Çocuk Felci (Poliomyelit) Nedir, Nasıl Önlenir, Tedavisi Nasıldır?

Virüs kaynaklı çocuk hastalıklarından biri olan çocuk felci, oldukça tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bu tehlikelerle karşılaşmamak ve konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okumalısın.

Çocuk felci nedir?

Çocuk felci ya da poliomyelit, 5 yaş altı çocuklarda görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Polivirüs denen bir virüsün etkili olduğu bu hastalık, vücuda geçtiği andan kısa bir süre sonra hızla sinir sistemine yayılmaya başlar. Bu yayılım sonrasında beyin ve omuriliğin bazı işlevlerini durdurur, kalıcı felce ve bazen de ölüme neden olur.

Virüs kaynaklı olabilecek bir diğer hastalık: Menenjit Nedir?

Çocuk felci nasıl bulaşır?

Poliomyelit, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve yayılmasını sağlayacak tek kaynak insandır. Genellikle bir virüs taşıyıcısıyla temasta bulunmak bile hastalığı kapmak için yeterlidir. Virüs genellikle enfekte olmuş kişinin boğaz ve bağırsaklarında yaşar. Bu yüzden en çok ağız ve dışkı yoluyla bulaşır.

Poliovirüs, insan vücudu dışında da dışkı yoluyla uzun süreler yaşamaya devam eder. Bu yüzden çocuk felci hastalığı; şehir alt yapısının, kanalizasyon kötü ve sağlık hizmetlerinin zayıf olduğu yerlerde ciddi bir salgın haline gelebilir. Tüm bu durum özellikle küçük çocuklar için daha ciddi bir risk yaratır.

Ayrıca hastalık sıcak mevsimlerde ve ılıman iklimlerde daha fazla görülür.

Hastalık şu an yalnızca Afganistan, Hindistan, Nijerya, Pakistan gibi ülkelerde görülüyor.

Çocuk felcinden korunma yolları nelerdir?

Bu hastalıktan korunmanın tek ve kesin yolu aşı yaptırmaktır. Çocuk felci aşısının 1999 yılında ciddi bir salgın haline gelen hastalığı %90’a varan oranda engellediği görülmüştür. Bu yüzden çocukluk çağında çocuk felci aşısı uygulanır.

Polio aşısı, 2 farklı şekilde uygulanır. İlkine oral polio aşısı (OPA) denir. Bu aşı, ağızdan damla verilerek yapılır. Bunun amacı boğaz ve bağırsakta yerleşecek virüsü engellemektir.

Polio aşısı kaç damla verilir?” sorusunu da yanıtlayalım. Bebeğin 6. ve 18. aylarında ağızdan damla yoluyla 2’şer doz olarak verilir.

  1. aşı uygulaması koldan enjeksiyon yöntemiyle yapılır. İnaktif çocuk felci aşısı (İPA) da denen bu uygulamada; 2, 4, 6 ve 18. ayını tamamlayan bebeklerde 4 kere karma aşı ile koldan verilir. Yine ilkokul 1. sınıf çocuklarına da 4’lü karma aşı içerisinde uygulanır. Yani koldan yapılan çocuk felci aşısı toplamda 5 kez koruma aşısı yapılır. Böylece hastalık, büyük oranda engellenir.

Daha detaylı bilgi için yazımıza bakabilirsin: Ay Ay Bebek Aşı Takvimi

Çocuk felci aşısı yan etkileri nelerdir?

Koldan yapılan çocuk felci aşısının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sadece ağızdan verilen damlanın kanser tedavisi olan çocuklara uygulanmaması gerekir.

Çocuk felci belirtileri nelerdir?

Hastalık vücuda girdiğinde yaklaşık 6-20 gün gibi bir süre içerisinde kuluçka dönemine başlar. Bu süreçte hiçbir belirti göstermez ya da çok hafif rahatsızlıklar yaşanır. Bazı çocuklarda;

  • Ateş,
  • Halsizlik,
  • Kusma,
  • Baş ve boğaz ağrısı,
  • Kol ve bacaklarda ağrı gibi belirtiler görülür. Ancak bunlar da kısa sürede ortadan kalkar.

Bu belirtiler ortadan kalktıktan sonra çocuk tamamen iyileşebilir, poliomyelite dair herhangi bir soruna rastlanmayabilir. Ancak kol ve bacaklarda felç yapma riski her zaman vardır.

Çocuk felci tedavisi nasıl yapılır?

Eğer hastalık felce sebep olmadan kendi kendine düzeldiyse, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak kol ya da bacaklarda felce neden olduysa (polio sekeli) bunun herhangi bir tedavisi yoktur. Çocukta meydana gelen felç kalıcıdır, yürümeye engel olur. Bu yüzden hayatının bu durumuna göre şekillendirilmesi gerekir.

Fizik tedavi, çocuğun hayata daha iyi adapte olmasını sağlayabilecek yöntemlerden birisidir. Ayrıca eğer gerekirse bazı cerrahi ortopedik işlemler de yapılabilir.

Çocukluk çağı hastalıklarından biri de bu: 14 Madde ile Çocuklarda Suçiçeği

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: