Protein Ağırlıklı Çocuk Beslenmesi İçin Bilmen Gereken 8 Kural

Miniğinin büyüme ve gelişiminin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok önemli. Proteinlerin de buradaki payı oldukça büyük. Onu proteine doyuran bir beslenme şekli için nelere dikkat etmen gerekiyor? Anlattık!

1. Çocuğunun protein ihtiyacını bil!

Vücudun temel yapı taşı olan proteinler, kas ve hücre onarımı için gerekli. Anne sütü 1 yaşına kadar bu ihtiyacı karşılıyor. 1 yaşından sonra da günlük alınan proteinin %20’sinin hayvansal, %80’inin bitkisel kaynaklı olması gerekiyor.

Bebek ve çocukların günde kilo başına 2 gram protein alması gerekiyor. 1-3 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı da 16 gr. 2 kase yoğurt veya 1 tabak peynirli makarna miniğinin günlük protein ihtiyacının tamamını karşılıyor.

Süt, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinler tam protein olup vücut için gerekli tüm amino asitleri içeriyorlar. Çocuğunun protein ihtiyacını karşılayabilmek için tahılları, baklagilleri ve sebzeleri birlikte yedirmen gerekiyor.

Neler var neler: Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyen 16 Besin

Ancak şunları da bilmen gerek:

  • Her ne kadar vücut için faydalı olsa da her besinin fazla tüketilmesi zararlı. Fazla protein alınması kemiklerde kalsiyum kaybına ve uzun vadede osteoporoza (kemik erimesi) yol açabiliyor.
  • Daha besleyici olsun diye mamaların kıvamını az su koyarak artırmak, protein ilaveli sütler ya da protein tozlarıyla beslemek çocukların sıvı kaybetmesine ve böbreklerin zorlanmasına neden oluyor.

Bunlar da nefis: Çocuğun İçin Besleyici 7 Yumurtalı Tarif

2. Yemeklerini sütle zenginleştir!

Süt iyi bir protein kaynağı olmasına rağmen bazı çocuklar tarafından sevilmeyebiliyor. Ancak çocuğunu bu kadar önemli bir gıdadan mahrum etmemek için sütü diğer yiyeceklere karıştırarak küçük hileler yapabilirsin. Neler mi?

  • Besleyici bir çocuk kahvaltısı için yumurtayla sütü çırp. Tam tahıllı ekmeğini yumurtaya bula ve biraz tereyağında kızart. Çocuklar yumurtalı ekmeği çok seviyorlar.
  • Miniğinin ağzını sulandıracak nefis bir muzlu smoothie yap. Sütle muz bir araya geldiğinde şahane oluyor. Doya doya içsin: Hem Renkli Hem Lezzetli Hem Faydalı Çocuğun İçin 8 Smoothie Tarifi
  • Ev yapımı puding kulağa nasıl geliyor? Sütü kullanabileceğin çeldirici tatlardan biri.
  • Şeker içermeyen çikolata tozuyla sütü lezzetlendirebilirsin. İşe biraz eğlence katmak için bardağa renkli bir pipet iliştirmek fena olmaz.
  • Bir diğer seçenek ise sütlü domates çorbası. Doyurucu bir öğle yemeği için tam tahıllı krakerlerle servis edebilirsin.

İnek sütü çocuklarda alerjiye ya da kansızlığa sebep olabiliyor. Bu nedenle çocuklara 1 yaşından önce inek sütü pek önerilmiyor. Sen de yemeklerinde inek sütü kullanmadan önce çocuğunun alerjisi olup olmadığını mutlaka öğren.

1-6 yaş çocukar için harika menüler hazırladık, haydi mutfağa: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü

3. Yoğurtla cezbedici tatlar yarat!

  • Yoğurt da protein bakımından oldukça zengin bir gıda. Çocuğuna yoğurtlu, renkli ve tatlı bir parfe yap! Buna kesinlikle bayılacak.
  • Parfe tabağını kesilmiş taze meyvelerle ve ufaklığın en sevdiği gevreklerle doldur. Dilimlenmiş, elma, armut, şeftali veya erikle de servis edebilirsin.
  • Eğer çocuğun küçük kızartılmış patatesleri seviyorsa, patatesi ev yapımı yoğurt ve üzerine rendelenmiş Çedar peyniriyle servis et.
  • Krepler kahvaltı için pratik ve besleyici oluyor. Krep yaparken süt yerine arada bir yoğurt kullanmak da bir seçenek, aklında bulunsun.

Mis gibi ev yapımı: Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

4. Yemek sunumlarında farklı şekillere yer ver!

Farklı şekiller çocukların ilgisini çekiyor. Örneğin bir meyveyi kesip biçmeden vermek yerine, küp küp doğrayarak vermek daha cazip hale getirebiliyor. Tabii ki bu noktada aklına gelmesi gereken en zengin protein kaynağı peynir!

  • Peyniri ve eti, üçgen veya küp gibi farklı geometrik şekillerde keserek servis et. Hatta renkli kürdanlar takarsan bunu küçüğünün ilgisini daha da çok çekeceğine emin olabilirsin. Böylelikle yemeğini kendisi de rahatlıkla yiyebilir.
  • Bu renkli kürdanları köfteleri veya küçük parçalar halinde fırında kızartılmış tavuk göğsü için de kullanabilirsin.

En güzel ara öğünlükler: Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin 9 Sağlıklı Atıştırmalık

5. Yemeğinize sevimli bir isim verin!

Hazırladığın yemeğe miniğinle birlikte sevimli bir isim verin. Böyle olunca onun için hazırladığın yemeği denemeye daha istekli olabilir.

Nefis bir omleti; domates, peynir, zeytin ve salatalıkla süsleyip tatlı bir yüze benzetebilirsin. Unutma, sunum önemli!

Ufaklık bunlara bayılacak: Çocuğun Yesin Diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu

6. Fıstık ezmesini ekmeğe yay!

Fıstık ezmesi iyi bir protein kaynağı. Tam tahıllı ekmek üzerine fıstık ezmesi sürmek tüm proteinleri içeriyor. Ancak ekmeğe ince bir şekilde yaydığından emin ol, miniğin boğulma tehlikesi geçirebilir.

Ekmek dilimini badem ve kaju gibi yemişlerle ya da taze meyvelerle zenginleştirebilirsin. Tam tahıl krakerine veya tost parçasına ince bir şekilde sürülmüş fındık ezmesine hangi çocuk hayır diyebilir ki?

Dikkat etmen gereken bir nokta daha var. Çocuklarda yer fıstığı alerjisi görülebiliyor. Tehlikeli bir durumla karşılaşmamak için çocuk doktoruna danış.

Gıda alerjisi belirtileri neler, nasıl tespit edebilirsin: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

7. Konserve yerine deniz ürünlerini tercih et!

Protein deposu bir diğer yiyecek, balık! Ancak konserve konusunda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Konserve ton balıkları çeşitli balık türlerinden yapılıyor ve bazı balık türlerinde küçük dozları bile toksik etkiye neden olabilecek cıva bulunuyor.

Beyaz ton balığı, light ton balığından daha yüksek miktarda cıva içeriyor. Beyaz ton balığını haftada en fazla 170 gram ile sınırlamak gerekiyor. Eğer miniğin 6 yaşından küçükse ayda 85 gram onun için yeterli.

Bunun dışında konserve balık yerine deniz ürünlerini tercih etmen çocuğun için çok daha sağlıklı.

Balığın kendisi kadar hapı da çok faydalı: Çocuklarda Balık Yağı Hapı Nasıl ve Neden Kullanılır?

8. Karbonhidrat seçimini dikkatli yap!

Tek başına tam buğday spagetti de büyük bir protein kaynağı. Pratik bir yemek için az yağlı bir peynirle biraz kepekli makarna iyi gidebilir. Kolay bir ana yemek için de makarnayı brokoli ya da bezelyeyle servis ederek besin değerini artırabilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Kendileri Küçük, Faydaları Büyük: Çocuk Beslenmesinde Vitaminlerin Anlam ve Önemi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

0-2 Yaş Doğru Beslenme-Dr. Şirin Seçkin

8 Ways to Pack Protein Into Your Child's Diet

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.