Çocuklarda Zeka Geliştiren Yiyecekler: 16 Mucize Gıda!

Çocuklarda beyin gelişimi anne karnında başlıyor ve yetişkinlik çağı boyunca da devam ediyor. Bu nedenle bebeklerin beyin gelişimi için gerekli besinleri hamilelik süresince bol bol tüketmek gerekiyor.

Uzmanlara göre beynin gelişimi büyük oranda 5 yaşına kadar tamamlanıyor. Biz de senin için çocuklarda zeka geliştiren yiyeceklerin neler olduğundan ve faydalarından bahsettik ki, bu süreç içerisinde çocuğunun sağlıklı ve doğru besinler almasını sağla. O halde zeka küpü besinlerimize geçelim!

Burada da anneler tavsiye verdi: Bebeğinize beyin gelişimi için ne yediriyorsunuz?

1. Yumurta

zeka geliştiren besinler

Zeka geliştiren besinlerin bir numarası tabii ki yumurta. Kendisi sabah kahvaltılarının da vazgeçilmezi. Gelelim faydalarına:

  • Yüksek protein içerdiğinden çocuklarda konsantrasyonu artırıyor.
  • Hafıza için gerekli vitaminleri ( A,D, B12, B grubu) içeriyor.
  • Beynin sinyal alıp sinyal göndermesi için gerekli olan tirozini barındırıyor.
  • Vücudun zinde ve uyanık kalması için gerekli enerjiyi sağlıyor.
  • İçerisinde yer alan kolin sayesinde bellek ve öğrenme kapasitesini artırıyor. Kolin, aynı zamanda zeka ve beyin gelişiminde önemli rol oynuyor. Et ve sütte de bolca yer alıyor.

Ufaklığı sağlıkla büyütecek tarifler: Çocuğun İçin Besleyici 7 Yumurtalı Tarif

2. Yoğurt

bebeklerin beyin gelişimi için gerekli besinler

Yağ, beyin sağlığı için çok önemli bir besin kaynağı. Bu yönü ile tam yağlı yoğurt, bebeklerin beyin gelişimi için gerekli besinlerden biri. Beynin aktivitesini artırarak hücre zarı gelişimine destek oluyor. Yoğurda eklenecek birkaç parça bitter çikolata da beynin kan akımını artırarak çocuğun zihninin daha aktif olmasını sağlıyor.

Hazırını alma, yapımı son derece pratik: Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

3. Yeşillik

bebeklerde zeka gelişimi için beslenme

Bebeklerin beyin gelişimi için gerekli besinlerin başında folat ve vitamin içerikleri bakımından zengin ıspanak ve lahana gibi yeşillikler geliyor. Bu besinler ileri yaşlarda demans olma riskini düşüren sağlıklı bir diyetin parçaları. Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi, yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı oluyor.

Demans: Bir diğer ismiyle bunama, zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumu.

“Sebze Yediremiyorum Bu Çocuğa” Diyorsan Oku!

4. Balık

zeka küpü besinler

Zeka küpü besinlerden devam edelim! Yağlı balık iyi bir D vitamini kaynağı ve çocuklarda zeka geliştiren besinlerin en önemlilerinden biri. Çocuğun beynini korumak, bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı koymak için somon, ton balığı, sardalya gibi balıkları tercih edebilirsin.

Uzman Dr. İzlem Göçmen, beynin yapısının %50-60‘ını yağların oluşturduğunu söylüyor. Beyin gelişiminde yağ asitlerinin önemli bir yeri var. Bunların da en yararlısı Omega-3 yağ asitleri. Bu nedenle miniğinin beslenme listesinde haftanın 2 gününü mutlaka balığa ayır.

Kendisi kadar faydalı: Çocuklarda Balık Yağı Hapı Nasıl ve Neden Kullanılır?

5. Et

bebeklerde zeka geliştiren yiyecekler

Bebeklerde zeka geliştiren yiyeceklerden bir diğeri kırmızı et. Yapay madde, boya, aroma, koruyucu ve tatlandırıcı içermeyen etler çocuğun beyin gelişimini destekliyor. Ayrıca etin içerisinde de kolin bulunuyor.

Ek olarak; salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak durman gerek.

Bir de bunlar var: Çocuğunu Uzak Tutman Gereken 18 Yiyecek

6. Kuru yemiş ve tohumlar

zeka arttıran yiyecekler

Protein, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineraller ile dolu fındık ve tohumlar zeka arttıran yiyecekler arasında. Üstelik bu gıdalar çocuğun sinir sistemini mutlu ediyor.

Ara öğünler şenlensin: Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin 9 Sağlıklı Atıştırmalık

7. Yulaf ezmesi

zeka geliştirici yiyecekler

  • Protein ve lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kalp ve beyin damarlarının sağlığını koruyor.
  • Yapılan bir çalışma, şekerli yulaf ezmesi yiyen çocukların şekerli tahıllar yiyen çocuklara göre bellekle ilgili akademik görevleri daha iyi yaptığını gösteriyor. Yulafın zeka geliştirici yiyeceklerden olduğunu söyleyebiliriz.
  • Besinleri tatlandırmak için şeker yerine tarçın tercih etmek de daha faydalı oluyor. Çünkü baharat bileşikleri beyin hücrelerini koruma konusunda destek görev yapıyorlar.
  • Bu arada, şeker doğrudan beyinde tahribat yapıyor. Ağırlıklı olarak ekmek, makarna, pirinç ve hamur işleriyle beslenmek zeka ortalamasını düşürüyor.

Hala öğrenmediysen: Çocuklara Tatlı Ne Zaman, Nasıl Yedirilebilir?

8. Elma ve erik

bebeklerin zekasını geliştiren besinler

Çocuklar genellikle kendilerini halsiz hissettikleri durumlarda tatlı istiyorlar. Elma ve erik bu ihtiyacı karşılamakla kalmıyor, zihinsel becerilerde düşüşe neden olabilecek bir antioksidan olan kuersetin de içeriyor. Erik ve elmayı özellikle mevsimindeyken tercih etmelisin.

Kuersetin: Güçlü bir bağışıklık sistemi, daha uzun bir ömür ve kalp sağlığı için hepimizin ihtiyaç duyduğu doğal bir bileşik.

Hilal Mocan'ın tavsiyeleri var: Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

9. Brokoli

bebeklerin zekasını geliştiren besinler

  • Bebeklerin zekasını geliştiren besinlerden bir diiğer brokoli. İçinde bulunan K vitamini sayesinde beyin gücünü artırıyor ve bilişsel fonksiyonların gelişimini sağlıyor.
  • Brokolide yüksek oranda bulunan folik asit; gerginlik, stres, asabi davranışlar ve ilgisizlik gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

Beraber yemek yemeye hala geçmediniz mi: Çocuğunun Yemek Sofrasına Katılmasını Kolaylaştıracak 10 Öneri

10. Kırmızı lahana

odaklanmayı artıran yiyecekler

Kırmızı lahananın en önemli özelliklerinden biri, odaklanmayı artıran yiyeceklerden olması. Uzun süreli hafızayı artırmak, beyin hasarlarını azaltmak ve ileride görülecek Alzaymır hastalığı riskinin önlenmesi için gerekli polifenolü barındırıyor.

Duyduk ki miniğine yemek tarifleri arıyormuşsun: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü

11. Zerdeçal

beyin gelişimini destekleyen yiyecekler

Zerdeçal, içinde bulunan kurkumin pigmenti sayesinde çocuklarda beyin gelişimini destekleyen yiyeceklerden. Bir diğer faydası da Alzaymır oluşumunun önüne geçmesi.

Zeka arttıran yiyecekleri öğrendin sayılır. Hadi, bunları nefis bir çorbada bir araya getirelim: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları

12. Çilek

hafıza güçlendiren besinler

Çilek, hafıza güçlendiren besinlerimizden. İçerisinde bulanan fisetin adı verilen flavonol bileşiği sayesinde ilerleyici hafıza ve öğrenme kayıplarını engelliyor.

Meyveleri bir de böyle değerlendir :Hem Renkli Hem Lezzetli Hem Faydalı Çocuğun İçin 8 Smoothie Tarifi

13. Bitter çikolata

çocuklarda odaklanmayı artıran yiyecekler

Yüksek kakao içeren 30- 40 gram bitter çikolata güçlü antioksidan içeriyor. Doğal uyarıcılar sayesinde bitter çikolatadan, çocuklarda odaklanmayı artıran yiyeceklerden biri olarak bahsediliyor, konsantrasyon ve odaklanmayı artırıyor. Endorfin seviyesini arttırarak beyin reseptörlerini harekete geçiriyor.

Miniğinin koşturmaktan tükenen enerjisine yenisini ekliyoruz: 12-18 Aylık Bıcırıklara Enerji Katacak Çocuk Yemekleri

4. Süt ve süt ürünleri

çocuklarda zeka geliştirici yiyecekler

Süt ve süt ürünleri, bilgi depolamak ve bilgi göndermek için beyin zarının esnekliğini sağlıyor. Beyin gelişimi ve sağlığı için yağın önemli olduğunu söyledik. Tam yağlı süt, peynir, yoğurt vb. besinlerin içindeki protein oranı daha yüksek olduğundan tercihin bunlardan yana olsun. Her biri zeka küpü besinler.

Süt aynı zamanda alerji riski yüksek gıdalardan biri. Bu nedenle çocuğuna ilk kez vereceğin zaman dikkatli olmanda fayda var. Şunu da ekleyelim: Özellikle çocuklarda aşırı süt içilmesine bağlı demir eksikliği zekayı azaltıyor. Tek yönlü beslenme de aynı sonucu doğuruyor.

Öğren: Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?

15. Probiyotikler

beyin sağlığını destekleyen yiyecekler

Beyin sağlığını destekleyen yiyecekler kadar probiyotikler de beyin sağlığıyla yakından alakalı. Depresyon, dikkat dağınıklığı, otizm ve Alzaymır gibi çeşitli bozukluklar bağırsak florasının düzeltilmesiyle geriliyor.

Probiyotik bakımından zengin gıdalar ve çimlendirilmiş tahıllarla baklagiller sinir sistemini güçlendiriyor.

Miniğine ömür boyu eşlik edecek bir dost: Bebeklerde Probiyotik Kullanımına Dair 9 Pro Bilgi

16. Su

hafızayı güçlendiren besinler

Su, çocuklar için hayati bir önem taşıyor! Susuz kalan beyin kortizol hormonu salgılıyor ve bu hormonun fazla salgılanması hafıza gücünün azalmasına neden oluyor.

Kortizol salgılanması, adrenalin hormonunun artışını tetikliyor ve bu da beyin fonksiyonlarında bozulmalar olmasına yol açarak hafızayı olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle minik kuzunun su tüketimine çok dikkat et.

Bu da ilgini çekebilir: Hilal Mocan'dan Besleyici ve Leziz 9 Çocuk Yemek Tarifi

Kaynakça ve İleri Okuma