3 Haftalık Gebelik

2. Hafta 4. Hafta

Hamilelik 3. haftada belli olur mu? Gebeliğin 3. haftasında neler yaşayacaksın? 3 haftalık bebeğin gelişimi ne durumda? Aklında soru işaretleri var biliyoruz. Senin için hepsini yazdık!

Şu sıralar aklını kurcalayan hamilelik 3 haftada belli olur mu? sorusu ile başlayalım. Hamileliğin bu 3.haftasında hiçbir değişim fark etmeyeceksin. Çünkü henüz çok erken! Çok az sayıda kadın 3.haftada hamile kaldığının farkındadır. Unutma, henüz bir adet dönemin bile gecikmedi. Ancak planlı olarak hamile kalmak için çalışıyorsan ve düzenli olarak doktor kontrolüne gidiyorsan bunu anlayabilirsin.

3 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Sen 3. haftada henüz hiçbir değişiklik fark etmesen de hamileliğin en kritik olayı bu hafta gerçekleşir: Döllenme! Döllenme, tahmin edeceğin gibi sperm ve yumurtanın bir araya gelmesidir. Yani artık içinde 1 haftalık bir embriyo var.

İçinde büyümekte olan embriyo henüz çok küçük. Hatta sadece bir grup hücreden oluşur, ancak bu hücreler çoğalmakta ve hızla büyümektedir. Gelişmekte olan hücre topuna zigot denir. Zigot, hücrelerin bölünmesi devam ederken rahim yolundan geçer ve rahme ulaşır.

Embriyo bir toplu iğne ucu büyüklüğündedir. Elbette hücre grubu henüz bir cenin ya da bebek görünümünde değildir. Bu ilk haftası boyunca embriyo yaklaşık 0.150 mm’dir.

Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

3 Haftalık Bebek Görüntüsü

3 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin 3. haftasında Beta hCG değeri 5 ile 50 (mIU/L) aralığındadır. Bu değer 3. haftaya göre “normal” hCG sınırlarıdır. Bu geniş aralıkta yer alan her sayının normal olduğunu unutma ve etrafındaki hamilelerle karşılaştırma. “Normal” sınırlar içindeki her değer normaldir.

Gebelikte 3. hafta belirtileri arasında;

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kokulara karşı hassasiyet,
  • Ağızda metalik tat,
  • Aşerme veya tiksinme,
  • Aşırı uyku hali,
  • Sık idrara çıkma gibi 1.ve 2. haftada da sıraladığımız erken hamilelik belirtileri vardır. Fakat bu belirtilerin hiç birini henüz yaşamıyor da olabilirsin. Bunların yanı sıra 3 haftalık gebelik belirtileri olarak bazı kadınlar yumurtlama dönemlerinde hafif kramp veya ağrı hissedebilir ya da vajinal akıntılarında artış olabilir.

Vajinal akıntılarla ilgili ayrınıtlı bilgi için, Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımıza bakabilirsin.

3 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar

Hamilelikte İmplantasyon (Üstüne Görme)

Döllenmiş yumurta rahme yerleşirken, 5-10 gün kadar sonra çamaşırda lekelenme gibi görülen çok hafif bir kanama olabilir. Döllenmeden sonra, embriyonun hücreleri hızla çoğalmaya ve rahim içine doğru seyahat etmeye devam eder. Embriyo, kendisi için hazırlanmış olan rahim içerisinde yerleşebileceği uygun bir yer seçer. Sıklıkla rahmin en üst kısmında arka duvara yerleşir. Bu yerleşme esnasında bazen kılcal damarlar patlayabilir ve implantasyon/yerleşme kanaması/üstüne görme diye adlandırılan kanama gerçekleşir.

İmplantasyon ya da yerleşme kanaması denen bu kanamayı kadınların %30’dan azı geçirir. Yani gebeliğin 3. haftasında kanama şikayetinin sebebi bebeğin rahme tutunması olabilir.

Ayrıntısı burada: Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir?

Hamilelikte Kanama

Hamilelik sırasında kanama her kadında endişeye yol açar fakat hamilelik döneminde kanama olması her zaman anormal bir durum değildir. Bazı araştırmacılar hamilelik dönemde her 5 kadından birinin ilk trimesterde kanama yaşadığını göstermektedir. Kanama yaşadığında "3 haftalık bebek düşer mi?" sorusunu sorabilirsin. Ancak bilmelisin, her kanaması olan kadın düşük yapmaz.

İmplantasyon döneminde kanama konusuna yukarıda değindik. Bu durum rahim yüzeyinde oluşur. Bu dönemde hamile olduğundan henüz haberin yoktur. Çünkü daha bir adet dönemi bile gecikmemiştir. O yüzden böyle bir durumda sadece adet döneminin başladığını düşünebilirsin.

Rahim genişlerken plasenta şekillenir ve damarlı bağlantılar oluşur. 3 haftalık hamilelikte kanama bu zamanda da ortaya çıkabilir. Yorucu egzersiz veya cinsel ilişki de kanamaya neden olabilir. Fakat bu, hamilelik döneminde cinsel ilişki zararlı anlamına gelmez. Kanama, hamilelik döneminin farklı trimesterlerinde farklı sebeplerden ortaya çıkabilir.

Daha ayrıntılı bilgi için, 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! yazımıza bakmanı öneririz.

3 Haftalık Hamilelikte Nelere Dikkat Etmelisin?

3 Haftalık Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Folat, folasin veya B9 vitamini olarak da isimlendirilen folik asit, hamileliğin ilk aylarında beslenme düzeni içinde özel bir yere sahiptir. Araştırmalar hamilelikte folik asit almanın bebekte oluşabilecek nöral tüp kusurlarını önlemeye veya azaltmaya yardım ettiğini gösterir.

Bu kusurlardan bazıları spina bifida (omuriliği ve sinirleri açıkta bırakarak omurgada bir boşluk oluşması), anensefali (beynin ve omuriliğin doğuştan olmaması) ve ensefaloseldir (beynin kafatasında bir boşluğa doğru çıkıntı oluşturması).

Hadi bak: Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Araştırmacılar, anne adaylarının hamilelik öncesinde ve hamileliğin ilk 13 haftasında günde 0.4 mg folik asit aldığı takdirde spina bifidanın büyük oranda engelleneceğine inanıyor. Elbette buna en iyi kararı verecek kişi seni hamileliğin başından sonuna takip edecek doktorun olacaktır.

Her ne kadar doktorun folik asit için ilaç takviyesinde bulunacak olsa da folik asit içeren gıdaları tanımanda bir sakınca yok.

  • Kuşkonmaz,
  • Avokado,
  • Muz,
  • Siyah fasulye,
  • Brokoli,
  • Yumurta sarısı,
  • Turunçgiller,
  • Yeşil yapraklı sebzeler,
  • Yeşil fasulye,
  • Çilek,
  • Mercimek,
  • Bezelye,
  • Karaciğer,
  • Yoğurt, folik asit açısından zengin gıdalardır.

Hamilelikte Egzersiz

Egzersiz birçok insan için yaşamın önemli bir parçasıdır. Düzenli egzersiz bazı tıbbi sorunların ortaya çıkmasında engelleyici rol oynar. Kardiyovasküler hastalıklar, kemik erimesi, adet öncesi gerginlik sendromu (PMS), depresyon, obezite bunlardan bazılarıdır.

Hamileler için en uygun egzersizler;

  • Hızlı yürüme,
  • Yüzme,
  • Hamile pilatesi,
  • Hamile yogasıdır.

Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılır? yazımıza göz atarak daha detaylı bilgi alabilirsin.

Eğer hamilelikte daha yumuşak egzersizlerden yapmak istiyorsan Hamile Pilatesi ve Yogası Merkezi listemizden yararlanabilirsin.

Hamilelik sırasında bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunla konuş. Egzersiz konusuna hafta hafta hamilelik serisi içerisinde değil başka bir başlık altında yer verdik.

Bu konuda aklındaki tüm soru işaretlerini yanıtlayabileceğin Hamilelikte Spor Yapmak Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey yazımızdan yararlanabilirsin.

Aspirin Kullanımı

Hamilelik döneminde alınan hemen hemen her ilaç bebek üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Aspirin kullanımı konusunda uyarılar olmasının sebebi aspirinin kanamayı arttırabilmesidir. Trombosit değerlerinde değişikliklere sebep olur. Trombositler kanın pıhtılaşması için önem taşır. Bu yüzden aspirin de dahil olmak üzere hamilelik sürecinde ilaç kullanımı konusunda doktorundan en doğru bilgiyi almalısın ve reçetesiz ilaç kullanmamalısın.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

2. Hafta 4. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

3 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?