Çocuğun Hayal Gücünü Geliştirmenin 27 Yolu

Çocukların içten gelen merak duyguları vardır ve beş duyularıyla dünyayı keşfetmek isterler. Onlardaki bitmek bilmeyen bu merakı destekleyen, yaratıcılıklarını ve zihinlerini geliştiren pek çok yöntem var. İşte, hem çocuğunla arandaki bağı kuvvetlendirecek hem de onun hayal gücüne katkıda bulunacak eğlenceli yöntemler!

1. Börtü böcek avı

Çocuğunla birlikte dışarıda eğlenmeye ne dersin? Onunla börtü böcek avına çık. Bunun için bahçeye ya da yakınlardaki bir parka gidin. Birlikte bir böcek yakalayıp kavanoza koyun (kısa süreliğine).

Böylece minik çocuğunun böcek nasıl hareket ediyor, kaç bacağı var, gözleri nerede vb. pek çok şeyi gözlemleyerek öğrenme fırsatı olacak. Bu gözlem sırasında yanına büyüteç almayı unutma.

Bunlara bayılacaksınız: Temiz Hava, Bol Güneş: Çocuklar İçin 9 Açık Hava Eğlencesi

2. Çiçeklerin gücü adına!

Etrafındaki her yeri oyun alanına çevirebilirsin. Bahçeden topladığın çiçekleri düzenlerken, çocuğundan sana yardım etmesini iste. Yaprak, renk ve kokularındaki farklılıkları keşfetmesini sağla.

3. Bulutlar neler anlatıyor?

Çocukların sınırsız bir hayal gücü var. Sen de yaratıcılığınla onun hayal gücünü ateşleyebilirsin. Birlikte bulutların oluşturduğu şekillere bakarak ya da gökyüzüne doğru uzanan yapraklar hakkında konuşarak sıcak bir günün tadını çıkarın.

Ona şekilleri nelere benzettiği hakkında sorular sor ve vereceği cevapları gör. Bunu eğitici bir oyuna dönüştürerek birlikte çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Burada daha fazlası var: Evde Sıkıntıdan Patlayan Çocuklar için 4 Yaş Etkinlikleri

4. Duygularını açığa vurmasını sağla

Dokunarak sanat yapmak, alınan hazza yeni bir boyut katar. Streç filmin altına boya damlatıp yayılmasını izleyebilir ya da kuruduğunda parlayan mısır şurubuna gıda boyası karıştırarak kullanabilirsiniz.

Onu resim yapmaya teşvik et. Her şeyi kendi elleriyle deneyimleyerek resim yapması, içindeki duyguların açığa çıkmasını sağlayacak ve çocuğunun hoşlandığı renkleri görmeni sağlayacak.

5. Makas eller

Makaslarla değişik şekiller kesip bunları bir kağıda yapıştırarak kolaj yapmak, çocukların çok hoşuna gider. Kullandırdığın makasın emniyetli olmasını sakın unutma.

Çocuklar yırtma işini de çok severler. Öyleyse çocuğundan bir gazeteyi yırtıp parçalamasını iste. Daha sonra evde top olarak kullanabilmek amacıyla bunları bir kağıt torbanın içine koyabilirsin.

6. Tişört baskısı yapın

Sırada çok eğlenceli bir oyun aktivitesi var, tişört baskısı! Tişörtlerin üzerine el ya da ayak izlerinizi basarak, babacığa ve miniğinin arkadaşlarına harika hediyeler hazırlayabilirsiniz. Temizlik sürecini kolaylaştırmak için su bazlı boya kullanmayı unutma.

Anneler ona bayılıyorlar: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 6 Eğitici Oyun

7. O bir klasik: Hamur oyunu

Çocuğunun el becelerini geliştirmek için birlikte hamur oynayın. Gökkuşağı hamuru yapmak için iki renk hamuru birbirine karıştırın.

Farklı şekiller yapmasını kolaylaştırmak için kurabiye kalıplarını kullandırabilirsin. Bu tarz beceri oyunlarıyla onun eğlenmesini sağlarken yaratıcılığını da geliştirmiş olacaksın.

O zaman gelsin: Her Çocuğun Elini Bulaması Gereken Oyun Hamuru

8. Sıvı ya da katı?

Bir kasenin içinde mısır unu ve suyu karıştırarak birlikte çamur kıvamında bir hamur hazırlayın. Karışımın parmaklarınızın arasından su gibi akışını izleyin. Sonra ellerinizi birbirine vurup karışımın ellerinizde katı hale gelişini hissedin. Tek bir hareketle karışımın sıvıdan katıya geçişi onu hayrete düşürecek.

9. Batar mı yüzer mi?

Gelelim bir diğer eğitici oyuna. Çeşitli nesneler toplayıp çocuğundan hangilerinin yüzeceğini, hangilerinin batacağını tahmin etmesini iste. Bir kova suyun içinde bu tahminleri test edebilirsin.

Eğlenirken sosyalleşsin: Çocuğunun Sosyalleşmesine Yardımcı Olacak 10 Aktivite Önerisi!

10. Banyolar artık daha eğlenceli

Minik yavruna farklı boyut ve şekillerde çeşitli kaplar ver. Ondan suyu bir kaptan diğerine aktarmasını iste. Böylece suyun tamamının bir kaba sığıp sığmayacağını gözlemleyecek. Bunu keyifli bir oyuna çevirerek banyoları eğlenceli hale getirebilirsin.

Biri su mu dedi: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 5 Sulu Oyun Fikri

11. Zıt kutuplar birbirini iter

Çocuğuna mıknatıslı oyuncaklar al ve ona mıknatısların gücünü göster. Mıknatısların birbirini itip çektiklerini gördüğünde çok şaşıracak.

Bunlar da bonus olsun: Çocukların Gönlünü Fethedecek 3 Yaş Etkinlikleri

12. O benim güneş sistemim

Ufaklığı güneşle buluşturmanın vakti geldi. Birlikte anahtar gibi küçük bir objeyi, siyah bir kağıdın üzerine koyup birkaç saatliğine parlak güneşin altında bırakın. Siyah alan dışında kağıdın geri kalanı solacak. İşte elinde güneş ışınlarının gücünü gösteren kanıt!

13. Zeytinyağı gibi üste çıkmak

Bir şişenin yarısına mavi boyalı su koy, geri kalanını mutfakta kullandığın sıvı yağ ile doldur. Kapağını sıkıca kapatıp, çocuğunun bununla oynamasına izin ver. Böylece su ve yağın birbirine karışmadığını keşfedecek.

Bak burada neler var: Yemeklerle Oyun Olur mu? Oyuncu Anne'den Cevap: Bal Gibi Olur!

14. Kurabiye deyip geçme

Basit geometrik şekillerde kurabiye kalıpları alın. Bunları bir krep ya da hamur ile deneyin. Çıkardığınız şekiller hakkında konuşup bunları karşılaştırın. Birlikte bir şekil çıkarmayı deneyerek çocuğunla eğlenebilirsin.

Şu da ilgini çekebilir: Kolları Sıva: Evini Eğlenceli Bir Oyun Alanı Haline Getirmeni Sağlayacak 6 Öneri!

15. Biraz çocuk şarkısı, biraz toplama

Çocukların sevdiği şarkıların çoğu, onların yeni yeni filizlenmeye başlayan sayısal becerilerini güçlendirir. “On parmak” ya da “Beş küçük ördek” gibi sayılarla ilgili çocuk oyunları şarkıları, ritmik sayma ve basit toplama konusunda yardımcı olur.

16. Tek mi çift mi?

İkili objeleri (Tencere, kapak ve fırça gibi malzemeler kullanabileceğin gibi bunun için eğitici oyuncaklar da satılıyor.) gruplara ayırarak, çocuğundan eşlerini bulmasını iste. Böylece nesneler arasındaki ilişkileri görebilecek. Bu tarz zeka oyunlarıyla onun zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsin.

17. Ona küçük hikayeler anlattır

Anneler genellikle çocuğun hayal gücünü geliştirmek için kitap okurlar. Yazı yazmaya başlamadan önce çocuğunun yaratıcı yazarlık becerilerini test et. Ona kitap okumak yerine kendisinden sadece resimlere bakarak bir kitabındaki hikayeyi anlatmasını iste.

Ebeveyn olmanın gerekleri: 3 Soruda Çocuğunla Kaliteli Zaman Geçirmek ve Kaliteli Zaman Etkinlikleri!

18. Parmak kuklası

Eski çoraplara gözler yapıştırıp kuklalar yaparak bunlarla bir oyun canlandırın. Ayrıca eldivenlerin uçlarını kırpıp süsleyerek parmak kuklaları yapabilirsiniz.

Çocuğunun yaşına uygun oyuncağı nasıl seçmen gerektiğini biliyor musun?

19. Maskeli balo

Biraz eğlenceli oyunlara ne dersin? Farklı rollere ve kişiliklere bürünebilmesi için çocuğunu çılgın kıyafetler ve kostümler giymeye teşvik et. Böylece oyunculuk ve hayal kapasitesini test etmiş ve geliştirmiş olursun.

20. Bir resim binlerce şey anlatır

Resim boyamanın pek çok farklı ve ilginç yöntemi var. Ona boyaması için çeşitli desenler kesip ver. Yapıştırıcıyla resim çizip ona üzerine dökmesi için kum ya da sim ver, bu çok hoşuna gidecek.

Ortaya neler çıktığına baksana: Miniklerin Hayal Dünyalarının Benzersiz Olduğunun Kanıtı 10 Çocuk Resmi

21. Küçük sanat eleştirmeni

Çocuğunla birlikte resim sergisine gitmek için asla erken değil. Ondan gördüğü şeyi anlatmasını iste. Bakış açısındaki farklılıklara çok şaşıracaksın.

Miniğinle verimli ve eğlenceli saatler geçirebileceğin güncel etkinlikleri görmek için tıkla!

22. Belki müzisyen olur

Evdeki pek çok malzemeden müzik ve perküsyon aletleri yapabilirsin. Mutfak aletleri bunun için birebir. Evinde çeşitli enstrümanlar varsa onları da kullanabilirsin. Her iki şekilde de bunlarla değişik sesler çıkarması için minik yavrunu destekle.

23. Oyuncak ayıcığın tatili

Çocuğunla birlikte “Diyelim ki ayıcık tatile gidiyor.” oyunu oyna. Ayıcığın ihtiyaç duyacağı eşyaları valize yerleştirmesine yardımcı ol. Ayıcığın tatile nereye gittiğini, oraya nasıl gideceğini ve nerede kalacağını sorarak ufaklığın hayal gücünü ölçebilirsin.

Neden mi oyuncak ayı: Her Çocuğun Bir Oyuncak Ayıya Sahip Olması için 8 Neden

24. Sık bakalım

Bir buzdolabı poşetini temiz saç jölesi, sim ve konfeti ile doldur. Bunun dokusu minik kaşifin çok hoşuna gidecek. Eline alıp sıkacak, ezecek ve farklı farklı desenler yapmak için içindekileri oynatıp duracak. Stres topu şeklindeki oyuncaklar da bu aktivite için işini görür.

Devir teknoloji devri, her şeyden biraz faydalanmak gerek: Çocuklar İçin Gerçekten Faydalı 10 Mobil Uygulama

25. Yoksa tasarımcı mı olacak?

Birlikte uzun bir ipe büyük büyük boncukları dizmek, çocuğunun motor becerilerini geliştirmek için birebir. Bu şekilde çocuğunun, tasarım bakış açısı kazanmasını da desteklemiş olursun.

26. İçinde neler var?

Plastik içecek şişelerini mısır, pirinç ve küçük çakıl taşlarıyla doldurup şişelerin üzerine çorap geçir. İçinde ne olduğunu tahmin etmeden önce çocuğunun farklı sesleri test etmesine izin ver. Özellikle sen mutfakta yemek yaparken oyalanması için iyi bir yöntem.

Başka neler yapabilirsin: Yemek Yaparken Çocuğunu Oyalamanın 10 Eğlenceli Yolu

27. Hangi elimde?

Önüne çeşitli nesneler koyarak çocuğundan hangisini sakladığını bulmasını iste. Bu, hafızasının yanı sıra çocuğunun gözlem gücünü de artırır. Nesilden nesile geçen "Hangi elimde?" oyununu da deneyebilirsin.

Bunlar da hafta sonu aktiviteleriniz için: İstanbul'da Gidebileceğiniz 10 Çocuk Eğlence Merkezi Önerisi!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: