24 Haftalık Gebelik

23. Hafta 25. Hafta

24 haftalık hamilelik süresince hayatının en mucizevi dönemini yaşadığını hissediyorsun değil mi? Bu dönemi mucizevi yapan şeylerden biri de hayatının en büyük ödülü ile sonlanacak olması. Her hafta olduğu gibi 24 haftalık gebelikte neler olur?, 24 haftalık bebek gelişimi nasıldır? merak ediyorsun biliyoruz. Hepsini anlattık, hemen okumaya başla!

24 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Yirmi dördüncü hafta gebelikte 6. aya dahildir. 6. ay, 2. trimesterin son ayıdır. Artık karnındaki hareketler hakkında kuşku duymana gerek yok: Gaz değil, hepsi bebek! Gaz olsa duramazdın!

Altıncı ayla birlikte küçük kollar ve bacaklar daha sert vurmaya başladıkça bebeğinin jimnastik yapışını, bazen de hıçkırmasını dışarıdan seyredebilirsin.

Bu ay artık 2. trimesterin sonu ama yine de önünde daha gidecek yol, alınacak kilolar var. Fırsat varken biraz daha hareket et, sonra pişman olma! Ne de olsa 2. trimester gebeliğin balayı.

24 Haftalık Bebek Görüntüsü

24 haftalık gebelik anne karnında nasıl yaşanıyor, burada anlattık: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

24 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin gün geçtikçe ağırlaşıyor! 24 haftalık bebek kaç gram olur? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

24 haftalık bebek gelişimi
24 haftalık bebek kilosu 540-675 gr
24 haftalık bebek boyu 21 cm
  • 24 haftalık gebelikte bebek kilosu haftalık olarak 180 gramlık artış hızı gösterir. Bebek, giderek şişmanlamasına rağmen hala çok küçüktür. Ama yüzü ve vücudu doğumdaki bir bebeğe daha çok benzer.
  • Olağanüstü güzellikte kirpikleri, kaşları hatta epeyce saçı bile vardır. Henüz tüylerinde hiç pigment bulunmadığı için sarışın mı, esmer mi, kızıl mı olduğu belli olmaz. Çünkü şu an kar beyazdır.
  • Bu hafta minik bebeğin amniyotik kesenin içinde baş aşağı mı yoksa düz mü durduğunun farkında olur. Bunun nedeni, vücudun dengesini sağlayan iç kulağının gelişmiş olmasıdır.
  • 24 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı %50’den fazladır ve her geçen hafta bu olasılık artar. Yine de ciddi boyutlarda komplikasyonlara sık sık rastlanır.

24 Haftalık Bebek Hareketleri

  • 24 haftalık gebelikte tekmeleme konusunda en çok sorulan sorulardan biri, “Bebeğim bazı günler durmadan tekmeliyor, bazı günler çok sakin duruyor, bu normal mi?” oluyor. Fetüslerin de bir insan olduklarını unutmayalım yani onlar da bizler gibi bazı günler kendilerini hareketli ve canlı hissederler, daha fazla tekme savurur, ben buradayım derler, bazı günler ise sakince durmak isterler.
  • 24 haftalık gebelik hareketleri senin aktifliğine bağlı olarak kendini dengeler. Hareketli bir gün geçirdiğinde bebeğin senin ritminle sakinleşir, sen sakin bir gün geçirdiğinde bu sefer o harekete geçer.
  • Yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesine tepki olarak bebeğinin harekete geçtiğini gözlemleyebilirsin. Ya da sen gergin veya heyecanlı olduğunda (adrenalin tepkin onu uyardığı için) hareketlerindeki artışı hissedebilirsin.
  • Gebelikte 24. hafta ile 28. haftalar en hareketli dönemler olmasına rağmen, tekmelemelerde düzensizliğin bir sakıncası yok. 28. haftadan sonra tekmelemeleri takip altına alıp günden güne kontrol etmen daha sağlıklı olur.
  • Bunun yanı sıra bebeğin bazen o kadar sert tekmeler ki, canın acır, adeta kaburgaların çatlayacakmış gibi hissedersin. Çünkü bebeğin rahimde olgunlaştıkça giderek güçlenir ve bir zamanlar içinde kelebekler uçuyormuş gibi hissettiğin hareketleri sertleşir. Kaburgalarına yediğin bir tekme, karnına ya da servikse aldığın bir darbe canını yakabilir. Bu tarz durumlar 24 haftalık gebelikte kasık ağrısına neden olabiliyor. Bebeğin çok fena saldırıya geçerse pozisyon değiştirip onun dikkatini dağıtmayı deneyebilirsin. Bu değişiklik küçük boksörün dengesini bozarak saldırıyı geçici bir süre savuşturabilir.

24 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Elindeki 24 haftalık ultrason görüntüleri buradakiyle örtüşmüyorsa bu, seni endişelendirmesin. Her bebeğin anne karnındaki pozisyonu ve hareketleri farklı oluyor.

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

24 Haftalık Gebelik Görüntüsü

)

Rahmin artık göbek deliğinin üstünde 3.8 ila 5.1 cm aralığında ölçülür.

24 Hafta Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Bu haftaya gelindiğinde toplam kilo alımın 6 ila 7.3 kg arasında olmalı.

24 Haftalık Gebelikte Beslenme

  • Hamilelik dönemi boyunca bazı beslenme prensiplerini gündelik yaşamına adapte etmelisin. Pişirme yöntemleri arasından kızartma yerine buharda pişirme ya da ızgara tercih etmelisin.
  • Dondurulmuş ürünler, şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler yerine taze, mevsiminde, meyve ve sebzeler ile balık tüketmelisin.
  • Beslenme planını düzenli olarak uygulamak için dışarıda olabildiğince az yemek yemelisin. Çünkü dışarıdaki yemeklerin pişirme yöntemi ve yağ kullanımı genelde sıkıntılı olur. Dışarıda yemek zorunda kaldığında her zaman kendine uygun bir pişime yöntemi ile hazırlanmış sağlıklı yiyecek alternatifleri ara. Menüde yoksa bile senin için yapabileceklerini sor. Kendini kalabalığa kaptırıp zararlı ve boş kalorili yiyeceklere yönelme.

24 haftalık hamilelikte beslenmeye dair daha ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

24 Haftalık Gebelikte Vajinal Akıntı: Rengine Dikkat!

Hala kokusuz ya da çok hafif kokulu ince ve beyaz bir vajinal akıntın olabilir. Bu akıntı sarıya ya da yeşile çalar renkte ve keskin kokulu ise veya vulvada tahriş, kızarıklık ve kaşıntı varsa vajinal enfeksiyon riski olabilir. Doktorunu durumdan haberdar etmen sağlıklı olacaktır. Enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde bebeğin için zararlı olabilir.

Ayrınıtlı bilgi için: Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey!

24 Haftalık Gebelikte Süt Gelmesi: Ağız Sütü Geliyor!

Göğüslerin artık süt üretmeye hazır olabilir. Aslında epeyce erken olmasına rağmen göğüs uçlarından sulu ve sarımtırak sıvı damlacıklarının geldiğini fark edebilirsin. Buna "ağız sütü" adı verilir ve aktif enfeksiyonlarla savaşan antikorlarla doludur. Doğumdan sonraki birkaç gün bebeğin besini olur.

Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir?

24 Haftalık Gebelikte İdrar Kaçırma: İdrar mı Amniyotik Sıvı mı?

Bebeğin büyüdükçe, plasenta büyür, amniyotik sıvı miktarı artar. Hamileliğin ilerledikçe rahmin de büyür ve ağırlaşır. Hamileliğin başında rahim, idrar torbasının arkasında ve kalın bağırsağın altında bulunurken, sonraki dönemlerde idrar torbasının üzerindedir. Büyüklüğü arttıkça idrar torbasına baskı yapar. Hatta bazen sızıntı yapar ama idrar mı kaçırdın yoksa amniyotik sıvı mı sızdı emin olmak zordur.

Çünkü 24 haftalık gebelikte idrar yolu enfeksiyonu da birçok hamile kadının şikayetleri arasında yer alır. Bu durum elbette 24. haftaya özel bir şikayet de değildir. Her kadın şikayetleri farklı dönemlerde ve farklı frekanslarda yaşayabilir.

İdrar akışı yavaş olduğundan her an idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski vardır. Yavaşlayan idrar akışının nedeni, büyüyen rahim ve idrarı böbreklerden idrar torbasına taşıyan sidik borularının kas elastikliğinin gevşemesidir. Bu yüzden de 24 haftalık gebelikte sık idrara çıkma şikayeti devam eder. Ama idrara çıkmadaki artışın yanı sıra ağrı, yanma gibi şikayetler varsa idrar yolun enfeksiyon kapmış olabilir.

Endişe ettiğin her durumu doktorunla paylaşmalı, kafandaki soru işaretlerini cevaplar bulmalısın. Yaşadığın şeyin idrar kaçırma mı, idrar yolu enfeksiyonu mu, yoksa amniyotik sıvı sızıntısı mı olduğuna doktorunla birlikte karar vermelisiniz.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

24 Haftalık Gebelik ve Cinsellik

Genellikle kadınlar hamileyken cinsel hayatlarına karşı 2 tutumdan birini yaşar. Biri, ilk ve 3.trimesterde isteğin azalması ve 2. trimesterde artmasıdır. İkincisi, hamilelik ilerledikçe isteğin yavaş yavaş azalmasıdır.

24 haftalık gebeliği de içine alan 2. trimesterde bazı kadınlarda cinsellik konusundaki istek artar. Belki de ilk kez çoklu orgazmlar yaşanır. Bu, hormonsal aktivitenin yükselmesi ve pelvik bölgede kan akışının artmasından kaynaklanır.

Hamilelik ilerledikçe farklı pozisyonların gerektiğini fark edebilirsin. Karnın birçok pozisyonda rahatsız olmaya başlar. 16. haftadan itibaren bebeğin doğumuna kadar yüzükoyun uzanman tavsiye edilmez. Çünkü rahmin ağırlığı dolaşımı baskılar. Yan yatmaya çalışabilir veya üstte olduğun pozisyonları deneyebilirsin.

Gebelikte cinselliğe dair daha ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

24 Haftalık Gebelikte Rahim Açılması

Yetersiz bir rahim ağzı, rahim ağzının ağrısız bir biçimde açılması demektir. Fakat 26.haftadan sonra ağrılı versiyonu da gözlenebilir. Prematüre doğumu ile de sonuçlanabilir. Rahim ağzının genişlemesi, bebeğin doğumuna kadar kadın tarafından fark edilmez. Çoğunlukla uyarı işareti olmadan ortaya çıkar. Vajinal ultrason ile doktor tarafından tespit edilebilir.

Eğer daha önceki hamileliklerinde böyle bir sorun yaşamışsan doktorunla mutlaka paylaş. Bu konuda aklına takılanları doktorunla detaylı olarak konuşman daha sağlıklı olacaktır.

24 Haftalık Gebelikte Uykusuzluk

Hayatımda hiç uyku sorunum olmadı ama bu aralar gece bir türlü uyuyamıyorum, diyorsan yalnız değilsin! Gece yarısı tuvalete gitme ihtiyacı, bacak krampları, mide yanması, hızlanan metabolizmanın sönmek bilmeyen ateşi ve tam orta yerde duran bir basket topunu birlikte düşününce gece uykusuzluk yaşaman çok da şaşırılacak bir durum değil. Yine de birkaç ipucunu bir arada uygularsan uykusuzluğa savaş açabilirsin:

  • Gündüzlerini hareketli geçir.
  • Kafanı boşalt ve rahatla.
  • Akşam yemeğini aceleye getirme.
  • Yemekten hemen sonra yatma ama yatağa da aç girme.
  • Akşam 6’dan sonra sıvı alımını kes.
  • Öğleden sonradan itibaren kafein içeren hiçbir şey tüketme.
  • Her akşam aynı saatte uykuya git.
  • Rahat destek yastıkları kullan.
  • Yatmadan önce temiz hava al.
  • Uykunu getirecek, seni gevşetecek kokulardan yardım al.
  • Yatağını ve yatak odanı sadece sevişmeye ve uyumaya ayır.
  • Stresli işleri ve elektronik aletleri odandan uzak tut.
  • Yatmadan önce ılık duş al ve birkaç sayfa kitap oku.
  • Uykudan önce gevşeme ve nefes egzersizleri yap.

Dahası da var: Hamilelikte Uyku Düzenin İçin Bilmen Gereken 10 Mışıl Bilgi

24 Haftalık Gebelikte Erken Doğum Belirtileri

Muhtemelen gebeliğin 22. haftalarından itibaren rahim, kas kitlesine egzersiz yaptırarak doğum sancılarına ve doğuma hazırlık çalışmaları yapar. Bunlar ara ara gelen ağrısız kasılmalardır. 24 haftalık gebelikte rahim ağrısı şikayetinin sebebi, rahmin üst kısmı ya da alt karın bölgesi ve kasıkların sıkılıyormuş gibi bir his vermesi olabilir.

Bazen rahimde kasılmalar (ağrılı ya da ağrısız), karnın alt bölgesinde ağrı, sırt ağrısı, kramplar, vajinal akıntıdaki değişiklik gibi hamileliğin normal şikayetleri erken doğum ile karıştırılabilir. Bunları hissettiğinde illa erken doğum riski taşıdığını düşünüp korkma.

Çünkü artık doktorlar erken doğum riskini saptayabilmek için fetal fibronektin testi yapıyorlar. Fetal fibronektin, amniyotik kesede ve fetal zarlarda bulunan bir proteindir. Bu protein hamile bir kadında 22 ila 38. haftalar arasında normal bir şekilde bulunmaz.

Bu proteinin, hamileliğin 22. haftasından sonra ve 38. haftasından önce hamile bir kadının vajinal salgılarında bulunması erken doğum riskini artırır. Bu tür endişelerini mutlaka doktorunla konuş, içini rahatlatacaktır.

Detaylarıyla anlattık: 7 Maddede Erken Doğum

Baby Shower: Hazırlıklar Başlasın!

Senin ve bebeğinin ihtiyaçlarının tamamlandığı, arkadaşlarınla buluşup keyifli vakit geçirdiğin ve üstüne üstlük bir de bebeğinin gelişini kutladığın bir baby shower partisi hiç de fena olmaz değil mi?

İhtiyacın olan malzemelerin listesini hazırlamaya başlamalısın. Bu listenin amacı, kutlamaya gelecek olan arkadaşlarının sana alacakları hediyeler konusunda onlara yol göstermeni sağlamak! "Olmaz öyle şey." dememelisin. Onları "Ne alsam acaba?" derdinden; kendini de hamile halinle alınması gereken şeyleri almak için dolanıp durmaktan kurtarıyorsun. İyi bir fikir, kabul et.

Peki, bu partinin evde mi yoksa bir kutlama mekanında mı olmasını istersin? Fikir almak için Baby Shower Partisi Mekanı sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Partinin yeri ile alakalı nasıl bir karar vermiş olursan ol, partinin olacağı yeri süslemeyi es geçme! Bu partini çok daha keyifli bir hale dönüştürecektir. Baby Shower Organizasyonu sayfamız sana bu konuda yardımcı olabilir.

Aman pastayı unutma! Baby Shower Butik Pasta sayfamızdan yararlanarak harika bir konsept pasta yaptırabilirsin.

Ayrıca, bol bol fotoğraf çekmeyi, çektirmeyi unutma! Eğer profesyonel bir fotoğrafçının yardımını isterim diyorsan da, Fotoğrafçılar sayfamıza muhakkak bir göz gezdir.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

23. Hafta 25. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

24 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?