Gece Tuvalet Eğitiminde Bilmen Gereken İpuçları

Tuvalet eğitimi esnasında annelerin kafasını en çok karıştıran konu şüphesiz gece ne yapılacağı oluyor. Çocuk tuvalet eğitiminde gece uyandırılmalı mı, bez bağlanmalı mı gibi soruların kafasını karıştırdığını biliyoruz.

Peki tuvalet eğitimi gece nasıl verilmeli, hangi konulara dikkat edilmeli? Bütün merak ettiklerini bu yazıda anlattık.

Önce bu konuyu netleştirelim: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuk tuvalet eğitiminde gece uyandırılmalı mı?

Öncelikle şunu söylemeliyiz, çocuğunun gece tuvaletini kendi iradesiyle kalkması için gündüz tuvalet eğitimini doğru şekilde almış olması gerekiyor. Bu nedenle çocuğunun aslında bezsizliğe ve altına çiş yapmanın sıkıntısına alışması gerekiyor.

Ancak gece çiş yapmak için uyanma gereksinimi duymayan çocuğun, tuvalet eğitiminin başlamasının ardından da uyanma ihtiyacı duymayabilir. Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.

Fakat bir grup uzman ise çocuğu gece çişe kaldırma yönteminin doğru olmadığını, çocuğun bu şekilde mesanesinin dolduğunu kendi kendine fark edemeyeceğini savunuyor. Bu nedenle yukarıda da söylediğimiz gibi tuvalet eğitiminde gece uyandırma yöntemini tuvalet eğitimine başladığın ilk hafta uygulaman daha uygun olabilir.

Tuvalet Eğitiminde En Çok Sorulan Sorular

Çocuk tuvalet eğitiminde gece kaç kere kaldırılmalı?

Bunu çocuğunun gece bez ıslatma sıklığını takip ederek yapabilirsin. Örneğin ilk günler için gece 2-3 kez tuvalete gitmesi için çocuğunu uyandırabilirsin. İlerleyen günlerde çocuğun bu düzene alışınca hem uyanma sıklığı azalacak hem de senin uyandırmana gerek kalmadan kendisi kalkacak.

Doğru zaman önemli: Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Tuvalet eğitiminde gece bez bağlanmalı mı?

Çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda en çok merak edilen konulardan birisi, gece bez bağlamanın gerekli olup olmadığı! Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer çocuğun gündüz altını kuru tutmayı henüz kavrayamadıysa, gece de kuru kalmasını sağlamak pek mümkün olmaz.

Tuvalet eğitiminde gece alt ıslatma sorunu ile karşılaşma olasılığın yüksek. Bu yüzden gece tuvalet eğitimi ve bez bağlama konusu için önce bazı işaretlere dikkat etmen gerekiyor.

  • Sabah kalktığında bezi kuru mu?
  • Gece uyanıp çişe gitmek istediğini söylüyor mu?
  • Bezine çişini yaptığında rahatsız olup çıkarmak istiyor mu?
  • Sadece sabaha karşı sıkışarak tuvaletini yapmak istiyor mu?

Bu gibi işaretleri çocuğunda görürsen yavaş yavaş geceleri bez bağlama rutininden vazgeçebilirsin. Ancak ve ancak çok dikkat etmen bir konu var. Eğer bebeğinin altından tamamen bezi çıkardıysan gece de altına kaçırır düşüncesi ile asla takmamalısın. Gündüz bezsiz, gece bezli olmak çocuğunun kafasını karıştırır ve tekrar bez kullanmanın rahatlığına varır. Bu yüzden en ideali bebeğinin tuvalet eğitiminin oturduğu 3. günden itibaren gece bez kullanımını sonlandırman ve gece çişe alıştırma için harekete geçmen!

Yanlışları düzeltelim: 10 Maddede Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

Çocuğunun gece tuvalet eğitimi sürecine nasıl destek olabilirsin?

  • Onunla bezini çıkarmak isteyip istemediğine dair sohbet edebilirsin.
  • Sabah ıslak bir yatakla karşılaşmaya hazır olmalısın. Bu yüzden çocuğunun altına su geçirmez bir bez serebilirsin.
  • Olumlu olmalısın. Eğer çocuğun altına kaçırırsa ona kızmamalısın. Unutma, bunu isteyerek yapmıyor.
  • Uyumadan önce sıvı almasını engellemelisin. Susadıysa tabii ki su içmesine izin vermelisin ancak uyku öncesi süt, meyve suyu gibi içecekleri tüketmesini kısmalısın.
  • Yatağa girmeden önce mesanesini tamamen boşaltmasını sağlamalısın. Yine sabah uyandığında ilk iş olarak çişini yapması için onu ikna etmelisin.

Bu da aklında olsun: 3 Günde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Anneysen annelerinin önerilerini oku: Çocuğa gece tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

"Tuvalet Eğitimi"-Dr. Jane Gilbert

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.