36 Haftalık Gebelik

35. Hafta 37. Hafta

Tebrikler! 36 haftalık gebelik sürecine yani, 9 aylık hamilelik macerasının son ayına girdin. Doğuma yaklaşık 4-5 haftan kaldı. 36 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Hamileliğin 36. haftasında seni neler bekler? Hazırsan başlayalım!

36 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

36 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Her geçen hafta bebeğinin gelişimini ve değişimini merak ettiğini biliyoruz. Yüzüp yüzüp kuyruğuna geldin! Muhtemelen artık hem sabırsızlanıyor hem de hazır olduğunu düşünüyorsun. 36 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

36 haftalık bebek gelişimi
36 haftalık bebek kilosu 2750 gr
36 haftalık bebek boyu 46-51 cm
  • 36 haftalık gebelikte bebek kilosu, bir önceki haftaya göre yaklaşık 250 gram artış gösterir.
  • Şu anda bebeğinin sistemlerinin çoğu dışarıda yaşamasına uygun şekilde gelişmiş durumda.
  • Şimdiye kadar hep göbek bağından beslendiği için henüz hiç ihtiyacı olmasa da sindirim sistemi de çalışmaya hazır. Sütünü emdiği ilk yudumda sindirim sistemi harekete geçecek.
  • Bu hafta derisinin altında yağ depolamaya devam ediyor.
  • Eğer şu anda onu görme fırsatın olsa dolgun, yuvarlak yüzlü bir bebekle karşılaşırdın. Yüzünün dolgunluğu son zamanlarda biriktirdiği yağlar ve gelişimini tamamlamış emme kaslarından kaynaklanıyor.

36 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 36. haftası, hamileliğin 9. ayına denk gelir. Yani, hamileliğinin 3. ayındasın. Hamilelik süresinin 40-41 hafta olduğunu düşünürsek doğuma yaklaşık 4-5 haftan kaldı.

36 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 36 haftalık bebek hakkında daha ayrıntılı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

36 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta "Bebeğim önceden sertçe tekmelerdi, sanki eskisine göre daha az hareket ediyor." diye endişeleniyor olabilirsin. Ama artık bebeğinin yeri dar ve bir an önce dışarı çıkmak için gün sayıyor. Eskiden rahimde her türlü hareketi kaldıracak kadar çok yer vardı. Şimdi şartlar değişti, rahimde durumlar sıkışık, ancak dönecek ve kıpırdanacak kadar yeri var.

Özellikle de başı kemik çatıya iyice yerleştiğinde bundan daha da hareketsiz olacak. Dolayısıyla 36 hafta bebek hareketlerinde azalma hissedilmesi çok normal. Eskisi gibi çılgınca taklalar, tekmeler bekleme. Ama hareketlerinde bir anormallik hissedersen de doktoruna danışmayı ihmal etme.

36 Haftalık Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonu Nasıldır?

Genellikle hamileliğin 32. ve 34. haftaları arasında bebeğinin başının, karnının altında olduğunu hissedebilirsin. Fetal kafatasında kalsiyum depolandıkça baş yavaş yavaş sertleşir. Bu yüzden baş farklı bir his verir.

Hamileliğin 36. haftası gibi bebek genellikle sabit duracağı pozisyonu alır. Fakat 37. haftadayken ters pozisyondaysa, başını hala aşağıya çevirme ihtimali de vardır. Gebeliğin sonuna yaklaştıkça bu ihtimal azalır.

36 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

36 haftalık ultrason görüntülerin bu karedekiyle aynı olmak zorunda değil. Her bebeğin anne karnındaki duruşu farklı olabilir. Bu, seni endişelendirmesin.

36 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

36 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • 36 haftalık bebeğin anne karnındaki pozisyonu bu şekildedir. Bebeğin öncelikle başının çıkması rahat bir doğum yapmanı sağlar.
  • Rahmin tepe noktasına kadar olan kısım, pubik simfizden ölçüldüğünde 36, göbek deliğinden ölçüldüğünde 14cm’den fazladır.
  • Bebek içinde büyüdükçe rahmin de son birkaç haftada çok büyüdü. Bu yüzden karnında hiç yer kalmamış gibi hissedebilirsin. Artık rahmin büyük ihtimalle kaburga kemiğinin hemen altında.
  • Hamilelikte 36. haftayla birlikte amniyotik sıvı bebeği maksimum miktarda çevreler. Gelecek haftalarda bebek büyümeye devam eder. Ancak amniyotik sıvının bir kısmı vücut tarafından absorbe edilebilir. Bu da bebeğin etrafındaki sıvı miktarını azaltır ve bebeğin hareket alanını daraltır. Bunun sonucu olarak da bazı kadınlar artık bebeklerinin eskisi kadar hareket etmediğini hisseder.
  • 36 haftalık gebelik sancıları, rahimdeki açılma nedeniyle artabilir. Ancak bu, doğum sancılarının başladığı anlamına gelmez. Bu açılmalar sırasında vajinanda bıçak saplanması gibi ağrı ve baskı hissedebilirsin.

