23 Aylık Bebek Gelişimi

22 Aylık 24 Aylık

Bebeğinin her şeyi reddetmesi, her şeye karşı çıkması, “Hayır.” demesi bu ay en çok karşılaşacağın durumlar olabilir. Bütün bunlar 2. yaşa yaklaşmanın göstergeleri. Hadi, 23 aylık bebek gelişimi hakkında tüm merak ettiklerini öğren!

23 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

“23 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “23 aylık bebek boyu kaç cm olmalı?” gibi soruların cevaplarını aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
23 aylık bebek kilosu 11,3 kg 12 kg
23 aylık bebek boyu 85,5 cm 86,9 cm
23 aylık bebek baş çevresi 47 cm 48,1 cm

Öğrenmeden geçme: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

23 Aylık Bebek Neler Yapar?

23 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi

  • Küçük bir topa vurabilir.
  • Kelimeleri birleştirebilir.
  • Vücudun altı farklı bölümünü isimleriyle tanımlayabilir.
  • Giysisinin bir parçasını giyebilir.
  • Bir resimdeki dört farklı nesneyi isimleriyle tanımlayabilir.
  • Bebeğin bu aylarda sahip olma, sınıflandırma ve stoklama ile çok ilgili. Bulduğu eşyaları belirli bir yere toplayabilir, bir çantanın içine atabilir.

Bu aya özel başka neler var, öğren: Çocuğun Hangi Yaşta Hangi Hareketleri Yapabilir?

23 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Reddetmek, karşı çıkmak, kendisinden istenilenin tam tersini yapmak 23 aylık bebek davranışlarının olmazsa olmazlarından.
  • Diş fırçalamak, ayakkabı giymek, duş almak, saç taramak, giyinmek gibi günlük işler evde savaş çıkarmasına sebep olabilir. Neyse ki bunların çoğu bir süre sonra geçecek!

En kabus dönem: Mini Mini Birken Korkunç İki Oldu: Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

23 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

23 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler?

Bebeğin artık 50’den fazla kelime kullanabilir.

  • Bebeğinin dil becerileri artık çokça gelişmiş olmasına rağmen henüz gidecek çok yolu var. Bu yüzden dil bilgisi kurallarını doğru kullanamıyor olabilir. Dili de tüm becerileri gibi kullandıkça, gördükçe ve muhakeme ettikçe gelişecek.

Yaşlara göre çocuklarda dil gelişimini desteklemenin yollarını öğren!

Her bebekte bu gelişim aşamaları aynı şekilde görülmeyebilir. Bu, normal bir durum. Ancak yine de bebeğinin gelişiminde herhangi bir problem olduğunu düşünüyorsan doktorunla iletişime geçmeyi ihmal etme.

23 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

  • Hareket etmek hem motor becerileri geliştirir hem de bebeğinin eğlenmesini sağlar. Bu yüzden bebeğine hareket etme olanağı yaratman onun gelişimi için en büyük yardımlardan biri. Günümüzde çocukların teknolojik aletlerle erkenden haşır neşir olması hareketlerinin kısıtlanmasına neden oluyor. Bu yüzden bebeğini televizyon, telefon, tablet gibi cihazlardan uzak tutmalısın.
  • Hareket etmeye çok meraklı değilse ona destek ve örnek ol. Yakın mesafedeki yerlere yürüyerek gidebilirsiniz. Puset yanında olsa bile bebeğini yürümesi için teşvik edebilirsin. Yaptığınız her faaliyetin eğlenceli olmasını sağlamalısın ki bebeğin hareket etmekten keyif alsın.

Bebeğinin kas gelişimine ve koordinasyonuna yönelik programlar hazırlayacak çocuk spor merkezlerini görmek için tıkla!

  • Bu aylarda bebeğin sadece tek elini kullanıyorsa ikisini de kullanabilmesi için ona yardımcı olabilirsin. Böylelikle koordinasyonu daha çok artar. İpe boncuk dizme, iki eli çalıştıran en güzel aktivitelerden biri.

Miniğine destek ol: Çocuğunun El Becerilerini Geliştirmek İçin Yapabileceğin 8 Şey

  • Bebeğin yalnızca yemek yeme, karalama ve resim yapma gibi şeylerde sol elini kullanıyorsa onu diğer elini kullanmaya zorlama. Bu, genetik geçişle ilgili olduğu için onun özgüvenini kaybetmesine ve okulda başarısız olmasına neden olabilirsin.
  • Öz bakım becerilerinin gelişebilmesi için bebeğin kendi işini kendi yapmalı. Ayakkabısını çıkarabiliyorsa eve her dönüşünüzde bunu kendisi yapsın. Paltosunu biraz yardımla çıkarabiliyorsa azıcık destek verebilirsin.
  • Tekrarlamak öğrenmenin en önemli anahtarı. Bebeğinin herhangi bir beceriyi elde etmesi için bazen çok kez tekrara ihtiyacı olabilir. Ona karşı sabırlı ol ve desteğini ihmal etme. Bebeğinin Zekasını Nasıl Geliştirebilirsin?
  • Öğrenmek için bir diğer önemli faktör de eğlenmek şüphesiz. Henüz erken olsa da sayıları, harfleri ya da geometrik şekilleri öğretmek istiyorsan ev işlerinden, günlük aktivitlerden yararlan. Bu, hem kolay hem de en sürekli yol. Yumurtayı daire, ekmeği üçgen şeklinde kesebilirsin. Tostunu iki domates dilimi ile yapabilirsin. Merdivenleri çıkarken birlikte sayı sayabilirsiniz.

Bu da ilgini çekebilir: Kolları Sıva: Evini Eğlenceli Bir Oyun Alanı Haline Getirmeni Sağlayacak 6 Öneri!

  • Oyun parkında kaydıraktan kayma, salıncakta sallanma, bisiklet sürme, jimnastik, yüzme, spor eğitimleri ve hafta sonu yürüyüşleri bebeğin için harika seçenekler olabilir.
  • Bebeğin devamlı dikkatinin onda olmasını ve kendisiyle oyun oynamanı istiyor olabilir. Ama bazı oyunları tek başına oynaması, tekrar etmesi, muhakeme ederek doğrusunu bulması gelişimi açısından çok yararlı. Birkaç kez birlikte oynadıktan sonra onu kendi haline bırak. Yaptıkça, başardıkça bundan keyif alacağını göreceksin.

  • Başarması için göstermeden destek ol. Lavaboya erişmesi için kucağına almak yerine, bir basamak koy. Üstüne çıkıp elini yıkayabilsin.

Çocuğunu Özgürleştirecek Bir Eğitim Anlayışı ile Büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi!

  • Ev işlerinde sana yardım etmesini sağla. Ev işlerinin bebeğine yararı o kadar fazla ki! Bebeğin sana yardım ettiği için iyi hisseder. Taklit, motor ve sosyal becerileri gelişir. Düzenlemeyi, sınıflamayı öğrenir. Enerjisini boşaltır, nesnelerin birbirleriyle ilişkisini öğrenir, Kelime haznesine ütü yapmak, çamaşır asmak, temizlemek, pas pas yapmak gibi pek çok fiil ekler.
  • Bebeğini iyi besle. Abur cubur ile beslenen ya da çok aç olan çocuklar kendi potansiyellerine uygun şekilde oynayamazlar ve çabuk sinirlenirler.

Çocuğuna Sağlıklı Beslenme Alışkanlığını Nasıl Kazandıracağını Biliyor musun?

  • Çocuğunun mutluluğu için yapabileceğin en iyi şey; onu sık sık kucaklayarak, öperek ve sarılarak büyütmek! Oldukça kolay değil mi? Yapılan araştırmalar bol miktarda sarılma, kucaklama ve öpülme ile yetiştirilen çocukların daha mutlu olduklarını, hatta parçalanmış aile, fakirlik ve stres gibi faktörlerden daha az etkilendiklerini gösteriyor. Kısacası bebeğini bol bol sev, kucakla ve ona sarıl!

23 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

  • Oyuncak araba, kamyon, doldurulmuş hayvanlar, oyuncak bebek, Lego, plastik mutfak eşyaları gibi oyuncaklar bebeğinin hayal gücünü geliştirir.

O Bir Klasik: Tüm Faydaları ve Çeşitleriyle Lego Oyuncaklar

  • Üst üste koyma oyuncakları, yapbozlar, çeşitli üç boyutlu geometrik şekiller, küpler, kutular ve aktivite masaları gibi oyuncaklar bebeğinin ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

Neler var neler: Hangisini Alsam Diyenler İçin Tüm Yönleriyle Çocuk Oyuncakları

  • Farklı büyüklükteki toplar, itme-çekme oyuncakları, salıncaklar ve kaydıraklar bebeğinin kaba motor becerilerinin gelişmesini sağlayan 23 aylık bebek oyuncaklarından.

İşin uzmanından tavsiyeler var: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Yılda 20 Oyuncak Önerisi

  • 23 aylık bebek aktivitelerini planlarken bebeğinin enerjisini boşaltabileceği, eğlenebileceği, yaratıcılığını ve hayal gücünü artırabileceği şeyleri tercih et. Kumdan kaleler yapmak, anne ve babanın elbiselerini giymek, ayakkabı kutusundan garaj yapmak bebeğinin kendi dünyasının sınırlarını aşmasını sağlar.

Okul öncesi dönem için en faydalı oyunları yazdık: Çocuk Gelişimi İçin En Az Mama Kadar Önemli Eğitici Oyunlar

  • Bebeğinle koordinasyonunu artıracak oyunlar oyna. Top oyunları bunun için en iyi seçeneklerden. Topu kovanın içerisine atmaya çalışması, evcilik oynarken oyuncak tepsinin içerisinde kahve fincanlarını taşıması el-göz becerileri ve koordinasyonu için çok faydalı.
  • Bebeğine basit görevler verebilirsin. Ondan dolabından herhangi bir eşyayı getirmesini iste. Getir götür işleri çocukların çok hoşuna gider.

E, her şeyi sen mi öğreteceksin: Oyuncu Anne'den İlhamla Çocuk Milletinden Öğrenebileceğin 10 Şey

  • 23 aylık bebek etkinliklerinize market alışverişlerini dahil edebilirsin. Daha sonra bunu evde eğlenceli oyunlar halinde tekrar edebilirsiniz. Ondan oyuncak alışveriş sepetine çeşitli malzemeler doldurmasını isteyebilirsin. Üstelik evdeki oyuncakları toplatmak için de iyi bir fikir.

Bunlara da bak: Evdeki Oyuncakları Toplama Sorunu İçin 10 Çözüm

23 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

  • Bebeğine hala anne sütü verebilirsin. Uzmanların önerisi 2 yaşına kadar devam edilmesi yönünde. Ancak ayrılık çanları yavaş yavaş çalıyor, hazırlanmanda fayda var.

Doğru zamanı belirle, miniğin için süreci kolaylaştır: İlk Büyük Ayrılık: Bebeği Sütten Kesmek

  • Bu dönemde bebeğinin yediği yemek miktarı günden güne farklılık gösterebilir. Ancak endişelenmeni gerektiren bir durum yok. Büyümesine yetecek ve sağlığını devam ettirecek kadar beslenmesi yeterli.

23 aylık bebek yemeklerine bak: 18 Ay-3 Yaşındaki Çocukların Midelerinden Geçip Kalplerini Fethedecek 7 Yemek

  • Bebeğine günde yaklaşık 1000 kalorilik sağlıklı bir beslenme düzeni uygulayabilirsin. Şimdilik onun için bu kadarı yeterli.
  • Bebeğin yemeklerde seçiciliğe başlayabilir. Ancak yemediği besini yine de listesinden çıkarma. O gıdayı farklı şekillerde değerlendirmeye çalış. Örneğin, domates yemiyorsa sos halinde makarnayla beraber vermeyi dene.

Bunlar da işine yarayabilir: Yemek Seçen Çocukları Yola Getirecek 8 Çözüm

  • Kendi kendine beslenmesine izin vermen bebeğinin gelişimi açısından önemli. Onu yemek konusunda çeşitli seçenekler sunarak beslemeye çalış. Günde en az 1 öğünü miniğinle birlikte yemeye özen göster. Aile sofrası kavramını öğrensin.

Sana yardımcı olabilir: Hadi Sofra Hazır! Çocuğunun Yemek Sofrasına Katılmasını Kolaylaştıracak 10 Öneri

23 Aylık Bebek Ne Kadar Süt İçmeli?

Bebeğin uykuya yatmadan önce 1 çay bardağı ya da 1 su bardağı süt içebilir. 23 aylık bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. Ancak gece uykusu uzun olduğu için arada eğer isterse su içmesi yeterli.

23 aylık bebek beslenme tablosu, örnek menüler ve bebeğinin alması gereken günlük besin öğeleri hakkında bilgi almak için tıkla!

23 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

  • Bebeğin artık ortalama olarak 12-14 saat arasında uyur.
  • 23 aylık bebeğin gece uykusunun uzunluğu, gündüz uykusuna yatıp yatmamasına göre değişiklik gösterebilir. Eğer öğle uykusu, bebeğinin gece uyumasına engel oluyorsa rutini buna göre düzenle.
  • Bebeğin gündüz uyuyorsa gece uykusu 11-12 saat sürer.
  • Gündüz uyumuyorsa gece uykusu 12-13 saati bulabilir.

Odasında değişiklik yapmak istersen: Çocuğunun Odası için 7 Farklı Dekorasyon Örneği!

23 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

Bu konuda farklı ekoller söz konusu olsa da uzmanlar genellikle ideal dönemin 2-2,5 yaş arası olduğunu söylüyorlar ve 0-2 yaş döneminden önce tuvalet eğitimine başlamayı önermiyorlar.

Tuvalet eğitiminin zamanlamasında bebeğin gelişimsel becerileri ve isteği önemli bir yer tutuyor. Ancak miniğin, hazır olduğuna dair tüm sinyalleri vermeden önce tuvalet eğitimine başlamaman en iyisi. 2-2,5 yaşın ideal dönem olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer bebeğinin hazır olduğunu düşünüyorsan şunlara dikkat et:

  • Bebeğin sabahları bezi kuru bir şekilde uyanıyor mu? (Bu, hep olmak zorunda değil.) Bezi, günde 1 ya da 2 saat boyunca kuru kalıyor mu?
  • Kakasını belli bir saat düzeninde yapıyor mu? Sabah uyandıktan sonra veya kahvaltıdan sonra gibi. Eğer dışkılama saati belli bir düzendeyse bu sana ekstra avantaj sağlar.
  • Kuru-ıslak gibi kavramları biliyor mu?
  • İhtiyaçlarını ifade edebiliyor mu ve senin basit isteklerini anlayıp uygulayabiliyor mu?
  • Çişi ya da kakası geldiğinde dikkat artışı nasıl? Kakası geldiğinde bir köşeye gidip çömeliyor mu ya da çişi bacaklarının arasından aktığında rahatsızlığını ifade ediyor mu?

Daha fazlası için: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Bebeğinin Doğum Günü Yaklaşıyor!

Aileler genellikle bebeklerinin birinci yaş doğum günlerini kendileri için kutlarlar, bebek durumdan pek bir şey anlamaz. 2. yaştan sonra doğum günleri artık çocuk için yapılır ve amaç, onun eğlenmesi olur.

Biliyoruz ki doğum günleri çok özel günler. İyi hazırlanmak ve pek çok faktörü düşünmek gerek. Öncelikle miniğinin doğum gününü nerede, nasıl bir ortamda kutlayacağınıza karar vermelisin. Evde mi yoksa bir parti evinde mi kutlayacaksınız?

  • Eğer evde kutlayacaksanız organizasyonun tüm detaylarına önceden karar vermelisin. Bunun için organizasyon ve süsleme firmalarından destek alabilirsin.
  • Doğum günü pastasının nasıl olacağı, muhtemelen partinin en önemli detaylarından biri olacak. Çocuğunun çok sevdiği figürlerden oluşan bir pasta mı yaptıracaksın yoksa masanı bir çizgi film karakteriyle mi süsleyeceksin karar veremediysen, çocuk doğum günü butik pasta firmaları ile iletişime geçebilirsin.

23 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeğe Özsaygısını Kazandırmak

Küçük çocukların çoğu, kendilerinden son derece emin ve sert görünürler. Oysa henüz özgüvenleri oldukça azdır. Araştırmalar gösteriyor ki “Ben iyi ve değerli biriyim.” düşüncesine erken sahip olan çocuklar;

  • Kendilerine inanarak büyümeye daha yatkın oluyorlar,
  • Başkalarını etkilemeye, onlardan övgüler alma ihtiyacına daha az sahip oluyorlar.
  • Başkaları ile daha iyi ilişkiler kurabiliyorlar.
  • Gözetlenme baskısına daha iyi karşı koyabiliyorlar.
  • Uyuşturucu, alkol ve benzeri maddelerden daha uzak kalabiliyorlar.

Peki, bebeğinin özgüven gelişimi için neler yapabilirsin?

  • Bol ve koşulsuz bir sevgi göster.
  • Onunla konuş, o konuşurken de iyi bir dinleyici ol. İlgini belli et. İhtiyaçlarına ve isteklerine kulak ver.
  • Kendi başına hareket edebilmesine imkan tanı. Her yaptığına müdahale veya yardım etme. Bazı şeyleri kendi başına halletmesine, başarmasına izin ver. Devamlı olarak senin yardımına ihtiyaç duymasın.
  • Değerli bir aile üyesi olduğunu hissettir. Bebeğin ailenin diğer fertleriyle eşit şekilde önemsendiğini bilsin. Ev işleri, sosyal yaşantın, işin ondan daha önemli değil.
  • Başka hiçbir bebekle karşılaştırma. Unutma ki bebeğinin gelişimi sadece kendine özel. Onu hiçbir arkadaşının ya da akrabanın çocuklarıyla kıyaslama. Sen çocuğundan ne kadar memnun olursan o da kendinden en az o kadar memnun olur.

Sen bu yanlışları yapma: Akademisyenanne Anlatıyor: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

  • Etiketleme, alay etme. Kabul ediyoruz ki bebeğinle her zaman doğru kelimelerle ve sinirleri alınmış bir şekilde konuşmak kolay değil. Ancak küçültücü ifadeler kullanmak, “Sen her zaman..” genellemeleri yapmak, “Bizim çocuk tembel ya.” gibi etiketlemelerde bulunmak hem haksızlığa hem de bebeğinin gerçekten öyle olduğunu düşünmesine neden olur.

Bak, Adem Güneş ne diyor: Çocuğuna Karşı Davranışlarının Kökeninde Kendi Çocukluğun Var!

  • Beklentilerin mantıklı olsun. Bebeğin her zaman ilk konuşan, erken cümleler kuran, tuvaletini ilk söyleyen olmayabilir. Miniğini bunlar için zorlamak yararlı olmayacağı gibi kendisini başarısız hissetmesine neden olur. Hiçbir şey beklememek de potansiyelini gerçekleştirmesine engel olur. Bu yüzden beklentilerin dengeli olmalı.
  • Sınırların ve beklentilerin tutarlı olsun. Bir gün hiç televizyon izletmeyip diğer gün 2 saat izlemesine izin verirsen bebeğin bu tutarsızlığın nedenini anlayamaz. Aklı karışır. Ona sınırları ve kuralları öğretmelisin.

  • Duygularına saygı göster. Duyguları olumlu da olsa kıskançlık ya da kızgınlık gibi olumsuz hisler de olsa ona saygı göster. Eleştirme, bastırmaya çalışma. Sadece sosyal olarak doğruyu göstermeye çalış.
  • Karar vermesine müsaade et. Tabii ki yatma saatine ya da yiyeceği her şeye kendisi karar vermeyecek. Ama mavi pantolonu mu yeşili mi giyeceği konusunda fikirlerini söyleyebilir.
  • Hata yapmasına izin ver. Hata yapmak, doğruyu bulmak için iyi bir öğrenme şekli. Güvenliğini tehdit etmeyecek, travma yaşatmayacak her konuda hata yapabilir, bunu unutma.

Ağzından çıkan her cümle bebeğin için önemli: Pedagog Gözde Erdoğan Bu 10 Sihirli Cümleleri Çocuğuna Söylemeni Öneriyor!

  • Sadece davranışı eleştir, çocuğunu değil.
  • Empatiyi öğret.
  • Yavaş olmasına izin ver. Sen de en çok “Hadi.” sözcüğünü kullanıyorsun değil mi? Merak etme, pek çok annenin günde en çok kullandığı kelime “Hadi!” Ama bebeğin henüz işin çok başında. Bazı şeyleri yeni yeni öğreniyor. Ondan her şeyi çabucak yapmasını bekleme. Daha da kötüsü o yavaş yapacak diye işi üzerine alıp hızlandırma. Yavaş da olsa yapsın. Her “Hadi!” deyişinde de bu maddeyi hatırla!

Bu öğütlere kulak ver: Özgür Bolat Öneriyor: Defalarca Söylediğin Halde Yapmıyorsa Rol Model Olmayı Dene!

Aşı Takvimi

2 yaşına kadar yaptırman gereken herhangi bir aşı bulunmuyor. Gecikmiş aşısı yoksa tabii.

Ayrıntılı bilgi için: Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?

Kaynaklar:

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Arlene Eisenberg & Heidi Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann

Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör & Dr. Gülnihal Şarman

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

22 Aylık 24 Aylık