Bebeklerde Probiyotik Kullanımına Dair 9 Bilgi

Miniğine ömür boyu eşlik edecek bir dost önerecek olsak, bu probiyotikten başkası olmaz. Vücudu hastalıklara karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve yenidoğandan itibaren miniklere hayatın her aşamasında destek oluyor. Neden mi bu kadar övüyoruz? Gel, anlatıyoruz!

1. Yoğurt, bebekler için en önemli probiyotik gıda!

bebeklerde probiyotik

  • Yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurdun içerisinde çok sayıda canlı laktobasil bakterisi bulunuyor. Çocuklar bu laktobasilleri yedikleri yoğurtla birlikte vücutlarına alıyorlar ve bu sayede bağırsakları bayram ediyor.
  • Yoğurt aynı zamanda bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemlerinde onların narin bağırsakları için en uygun besinlerden biri.
  • Bu süreçte ev yapımı probiyotik yoğurtla gıda takviyesi yapmak bebek sağlığına çok faydalı. Bunun için yoğurdu mayalarken probiyotik toz ya da probiyotik damla da kullanılabiliyor.

Miniğine iyi bak: Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

2. Anne sütü probiyotik bakımından zengin!

Anne sütü emen bebekler bu konuda çok şanslılar. Emen bebeklerde koruyucu bakteriler olan bifidobakteriler ve laktobasiller anne sütü sayesinde çok miktardayken, sadece mamayla beslenen bebeklerde Streptokokus fekalis ve E. coli isimli kötü bakteriler ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca mamayla beslenen bebeklere oranla anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsak florası daha geniş ve sağlıklı oluyor. Bu nedenle bebek mamalarına probiyotik ilavesi yapılması ve anne sütü alamayan bebeklerin gelişiminin desteklenmesi gerekiyor.

3. Bebeklerde ishal tedavisinde probiyotik önemli bir yer tutuyor!

bebek probiyotik

Uzmanlar, bebeklere ve çocuklara antibiyotik verildiğinde ya da sebebi ne olursa olsun ishal olduklarında probiyotik kullanmak gerektiğini söylüyorlar. Probiyotik, vücudun normal dengesini desteklerken, bebeklerin sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde de işe yarıyor.

Probiyotik; antibiyotik ishalini önlemede, turist ishalinde (Seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmaların neden olduğu ishal.), çocuklarda viral ishallerde ve özellikle rotavirüs ishallerinde etkili. Bu tarz ishaller söz konusu olduğunda probiyotik kullanmak, laktobasillerin koruyucu ve de tedavi edici bir etki göstermesini sağlıyor. İshal süresini de kısaltıyor.

İshal bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardan biri. İşini sağlama al: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

4. Bebeklerde probiyotik kullanımı gaz ve koliğe karşı etkili!

bebekler için probiyotik

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı, probiyotik kullanımının yenidoğanlarda görülen gaz ve kolik problemine karşı etkili olduğunu ve probiyotiğin bebeğin ağlama süresini azalttığını söylüyor. Bu probiyotik takviyesini doktoruna danışıp damla olarak da kullanabilirsin. Bebekler için probiyotik damla kullananlar gaz sorununun azaldığını gözlemlemişler.

Bebeğinin ağlamaları dinmek bilmiyorsa dikkat: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey

Miniğinin gaz sancısına ne iyi gelir? İzle!

5. Prematüre bebeklerde probiyotik kullanımı kilo alımı sağlıyor!

Prematüre bebekler yenidoğan döneminde doğum ağırlıklarının %10-15’ini kaybediyorlar. Prof. Dr. Metehan Özen, antibiyotik tedavisi gören prematüre bebeklerde probiyotik kullanımının doğum sonrası kilo alımında 4 kat daha iyi sonuç verdiğini söylüyor.

Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanı İnci Candemir'in söyleyecekleri var: Adım Adım Prematüre Bebeklerde Beslenme ve Emzirme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

6. Probiyotik ve prebiyotikleri birlikte kullanmak çocuklarda kusma ve karın ağrısına iyi geliyor!

bebeklere probiyotik

Çocuklarda ani başlayan şiddetli kusmaların en sık nedeni, mideyi tutan virüs enfeksiyonları. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla yemek ve içeceklerle veya yakın temas sonucu el-ağız yoluyla bulaşıyor.

Özellikle yaz ve bahar aylarında baş gösteren virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde probiyotik ve prebiyotikleri birlikte kullanmak, çocuklarda kusmaya ve karın ağrısına iyi geliyor. Prebiyotikler, probiyotik mikroorganizmaların besin kaynağı olarak bilinen doğal sindirilmeyen besin lifleri olarak tanımlanıyor. Bağırsak florasındaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Bebekler için probiyotik kullananlar bu şikayetlerin azaldığını söylemişler.

Kış aylarında uğradaman geçmez: 5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

7. Probiyotik kullanımı bebeklerde antibiyotik kullanımının tam tersi bir etki yaratıyor!

Antibiyotik, beta bakterisi gibi kurtulmaya çalışılan bakterileri yok ederken, yararlı mikropları da öldürüyor. “Antibio” kelime olarak bakıldığında antihayat anlamına geliyor.

Antibiyotik kullanıldığında bağırsaklarda oluşan düzensizlikler sebebiyle bebeklerde ishal görülebiliyor. Fırsatçı mantarlar bu fırsattan yararlanıp üremeye başlıyorlar. Antibiyotiğin, ishalin ve mantarların etkisiyle bebeklerde kolaylıkla pişikler ve cilt alerjileri oluşuyor.

E minik popolar yanmasın, oku: Bebeklerde Pişik

Antibiyotiğin tam tersi ise probiyotik. Probiyotik, “bio”yu, yani yaşamı destekliyor. Probiyotikler içerisinde 2 bakteri türü ön planda; bifidobakteriler ve laktobasiller. Bunların özelliği laktik asit üretebilmeleri.

Vücuda giren antibiyotikler yararlı bakteriler için öldürücüyken, gıdalarla alınan probiyotik özellikteki bazı canlı bakteriler ise hemcinslerini koruyup kolluyorlar.

8. Bebeklerin bağırsak florasını düzenliyor!

bebegine probiyotik kullananlar

Anne sütüyle beslenemeyen ve sezaryenle doğan bebekler probiyotikten yoksun kaldıkları için alerjik hastalıklara karşı hayata savunmasız başlıyorlar. Bu bebeklerin iyi bir bağırsak florasına sahip olabilmeleri için ilk yıl ağızdan probiyotik almaları gerekiyor. Hazır bebek mamalarına probiyotik katılmasının nedeni de bu.

Her çeşit ateşlenme, enfeksiyon, pamukçuk gibi rahatsızlıklarda bebeklere probiyotik vermek bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Besin alerjisi, egzama ve kronik hastaların oluşmasını engelliyor.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur, nasıl düşürülür: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

9. Probiyotik kullanımıyla bebeğin bağırsaklarındaki laktobasil miktarı artıyor!

bebekler için probiyotik kullananlar

Bebeklere anne sütünün yanı sıra yoğurt, beyaz peynir, probiyotik eklenmiş gıdalar, yeşil çay ve bir yaşına ulaşınca bal verilerek bağırsaklarındaki laktobasil miktarı artırılabiliyor.

Eğer anne doğumdan önce probiyotik kullandıysa, bebeğin florasındaki probiyotiklerin sayısı miktarca daha fazla oluyor. Probiyotikler bebeğin beyin gelişiminde de önemli bir yer tutuyor.

Miniğini bu gıdalarla besle: İşte Karşında Süper Bebek Besinleri (Selam Protein, Merhaba Mineral)

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Dr. Erhan Ateş, Modern Bebek Bakımı

  • Dr. Şirin Seçkin, 0-2 Yaş Doğru Beslenme

  • Narlı, Nejat, "Probiyotiklerin Yenidoğanda Kullanımı", Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2018, PDF dosyası.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.