Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerin cildi büyük çocukların ya da yetişkinlerin cildine göre daha hassastır. Yenidoğan bebeklerin cilt bariyeri henüz gelişmediği için ciltleri nem seviyesini koruyamaz ve tahriş edici maddelere karşı korunmasız kalır. Bu neden yenidoğan bebeklerde kızarıklık ve cilt kuruluğu sıkça rastlanır.

“Bebeğimin cildi hassas mı?” ya da “Bebeğimin cildini nasıl koruyacağım?” soruları kafanda dönüyorsa öğrenmek için okumaya devam et.

Bebeğini Güneşten Uzak Tut

Yenidoğan bebeğinin cildi oldukça hassastır. Bir yetişkine göre cildi daha ince ve az yağlı olan bebeğin, kuru hava ya da güneşle karşılaşırsa cilt kuruluğu, pullanma ve kabuklanma gibi cilt sorunları yaşayabilir. Peki o zaman “Bebeğimin cildini güneşten nasıl korurum?” diyorsan şu adımları takip edebilirsin:

  • Bebeğini dışarı çıkardığında, kış bile olsa onu güneşten uzak tutmaya çalışmalısın.
  • Bebeğin 6 aylıktan küçükse ona güneş kremi sürmemelisin.
  • Bebeğini mümkün olduğunca gölgede tut
  • Bebeğinin boynunu ve kulaklarını kapatan bir şapka tak
  • Bebeğinin kollarını ve bacaklarını örten bol, hafif giysiler giydir.
  • Bebeğini ultraviyole (UV) ışınlarının en güçlü olduğu saat olan 10:00 ile 16:00 arasında güneşe maruz bırakma.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) 6 aylıktan küçük bebeklere güneş kremi kullanılmasından kaçınılmasını, 6 aylıktan büyük çocukların ise güneş koruma faktörü en az 15 olan güneş kremlerini kullanmalarını tavsiye ediyor.

Bebeğinin Cildini Nemli Tut

Yeni doğan bebeklerde cilt kuruluğu çok sık olur. Anne karnında bebeğin sürekli sıvı bir ortamda olması ve dünyanın kuru havasına hemen alışamaması sebebiyle bebeklerde kuru cilt görülür. Ayrıca çok ince bir cilde sahip oldukları için nem tutma becerileri gelişmemiştir. Bu yüzden de ciltlerinde kuruluk, pullanma, soyulma gibi durumlar görülebilir.

Anne yenidoğan bebeğinin hassas cildini bebek losyonu ile nemlendiriyor

Bebek cildindeki kuruluğu engellemek için doktorunun önerisiyle su bazlı bebek yağı veya bebek losyonu gibi ürünler kullanabilirsin. Bu işlemi her gün tekrarlamanda fayda var. “Nemlendirmek için bebek cildine zeytinyağı sürülür mü?” diye merak ediyorsan da cevabımız hayır! Çünkü zeytinyağı, asidik bir ürün.

Bebek cilt bakım ürünü seçerken (bebek şampuanı, bebek sabunu, bebek losyonu, bebek kremi, bebek deterjanı…) bebekler için özel olarak formüle edilmiş, hafif ve parfümsüz ürünler tercih etmelisin.

Bebeğimin cildi çok kuru diyorsan, Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur, Ne İyi Gelir? yazımıza göz atmanı öneririz.

Bebeğini Banyo Yaptırırken Bunlara Dikkat Et

Önemli bir diğer konu: “Bebeğime ne sıklıkla banyo yaptırmalıyım?” sorusu. Yeni doğan bebeğinin hassas cildi henüz yağ dengesini koruyamadığı için bebeğini her gün yıkaman gerekmez. İlk yılında bebeğini en fazla haftada 3 kere banyo yaptırmanı öneririz. Bebeğini yıkamak yerine ılık, ıslak bir bez ya da pamukla bebeğinin boynunun altını, eklem yerlerini her gün silebilirsin. 

Sıcak su, bebeğinin cildinin iyice kurumasına neden olur. Bu nedenle bebeğini yıkarken kullanacağın su ılık olmalıdır. Bebeğinin hassas cildinin kurumaması için bebekler için özel olarak formüle edilmiş, parfümsüz ve pH korumalı bebek cilt ürünleri kullanmalısın.

Yenidoğan bebek annesi bebeğini dikkatlice yıkıyor ve suyun sıcaklığı ne sıcak ne de soğuk

Bebek Bezi Seçimini Doğru Yap

Bebek bezi seçimi bebeğinin cildini korumak, gece boyu iyi bir uyku çekmesini sağlamak ve konforlu hareket edebilmesi için çok önemli. Bebek bezi, basit bir tercih gibi gözükse de gerçekte bebeğinin cildine en çok değen üründür. İdrar ve dışkı, cildin pH dengesini etkileyerek pişiğe sebep olabilir. Bu sebeple bebeğinin cildinin nem dengesinin korunması ve altının kuru kalması önemlidir.

Bu yüzden bebek bezi seçerken;

  • Emiciliği yüksek, sıvıyı emdikten sonra içinde hapsederek bebeğin cildinin kuru kalmasına yardımcı olan,
  • Hava kanalları ve materyalleri ile cilde nefes aldıran, bebeğinin cilt konforunu destekleyen,
  • Yumuşak ve ince olan,
  • Pediatristlerin de önerdiği,
  • Uzmanlar ile geliştirilen bir markayı tercih ederek bebeğinin güvenle büyümesine destek olabilirsin.

Anne yenidoğan bebeği için en iyi bebek bezini seçerek bebeğinin altını değiştiriyor

Bu arada bebeğinin pişik olmaması için dikkat etmen gereken bir diğer önemli konu: Alt temizleme. Bebeğinin altını temizlemek için içerisinde alkol barındıran ıslak mendiller kullanman cildindeki tahrişi arttırabilir. Bu yüzden bebeğin için ıslak mendil seçerken;

  • İçeriğinde alkol ve paraben bulunmayan,
  • Dermatolojik olarak test edilmiş,
  • Cildinin doğal yapısının korunması için pH'ı ile uyumlu,
  • Yumuşacık bir dokunuş ve etkili temizleme için bitki bazlı lifler içeren temizleme mendili olmasına özen gösterebilirsin.

Konak Temizliğine Dikkat Et

Konak; 1-3 aylık bebeklerin kafasında, kaşlarında ve yüzünde çıkan sarımsı, kabuklu yapılara deniyor. “Bebeklerde konak neden olur?” sorusunun cevabını şöyle açıklayalım: Bebeklerin vücutları çok fazla yağ salgılar. Bu yağ cilt yüzeyinde birikerek saç diplerinde pullanmaya neden olur.

Konak oluşumunun başka nedenleri de olabilir. Annenin hamilelik dönemindeki beslenme tarzı, bebeğin alerjik yatkınlığı gibi. Konak sanılanın aksine bebek kirlendiği için oluşmaz.

Bebeklerde konak temizliğini yapmak önemli. Çünkü kabuklar kaldıkça cilt üstünde kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilirler. Bu nedenle:

  • Banyodan 1-2 saat önce kabukların üzerine bebek yağı veya vazelin sürerek yumuşamasını bekle.
  • Bir konak tarağı ile bebeğinin saçlı derisini minik hareketlerle tarayıp kabukların düşmesini sağla. Kabukları zorla çıkarmaya çalışma. Nazikçe tara ve düşmesini bekle.
  • Konak şampuanları da kabukların dökülmesinde etkili. Bebeğinin başında konak gördükçe konak şampuanı ile şampuanlayabilirsin.

Yenidoğan bebeğin kafasında oluşan konak annesi tarafından bebek yağı ile yumuşatılarak temizleniyor

Bebeklerde konak için doğal yöntemler:

Soğuk sıkım badem yağı ya da hindistancevizi yağı kullanabilirsin. Ancak zeytinyağını konak için kullanmayın. Doğal bir yöntem gibi görülse de zeytinyağının içindeki bazı maddeler konağın daha kötüleşmesine sebep olabilir. Aynı şekilde zeytinyağı ve karbonat karışımı ile konak giderme uygulamaları önerilse de bebeğinin cildinin pH dengesini bu tarz yöntemlerle bozabilirsin.

"Ne yaptıysam konaktan kurtulamadım." diyorsan, ayrıntılı yazımızı okumanı öneririz: Bebeklerde Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde Cilt Bakımı Hataları: Cilt Tahrişini ve Egzamayı Tetikleyen Şeyler Var

Bebeklerin cildi hassas olduğu için, birçok faktör cilt tahrişine ve egzamaya neden olabilir. Bebeklerde cilt tahrişini ve egzamayı tetikleyenler ve dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

  • Bebek Bezleri: Seçeceğin bezin yapısı bebeğinin hassas cildine uyumlu olmalı. Bebeğinin cildi yeterince nefes alamazsa pişik, cilt tahrişi meydana gelebilir. Bu nedenle mutlaka bebeğinin cildine uygun olan bez tercih edilmeli.
  • Islak mendiller: Bebeğin için kullandığın ıslak mendiller içeriğinde alkol ve parfüm barındırıyorsa alerjik reaksiyonlara yol açarak, ciltte kızarıklık, ödem, kabartı ya da döküntüye yol açabilir. Seçeceğin ıslak mendil yenidoğan bebeğinin cildine uygun olmalıdır.
  • Kuru cilt: Bebeklerin cildi genellikle kuru olur. Bunun önüne geçmemek, nemlendirici kullanmamak ciltlerinin daha da kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.
  • Deterjanlar: Bebek cildi kimyasallara karşı hassastır. Bebeğinizin cildine direkt temas eden kıyafetlerini, çarşaflarını sıvı bebek deterjanı ile yıkamanı öneririz. Sıvı deterjanlar, toz deterjanlara göre daha kolay durulanır. Bebeğinin çamaşırlarında deterjan kalıntılarının kalması bebeğinin cildinde tahrişe ya da egzamaya neden olabilir.
  • Sıcaklık: Bebekler aşırı sıcak veya soğuk hava koşullarına maruz kaldığında, ciltte tahriş oluşabilir.
  • Gıdalar: Bebeklerde bazı yiyecekler cilt tahrişine veya egzamaya neden olabilir. Yüzünde bazı kızarık ve pullu bir yapı görmeye başlayabilirsin. Bu, bebeklerde yüzde kızarıklıkla kendini gösteren atopik dermatit yani egzamaya işaret eden bir belirtidir.
  • Stres: Bebeklerde stres cilt tahrişine ve egzamaya neden olabilir. Bebeğinin stres seviyesini azaltmak için düzenli uyku, düzenli beslenme ve sakin bir ortam elde etmek önemlidir.
  • Bu faktörlerin yanı sıra, genetik yatkınlık da bebeklerde cilt tahrişine ve egzamaya neden olabilir. Eğer bebeğinde egzama varsa doktorunun önerisiyle bir bebek bakım kremi kullanabilir ve kuruluğu engelleyebilirsin.

Alerjik alt yapısı olan bir yenidoğan bebeğin cildinde atopik dermatit egzama oluşmuş

Bebeğinde egzaman olduğunu düşünüyorsan yazımız sana yol gösterecektir: Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bebeğinin Tırnak Kesimini Geciktirme

Bebeğinin tırnağı hızlı uzar ve çok keskin hale gelir. Bu tırnaklarla bebeğinin cildine zarar verebilir. Bu nedenle tırnak kesimi işlemini düzenli aralıklarla yapman gerekiyor. Zor olduğunu biliyoruz ama püf noktaları takip ederek bu işi kolaylıkla yapabileceğini biliyoruz.

Bebek Tırnağı Kesmenin Püf Noktaları Neler?

Minik eller, minicik tırnaklar seni korkutmasın. Bu adımları takip ederek bebeğinizin tırnaklarını kolaylıkla kesebilirsin.

  • Banyo sonrası en ideal zaman. Çünkü banyoda bebeğinin tırnakları yumuşayacak ve daha kolay kesilir hale gelecek.
  • Bebeğinin tırnağını kesmeden önce huysuz olmamasına dikkat et. Karnı tok, uykusunu almış bir şekilde tırnağını kesersen işin kolaylaşır.
  • Doğru tırnak makasını kullanmalısın. Tutuşu kolay, küt kenarlı bir bebek tırnak makası işini görür.
  • Çok derine inmemeli ve kesimden sonra ellerini, ayaklarını yıkamalısın.

Bu ayrıntılar bana yetmedi diyorsan:  Bebek Tırnağı Kesmenin Püf Noktaları yazımızı inceleyebilirsin.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerde cilt bakımı konusunda en önemli hususlardan biri göbek bağı! Bebeğinin göbek bağı, doğumundan sonraki 2 hafta içinde düşecektir. Ancak bu aşamadan sonra iltihap, enfeksiyon gibi sorunlarla karşılaşmamak için bakımının özenle yapılması lazım. Göbek bakımı için şu önerileri uygulayabilirsin:

  • Bebek bezinin göbek deliğini kapatmasını engelle.
  • Ara sıra kıyafetini kaldırarak hava almasını sağla.
  • Kuru kalmasına özen göster.

Yenidoğan bebeğin göbek bakımı yapılıyor ve göbek bağı açıkta bırakılarak hava alınması sağlanıyor

Ayrıntılı bilgi için: Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğinin Kıyafetlerini Özenle Seç

Bebeklerde cilt bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de kıyafet seçimidir. Bebeğinin hassas cildinin tahriş olmaması için alacağın kıyafetler, battaniye ya da çarşaflar konusunda şunlara dikkat edebilirsin:

  • Yumuşak, %100 pamuklu, tozlanmaya neden olmayan yapıda olmalıdır.
  • Bebeğin için seçeceğin kıyafetler mevsime uygun olmalıdır.
  • Bebek kıyafetleri bebeğinin içerisinde rahat hareket edebileceği bollukta ve esneklikte olmalıdır. Bu sayede bebeğinin cildinin tahriş olmasını engellersin. Ayrıca bebeğinin üstünü değiştirirken hem sana hem bebeğine kolaylık sağlayacaktır.
  • Bebek giysilerinin üzerine aksesuar eklemek bebeğinin hassas cildine zarar verebilir Tüy, dantel, etiket ve nakış da bebeğinin cildine zarar verebilecek diğer unsurlardır.
  • Giysilerin dikiş yerlerini iyi kontrol etmelisin. Eğer sert ise bebeğinin cildini tahriş edebilir. Kaşındırmayan ve dikiş yeri kalın olmayan kıyafetler bebeğin için uygun olacaktır.

Bakım veren bir anne olarak sorumluluğumuzda olan bebeklerimizin cildi bize emanet. Bu yazımız ile "Cilt bakımı nasıl yapılır?", "Bebeklerde cilt bakımı neden önemlidir?", "Cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?" gibi sorularının cevaplarını vermeye çalıştık.

Bebek cilt bakımı konusu bebeğinin sağlıkla büyümesi için oldukça önemli bir konudur.

Özetlemek gerekirse :

  1. Cilt bakımında kullanılan ürünlerin içeriklerine dikkat etmelisin. Bebeklerde cilt bakımı için piyasada oldukça fazla ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin arasından seçim yaparken içeriğinde bebeğinin cildine zarar verecek kimyasallar olmadığından emin olmalısın.
  2. Bebeğinin hassas bir cilde sahip olduğunu unutmamalı özellikle yaz aylarında onu güneşten korumalısın.
  3. Bebeğinizin giyeceği kıyafetler kilosuna uygun büyüklükte, %100 pamuklu yapıda olmalıdır.
  4. Bebeğini gereğinden fazla banyo yaptırma. Banyo suyunun sıcaklığını bebeğine uygun ısıda ayarla.
  5. Bebek bezi seçimini bebeğinin cildine zarar veremeyecek yapıda seç. Bebek bezi ne büyük ne de küçük olsun.
  6. Bebeğinin cildi hassas bir yapıda unutma. Onu gerekli oldukça nemli tut.

Hala aklına takılan sorular varsa, soru-cevap bölümünden diğer annelere sor. Diğer anneler ile bilgi alışverişinde bulunabilir ve onlara da yardımcı olabilirsin.

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer

Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum