Beslenme

Hamileler ne yemeli? Örnek bir hamilelikte beslenme listesinde neler yer almalı? Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı? İhtiyacın olan tüm bilgileri derledik!

Hamileyken Alkol Almak Zararlı mı? Bebeğe Etkisi Ne?

Hamilelikte alkol kullanımı konusunda söz konusu olan farklı görüşler kafanı karıştırmasın. Hamileyken alkol almak bebeğine ciddi zararlar verebilir. Bu yazımızda gebelikte alkol kullanımının bebeğe...

Hamilelikte Tuz Tüketimi Nasıl Olmalı?

Tuz, yemeklerin en büyük lezzetlendiricisi olsa da bildiğin gibi fazlası zarar. Söz konusu hamilelik olunca bu konu daha da önem taşıyor. Peki hamilelikte tuz tüketimi nasıl olmalı, günde ne kadar tuz...

Hamilelikte Düşüğe Sebep Olan Yiyecekler Neler?

Her yiyecek herkes için faydalı olamıyor. Bazı yiyecekler bazı durumlarda tehlike arz edebiliyor. İşte hamilelik de bu durumlardan birisi. Bazı yiyeceklerin tüketilmesi, hamilelik süresince düşük riskine...

Hamilelikte Türk Kahvesi İçilir mi?

Kültürümüzün bir parçası, sohbetlerin vazgeçilmezi, günlük alışkanlıklarımızdan biri olan Türk kahvesini hepimiz çok seviyoruz. Ama söz konusu hamilelik olunca acaba bebeğine ya da hamileliğinin gidişatına...

Sorular & Cevaplar

Tümünü Gör (163)

Hamileyken ciğer yemek

Merhaba 16 haftalıkken ciğer yemiştim 1 saat sonra midem bulandı ve istifar ettim ağzıma yüzüme değen ciğerler bebeğime doğum lekesi yapar mı yoksa bunlar hurafe mi başına gelen varsa yazabilir mi 🥲... devamı

Airfryer da ne tür yemekler pişirilebilir ?

Hanımlar çok beklediğim ve Türkiyeye gelmesiyle sabırsızlandığım fabcio markasının airfreyleri yakında satısa çıkıyormuş. İlk defa deneyeceğim bi mutfak aleti şimdiden neler yapabileceğime dair bilgi ... devamı

3 aylık hamile

Nasıl beslenmeliyim her hafta ne tüketmeliyim günlük ne yiyebilirim... devamı

Dolaşım ve besinini destekleyen bir takviye

Herkese merhaba arkadaşlar durduğun beşinin az olmasından dolayı yavaşlık olduğunu fark ettim bu konuda şeyi takviye işine girdim... devamı

Hafta Hafta Hamilelik

Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!

Görüntüle

Bebek İsimleri

Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.

Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemini kavra!

Minik bebeğini karnında taşımaya başlamanla birlikte hayatına giren en önemli konulardan biri, hamilelikte beslenme olmalı. Artık, bebeğini de göz önünde bulundurmalı, tükettiğin her şeyden 2 katı sorumlu olduğunun bilincinde olmalı ve hamilelikte sağlıklı beslenmeyi kendine prensip edinmelisin. Beslenme, hiç de hafife alınacak bir konu değil. Bu süreçte hem senin hem de bebeğinin sağlığını riske atacak ve birtakım riskli hastalıklara yol açacak yiyeceklerden uzak durmalısın. Bunun için de hamilelikte neler yenmemeli, nelerden uzak durulmalı hepsini bilmen gerek.

Biz senin için mutfağının bir köşesine asmalık liste hazırladık. Kendisi şurada: Bu 15 Şeyden Uzak Dur! Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte beslenme hafta hafta nasıl olmalı, öğren!

Seni yoğun bir maraton bekliyor. Bu 9 aylık süreçte her yeni haftayla birlikte vücudunun ve minik bebeğinin ihtiyaçları değişecek. Bebeğinin, gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi açısından hamileler nasıl beslenmeli, günlük alınması gereken kalori miktarı ne kadar olmalı, örnek bir hamilelikte beslenme listesinde neler yer almalı, her şeye hakim olman gerekiyor.

Tüm bunlar gözünü korkutmasın. Gebeliğin boyunca ihtiyacın olan besin değerleri ve ögeleri farklılık gösterse de temelde yapman gereken şey, sağlıklı bir beslenme profilini benimseyebilmen. Biz sana; hamileliğin ilk haftalarında beslenme programında bulundurman gerekenlerden, son haftalarda tüketmen gereken besin ögelerine uzanan geniş çaplı bir yazı hazırladık.

Şuradan okuyabilirsin: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

Hamilelikte folik asit kullanımına dikkat et!

Folik asitle gebeliğinin öncesinde başlayan ilişkin bir süre daha hız kesmeden devam etmeli. Bu sayede bebeğini omurga ve beyinle ilgili doğumsal kusurlara karşı koruyabilirsin. Ayrıca gebelikte folik asit kullanımı bebekteki merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltıyor. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı folik asit takviyesinde çok önemli. 12. hafta itibarıyla folik asitle vedalaşabilir, bu ihtiyacını folat içeren yiyeceklere yönelerek karşılayabilirsin.

Folik asit bakımından zengin olan yiyeceklerin hangileri olduğu ve günde kaç mg kullanmak gerektiği gibi pek çok önemli bilgiyi öğrenmek istersen aşağıya bir link bıraktık.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Hamilelikte probiyotik kullanmaya özen göster!

Probiyotikler, bağırsak florasını destekleyen ve hamilelikte bağışıklığını güçlendirmeye yardımcı olan en büyük destekçilerin. Yalnızca senin sindirim sistemini düzenlemek ve hastalıklara karşı direnç kazanmanı sağlamakla kalmaz, alerjik rahatsızlıklara karşı bebeğini de korumaya alır.

Dolayısıyla gebelikte beslenme programının içerisinde mutlaka probiyotiklerin de yeri olmalı. Özellikle hamileliğinin son dönemlerinde probiyotik içeren yiyecekleri tüketmen hem senin hem de doğacak olan bebeğinin sağlığı için çok faydalı. Yoğurt, kefir ve ayran gibi gıdalar öğünlerinde mutlaka yer almalı.

Daha detaylı bilgi için: 6 Soruda Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Gebelikte beslenme listeni mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerle süsle!

Söz konusu gebelikte beslenme ise mevsiminde meyve ve sebzeler haftalara özel beslenme programının olmazsa olmazlarından. Yaz hamileleri için ferahlatacak taze sıkılmış meyve suları, kış hamileleri için hastalıklara karşı direnç artıran meyve ve sebzeler öğünleri mutlaka doldurmalı. Biliyorsun ki her mevsim için yeterli sayıda meyve ve sebzemiz var.

Her aya özel vitamin deposu sebze ve meyve önerilerimiz için buradan devam edebilirsin: Mevsimlere Göre Hamilelikte Beslenme Listesinin Olmazsa Olmaz Sebze ve Meyveleri

Hamilelikte kilo alımını kontrol altında tut!

Anne adayları için en kritik konulardan biri kuşkusuz, hamilelik boyunca ne kadar kilo alındığı. Aslında hamilelikte ideal kilo alımı diye bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Önemli olan, hamilelikten önceki kilo olduğu için bu durum her kadın için değişiklik gösteriyor.

Bu süreçte; hamilelikte kilo almamak mümkün mü, hangi ay ne kadar kilo alınmalı ve aşırı kilo alınırsa ne olur, gibi pek çok soru aklına gelebilir. Gebeliğinin bazı haftalarında iştahın çok açılabilir ve hedeflediğin kilonun üzerine çıkabilirsin. Bazı dönemlerde ise bulantı ve mide problemlerin yüzünden yemek yemekte güçlük çekebilirsin. Bu durumlar ister istemez kilo alımını etkileyecektir.

Senin için en ideali, vücudunu ağır ağır kilo almaya alıştırmak olacak. Böylece bedenine yeni kilosuna adapte olabilmesi için zaman tanıyabilirsin. Ani kilo artışına bağlı ağrı ve sancılar da yaşamazsın. E bunun için de beslenmene çok dikkat etmen gerekiyor tabii ki. En detay bilgilerin yer aldığı yazılarımızın yanı sıra gebelikte nasıl beslenmeli, konusunu özümseyebilmen için sana daha pratik bilgilerden oluşan bir yazı da hazırladık.

Püf noktalar için buradan devam edebilirsin: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Peki hamilelikte kilo kontrolü neden bu kadar önemsenmesi gereken bir konu? Çünkü hamilelikte fazla kilo alımı bel ve sırt ağrılarına yol açabiliyor. Erken doğum, gebelik şekeri ve yüksek tansiyon gibi riskli durumlara neden olabiliyor. Belki de seni en çok üzecek şeylerden biri bu ama normal doğum yapmanı bile güçleştirebiliyor. Tabii ki her şey bunlarla sınırlı değil.

Konuyu tüm detaylarıyla öğrenmek istersen böyle devam edebilirsin: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

Hamilelikte beslenme programı edin!

Hamilelikte nasıl beslenmeli, konusunda birtakım kafa karışıklıkları yaşayabilirsin. 9 aylık bu yolculukta karbonhidrat, protein ve yağ gibi enerji veren besin ögelerini her gün ne kadar miktarlarda alman gerektiği konusunda desteğe ihtiyacın olabilir. Hatta ve hatta eski beslenme alışkanlıklarına veda etmen bile gerekebilir.

Bu süreçte sağlıksız olan her şeyden uzaklaşmalı, hayatına sağlıklı atıştırmalıkları ve sana en az kaloriyle maksimum enerjiyi sağlayacak besinlere yönelmelisin. Bunun için de elinin altında mutlaka hamileyken yenmesi gerekenler listesi olmalı. Kişiye özel hazırlanan hamilelikte beslenme programları bu anlamda sana çok yardımcı olacaktır.

Beslenme programı sayesinde; günlük alman gereken vitamin ve minerallerin neler olduğunu ve bunlardan ne kadar tüketmen gerektiğini, öğünlerindeki karbonhidrat ve protein dağılımını, kalsiyum ihtiyacını hangi besinlerden karşılayabileceğini öğrenmiş olursun. En önemlisi gebelikte güvenli beslenmenin yollarını keşfederek miniğini sağlıkla dünyaya getirebilirsin. Merak etme, bu konuda destek alabileceğin pek çok hamilelikte beslenme uzmanı ve diyetisyen var.

Bir de senin için şöyle bir yazı hazırladık: Hamilelikte Beslenme Programı: Hamileler Ne Yemeli?

Örnek bir hamilelikte beslenme listesinden, ihtiyaç duyulan besin ögelerine; neler yenmeli, neler yenmemeli konusundan, gebelikte beslenmenin en ince ayrıntılarına uzanan bir rehbere ihtiyaç duyarsan tüm konuyu özetlemesi için sana mutlaka okuman gereken bir yazı bırakarak veda ediyoruz: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey