Montessori Etkinlikleri İçin 6 Eğlenceli Fikir

Montessori oyunlarıyla büyüyen çocuklar hayatlarının ileriki dönemlerinde hem daha sosyal hem de öz güvenli oluyor. Sen de Montessori etkinlikleriyle hem çocuğunun gelişimine katkıda bulunabilir hem de onun eğlenerek vakit geçirmesini sağlayarak aranızdaki bağın kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsin. Bu yazımızda evde Montessori etkinliklerini yazdık. Keyifli okumalar!

1. 1 yaş Montessori etkinlikleri

1 yaş Montessori etkinlikleri

Montessori oyunları çocukların eğlenmesini sağlarken aynı zamanda bütünsel bir öğrenme süreci de oluşturuyor. Senin için Montessori aktivitelerini yaşlara göre gruplandırdık. Montessori etkinlikleri 1-2 yaş döneminde çocuğun dil ve duyu gelişimlerini destekleyecek nitelikte olmalı. İçerisinden top geçirilen delikli oyuncaklar, halka ve çubuk oyunları, büyük parçalı yapbozlar ve küp bloklar bu dönemin en çok tercih edilen aktiviteleri arasında.

Biz de senin için çekiçle toplara vurma çalışmasını seçtik. Bu aktiviteyle çocuğunun el-göz koordinasyonunu, ince ve kaba motor becerilerini, kuvvet ve denge kontrolünü destekleyebilirsin.

Yaratıcı ve eğlenceli: Okul Öncesi Etkinlik Fikirleri

2 yaş Montessori etkinlikleri

2 yaş Montessori etkinlikleri

Çocuğunun gelişimini çok yönlü desteklemek için Montessori mutfak etkinlikleri iyi bir seçenek olabilir. Dikkat ve konsantrasyon gücünü artırmayı sağlayan bu tarz etkinlikler aynı zamanda çocuğun estetik düşünme yeteneğini de geliştiriyor. Çocuğunun önüne yumuşak meyve ve sebzeler koyarak ona doğrama konsepti altında evde Montessori etkinlikleri düzenleyebilirsin. Muz doğramak iyi bir başlangıç olabilir.

Bu tarz Montessori etkinlikleri 2-3 yaş grubunun matematik algısını, yazı yazma ve benzeri el becerilerini de geliştiriyor. Etrafa dökülme ve saçılmalar olması bu yaş grubu için çok normal, çocuğunu desteklemeye devam etmelisin.

Bunlara da bak: 2 Yaş Oyunları

3 yaş Montessori etkinlikleri

3 yaş Montessori etkinlikleri

Eğlencesi bol, eğiticiliği yüksek okul öncesi Montessori etkinlikleriyle devam edelim. Bu keyifli eşleştirme oyununda çocuğundan birbirinin çifti olan çorapları birbiriyle eşlemesini istemelisin. Bu tarz eşleştirmeli Montessori etkinlikleri 3-4 yaş grubunun görsel algı ve görsel bellekte tutma becerilerini, küçük kas gruplarını, muhakeme ve idrak yeteneklerini destekliyor.

Hem eğitici hem eğlenceli: 3 Yaş Etkinlikleri

4 yaş Montessori etkinlikleri

4 yaş Montessori etkinlikleri

Montessori etkinlik örneklerinde mıknatısla nesneleri gruplarına ayırma oyunuyla devam edelim. Çocuğuna farklı yapılarda malzemelerin içerisinde yer aldığı bir kap hazırla. Bu kabın içerisinde mıknatısla çekilebilecek nesneler de olsun, çekilemeyecek malzemeler de. Mıknatısla çektiği bu nesneleri ayrı bir kapta biriktirmesini iste.

Bu tarz Montessori etkinlikleri 4 yaş grubuna; doğada bulunan manyetik maddeleri ayırt etmeyi, hangi maddelerin mıknatıslanma özelliği taşıdığını, objelerin farklı maddelerden yapılabileceğini, özetle deney ve gözlem becerisini kazandırıyor.

Bunlar da çok eğlenceli: 4 Yaş Etkinlikleri

5 yaş montessori etkinlikleri

5 yaş montessori etkinlikleri

Çocuğun 5 yaşına geldiğinde küçük motor becerileri daha gelişmiş bir seviyede olacak. Bu dönemde artık kalemi doğru tutmaya başlayacağı için boyama ve yapıştırma etkinliklerine daha çok ağırlık verebilirsin. Görmüş olduğun rakamlarla gazoz kapaklarını ve topları eşleştirme oyunu, çocuğunun sayı sayma, görsel algı ve duyu gelişimine katkıda bulunan harika bir etkinlik.

Bu tarz Montessori etkinlikleri 5 yaş grubunda hareket, matematik, dil gelişimi, duyularda hassasiyet ve uzamsal ilişki gibi alanlara katkı sağlıyor.

Dahası da var: 5 Yaş Etkinlikleri

6 yaş Montessori etkinlikleri

6 yaş montessori etkinlikleri

Montessori etkinlikleri 6 yaş grubunun okul başarılarını destekleyecek niteliktedir. Dil ve matematik alanlarında büyük katkı sunan bu etkinliklerle sen de çocuğunu destekleyebilirsin. Biz listemizi Montessori matematik etkinliklerinden bir örnekle bitirelim.

Görmüş olduğun bu etkinlikte çocuğundan tabak içerisindeki oku rakamlardan herhangi birine çevirmesini iste. Üzerinde durduğu rakamı kartonda duran karelerden birinin içerisinde yazsın. Sonra oku tekrar çevirip bir rakam seçsin, bu seçtiği rakamı da toplama işlemi yapacağı bir diğer kareye yazsın. Ardından çocuğundan bu rakamların toplamını yandaki kutuya yazmasını iste. Sonuç kaç çıkarsa çocuğun, aparatı solda gördüğün cetveldeki yere getirsin.

Bu etkinlik sayesinde çocuğunun; görsel algısına, toplama kabiliyetine, ince motor becerilerine ve duyusal gelişimine katkıda bulunabilirsin. Unutma ki matematikle yakından ilişki kuran çocuk, çevresiyle yaşadığı ilişkiler, gördüğü şekiller ve mekanlarla doğrudan ilgilenir. Ayrıca matematiği kurallar ezberleyerek değil, bu işin mantığını öğrenerek deneyimler.

Bu da ilgini çekebilir: Evde Yapılabilecek Etkinlikler İçin 8 Eğlenceli Fikir

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: