Çocuklar İçin Spor Hareketleri: 8 Etkili Aktivite!

Pandemi sebebiyle evde vakit geçirdiğimiz bugünlerde enerjisini dışarı atamayan çocuklar için evde spor yapmak eğlenceli bir aktivite olabilir. Sağlıklı bir gelecek için çocuğuna küçük yaşta sporu sevdirmen çok önemli. Farklı yaş gruplarındaki çocuklar için spor hareketlerini derlediğimiz bu yazıda hem en etkili hem de yapması bir o kadar keyifli egzersizleri bulabilirsin.

Çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalı?

Çocuk ve spor ilişkisinin temelleri ne kadar küçük yaşta atılırsa o kadar iyi. Ergenlik öncesi dönemde çocuğunun ilgisini de dikkate alarak onu hem temel hareket kabiliyetini hem de teknik becerilerini geliştirecek sporlara yönlendirebilirsin. Aşağıda çocuklara göre spor türü seçimi hangi yaşta nasıl olmalı, madde madde sıraladık. Ardından çocuklar için evde egzersiz önerilerimizi görebilirsin.

  • Jimnastik: 4-6 yaş
  • Yüzme: 5-6 yaş
  • Tenis: 7-8 yaş
  • Basketbol: 9-10 yaş
  • Voleybol: 10-12 yaş
  • Su Topu: 10-12 yaş
  • Hentbol: 10-12 yaş
  • Atletizm: 10-16 yaş
  • Kürek: 11-14 yaş
  • Okçuluk: 12-14 yaş
  • Futbol: 12-14 yaş
  • Boks: 13-15 yaş
  • Halter: 14-15 yaş

1. Çocuklar için sabah sporu

Çocuklar için sabah sporu

Güne egzersizle başlamak gibisi var mı? Sabah sporu çocuklar için de çok önemli. Biliyorsun ki sabahları yapılan en ufak egzersiz bile insanı gün boyu zinde tutmaya yetiyor. Basit ve vücudu zorlamayan esneme hareketleriyle çocuğunun güne enerjik başlamasını sağlayabilirsin.

  • Ağaçtan elma toplamak,
  • Kolları bisiklet tekerlekleri gibi çevirmek,
  • Kelebek gibi uçmak için kelebek taklidi yapmak,
  • Bol zıplamalı ısınma hareketleri yapmak, çocukların akciğerlerini açarken onların uyanmalarına ve enerjilerini toplamalarına da yardımcı oluyor.

2. Eğlenceli spor hareketleri

Eğlenceli spor hareketleri

Hayvan isimlerine göre egzersiz duymuş muydun? Eğer bahçeli bir eviniz varsa bu oyun tadındaki egzersizi daha da keyifli bir hale getirebilirsiniz. Yengeç gibi yerde sürünme, kurbağa gibi havaya zıplama ve at gibi koşma gibi tanımlarla çocuğuna oyun kandırmacası (!) altında hareketli egzersizler yaptırabilirsin. Vücuda esneklik kazandıran hayvan yürüyüşleri en sevilen çocuk jimnastik hareketleri arasında.

4 yaş çocuğu spor hareketleri için de sana güzel bir fikir verelim. Bu yaş grubundaki çocuklar müziği çok sevdikleri için müzik açıp dans ederek spor yapabilirler. Çocuğundan alfabedeki harfleri bedeniyle canlandırmasını istemen de hem faydası hem de eğlencesi bol bir aktivite olacaktır.

3. Top üzerinde denge

çocuk egzersizleri

Eğlenceli ve vücut koordinasyonunu artıran çocuk egzersizlerini pilates topuyla yaptırabilirsin. Bunlar denge kurmayı sağlama kabiliyetini ciddi derecede artırıyor. Gelelim bu egzersizin nasıl yapılacağına:

  • Çocuğundan pilates topunun üzerine oturup tek ayağını kaldırmasını ve denge sağlamaya çalışmasını iste.
  • Bir sonraki aşamada pilates topuna karnının üzerinde yatıp kolları ve bacaklarını sırasıyla kaldırmasını iste. Bu esnada dengesini kurmaya çalışmalı.

4. İp atlama

çocuk ip atlama

Yetişkinlerin de kalori yakmak ve kasları çalıştırmak için tercih ettiği egzersizlerden biri olan ip atlama son derece eğlenceli bir seçenek. Çocuğunun vücut kaslarını çalıştırmakla birlikte denge kurma becerisi kazanmasını da sağlıyor.

5. Engelli koşu parkuru

Çocuklar için egzersizin en zevkli yollarından biri, engelli koşu! Çeşitli objeleri kullanarak çocuğuna engelli bir koşu parkuru hazırla. Ne kadar çok atlama, zıplama ve sürünmeli eylem içerirse eğlence dozu da o kadar yüksek olacaktır. Hatta ve hatta işleri büyütüp bunu bir yarış maratonu haline de getirebilirsin. Parkuru ilk bitiren yarışmayı da kazanır!

Miniğinin konforunu da düşün: Rahat ve Havalı Çocuk Spor Ayakkabı Modelleri

6. İki kale bir futbol topu!

çocuk spor hareketleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çocuk spor hareketleri için evinizin imkanlarını sonuna kadar kullabilirsiniz. Bu noktada evin olanaklarını ve çocuğunun ilgi alanları göz önünde bulundurman önemli bir faktör. Evdeki su sişelerinden kale yapabilir, çoraplarla yapacağınız bir fubol topuyla hem temposu hem de heyecanı yüksek minik bir maç turnuvası yapabilirsiniz. Aynı oyunu bir basketbola da uyarlayabilirsin. Bir sepeti pota olarak kullanıp birlikte atlamalı zıplamalı çılgın atışlar yaparak hem denge sağlayıcı hem de kas güçlendirici hareketler yapabilirsiniz. İşin içine bir de tempolu müzik katarsan tadından yenmez.

Müzik deyip geçme: Çocuklar İçin Müzik Eğitimi Neden Önemli?

7. Yüzme, atlama ve okçuluk!

7 yaş için spor hareketleri

7 yaş için spor hareketlerine göz attığımızda denge artırıcı ve vücut koordinasyonu geliştirici hareketlerin daha fazla yapılması gerektiğini gördük. Bu yaşlarda çocukların vücudunun 2 tarafını da eşit olarak geliştiren sporlara önem veriliyor. Yazımızın genelinde evde spor hareketleri örnekleri versek de yüzme, atlama, jimnastik, kayak, okçuluk ve dans gibi sporlara bu dönemlerde başlanması çocuk gelişimi açısından çok faydalı oluyor. Bu aktiviteleri eve taşımak için çocuk yay ok seti gibi minik ekipmanlar edinebilirsin.

İhtiyacın olabilir: Çocuklar İçin 10 Ankara Spor Okulu Önerisi!

8. Duvara karşı!

12 13 yaş spor hareketleri

12 13 yaş spor hareketleri evde nasıl yapılır, dersen seni de bu yazıdan eli boş göndermeyelim. Duvara karşı şınav, mekik, Jumping Jack hareketi (bacaklar geniş açılmış, eller yukarıdan alkış konumunda zıplama) ve tek bacak üzerinde denge gibi uygulamalar bu yaş grubunun evde yapabileceği egzersizlerden.

Bu da ilgini çekebilir: Çocukla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin 10 Öneri!