Bebeklerde Uykuya Dalamama Nedenleri Neler?

Dönem dönem bebeklerde uykuya dalamamaya yol açan birtakım faktörler devreye girebiliyor. Bu sürecin hem bebeğin hem de senin için çok yorucu ve zor olduğunu biliyoruz. Bu yazımıda bebeklerde uykuya dalamama nedenlerinde ve çözüm önerilerimizden bahsettik. Umarız faydası dokunur!

Bebekler neden uykuya dalamaz?

Minik kuzunun uykusuzluk problemi yaşaması onu huzursuz ettiği kadar seni de ediyor. Özellikle de yaşamın ilk yıllarında uyku bebek gelişiminde beslenme kadar önemli. Ancak ne yaparsan yap bazen miniğinin derin uykuya dalmakta güçlük çektiğini görebilirsin. Bebeklerde uykuya dalamama neden olur, madde madde inceleyelim.

Burada da Pedagog Tansu Oskay merak edilenleri yanıtladı: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları

1. Gece ile gündüzü karıştırmak

“Yenidoğan bebeğim uykuya dalmıyor.” diye dert yanıyorsan henüz bebeğinin gece ile gündüzü ayırt edemediğini söyleyelim. Anne karnındayken senin uyku saatlerini benimseyen minik bebeğin henüz dışarıdaki yaşama uyum sağlamaya çalışıyor.

Yenidoğan uykuya dalamama sorununa karşın, bebeğinin gündüz uykularını üç saatle sınırlamalı ve bu saatlerin hangi saatler olduğunu netleştirmelisin. Gündüz ve gece arasındaki farkı netleştirmek için bebeğin uyurken odasını karanlık tutmaya da özen göster.

2. Çok yorgun olmak

Bebekler de biz yetişkinler gibi çok yorgun olduklarında uykuya dalmakta güçlük çekiyorlar. Buna yol açan etmen ise kortizon hormonu. Bir stres hormonu olan kortizon, vücuttan hareket edilerek atılıyor.

Çok yorgun olup yatağa yattığında ve uykuya dalamadığında kalkıp bir turlamak istersin değil mi? Bu, vücudunun kortizon hormonunu atmak için yaptığı bir şey aslında. Bebekler de vücutlarından bu hormonu atmak için hareket ediyorlar ve hareket ettikçe de uykuları açılıyor. Uykuları açılınca da uykuya dalmakta zorlanıyorlar.

3. Uyku ortamı şartları

bebeklerde uykuya dalamama

Parlak ışık uykuya dalmayı zorlaştıran faktörlerden bir diğeri. Bebeklerde uykuya dalma güçlüğüne yol açıyor ve derin uykuya dalmayı engelliyor. Bu nedenle uyku öncesinde parlak ışıktan kaçınman gerekiyor. Televizyon ve diğer akıllı aletlerin yatmadan 1 saat önce bebeğinin hayatından çıkarmalısın.

Bununla birlikte alışveriş merkezlerindeki parlak ışık ve gün ışığı da uykuyu zorlaştırıyor. Bu nedenle gündüzleri uyku ortamlarının loş, geceleri ise zifiri karanlık olması çok mühim.

İlaç gibi rehber: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

4. Uyku rutini olmaması

Bebeğinin uyku saatlerini biyolojik ritmine göre düzenlemelisin. Onu geç uyutman daha çok uyuyacağı anlamına gelmiyor. Uykuya dalmalarını kolaylaştırmak için de bebeklerde yatma vakti rutini geliştirmek gerekiyor. Uyku vaktinden bir saat önce gerçekleştirdiğin bu rutin bebeğinin, uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlayarak uykuya hazırlığına yardımcı oluyor. Aksi halde bebeğini uyutmak için her gün farklı bir yol denemek zorunda kalabilirsin.

Mutlaka göz at, çok işine yarayabilir: Ağlatmadan Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

5. Gece geç saatlerde beslenme

Bebeklerin ilk 4 ayında gece beslenmesi büyük bir önem taşıyor. Özellikle ilk 2 ayda gece beslenmesi sonraki aylara göre çok daha yoğun oluyor. 4 aylık bebek uykuya dalmıyor, gibi şikayetlerin altında çoğunlukla gece beslenmesindeki düzensiz saatler yatıyor. Bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için gece beslenmesi 6 aya kadar devam edecek bir süreç. Daha sonra ek gıdaya geçeceğin için böyle bir derdin kalmayacak.

Ancak kısa bir süreliğine de olsa 6 aylık bebek uyku sorunu yaşayabilir. Çünkü bebeğin, gece uyanıp beslendiği saatleri alışkanlık haline getirebilir ve bu da acıkmasa bile uyanmasına neden olabilir.

6. Diş çıkarma

Altıncı aydan başlayıp 30. aya kadar devam eden diş çıkarma süreci bebeklerin uyku düzeninde bozulmalara yol açabiliyor. Yalnızca uyku değil, beslenme düzeninde de bozulmalar yaşanıyor. Sabırla bu sürecin geçmesini beklemelisin.

Bir de çift uykudan tek uykuya geçme durumu var. Eğer 15 aylık bebeğim uykuya dalmıyor, gibi şikayetlerin varsa bu, hem diş çıkarma döneminden hem de bebeğinin tek uykuya geçiş sürecinden kaynaklanıyor olabilir.

7. Hastalık

Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve ateşlenme gibi durumlar da bebeklerde uykuya dalamamaya neden olabiliyor. Hastalık sürecini atlattıktan sonra her şey düzelecektir, merak etme.

Senin için araştırdık: Bebekler İçin En İyi Ateş Ölçer Tavsiyeleri

Yeni doğan bebeklerde uyku problemi nasıl çözülür

Bebeklerde uykuya dalamama sorunu nasıl çözülür?

Uykuya dalamama bebeklerde huzursuzlanmaya, ağlamaya ve agresif davranışlara neden olabiliyor. Bu durumun hem bebeğin hem de senin için çok üzücü olduğunu biliyoruz. Peki uyumayan bebek için ne yapmak gerekir, hadi önerilerimize geçelim.

  • Yeni doğan bebeklerde uyku problemi nasıl çözülür, dersen en önemli şeyin bebeğinin gece ve gündüz farkını anlamasını sağlamaya çalışmak olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için de bebeğini gündüzleri loş, geceleri ise zifiri karanlık ve sessiz ortamlarda uyutmalısın. Öğle uykusundan uyandığında perdeleri açıp gün ışığının içeri girmesini sağlamalısın.
  • Gündüz uykularına ne kadar dikkat edersen bebeğin akşam yatırırken o kadar rahat uykuya dalacaktır.
  • Uyumadan önce bebeğine banyo yaptırman uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.
  • Uyku öncesi bebeğine 15 dakikalık bir masaj yaparak onun rahatlayarak uykuya dalmasını sağlayabilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma