1-3 Yaş İçin En Uygun Bebek Oyuncak Modelleri

Bebeğinin farklı gelişme aşamalarına göre, onun için hangi oyuncakların uygun olduğu konusunda kararsızlıkların varsa, bu yazı tam sana göre! Bu yazıda 1 ila 3 yaş aralığında olan bebekler için uygun olan bebek oyuncak modellerini derledik. İşte, bebeğin için 7 oyuncak tavsiyesi!

1. Çıngıraklı Oyuncaklar

En bilinen bebek oyuncaklarından biri: Çıngıraklı oyuncaklar! Bu oyuncakların 3 aylık bebek gelişimi için uygun olduğu düşünülür. Çünkü bebeğin bu gelişim aşamasında, elinde oyuncakları tutabilir ve sallayabilir. Öğrenme merakının da etkisiyle, her şeyi eline alarak, dokunarak keşfetmeye çalışır. Bu yüzden, muhtemelen bebeğin çıngıraklı bebek oyuncaklarını tutma ve sallama ile ilgilenecektir.

2. Parçalara Bölünen Nesneler

Bu oyuncaklar, bebeğin dokunarak, inceleyerek nesneleri anlamaya çalıştığı zamanları için uygun! Bebeğinin çıngıraklı oyuncakları merakla incelediği dönemlerinde, ona bu oyuncaklardan da alabilir ve heyecanla nesneleri parçalara ayırmasını inceleyebilirsin.

Ayrıca bu bez oyuncakların, çıngıraklı oyuncaklara kıyasla önemli bir avantajından da bahsedebiliriz. Genellikle bebeğin kendi kendine oynadığında sırt üstü yatar ve kavradığı oyuncağı sallar, çevirir, bazen fırlatır, bazen ise olduğu yerde elinden bırakır. Bu durumda, bebeğinin suratına gelip canını acıtabilecek olan çıngıraklı oyuncaklar yerine bu yumuşak oyuncaklar daha güvenli olabilir.

En sürükleyici ev oyunları: Bu Oyunlar Başka! Çocuğunun Yazın Evde Bayılarak Oynayacağı Eğitici Oyunlar

3. Uyku Arkadaşı

Bebeğin doğduğunda sürekli uyuyordu, ancak ilerleyen zamanla birlikte daha az uyumaya ve uyumamak için ısrarcı olmaya başladı. Bu dönemlerde onu uyku arkadaşı ile tanıştırabilirsin. Uyku arkadaşı nedir diye soruyorsan, hemen söyleyelim. Genellikle 4 aylık bebekler için uygun olduğu düşünülen uyku arkadaşı, bebeğin kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran oyuncağıdır. Bebeğin sarılarak, suratına sürünerek, oynayarak kendisini sakinleştirir ve daha kolay uykuya dalabilir.

Bu arada, bebeğinin uyku arkadaşı herhangi bir şey olabilir. Genelde uyku arkadaşı fillere sık rastlanır. Çünkü bebeğin yastığa sarılıp, yastığı bırakmama konusunda ısrarcı olma özelliği geliştirir. Filler de büyük ve yastık gibi kullanılmaya uygun olduğu için tercih edilir.

Bunlar pek minnoşlar: Bebeğin İçin 11 Sevimli Uyku Arkadaşı

4. Jimnastik Oyuncağı

Bebeğin geçen zamanla birlikte hareketleniyor ve yeni beceriler geliştiriyor. Örneğin, 9 aylık bebeğin destekle oturmaya, kendi kendine dönebilmeye başladığı ve eline verilen eşyaları kavrayabilme yeteneğini geliştirdiği gözlemlenir. Bu dönemde bebeğinin kas- iskelet sistemini geliştirecek aktiviteleri yapmasını sağlayabilirsin.

Bunun için, bebeğini zorlamadan oyun şeklinde olması için bebekler için jimnastik oyuncaklarından faydalanmanı öneririz. Bunlardan biri, bebeğinin kol boyu ile yetişemediği ancak yukarıya doğru uzanmaya çalıştığında yetişebileceği oyuncaklardan oluşan bir düzenekten yararlanmaktır. Bebeğin yukarıya doğru uzanmaya çalışırken,

  • Vücut kaslarının gelişimine,

  • El ve göz koordinasyonunda ilerlemeye,

  • Düzenekte bulunan oyuncakların renk, boyut ve farklarını kavramaya,

  • Kendi vücudunu tanımaya dair gelişme göstermiş olur.

Oyuncak masrafına son veren fikirler: Yapması Gerçekten Kolay 10 DIY (Kendin Yap) Oyuncak Fikri

5. Oyuncak Toplar

En bilinen bebek oyuncak çeşitlerinden toplarda sıra! Bebeğin gelişim evresine göre, sadece topu sallayabilir, peşinden emekleyebilir ya da koşabilir. Belli bir dönemle sınırlandıramayacağımız top oyunlarını, bebeğininin 3 yaşından küçük olduğu zamanlar açısından düşündüğümüzde, yumuşak topları almanı önerebiliriz.

Ayrıca, bebeğinin 3 yaşından küçük olduğu dönemlerinde, oyuncak topların gelişimine ne tür yararları olduğundan da bahsedelim.

  • Vurma, kavrama, bırakma ve sallama gibi eylemler bebeğinin ince motor gelişimini hızlandırır.

  • Topun ardından emekleyen bebeğinin kaba motor becerileri gelişir.

  • Emekleme oyunu zamanla kovalama oyununa dönüşür.

Uzmanından oyuncak önerileri: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Ayda 20 Oyuncak Önerisi

6. Evcilik Oyuncakları

18- 24 ay bebek gelişimi sürecinde, bebeğin yeni şeyler öğrenmek, senden gördüklerini taklit etmek ve bu yolla bağımsızlık kazanmak isteyebilir. Bebeğinin senin ya da etrafında olan diğer insanların rolüne bürünmesini bebek evcilik oyuncakları ile sağlayabilirsin.

Bu yolla, bebeğin yeni deneyimler kazanabilir ve gözlemlediği davranışları kendi boyutlarına indirerek, daha iyi kavrayabilir.

Bebeğinin evcilik oynamaya merak saldığı bu dönemlerde, onun gelişimini hızlandırmak için sen de birkaç küçük yardımda bulunabilirsin.

  • Bebeğinin oynadığı evcilik oyuncaklarının isimlerini ona söyleyebilir, renklerini öğretebilirsin.

  • Oyun sırasında tabakları yıkamasını, yemek yapmasını, hastayı bakmasını isteyebilirsin. Böylece bebeğinin hayal gücünü ve taklit yeteneğini harekete geçirmesine yardımcı olabilirsin.

  • Oynadığı oyunlarla ilgili kitaplar okuyabilir, kitaplardaki resimleri gösterebilirsin. Bu şekilde, ona etrafında gözlemlediklerinin dışında taklit edebileceği yeni fikirler vermiş olursun.

Bu arada, bebeğine okuyabileceğin kitaplara dair önerilerimizi öğrenmek istersen, Bebeğin Bu Kitaplarla Uykuya Dalsın: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin 10 Bebek Kitabı Önerisi! adlı yazımıza bakabilirsin.

7. Plastik Hayvan Oyuncakları

Son olarak, bebeğinin hayal kurmasına yardımcı olan bebek gelişim oyuncaklarından birine yer veriyoruz. Bebeğinin eline uygun boyutta tasarlanan çeşitli hayvan figürlerinin, gerçeğe uygun görüntüsü ile bebeğinin dikkatini çekeceğini tahmin ediyoruz.

Etrafında görmesinin zor olduğu hayvanlardan, evcil hayvanlara, soyu tükenen hayvanlarda, deniz altı hayvanlarına kadar birçok hayvanın ismini, bu oyuncaklar aracılığıyla öğretebilirsin. Ayrıca, bebeğinin hayalgücünü de olumlu yönde etkileyeceğini aklında bulundurmanı tavsiye ederiz.

Bonus: Bebeğim için Hangi Oyuncakları Seçmeliyim?

Psikolog İpek Gökozan, bebeğinin gelişimini desteklemek için hangi oyuncakları alabileceğini anlattı.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: