Bebekler Rüya Görür mü?

Rüyalar senelerdir yeryüzünde üzerine tartışmalar dönen gizemli bir konu. Dolayısıyla bu merak bebeklik dönemine de yansıyor. Bebeğin uykuda ağlaması ve gülmesi gördüğü rüyalardan mı? Bebekler rüya görür mü yoksa biz mi bu hareketlere anlamlar yükleriz? Hadi biraz rüyalardan konuşalım!

Bebekler rüya görür mü?

Bebeklerin rüya görüp görmedikleri yıllardır tartışılan bir konu ve hala bu konuda kesin olarak bir şey söylemek zor. Pediatrik rüya görme uzmanı Psikolog David Foulkes, bebeklerin algılama becerileriyle rüya görme becerilerinin aynı olduğunun sanıldığını söylüyor. Foulkes gibi diğer birtakım sinirbilimciler de bebeklerin yaşamlarının ilk birkaç yılının rüyasız olduğunu düşünüyorlar.

Uykuda ağlama veya gülme gibi davranışlar yeni doğan bebek rüya görür mü, sorusunu akla sık getirir. Sinirbilimciler REM uykusunun yenidoğan ve bebeklerde tamamen farklı bir rolü olduğuna, bunun rüya gördürmekten ziyade bebeklerin beyinlerinde yollar oluşmasını sağladığı ve dil gelişimine yardımcı olduğu düşüncesindeler.

Öte yandan bazı uzmanlar da bebeklerin tıpkı yetişkinler gibi rüya gördükleri iddiasındalar. New York Weill Cornell Hastanesi Uyku Tıbbı Merkezi Başkanı Charles Pollack, yenidoğanların REM evresini yaşadıklarını ancak bununla birlikte duyuların da rüyalarda etkili olduğunu söylüyor. REM evresinde iki göz aynı anda iki yana ve yukarı aşağı hareket ediyor ve rüyalar da Pollack’a göre bu aşamada görülüyor. Bu durumda akla yenidoğan bebekler rüyasında ne görür, sorusu gelebilir. Charles Pollack, bebeklerin rüyalarında ne gördüklerini bilmenin imkansız olduğunu söylüyor.

Baktığımızda bunların hepsi birer hipotez ve henüz ispatlanmış bir yanları yok. Bu yüzden bebekler rüya görür mü, konusu uzun bir süre daha kafaları karıştıracak gibi.

Bebekler ne zaman rüya görür?

bebekler rüya görmeye ne zaman başlar

Yenidoğan döneminde ve yaşamın ilk birkaç yılında bebeklerin rüya görüp görmediği konusunda fikir ayrılıkları olduğunu artık biliyorsun. Peki bebekler rüya görmeye ne zaman başlar, şimdi de bu soruyu ele alalım.

Bebeklerin en zaman rüya gördüklerine dair yapılan pek çok araştırma var. Uyku aşamaları incelendiğinde bunun REM ve REM-dışı uyku olarak 2 bölümden oluştuğu görülmüş. Rüyalar da çoğunlukla REM aşamasında görülüyor.

Sinirbilimciler rüya görmenin çocukluğun erken yaşlarında ortaya çıkan bilişsel bir süreç olduğunu düşünüyorlar. Çocuklar zamanla görsel ve mekansal olarak hayal edebilme konusunda gelişim gösteriyorlar. Foulkes ve meslektaşlarının yapmış olduğu araştırmaya göre, 4-5 yaşlarındaki çocuklar bile rüyalarının tarifini az duygulu ve sade rüyalar olarak yapıyorlar. 7-8 yaşlarında ise rüyalar canlanmaya başlıyor. Bunun da artık çocukların kendi kimliklerini net bir şekilde kavramış olmalarına dayandırıyorlar.

Bunları da öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Anne karnındaki bebek rüya görür mü?

Henüz bebeklerin rüya görüp görmediği konusunda bile fikir ayrılıkları mevcutken anne karnında rüya konusu daha da tartışmalı. Birtakım araştırmalar bebeklerin anne karnındayken de rüya görebileceklerini gösterir nitelikte. Bunun nedeni ise REM aşamasının anne karnındaki bebeklerde çok uzun olmasına dayandırılıyor. Ancak bunun tam tersini savunan görüşler de var.

Bebekler kabus görür mü?

Henüz korkunun anlamını bilmedikleri için bebekler kabus görmüyorlar. Bebekler dışarıdaki hayatı anlama ve etraflarındaki olaylardan etkilenebilme aşamasına 2 yaş itibarıyla geçmeye başlıyorlar. Çevrelerinde olup bitenlerden daha ciddi şekilde etkilendikleri ve gördüklerini konuşup anlatabildikleri için bu olayların rüyalarını etkileyebildikleri düşünülüyor.

Peki sonra neden oluyor: Çocuklarda Gece Terörü ve Kabuslar

Bebekler rüyasında neden ağlar?

Bebeklerin uykudayken ağlamasına yol açan en büyük faktörlerden biri gaz sancısıdır. Bununla birlikte açlık, üşüme ve bebeğin altını kirletmesi gibi nedenler de bebeğinin uyurken ağlamasına yol açabilir. Görülen bir kabusun ya da bazı doğaüstü varlıkların bebeği rüyasında ağlatması gibi durumlar yalnızca safsatadan ibaret.

Bebekler rüyasında neden korkar?

Bebeklerin sinir sistemi doğdukları zaman tam olarak gelişmiş olmuyorlar. Bu nedenle uyku sırasında meydana gelen yüksek sesler bebeklerin rüyalarında korkmasına yol açabiliyor. Yani bunun rüyada korkmaktan ziyade dış dünyadaki uyaranlarla bir ilgisi var.

Ayrıca uyurken irkilme, kol ya da bacak sallama gibi davranışlar da son derece doğal yenidoğan refleksleridir. Bu refleksler bebeğin 4 ila 6. aylarında yavaş yavaş kaybolmaya başlıyorlar.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde Uykuya Dalamama Nedenleri Neler?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma