır geçiyorsa. 3. trimester de ağırlaşan vücut ve yaklaşan doğum yüzünden evden uzaklaşmak için pek uygun değildir.

Ne zaman yolculuk edebileceğinin yanı sıra nereye yolculuk edeceğinin de önemi var. Yükselen metabolizman nedeniyle sıcak ve nemli iklime dayanman zor olabilir. Yüksek rakımlı bölgelere gitmek de sakıncalı olabilir çünkü oksijen seviyesindeki azalmaya uyum sağlamak hem bebeğin için hem de senin için yıpratıcıdır.

Gitmeden önce aşı yapılması zorunlu olan bölgeler de hamilelik döneminde önerilmeyen rotalar arasındadır. Hem hamilelik döneminde aşıların tehlikeli olması hem de bu bölgelerdeki enfeksiyon kapma riski hamilelik döneminde Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi bölgeleri tehlikeli yapar.

Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi!

Anneysen Öneriyor!

Hamile Pilatesi ve Yogası!

Kendindeki değişimi daha çok gözlemliyor, ara ara keyiflenip ara ara tedirgin oluyorsun. Ruhsal durumundaki ani değişiklikler de seni yıpratıyor. O zaman bir şey yapmalı! Kendini daha iyi hissetmeni ve gevşemeni sağlayacak aktivitelerle ilgilenmen, inan ki, iyi gelecektir.

Neyin sana iyi geleceğini düşünmeni ve ona zaman ayırmanı öneriyoruz. Bunu düşünürken, Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızdan fikir alabilirsin.

Hamilelik Fotoğrafları!

Bebeğinin nasıl büyüdüğünü gösteren fotoğrafları doğmadan önce, daha henüz karnındayken çektirmeyi düşünür müsün? 9 ay boyunca bebeğin büyüyecek ve organları olan, elleri ayakları şekillenen bir insana dönüşecek. Sen de bu süreçte ay ay bu değişimi bedeninde gözlemleyeceksin. Bu yetmez, elimde bu değişimin aydan aya bakarak kıyaslayabileceğim fotoğrafları olsun diyorsan, nasıl fotoğraflar istediğine ve hangi fotoğrafçıyla çalışmayı isteyeceğine karar vermenin tam zamanı!

Bunun için Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamızı ziyaret edip, fikir almanı öneririz.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

18. Hafta 20. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

19 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?