En Sık Görülen Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

Özellikle çocukluk döneminde sıklıkla görülen bazı bulaşıcı hastalıklar söz konusu. Çoğunlukla aşılanma ile önlenebilen bulaşıcı çocuk hastalıkları hangileri, nasıl tedavi edilebiliyor bu yazımızda anlattık.

Kızamık

Kızamık; Paramyxoviridae ailesine ait, virüs kaynaklı bir hastalık.

  • Yüksek ateş,
  • Kırmızı döküntüler,
  • Ağız içi yaraları,
  • Soğuk algınlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan kızamık, çok bulaşıcı bir hastalık. Çocuklarda kızamık, özellikle okullarda kolayca bulaşıyor ve bir anda sınıf dolusu çocuğu enfekte edebiliyor.

Kızamık hastalığı artık aşı tedavisi ile salgın olmaktan çıktı. Bebeğin 12. ve 15. aylarında yapılan aşı ile kızamık hastalığına karşı bağışıklık sağlanabiliyor.

Kızamık Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Kabakulak

Yine virüs kaynaklı hastalıklardan biri olan kabakulak, bu virüsün tükürük bezlerine yerleşmesi ve şişmesi nedeniyle meydana geliyor.

  • Kulak ve çene altındaki bezlerde şişlik,
  • Ağrılı yutkunma,
  • Ateş,
  • Baş ağrısı gibi belirtilerle meydana gelen kabakulak, öksürük ve tükürük yoluyla kolayca bulaşabiliyor.

Kabakulak bulaşır mı sorusunu yanıtlayalım. Evet, kabakulak bulaşıcı çocuk hastalıklarından. Bu hastalığının net bir tedavisi yok ama semptomlar tedavi edilerek sorun çözülebiliyor.

Ama kabakulak da aşı ile önlenebilen bir hastalık. Kabakulak aşısının ilk dozu 12.-15. aylarında ve ikinci dozu 4-6 yaşlarında yapılıyor. Bu sayede çocuklar arasında salgın haline gelmeden önlenebiliyor.

10 Madde ile Çocuklarda Kabakulak

Suçiçeği

Suçiçeği de virüs temelli bir hastalık.

  • Yüksek ateş,
  • İçi su dolu kaşıntılı kabarcıklar şeklinde döküntüler,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar. Çıkan kabarcıklar 3-4 gün içinde kabuk bağlamaya başlar.

Çocuklarda suçiçeği, temasla bulaşan hastalıklardan biri. Kabarcıklara dokunmak bulaşmak için en etkili yöntemdir. Bu kabarcıklar kabuklanana kadar bulaşıcılık devam eder. Suçiçeğinin de çoğu çocuklarda bulaşıcı hastalıklar gibi tedavisi yok ama semptomlara yönelik tedavi uygulanabiliyor. Yine suçiçeği aşısı ile bu hastalığın da bulaşıcılığı engellenebiliyor.

14 Madde ile Çocuklarda Suçiçeği

Altıncı hastalık

Virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıklardan bir diğeri de altıncı hastalık. Human Herpes Virus 6 kaynaklı hastalık olan bu durum, aniden yükselen ateş ve iz gibi görünen kırmızı döküntülerle kendini gösterir. Bu döküntülerin üzerine basılınca beyazlaşabilir.

Altıncı hastalık tedavisi, genellikle semptomların tedavisi üzerine oluyor. Ancak genellikle hafif seyirli ilerleyen bu hastalık ciddi sorunlar yaratamadan ortadan kaybolur.

Altıncı Hastalık (Roseola Infantum) Nedir, Nasıl Geçer?

Boğmaca

Bakteri kaynaklı ve ciddi sonuçlar doğurabilen bulaşıcı hastalık çeşitlerinden. Boğmacaya neden olan bakteriler solunum yollarına yerleştiği için öksürük en net boğmaca belirtilerinden biri. Bu öksürük ilerleyen dönemlerde oldukça şiddetlenebilir ve solunumu zorlaştırabilir. Öksürük yoluyla saçılan damlacıklar da bulaşmaya neden olur.

Çocuklarda boğmaca tedavisi antibiyotik ilaçlar ve gerekirse solunum desteği ile yapılır. Ancak boğmaca aşısı ile de hastalığa yakalanma riski ortadan kalkar. Çocuklara boğmaca riskini önlemek adına ilk 3 aylık dönemden 6 yaşına kadar 5 doz aşı yapılarak hastalık bertaraf edilir.

Bebeklerde Boğmaca Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuk felci

1950’li yıllarda küresel bir salgın haline dönüşen çocuk felci, virüslerin neden olduğu ve direkt sinir sistemini etkileyerek önce soğuk algınlığı belirtileri ile ortaya çıkar. ilerleyen evrelerde kalıcı ya da geçici felç, kol ya da bacaklarda deforme, refleks kaybı gibi durumlar söz konusu olabilir.

Çocuk felci hastalığı bulaşıcı mı sorusunu yanıtlayalım. Evet, bu hastalık dışkı yoluyla bulaşıyor. Bu yüzden gelişmemiş ülkelerde görülme sıklığı daha fazla. Ancak 1960’lı yıllardan itibaren yapılan yoğun aşılama çalışmaları sayesinde salgın haline dönüşmesi engelleniyor. Çocuk felci aşısı ağzıdan damla ve kola enjekte şeklinde toplam 5 kez yapılıyor.

Çocuk Felci (Poliomyelit) Nedir, Nasıl Önlenir, Tedavisi Nasıldır?

El ayak ağız hastalığı

Neredeyse okul hastalığı diyebileceğimiz, 10 yaş altındaki çocuklarda sık görülen ve virüs kaynaklı olan el ayak ağız hastalığı, ateş ve el, ayak, ağızda döküntülerle kendini gösteriyor. Bademciklerde kızarıklık ve aft da söz konusu olabiliyor. Çocuklarda bulaşıcı hastalıklardan olan bu durum; direkt temas, solunum ve tükürük yoluyla bulaşabiliyor. Direkt bir tedavisi yok ancak 5-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Tedavi genellikle sağlıklı beslenme, kaşıntılar için krem tedavisi gibi yöntemlerle sağlanıyor.

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir, Nasıl Geçer?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.