Çocuğuna Okuma Sevgisini Kazandırmanın Yolları

Çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır, sorusu pek çok ebeveyn için kaçınılmaz. Meşakkatli ama bir o kadar da keyifli olan bu yolculukta sana büyük görev düşüyor.

Peki, çocuğa kitap okumayı sevdirmenin yolları neler? Miniğini okumaya nasıl özendirebilirsin? Hadi tavsiyelerimize geçelim!

1. Çocuğuna rol model ol

Şu bir gerçek ki çocuklar kendilerine söylenenden çok, gördüklerini örnek alıyorlar. Haliyle çocuğu okumaya özendirmenin yolu, ona rol model olmaktan geçiyor. Evde kitap okuyan aile bireyleri ve okunanlar üzerine birtakım konuşmalar yapıldığını gören çocuk, okumanın önemini daha minicikken kavrayabiliyor.

Dolayısıyla küçüğünün çevresinde ne kadar çok kitap ve de kitap okuyan kişi bulunursa okuma alışkanlığı kazanması da o kadar kolay olur.

Özgür Bolat diyor ki: Defalarca Söylediğin Halde Yapmıyorsa Rol Model Olmayı Dene!

2. Kitap okumaya bebeklik döneminden başla

"Çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?" sorusuna, Amerikan Pediyatri Akademisi bebeklik döneminden başlayan bir yolculukla cevap veriyor. Akademinin tavsiyesine göre bebeğine 6 aylıktan itibaren her gün düzenli kitap okumalısın. Hatta bunu hamilelik döneminden itibaren yapmaman için hiçbir sebep yok, aklında olsun.

Çocuğuna erkenden kitap okumaya başlayarak onun en güvendiği ve sevdiği ses olabilirsin. Böylece miniğin, sesinin sıcaklığıyla kitap okuma arasında ilişki kurabilir.

Seçtiğin kitapların onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun olmasına dikkat et tabii. Miniklere özel tasarlanan ABC kitapları, çok resimli ve az sözcüklü sayfalarla başlayan kitaplar ilk aşama için ilgi çekici olabilir. Zamanla materyalleri çeşitlendirmen iyi olur.

Gelsin öneriler: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin Bebek Kitapları!

3. Düzenli kitap okuma saatleri oluştur

Ritüeller güzeldir. Çocuğa okumayı sevdirmede, okul öncesi dönemden itibaren okunmaya başlanan uyku öncesi masalları önemli bir paya sahip. Bu sayede miniğinin, erkenden yatağına koşup kendisine kitap okumanı istediği günleriniz olmasını sağlayabilirsin.

Hayal gücü kendisine okunan kitaplarla beslenen ve eşsiz hikayelerle büyüyen bir çocuğun da ileride elinden kitapları düşürmeyeceği kuşkusuz. Bu nedenle çocuğuna kitap okumaya mutlaka her gün zaman ayır.

Dahası da var: Çocuğunun Hayal Gücünü Geliştirmek İçin Yapabileceğin 27 Şey

4. Kitap kahramanlarıyla ilgili sorular sor

Çocuğuna direkt olarak kitapla ilgili sorular sormak yerine, okuduğun öykünün kahramanlarıyla ilgili sorular yönelterek onun ilgisini çekebilirsin.

  • Sence bir sonraki adımda ne olacak?
  • Kahraman sence neden böyle yapmış olabilir?
  • Senin başına hiç buna benzer bir olay geldi mi? tarzı sorularla çocuğunu düşünmeye teşvik edebilirsin.

Kitap kahramanlarını hayatınıza dahil etmek hem miniğinin okudukları üzerinde düşünmesini hem sözel becerilerinin gelişmesini hem de bunları hayatına uyarlama ve muhakeme etme yeteneğini geliştirir. Aranızda oluşacak o tatlı sohbet havasına hiç değinmiyoruz bile.

Gelişime doymuyoruz: Zeka Oyuncaklarıyla Çocuğunun Zihinsel Kapasitesi Gelişsin!

5. Ailece kitap okuma saatleriniz olsun

Çocukların anne ve babalarını örnek aldığından bahsettik. Ancak bunu bir adım ileri götürüp kitap okumayı ailece yaptığınız bir etkinlik saatine de dönüştürebilirsin. Tabii ki öncesinde çocuğunun buna hevesli olacağı bir temel oluşturmuş olman lazım. Aksi halde kitap okuma saatleri miniğin için zorunlu ve sıkıcı bir hal alabilir, bunu da hiçbirimiz istemeyiz.

Çocuğunu özgürleştirecek bir eğitim anlayışı ile büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi!

6. Kitapları ve dergileri çocuğunun ulaşabileceği yerlere bırak

Göz önünde ve el altında ne kadar çok kitap bulunursa o kadar iyi. Çünkü bir şeye ulaşmak ne kadar kolaysa haşır neşir olmak da o kadar mümkün. Dolayısıyla küçüğünün, sayfalarını karıştırıp bakınması için bile masa ya da koltuk üzerine birkaç kitap bırakmak hiç de fena olmaz.

7. Filmleri çekilmiş kitaplara da yer ver

Gerçek bir kitapsever için genellikle tatmin edici sonuçlar doğurmasa da beyaz perdeye aktarılan kitaplara da şans verebilirsin. Böylece çocuğun, zihninde canlandırdığı detayların perdeye nasıl yansıdığı görebilme fırsatı bulur. Bu, onun için heyecan verici bir deneyim olmanın yanı sıra kitaplara olan ilgisini de artırabilir.

Ayrıca siz de birlikte film ve kitap arasındaki farklılıkları konuşabilir, filmde nelerin eksik kaldığını tartışabilirsiniz. Böylece hem çocuğunun eleştirel bir bakış açısını kazanmasını hem de gözlem yeteneğinin gelişmesini sağlamış olursun.

Bunlar da bonus olsun: Çocuğun Bu Animasyon Filmlerini İzlemeden Büyümesin!

8. Dışarı çıktığınızda kitabevlerine uğramayı es geçme

Ufak yaşlarından itibaren kitabevlerini gezen bir çocuk hayal et. Gezmeye çıktığı zamanlarda kitaplarla bütünleşeceği mekanları da gören bir çocuk, kitap sevgisi kazanmaya bir adım daha yakın olmaz mı sence de? Evet, dediğini duyar gibiyiz.

O halde beraber dışarı çıktığınızda zaman zaman kitapçılara uğramayı ve birlikte bir şeyler seçmeyi es geçme. Kitap satın almadan önce miniğinin tercihlerine yer vermen önemli. Onu bu işin içine katarak güven duygusunun pekişmesine yardımcı olursun.

Başka neler var: 3 Soruda Çocuğunla Kaliteli Zaman Geçirmek ve Kaliteli Zaman Etkinlikleri!

9. Okuduklarını seninle paylaşmasına izin ver

Okumak kadar paylaşmak da önemli biliyorsun ki. Bu nedenle miniğinin öğrendiklerini seninle paylaşmasına izin ver, onu ilgiyle dinle. Dinlediği ya da kendisinin okuduğu hikayeleri seninle paylaştıktan sonra ona sorular sor.

Zamanla minik kuşunun sana bir şeyler anlatmak için daha da sabırsızlandığını göreceksin. Bu, çocuğunun zihinsel gelişimine de katkı sağlayan verimli bir süreç.

Akademisyenanne'den gelen uyarılar: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

10. Ona minik bir kitaplık oluştur

İyi bir kitaplıktan daha teşvik edici ne olabilir? Çocuğuna evde küçük bir kütüphane oluştur, bir süre sonra kitaplığına birlikte yeni kitaplar eklemek onun en sevdiği şeylerden olacak.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma yolları için bizim tavsiyelerimiz bu şekilde. Minik bir kitap kurdun olması dileğiyle!

Şuraya da en sevimli modelleri bırakalım: Dekoratif Çocuk Kitaplıkları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bahar Eriş-Anne Beynim Aç

Korkma! İyi Bir Annesin-Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal