Bebek Beslenmesine Dair En Çok Merak Edilen 25 Soru

Gebelikle başlayan beslenme maratonu hem senin hem bebeğin için doğumdan sonra da devam ediyor. Söz konusu bebek beslenmesi olunca annelerin aklına türlü türlü sorular geliyor. "Emzirme döneminde nelere dikkat etmelisin?", "Sütün bebeğin için yeterli mi?", "Ek gıdaya ne zaman geçilir?" gibi soruların cevapları ve çok daha fazlası için hadi, yazımıza geçelim!

1. Emziren bir anne beslenirken nelere dikkat etmeli?

Emzirme döneminde öncelikle kendi vücudunun ihtiyaçlarını tam olarak karşılaman gerekiyor. Bu sebeple sıvı, protein, karbonhidrat gibi günlük ihtiyacın olan tüm besinleri alman gerekli. Ayrıca vücudundaki yedek besin depoları da dolu olmalı.

Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

2. Anne sütü ne zaman yetersiz olabilir?

Anne vücudu iki bebeğe yetebilecek kadar süt üretebiliyor. Ancak süt üretimini pek çok faktör negatif olarak etkileyebiliyor. Mesela emzirirken stresli olman sütü azaltan bir faktör.

Miniğin aç kalmasın: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

3. Anne sütü verilmesinin mümkün olmadığı durumlarda alternatif olarak inek sütü verilebilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeğin ilk yılında inek sütünü önermiyor. İlk yıl bebeğine anne sütü veremiyorsan içeriği anne sütüne yaklaştırılmış olan formül sütlerden verebilirsin. Bebeğinin aldığı sütün vücuduna ve özellikle böbreklerine yük vermemesi gerekiyor.

Anne sütün yetersizse bebeğine ek takviye yap: 10 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Ettiklerin

4. Anne sütü alan bir bebeğe ilk 6 ay ek gıda verilebilir mi?

Anneler bebeğin tatması için ilk 6 ayın içerisinde bazı yiyecekler veriyorlar. Bunun yapılmaması gerektiğini söylüyor Prof. Dr. Nermin Güler. Çünkü bebeğin vücudu 6 aydan önce bu gıdalardan yararlanamıyor.

Bu sebeple ilk 6 ay bebeğe ek gıda verilmemesi, bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekiyor.

Adım adım: Başlangıçta Her Şey Püreydi: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

5. Anne sütü ne zamana kadar devam ettirilmeli ve miktarı ne olmalı?

Bebeğinin 6. aydan sonra 500 ml anne sütü alması gerekiyor. Bu dönemde ek gıdalar 2-3 çay bardağını geçmemeli.

Bu dertlerden muzdarip misin: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

6. Anne sütü nasıl saklanır?

Her emzirme için gerekli sütü ayıracak şekilde plan yapman gerekiyor. Örneğin, bebeğinden 10 saat boyunca uzak kalacaksan ve bebeğin bu süre içinde 3 kez emiyorsa, bebeğin için en az 3 süt biberon hazırlaman gerekiyor.

Annelerin çoğu, birkaç günlük sütü sağıp derin dondurucuda önceden hazır bulundurmayı tercih ediyor.

Bunları biliyor musun: Anne Sütünü Saklama ile İlgili Bilmen Gereken Doğrular ve Yanlışlar

7. Bebek ne zaman sütten kesilmeli?

Çocuklar genellikle 2 yaşından sonra anne sütüyle beslenmiyorlar. Bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Ancak 6 ayla 2 yaş arasındaki herhangi bir sürede, bebeğe takviye mamalar verildikçe memeden kesmenin sakıncası yok.

Her aya özel beslenme ipuçlarıyla: A'dan Z'ye Bebek Beslenmesi Rehberi

8. Emen bebek sütten nasıl kesilir?

Çoğu anne, sütü ne zaman keseceğine karar veremiyor. En doğru zaman, senin en uygun bulduğun zaman. Genellikle çocuk doktorları en az 1 yıl anne sütü verilmesini öneriyorlar. Ancak herhangi bir süre hiç yoktan iyi.

Anne sütün yeterliyse 6. aydan sonra, yetmiyorsa 5. aydan itibaren ek gıdaya başlayabilirsin. Bu geçiş memeden kesme işlemini başlatıyor.

Bebeğini memeden kesmeye karar verdiysen en iyi yöntem bunu yavaş yavaş yapmak. Her 5 günde 1 emzirme öğününü iptal et. Bu şekilde sütün azalır ve memeden kesme yavaş yavaş gerçekleşir. Bu dönemde memelerinde ağrılı dolgunluk hissedersen bu hissi azaltacak kadar sütünü çek ya da emzir.

Hazır mısın: İlk Büyük Ayrılık: Bebeği Sütten Kesmek

9. Bebeğin yeterli beslendiği nasıl anlaşılır?

Her kadın aynı anda 2 bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahip. Bir bebeğin yeterli anne sütü aldığını gösteren en güvenilir ölçütler şunlar:

  • Bebeğin ayda 500 gr. kilo alması,
  • Doğumdan sonraki 15. günde doğum kilosuna ulaşması,
  • Günde 5-6 defa bezini ıslatması.

Daha fazlasını burada anlattık: Emziren Annelerin En Büyük Sorusu: Bebeğim Doyuyor mu?

10. Bebeklerin gece beslenmesi doğru mu?

Uzman Dr. Eda Ayberkin Bilsel, bebekleri ilk 2 aylarında -geceleri uyanmasalar dahi- 3-4 saatte bir beslemenin doğru olduğunu söylüyor. 4-6 aylık bebekler ise gece 5-6 saat beslenme ihtiyacı duymadan uyuyabiliyorlar.

Sen bu hatalara düşme: Her Kafadan Bir Ses: Bebek Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

11. Bebeklerin gece beslenmesi ne zaman kesilmeli?

Uzman Dr. Eda Ayberkin Bilsel, bebeklerde gece beslenmesini bırakmak için uygun zamanın bebeğin 6. ayıyla başladığını söylüyor.

6 aylıktan büyük olan bebek, gündüzleri yeteri miktarda besleniyorsa, gece beslenmesinin bebeğin büyüme ve gelişmesinde önemli bir katkısı yok.

12. Bebek ne sıklıkla emzirilmeli?

Emzirme sıklığı ve süresi konusunda orkestra şefinin bebek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak emzirme aralarının 3 saati geçmemesi önemli.

Eğer bebek 10 dakikadan daha kısa sürede memeden ayrılıyorsa memeyi iyi boşaltamıyor olabilir.

Kulak vermende fayda var: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

13. Bebeklerin beslenmesi ne zaman düzene girer?

Emzirme sıklığı ve düzeninin ilk aylarda bebeğin isteğine göre ayarlanması gerekiyor. İlk emzirmelerde sütün hemen gelmemesi endişelenmene yol açmasın. Böyle durumlarda endişeye kapılmadan ve bebeğine başka bir besin vermeden emzirmeye devam etmelisin.

Doğru bir bebek beslenmesi için: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?

14. Bebek memeyi neden reddeder?

Bebekler 4. ve 10. aylar arasında zaman zaman memeden sıkılabiliyorlar. Ya hiç emmek istemiyorlar ya da birkaç dakika emdikten sonra ağlayıp bırakabiliyorlar.

Eğer bebeğini emzirmeyi sürdürmek istiyorsan, böyle günlerde hemen biberona geçme. Sütünü sağarak kaşıkla ya da bardakla içir. Bebeğinin memeyle mücadelesi geçene kadar zaman zaman emzirmeye çalış. Bebeklere uykuya dalacakken ya da yorgunken meme verildiğinde reddetme ihtimalleri daha düşük oluyor.

“Bebeğim Emmiyor” Diyorsan Meme Reddine Neden Olan Bu Durumları Bilmelisin

15. Biberon emen bebek emmeyi bırakır mı?

Bebek için biberondan süt emmek, meme emmeye göre daha kolay. Bu nedenle biberondan emen bir bebeğin memeyi bırakmak istemesi normal. Ancak biberondan emen bir bebek emmeyi kesin olarak bırakır diye bir şey yok.

Özellikle ilk 1 ay bebeği biberonla beslememek önemli. Çünkü bu dönemde emzirmek, bebekle annenin ten temasında bulunmasını ve aralarında güvenli bir bağ kurulmasını sağlıyor.

Bebeğinin biberon vakti geldiyse ama seçimini nasıl yapacağını bilmiyorsan: Hangi Biberonu Almalısın? Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli

16. Emen bebek neden yemek yemez?

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü veya mama dışında ek gıda verildiğinde anne sütünü veya mamayı terk edebiliyorlar. Dolayısıyla ek gıdaya 6. aydan sonra başlamak daha uygun.

Bebeğinin emmeye devam ettiği sürece (anne sütün yeterliyse) mama yemesi şart değil. Mama yerine taze meyve suyu, yoğurt ve sebze çorbaları verebilirsin.

17. Mama nasıl saklanır?

  • Hazırladığın mamayı tamamen soğuttuktan sonra mamanın küçük bir miktarını bebeğinin ilk öğünü için buzdolabına koy. Geri kalanı derin dondurucuya kaldır.
  • İleride kullanmak için hazırladığın püreden birer porsiyonluk (yaklaşık 2 yemek kaşığı) miktarları buz kalıplarına veya yağlı kağıda aktar.
  • Buz kalıbının veya yağlı kağıdın üzerini streç filmle kaplayıp tam olarak dondur.
  • Dondurulmuş küpleri veya porsiyonları buzdolabı poşetine aktarıp poşetin içindeki tüm havayı sıkarak çıkar.
  • Daha sonra içinde ne olduğunu, tazeliğinin derecesini anlayabilmek için poşetlerin üzerine isim ve tarih etiketleri yapıştırabilirsin.

Daha fazla detay istiyorsan: Bir Seferde Yap Gitsin: Mama Nasıl Saklanır?

18. Emen bebek balık yiyebilir mi?

Balık, çocuklar için önemli bir besin kaynağı. Ancak alerji yapma riski çok yüksek. Bebeğin ete alıştıktan sonra balık vermeye başlayabilirsin. Bu da en erken 8. ayda başlayabileceğin anlamına geliyor. Uzmanlara göre en uygunu balığı 1 yaşından sonra vermeye başlamak.

Neden olur, nasıl geçer: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Minik yavrunun 1 yaşından önce yememesi gereken gıdaları da anlattık!

19. Bebekler ne zaman kendi kendine yemek yer?

Bebeğin kendi çatalını 15 aylıkken kolaylıkla kullanmaya başlayabilir. Bu konuda çocuğunun kendi başına yemek yeme konusunda hevesli olması önemli.

Hemen yardımcı olalım: Bırak Kendi Kendine Yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

20. Kahvaltıya ne zaman geçmelisin?

Bebeğini meyve püresi, sebze çorbası, muhallebi ve yoğurda alıştırdıktan sonra yaklaşık 8 aylıkken kahvaltıya hazırlamaya başlayabilirsin.

Günün en önemli öğününü atlamayalım: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

21. Bebeklere mercimek çorbası ne zaman verilir?

Kuru baklagillerin esas bileşimleri karbonhidrat ve protein. Bunlar bebeklere ilk verilecek tamamlayıcı besinler arasında yer almıyorlar. Ancak bebeğinin 7-8 aylık dönemlerinde vermeye başlayabilirsin.

Gaz yapıcı etkisini ortadan kaldırmak için mercimeği önceden ıslatmayı ve kısık ateşte uzun süre pişirmeyi ihmal etme.

Onun yeri özel: Bebekler İçin Mercimekli 6 Leziz Tarif!

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sancısının nedenlerini ve çözümlerini anlattı!

22. Bebek yemekleri kaç gün saklanır?

Besinlerin taze hazırlanması çok önemli. Önceden hazırladığın ve beklettiğin yemekleri tekrar ısıtarak kullanmaman gerekiyor.

Özellikle içinde sebze varsa, yemeği en fazla 1 kez ısıtmalısın. Çünkü tekrarlayan ısıtmalar sonucunda besinin nitrat miktarı artıyor. Nitrit de bebekler açısından zararlı.

Ayrıca bebeğinin ağzına giren kaşık mamanın içine de girmişse, artık o mamanın kalanını atman gerektiğini de söyleyelim.

Bı da ilgini çekebilir: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

23. Bebek yemeklerinde hangi yağ kullanılmalı?

Bebeğine pişireceğin ilk yemeklerde doğal sızma zeytinyağı kullanman en ideali. Tavuk veya et suyu kullanıyorsan ekstra yağ eklemene gerek yok. Çünkü bebek yemekleri çok yağlı ve ağır olmamalı.

Miniğinin 6. ve 9. ay dönemlerinde bir bebek porsiyonu için en az 1 çay kaşığı, en fazla 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli.

24. Bebek yemekleri nasıl pişirilir?

Yemeği buharda pişireceksen, zeytinyağını malzemenin üzerinde gezdirebilir veya sebze piştikten sonra ekleyebilirsin. Ayrıca bebeğin için hazırladığın yemeklerde yağı kavururken yakmamaya devam etmelisin.

25. Bebek ne zaman oturarak yemek yer?

Bebekler 6. ve 7. aylarında henüz desteksiz oturamıyorlar. Bebeğin desteksiz otururken öne ve yana eğilip düşüyorsa hala mama sandalyesine hazır olmayabilir. Bu durumda ana kucağında besleyebilirsin.

Desteksiz oturmayı çoğu bebek 7.5 aylıkken beceriyor. Bu süre uzadıkça mama sandalyesinde daha rahat oturabilir.

Kaynaklar:

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner

Bebek ve Çocuk Yemekleri-Karen Ansel & Charity Ferreira

0-2 Yaş Doğru Beslenme-Dr. Seçkin Şirin

Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör & Dr. Gülnihal Şarman