Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeğinin o paytak ilk adımlarını merak içinde beklediğini biliyoruz. Bu yüzden yana yakıla "Bebekler kaç yaşında yürür?" sorusuna cevap arıyor olabilirsin. Bu yazıda bebeklerde yürüme evresi hakkında merak ettiğin her şeyi bir araya getirdik.

Bebekler kaç aylıkken yürür?

Bebeğin emeklemeyi layığıyla yerine getirdi. Artık çevresindeki herkesin yürüdüğünü görecek ve kendisi de bu eylemin içine girmek isteyecek. Başlarda henüz nasıl gerçekleştireceğini bilemese de bulduğu her fırsatta ayakta durma denemeleri yapmaya başlayacak.

Bebeğinin ortalama 12 aylıkken ilk adımlarını atmaya başlar. 12-18 aylık süreç içerisinde de bu işe iyice adapte olur. Fakat bazı bebekler çeşitli sebepler yüzünden 18. aya kadar yürüme işini gerçekleştiremeyebilir. Bunlar, altında ciddi bir sorun yatmadığı sürece normaldir. Ancak bebeğin 18. ayını geçmesine rağmen hala yürüyemediyse bir uzmana danışmanı öneririz.

Bebekler neden geç yürür?

  • Yaşına göre fazla kilolu olması,
  • Çok iyi emeklemesi ve ulaşmak istediği şeylere emekleyerek ulaşması,
  • Yürümeye çalışırken geçirdiği travmalar (düşme, korkma, canının acıması gibi),
  • Yürümeye teşvik edilmemesi,
  • Gelişim bozukluğu gibi nedenler, bebeklerde yürüme eyleminin ertelenmesine neden olabilir.

Bu yazıyı incelemelisin: Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi?

Bebekler nasıl yürür?

Bebeklerde yürüme belirtileri 11. ayın sonlarına doğru başlar. Bebeğinin emeklemesinin ardından güçlenmiş kollarıyla bir yerlere tutunarak sürekli ayağa kalkmaya çalıştığını göreceksin. Bu davranışları yavaş yavaş yürümeye hazırlandığının ilk işaretleridir. Bebeğin ilk başlarda bir süre ayakta duracak ve ilerleyen zamanlarda tutunarak adımlar atmaya başlayacak. Bu süreçte onu doğru yönlendirir ve cesaretlendirirsen kısa sürede yürümeye başlayacaktır.

İhtiyacın olacak: Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin 9 Sağlıklı Atıştırmalık

Bebeklerin yürümesi için ne yapmalı?

Bebeğin büyük ihtimal önceleri yürümeye çekinecek ve nasıl yapması gerektiğini kavrayamayacak. Bu doğrultuda senin onu yönlendirmen gerekiyor. Bebeklerde yürümeyi kolaylaştırma için aşağıdaki öneriler uygulanabilir.

  • Bebeğini ellerinden tut ve onunla birlikte küçük adımlar at. Bunlar bebekler için yürüme egzersizlerindendir.

  • Güvende olduğunu hissettir. Bebeğinin korkmadan yürümek için en çok buna ihtiyacı var. Çünkü bu dönemde ayrılık korkusu kendini iyice hissettirecek. Endişe etmene gerek yok: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!

  • İlk etapta onu çıplak ayakla yürüt. İlk adım ayakkabıları bu süreçte dengesini bozabilir. Ayrıca çıplak ayakla yürümek bu bölgedeki kasları güçlendirir. (Ama daha sonra ihtiyacın olacak: Anneysen Seçti: 10 Markanın En Uygun 20 İlk Adım Ayakkabısı),

  • Emeklemede olduğu gibi sevdiği bir nesneyi önüne koyarak ona ulaşmasını sağla.

  • Zorlandığı zamanlarda hemen destek verme. Bırak yürümeyi düşe kalka öğrensin.

  • Ona bir yürüme arkadaşı/yardımcısı veya yürüteç al. Pek çok bebek yürüteci çeşidi var ama bunlar içinden örümcek tipli olanlar yerine tutunabileceği, tekerlekli, sesli ve ışıklı yürüme arkadaşlarını tercih etmeni öneririz.

Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?

Tablodaki bilgilere bakarak hangi belirtilerin hangi sorunlara işaret ettiğini öğrenebilirsin.

Belirtiler İşaret edebileceği sorunlar
Adım atarken ayak içinde kavis olmaması, ağrı Düz tabanlık
Bacaklarda şekil bozukluğu, parantez bacak D vitamini eksikliği, raşitizm (Bebeklerde Vitamin Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin 12 Soru ve Cevabı!
İçe basma Uyluk kemiğinin içe dönük olması
Sendeleme, paytak yürüme, topallama, bacaklar arasında boy farkı Kalça çıkığı

Bebeğin yürürken bu gibi durumlarla karşılaşırsan bir uzmana danışmanı öneririz.

Yürüyen veya emekleyen bir bebeğin olduğu evde güvenlik nasıl sağlanır?

Emekleyen veya yürüyen bir bebek demek, evin altı üstüne gelecek demek! Küçük kaşifin artık ilgisini çeken her yere yönelecek, bu keşiflerde zarar görmemesini sağlamak da senin görevin. Onu ev kazalarından korumak için alabileceğin önlemlere bakalım:

  • Masa, sandalye, koltuk gibi eşyaların sivri köşeleri bebeğinin çarpıp zarar görebileceği nesnelerden. Bu yüzden kenar koruyucularla bu alanları daha zararsız hale getirmelisin.
  • Prizler de bebeğinin en çok ilgisini çekebilecek alanlardan. İçine parmak ya da sivri cisimleri sokmak da bebeğinin en sevdiği oyunlardan birine dönüşebilir. Bu yüzden priz kapakları kullanarak elektrik çarpması riskini ortadan kaldırabilirsin.
  • Çekmeceler onlar için adeta yeni bir dünya! Bir çekmece kilidi işini görecek!
  • Balkon, bahçe kapısı ve pencerelere çocuk kilidi takabilirsin.
  • Evinin içinde merdiven varsa bebeğinin tırmanmasını ya da yuvarlanarak düşmesini engellemek için korkuluk ya da güvenlik kapısı kullanabilirsin.
  • Bebeğin emekliyorsa dizlerinin tahriş olmasını engellemek için bir emekleme dizliği edinebilirsin.
  • Halılardan iplik, tüy gibi parçaların ağzına girmesini engellemek için halı örtüsü kullanabilirsin.

İşine yarayacak her şey burada: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

Kaynaklar:

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov

Bebeğinizin İlk Yılında Seni Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay