21 Haftalık Gebelik

20. Hafta 22. Hafta

21 haftalık gebelik başladı! 21 haftalık gebelikte anne ve bebekteki değişikliklerin neler olduğunu merak ettiğini biliyoruz. O halde gel hadi, 21 haftalık bebek ve gebelik ile ilgili her şeyi anlattık!

21 Haftalık Bebek Gelişimi

21 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Yirmi birinci hafta, hamileliğin 5. ayına denk gelir. Aslında 9 ay 10 günlük süre, 40 hafta veya 280 güne denk gelir. Hamilelik hesaplamalarında karışıklığın nedeni, bazı ayların 4 hafta değil de 4,5–5 hafta olmasıdır.

21 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Minik bebeğin, hamileliğinin ikinci yarısının bu ilk haftasında, hemen hemen büyük bir muz kadar! 21 haftalık bebek kaç gram olur? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

21 haftalık bebek gelişimi
21 haftalık bebek kilosu 300 gr
21 haftalık bebek boyu 18 cm

Bu hafta bebeğin sen ne yersen onun tadını alacak ve bu tatlara alışıp sevmeye başlayacak. Bunun nedeni amniyotik sıvının ne yediğine bağlı olarak her gün farklı farklı olması (bir gün acı biber, bir gün muz) ve artık onun her gün bu sıvıyı yutması (sıvı ihtiyacını karşılamak, beslenmek, yutma ve hazmetme alıştırması yapmak için).

Bunların yanında, kollar ve bacaklar sonunda doğru oranlarını bulmuş, beyinle kaslar arasındaki nöronlar bağlanmış ve tüm vücutta kıkırdak dokular kemiğe dönüşmeye başlamış durumda. Bu da bebeğin hareket ettiğinde hareketleri çok daha eşgüdümlü olacak, ani seğirme ve kasılmalar olmayacak demek oluyor.

21 Haftalık Bebek Görüntüsü

21 haftalık gebelik anne karnında nelere sebep oluyor, daha fazla detay istiyorsan burada anlattık: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

21 Haftalık Bebek Hareketleri

En çok merak edilenlerden biri de 21 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl hissedilir? sorusu.

Gebeliğin 21. haftasından itibaren artık bebeğinin hareketlerini hissedebilirsin. Bu ilk hareketler çoğu kadın için rahatlama ve eğlence kaynağıdır. Onun tekme ve yumruk attığını, kıpırdadığını, hıçkırdığını, takla attığını 20-21.haftalardan itibaren hissedebilirsin.

Fakat hamileliğin bu aşamasında bebeğin hareketlerini bir gün hissedip bir gün hissetmemen de normal. Bunun için endişe etmene gerek yok. Fetüs hareketleri 28. haftadan itibaren daha istikrarlı olur. İşte o zaman hareketleri günlük olarak takip edip, durumunu kollamak akıllıca olacaktır.

21 Hafta Ultrason Görüntüleri

Senin elindeki 21 haftalık bebek ultrason görüntüsü buradakiyle farklı olabilir. Ama merak etme, her bebeğin anne karnındaki duruşu ve hareketleri farklı oluyor.

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Artık doktor muayenesinde rahmin hemen hemen 21 cm olarak ölçülür. Büyümekte olan rahme ek olarak vücudun diğer bölümleri de büyümeye ve değişmeye devam eder.

Bacaklarda, ayaklarda ve bileklerde özellikle gün sonunda şişme görülür. Eğer çok fazla ayakta kalıyorsan, gün içinde ayaklarını uzatarak dinlenirsen ayaklarının daha az şiştiğini görebilirsin. Bol bol su içmek de ödeme bağlı şişkinlikleri azaltacaktır.

21 Haftalık Gebelik Görüntüsü

21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Bu hafta bel ölçün muhtemelen değişir. Hamileliğini hala nazar değmesin diye saklamayı planlıyorsan artık bunun için çok geç. 21 haftalık gebelik kilosu ise bu dönemde 4.5 ila 6.3 kg arasında artmış olmalı.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kan akışındaki değişim, rahimden gelen baskı ve artan kilolar varisleri kötüleştirebilir. Ya da önceleri kendini ufak ufak gösterse de hamilelik ilerledikçe, vücut ağırlaştıkça daha belirgin ve daha acı verici hale gelebilir. Bunun önüne geçmek için dengeli ve kontrollü kilo alman akıllıca olacaktır. Bir anda kilo alımı birçok sıkıntıyı da beraberinde getirir.

21 Haftalık Gebelikte Beslenme

21 haftalık gebelikte nasıl beslenmeliyim? diye düşünebilirsin. Bazı kadınlar hamilelik döneminde aşerir, bazıları tiksinir, bazılarında ise yiyeceklerle ilgili hiçbir tepki oluşmaz. Aşerme durumu beslenme ile ilgili bazı kritik noktaları etkileyebilir.

Aşerdiğin yiyecek, besin değeri olan bir gıda ise ölçülü bir şekilde bundan tüketebilirsin. Eğer yağ, şeker oranı yüksek ve boş kalorili gıdaları canın çekiyorsa yandın. Bir parça tadına bakabilirsin ama kendini kaptırarak tüketmemelisin. Taze meyve veya peynir gibi atıştırmalıklara yönelebilirsin.

Hamileliğin sırasında nasıl beslenmen gerektiğine dair ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Kadınlar En Çok Neleri Aşeriyor?

Sana hamile kadınların en çok aşerdikleri yiyeceklerle ilgili bir araştırma:

  • %33’ü spesifik olarak çikolata,
  • %20’si tatlı ürünler,
  • %19’u ise turunçgiller ve suları!

21 Haftalık Gebelikte Görülen Semptomlar

21 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı:

Hissettiklerin muhtemelen büyüme ağrılarının hamilelikteki benzeri. Daha çok karnın alt taraflarında hissedilen bu ağrıların nedeni, büyüyen rahmi destekleyen kas ve bağların gerilmesi.

Bu ağrılar çoğu hamile kadında birbirinden farklı şekillerde görülür. Kramp gibi ani, uzun süreli, kısa süreli, yattığın yerden kalkarken, öksürürken… Bunlar endişeye sebep olmayacak normal ağrılardır. Fakat ağrılara ateş, titreme, kanama, baş dönmesi eşlik ederse doktorunu haberdar etmelisin. Her kontrolde şikayetlerini düzenli olarak iletirsen neyin normal neyin sıra dışı olduğuna da daha hakim olursun.

21 Haftalık Hamilelikte Akıntı:

  • Normal karşılanan şikayetlerden biri akıntı. Bu dönemde vajinal akıntı da devam edebilir.
  • Beyaz renkte sulu akıntının sebebi, hormonların serviksteki bezler ve vajina derisi üzerindeki etkisidir. Gebelikte normaldir ve endişe edilecek bir şey yoktur.
  • Eğer bu akıntı sarıya veya yeşile çalar renkte, keskin kokulu ise ya da tahriş, kızarıklık ve kaşıntıya neden oluyorsa doktora başvurman gerekir. Çünkü bunlar vajinal enfeksiyon habercisidir. Bütün enfeksiyonlar gibi vajinal enfeksiyonlar da bebeğe ve sana zarar verebilir.

Ayrınıtlı bilgi için: Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey!

21 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı:

Progesteron hormonunun etkisiyle akciğer kapasitesi 21. haftanın içinde bulunduğu 5. ayda da artmaya devam eder. Ciğerler her nefes alışta eskisine göre %40 oranında daha fazla hava alıp verir. Bu yüzden biraz daha hızlı nefes alıp verebilirsin. Çoğu kadın bu değişikliklerden dolayı nefes darlığı şikayeti yaşar. Endişe etme ama yine de yaşadığın tüm şikayetleri doktorunla paylaş.

21 Haftalık Gebelikte Mide Yanması:

Gebelik hormonlarının etkisi altında olan sindirim sistemi de ağırlaşır. Bu sebeple ve rahmin de genişlemesinden dolayı mide yanması hatta kabızlık şikayetleri devam eder. Yalnız olmadığını bilmelisin. Çünkü hamile kadınların çoğu mide yanması, ekşimesi ve kabızlıktan şikayet eder.

Detaylarıyla anlattık: Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkma Yöntemi

21 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu:

Gebelik döneminde idrar akışı yavaş olduğundan her an idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski vardır. Zaten gebelikten dolayı normalden daha fazla idrara çıkıyorsun ama idrara çıkmadaki artışın yanı sıra yanma hissi, ağrı, ateş ya da bel ağrısı varsa idrar yolun enfeksiyon kapmış olabilir. Doktorunla iletişime geçmen sağlıklı olacaktır.

21 Haftalık Gebelikte Ayak Şişmesi:

Maalesef hamilelik döneminde şişen tek şey karnın değil. Ayaklarının da hamilelik döneminde ani kilo alımı ve sıvı tutulmasına bağlı olarak şişme hatta büyüme ihtimali var. Böyle bir sorunu hiç yaşamayan ya da arada sırada hafif şişlik hisseden şanslı azınlıktansan ne mutlu sana!

Ayak şişmesi için bol su tüketmek, yürüyüş ve egzersiz yapmak, uzun süre oturmak, uzun süre ayakta kalmak gibi zorlayıcı durumlardan kaçınmak, ayaklarını uzatarak dinlendirmek seni bir parça rahatlatabilir.

Anneysen Öneriyor!

Bebeğinin Gelişi Kutlamaya Değer!

Doğumundan önce sana hediyeler almak isteyen arkadaşların olacak ve belki de bir çoğu benzer şeyler alacak. Onun yerine sana önerimiz, bir ihtiyaç listesi hazırlaman ve baby shower partisi düzenlemen! Tabii, bunu senin yerine bir arkadaşın da düzenleyebilir.

Bugünün bol bol fotoğrafını çektirmeyi unutma! Partiye katılan insanların çekmesini isteyebileceğin gibi bir fotoğrafçıdan yardım almayı da düşünebilirsin. Fikir almak için, Fotoğrafçı sayfamıza göz gezdirmeni öneririz.

Ayrıca evde ya da dışarda fark etmez, partinin olacağı yeri süslemeyi es geçmemeni tavsiye ediyoruz. Bu, partini çok daha keyifli bir hale dönüştürecektir, bizden söylemesi! Baby Shower Organizasyonu sana bu konuda yardımcı olabilir.

Tabii ki bu harika günde harika bir konsept pastaya hayır demezsin değil mi? O zaman Baby Shower Butik Pasta sayfamıza muhakkak göz gezdirmelisin!

Son olarak partini evde değil; dışarıda yapmak istersen, Baby Shower Partisi Mekanı sayfamıza da bakabilirsin.

Hamilelikte ve Doğumda Desteğe İhtiyacın Var mı?

Hem hamileliği hem de doğumu keşkesiz, bilinçli ve istediğin bir şekilde yaşamak senin elinde biliyorsun değil mi? Şimdiye kadar çevrenden pek çok hamilelik ve doğum hikayesi duymuş olabilirsin. Bazen bu süreçlerin ne kadar kolay bazen de ne kadar zor olduğu anlatılır.

Aslında bu süreci kolaylaştıran en önemli etken destek almaktır. Hamilelik sırasında, doğumda ve hatta sonrasında neler yaşayacağını, hangi durumlarda nasıl davranman gerektiğini bir doğuma hazırlık kursuna giderek öğrenebilirsin.

Doğumda tercübeli ve eğitimli bir profesyonel bana destek olsun diyorsan da son dönemlerde pek çok anne adayının hayatını kolaylaştıran doulalar var. Doula ve Doğuma Hazırlık Merkezi sayfamızı ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

20. Hafta 22. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

21 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?