Oyuncu Anne Çocuklardan Öğrenebileceklerini Anlatıyor!

Her şeyi sen mi öğreteceksin sandın? Yanılıyorsun, senin de çocuğundan öğrenebileceğin pek çok şey var!

Oyuncu Anne ismiyle tanıdığımız Şermin Yaşar, "Çocuğuyla Nitelikli Zaman Geçirmek İsteyen Anneler İçin Rehber Kitap" isimli kitabında, annelerin çocuklarından öğrenebileceği 10 şeyden bahsetmiş. Gel bakalım neymiş bunlar?

1- Sıkılmamak için yapacak bir şeyler bulmak

Çocuk milletinin canı hiç sıkılmıyor! Yapacak bir şey muhakkak buluyorlar. Bir pet şişe, kırık bir dal, ekmek kırınıtısı veya karınca bile onlar için oyun olabiliyor. Yeter ki bir materyal ve biraz hayal gücü olsun! Yani biz de kendimizi sürekli meşgul edecek bir şey bulsak hiç canımız sıkılmayacak!

Hadi onlara materyal sağlayalım: Yemeklerle Oyun Olur mu? Oyuncu Anne'den Cevap: Bal Gibi Olur!

2- Küçük şeylerden mutlu olmak

Çocuklar çiçeklerden, böceklerden, küçük şekerlerden, hayvanlardan, daha uzağa işeyebilmekten ve buna benzer bir sürü şeyden mutluluk duyabilirler. Biz de büyük beklentiler içinde olmayıp küçük şeylerden mutlu olabilirsek, yana yakıla mutsuzluktan şikayet etmeyiz.

3- Küsmemeyi öğrenmek

Çocuklar küsmüyor! Oyunda yenileseler de kavga etseler de birbirilerine küsmüyorlar, yeni bir oyunda tekrar birbirilerine sarılıyorlar. Yetişkinlerse en küçük bir olayda hemen birbirilerine kin tutuyorlar. Halbuki onları izleyerek insan sevgisini ve tahammülü öğrenebiliriz.

Bunları bilmelisin: Akademisyenanne Anlatıyor: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

4- Arkadaş seçimini etiketlere bakmadan yapmak

Çocuklar arkadaş olmak için kimsenin elbisesine, parasına, oyuncağına ya da yaşına bakmıyorlar. Ama bizler önce etiketlerine bakıyoruz. Onlardan insanı insanlığıyla sevmeyi öğrenebiliriz.

5- Anı yaşamak

Çocuklar yarını düşünmüyorlar. Bütün oyunlar o gün oynanacak, bütün şekerler o gün yenecek, bir yere gidilecekse o gün gidilecek! Kısacası hayat "o an" yaşanacak. Ama haklılar, belki yarın hiç olmayacak. Bizse sürekli planlar yapıp bugünü yaşayamıyoruz.

Şermin Yaşar'dan daha fazla öneri: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 6 Eğitici Oyun

6- Pes etmemek

Çocuklar birşey isterlerse elde edene kadar uğraşıyorlar. Yöntemleri çok önemli değil; tepinseler de ağlasalar da tekrar tekrar gündeme getirseler de o iş bir şekilde halloluyor. Yani bizim gibi hemen pes etmiyor, ekstra bir motivasyona ihtiyaç duymuyorlar. Biz de kararlı olsak ve isteklerimizin peşinden gitsek başarılı olabiliriz belki.

7- Hayat enerjisine sahip olmak

Çocuklar hiç durmuyor. Sürekli hareket halindeler, oyun oynuyorlar, gezip tozuyorlar, koltuktan koltuğa zıplıyorlar. Dolayısıyla erkenden yoruluyor, hemen uyuyor ve yeni güne enerjik bir şekilde kalkıyorlar. Bizse bilgisayar başında saatlerce oturup sonrasında, "Belim ağrıdı, sırtım tutuldu." diyoruz ve asla yerimizden kalkmıyoruz. Devamında da yorgunluğa rağmen uykusuz ve mutsuz oluyoruz.

Enerjisini atacağı başka oyun önerileri verelim: Dörtlük Dörtlük Çocuk Büyütmek için 4 Yaş Oyunları

8- Hayal kurmak

Çocukların gerçeklerle işi yok! Sürekli bir hayal dünyası içindeler. Bizse acı gerçekleri yüreğimize saplayıp sürekli kafamıza takıyoruz. En son ne zaman hayal kurdun? Belki biz de hayallerimize odaklansak gözlerimizin içi gülecek.

Bunları görünce konuyu anlayacaksın: Miniklerin Hayal Dünyalarının Benzersiz Olduğunun Kanıtı 10 Çocuk Resmi

9- Sarılmaktan çekinmemek

Çocuklar sevgilerini göstermekten çekinmiyorlar. Durduk yere sevdiklerine sarılabiliyor, öpüp koklayabiliyorlar. Biri bize sebepsiz yere sarılsa, "Hayırdır, ne oluyor?" diyoruz. Halbuki biz de çekinmeden sevdiklerimize sarılsak daha huzurlu olabiliriz.

10- Bilmemeyi kabul etmek

Çocukların ne kadar çok soru sorduğunu biliyorsun. Onlar için bilmemek çok da sorun değil! Nasılsa sorup hemen öğreniyorlar. Ama yetişkinler öyle mi? Biz bilmediğimiz şeyi kabullenmekte zorlanıyoruz, "Bilmiyorum." demek acı veriyor. Bu yüzden de öğrenemiyoruz.

En önemlisi de ağlamaktan ya da gülmekten utanmıyorlar. Onlardan bunu öğrensek bile yeterli.

O minik kafalarda en çok hangi sorular dönüyor: Çocukların En Çok Sorduğu 11 Soru