35 Haftalık Gebelik Kilosu Kaç Olmalı?

Gebelikte 36 haftayı dolduran bir anne adayı olarak bu haftaya kadar almış olman gereken ideal kilo 11.25 ila 13.5 kg arasında olmalı. Bu kilolar elbette ortalama. Her kadın için hamilelik öncesindeki vücut kitle endeksine göre hesaplanan “hamilelikte alınması gereken ideal kilo” aralığı farklıdır.

36 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

36 haftalık doğan bebeklerin yaşama ihtimalleri yüksek. Ancak bu haftada yapılan doğumlar hala erken sayılıyor.

36 Haftalık Gebelikte Beslenme

  • Hamileliğinin sonuna yaklaşıyorsun, belki de artık beslenmene çok dikkat etmekten ve 2 kişilik sorumluluk üstlenmekten sıkıldın. Belki kucağına bir kase dolusu cips alıp yanında pek de faydalı olmayan şeyler içmek istiyorsun. Ama iyi beslenmekten vazgeçme!
  • Bebeğin gittikçe büyüyor. Bu yüzden mide yanması ve hazımsızlık problemleri de yaşıyorsun. Tüm bunlara rağmen ne yediğine dikkat etmeye devam etmelisin. Bebeğinin iyi beslenmesi ve gelişmesi için gerekli olan besinleri ona sadece sen verebilirsin.
  • Her gün 1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebze, 1 porsiyon C vitamini açısından zengin bir yiyecek, 1 porsiyon A vitamini içeren bir ara öğün almaya devam et.
  • Bol su içmeye, yeteri kadar uyumaya ve dinlenmeye özen göster.

Daha fazla bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Doğuma Hazırlık Egzersizleri İçin En Etkili Yoga Serisi!

Beslenmenin dışında aklına gelecek ilk şeyin egzersizler olduğunu düşünüyoruz. Hem bedensel hem de zihinsel olarak seni rahatlatacak. Bu egzersizlerin arasında ise yoganın yeri ayrı!

Dilersen bunun için Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızı inceleyebilirsin.

Hastane Çantası Hazırlıkları Başlasın!

Hastane çantası hazırlamak biraz korkutucu olabilir. Çok erken hazırlamak çantanın haftalar boyu sana bakmasına sebep olur, geçe kalmak risklidir. Doğumdan 2-3 hafta önce hazırlamaya çalışmak iyi olabilir.

Önce bir ihtiyaç listesi çıkartmak, eksikler için alışveriş yapmak ve yavaş yavaş çanta yerleştirmek için yeterli süren var. Kendin için lazım olabilecek eşyalardan başlayabilirsin.

Tüm ihtiyaçlarını yazdık: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi

Hastane Çantası Dedik, Peki Ya Doğum Odan!

Hastane çantası hazırlamanın zamanı geldiyse, doğum odan hakkında da konuşmanın zamanı çoktan geldi demektir. Bugünü nasıl bir odada geçirmek istediğine karar vermelisin. Kapı süslemeleri, anne tacı gibi çeşitli şekillerde süslenerek doğuma hazırlanan odalar ilgini çekiyorsa doğru yerdesin.

Hastane Odası Süsleme sayfamızı inceleyip, odanı nasıl süslemek istediğin konusunda fikir alabilirsin.

Bebeğinin Doğduktan Sonraki Hallerinin Fotoğrafları!

Şunun şurasında doğuma ne kaldı! Bebeğini çok yakın zamanda kucağına alacaksın. Ne kadar sakin olduğunu, karnındaki gibi durduğunu ve sürekli uyuduğunu göreceksin. Bebeğinin bu ilk zamanlarındaki halleri, en güzel fotoğraflarını çektirmek için de en ideal günleri aynı zamanda.

Bu özel günleri hayatın boyunca unutamayacağın karelere dönüştürmek istersen, yenidoğan bebeklerin fotoğraflarını çekme konusunda deneyimli fotoğrafçılardan yardım alabilirsin. Kullanılan çeşitli aksesuarlar ve farklı konseptler çok güzel bir sonuç elde etmeni sağlayacaktır.

Araştırmalara başlamak için Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamıza bakmanı öneririz.

Bebeğin İçin Bir Bakıcıya İhtiyacın Var mı?

Bebeğin doğduktan sonra bir bakıcıdan yardım almayı düşünüyorsan ya da doğumdan kısa bir süre sonra işine dönmek zorundaysan, şimdiden bakıcı araştırmalarına başlasan iyi olur.

Öncelikle, bebeğinin bakımına dair neler düşündüğünü belirlemeni öneriyoruz. Böylece, bu bakımı üstelenebileceğini düşündüğün kişiyi bulman kolaylaşabilir.

Bu konuda fikir almak için Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

35. Hafta 37. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

36 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?