Bebekler Kaç Haftada Doğar?

Bebek kaç haftada doğar, gebelik sürecinde en çok merak edilen sorulardan biri. Normal doğum kaçıncı haftada olur? Erkek bebek kaçıncı haftada doğar, kız bebekle aralarında fark var mıdır? Sezaryen doğum kaçıncı haftada olur? Gibi doğuma dair en çok merak edilen soruları cevapladık, hadi oku!

Bu arada gebelik takibini yapmak için Hafta Hafta Hamilelik sayfamızdan destek alabilirsin.

Bebek kaç haftada doğar?

Gebeliğin son trimester’ine girilmesiyle birlikte annelerin en çok merak ettiği şeylerden biri, "Doğum kaçıncı haftada olur?" sorusu oluyor. 37. hafta itibarıyla gebelik tamamlanmış sayıldığı için bu hafta yapılan doğumlar erken sayılmıyor. Dolayısıyla bebekler gebeliğin 37. ve 41. haftaları arasında doğabilirler.

Ayrıca hamilelik kaç hafta sürer, konusuna da bir açıklık getirelim. Normal şartlarda bir gebelik 41. haftaya kadar devam edebilir. Ancak 42. haftaya ulaşan gebelikler bebeğin sağlığı için risk yaratabileceğinden doktor tarafından sonlandırılır.

Kaçıncı haftada doğum olur?
Normal doğum 37. ila 41. haftalar arası
Sezaryen doğum Genellikle 38. hafta
Erken doğum 23. ila 37. haftalar arası
En erken doğum 23. hafta
En geç doğum 42. hafta
İkiz bebek doğumu Ortalama 35. hafta
Üçüz bebek doğumu Ortalama 32. hafta
Tüp bebek doğumu Ortalama 32. hafta

Normal doğum kaçıncı haftada olur?

  • Genellikle hamileliğin 32. ve 34. haftaları arasında bebeğin başı karnın altında hissedilir. Yine bu tarih aralıklarında doktor, bebeğin duruşunu belirlemek için karna dokunur. Çünkü bebek doğuma kadar pek çok pozisyon değiştirebilir.
  • Otuz dördüncü ve otuz altıncı haftalarda bebek genellikle sabit kalacağı pozisyonu alır. Gebeliğin 36. haftasında itibarıyla bebeğin başı pelviste aşağı doğru döner.
  • Hamileliğin 37. haftasında pelvik muayene yapılır, amniyotik sıvı sızıntısı olup olmadığına bakılır. Rahim ağzının genişlemesi kontrol edilir. Tüm şartlar doğuma işaret ediyorsa bu hafta itibarıyla normal doğum yapılabilir. Bu zamana dek yapılan kontroller itibarıyla doktorun yapmış olduğu bir doğum hesaplaması vardır.
  • Yani vajinal doğum planlayan bir anne adayı için "Ne zaman doğum yaparım?" sorusunun cevabının 37. ve 41. haftalar arası olduğunu söyleyebiliriz. Bu aralıklarda hangi döneme denk geleceği ise tamamen vücudun yaptığı hazırlığa ve doğum belirtilerine bağlı olarak değişir.
  • Rahim ağzının genişlemesinden bebeğin doğumuna kadar süren birinci ve ikinci aşamalar 14-15 saat kadar ya da ilk gebelikse daha uzun da sürebilir. İkinci veya üçüncü çocuğunu doğuracak olanlarda bu süre birkaç saat daha azalır.

Erkek bebek kaçıncı haftada doğar?

Anneler arasında erkek bebeğin daha geç doğabildiğine dair birtakım söylentiler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği yok. Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez.

Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.

Sezaryen doğum kaçıncı haftada olur?

Kadınların çoğunun hayalinde yatan normal doğum olsa da sezaryen her zaman imkan dahilinde. Doktorlar bebeğin kalp atışlarını ve doğum sürecine verdiği tepkiyi izlemek için fetal monitörleri kullanırlar. Eğer kalp atışları, bebeğin doğum sancılarıyla ilgili problem yaşadığına işaret ederse sezaryen doğum yapılır.

Bebeğin ters pozisyonda olması, göbek kordonu sorunları ve plasenta previa gibi problemler sezaryen doğumu gerekli kılabilir. Dolayısıyla erken doğum ve sağlık problemleri gibi riskler söz konusu olduğunda gebeliğin 36. ve 37. haftalarında sezaryen doğum yapılabilir.

Planlı sezaryenlerde ise doğum ne zaman, sorusunun yanıtı bellidir. Genellikle 38. hafta (38 +6 gün) tercih edilir. Herhangi bir problem olmadığı takdirde işlem, 30-60 dakika kadar sürer.

Daha fazla detay için: 14 Maddede Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?

İkinci sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır?

İkinci sezaryende durum, ilk sezaryendekinden farklı değil.

Erken doğum kaçıncı haftada olur?

"Prematüre bebekler kaç haftalık doğar?" diye merak edebilirsin. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre gebeliğin 23. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar, erken olarak nitelendiriliyor. Bebeklerin yaklaşık %10’u prematüre olarak doğarlar.

Nedir, neden olur: 7 Maddede Erken Doğum

Bebek en erken ne zaman doğar?

Bebek doğumu en erken 23. haftada gerçekleşebilir. Amerikan Pediatri Akademisi, 23 haftanın altında olan ya da doğum ağırlığı 400 gramın altında olan bebeklerin doğumdan sonra yaşatılmaya çalışılmamasını önerir. Çünkü bebeğin yaşayabileceği ciddi sağlık problemleri için risk artar.

Öğrenmende fayda var: Prematüre Bebeklerde Görülen Sağlık Sorunları

bebek kaç haftada doğar

Bebek en geç ne zaman doğar?

Neredeyse gebeliklerin yarısı 40 haftayı geçerek 41. ve 42. haftaya kadar uzar. Ancak doktorlar hamileliğin 42. haftayı geçmesine izin vermezler. Bebek anne karnında kaç hafta kalır, sorusunun yanıtı normal şartlarda 41 hafta kadardır.

İkiz bebekler kaçıncı haftada doğar?

İkizlerin %60 kadarı, üçüzlerin de %90’ı gebeliğin 37. haftasından önce doğarlar. İkizlerin ortalama gebelik süresi 35 hafta, üçüzlerinki ise 32 haftadır. Çoğul gebeliklerde bebeklerin neredeyse hepsi dünyaya erken gelirler.

Oku: 13 Soruda İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!

Tüp bebek kaçıncı haftada doğar?

Tüp bebek yöntemiyle gebe kalan anne adayları genellikle sezaryen doğum yaparlar. Tüp bebek yönteminde çoğul gebelik ihtimali yüksek olduğu için genellikle yapılan doğum da erken olur. Doğum genellikle 32. hafta itibarıyla gerçekleşir.

Bu da ilgini çekebilir: Büyük Çekişme: Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.