Plasenta Previa Nedir, Riskleri Nelerdir?

Hamilelikte bebeğinle arandaki besin alışverişini sağlayan, "bebeğin eşi" de denen organa plasenta deniyor. "Bebeğin eşinin aşağıda olması" şeklinde de ifade edilen plasenta previa tehlikeli mi, ne yapmak gerek?

Plasentayla ilgili merak ettiğin ne varsa onu da burada anlattık: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey

Plasenta previa nedir?

Bazı gebeliklerde plasenta rahmin alt kısmında yerleşir ve rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatır. Buna plasenta previa deniyor. Ağır kanama riski taşıdığından tehlikeli bir durum olduğunu, komplikasyonlu gebelikler arasında sayıldığını söyleyelim.

Plasenta previa'nın iki çeşidi var:

Plasenta previa marginalis (Kısmi previa, marjinal plasenta previa)

Plasentanın ucu rahim ağzının 2 cm ötesinde yer alır ve rahim ağzını tam kapatmaz. Yinde de vajinal doğuma engel değil.

Plasenta previa totalis (Tam previa, total plasenta previa)

Plasentanın rahim ağzını tam kapatması durumudur. Ağır kanama riski olduğundan vajinal doğum yapılamaz, bebek sezaryenle alınır.

Gebeliğin Boyunca Bunları Sık Duyacaksın: Hamilelik Sözlüğü

bebeğin eşinin önde olması

Plasenta previa neden olur?

Sebebi tam olarak bilinemiyor. Ancak yapılan araştırmalarda plasenta previa yaşayanlar arasında en çok

  • Yaşı ileri olan,
  • Çok doğum yapan,
  • Sigara içen kadınların olduğu görülmüş.

Hamilelikte sigaranın zararlarını oku ve içiyorsan lütfen bırak.

Önceden rahim ameliyatı geçiren ve sezaryenle doğum yapanların daha büyük risk altında olduğu düşünülüyor. Düşükten sonra rahim ağzının açılarak kürtaj uygulanması da risk faktörleri arasında gösteriliyor. Bu arada 30 yaşın üzerindeki kadınlarda 20 yaşın altındakilere oranla daha çok görülüyor.

Önceki gebeliklerinde plasenta previa geçirmiş olan kadınların bir sonraki gebeliklerinde tekrar aynı durumu yaşama ihtimali ise düşük.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Plasenta previa belirtileri neler?

Plasentanın önde olmasının en büyük belirtisi, ağrısız vajinal kanama. Kanın rengi kıpkırmızıdır ve miktarı hafifle çok arasında değişir. Kanama durabilir ama günler veya haftalar sonra tekrarlayabilir.

11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Plasenta previa teşhisi ne zaman konur?

Plasenta previa vakalarının hemen hemen hepsi herhangi bir kanama başlamadan rutin olarak uygulanan ikinci trimester ultrasonunda ortaya çıkar. Bazen previa, üçüncü trimesterde (bazen de daha erken) parlak kırmızı renkte kanama ile kendini belli eder.

Hamileliğinin ikinci yarısının sonlarında kanama varsa plasenta previa'dan şüphelenmelisin. Rahim büyüdükçe plasenta rahim ağzından uzaklaşabilir; bu yüzden doktorun birkaç kez ultrasın kontrolü yapmak isteyebilir.

Plasenta previa düzelir mi?

Plasenta previa olanlar nelere dikkat etmeli? Bebeğin eşinin önde olması ne zaman düzelir?

Üçüncü trimestere kadar hiçbir şey yapmana gerek yok. Bebeğin eşinin önde olmasını tamamen aklından çıkarabilirsin. 3. trimestere kadar da çoğu plasenta previa vakaları kendiliğinden düzelir.

Gebelikte Yapılan Testler: 3. Trimester Testleri Hangileridir?

Plasenta previa'nın tedavisi nasıl?

Tedavi, ceninin doğacak kadar olgun olup olmadığı ve vajinadan kan gelip gelmediği gibi birçok etmene bağlıdır. En nazik rahim ağzı muayenesi bile kanamaya neden olabileceğinden ancak bebeğin alınmasına karar verilmişse veya acil sezaryen ameliyatı yapmak mümkünse elle muayene yapılır.

Plasenta rahim ağzına yakın olduğu halde rahmi kapatmıyorsa ve kanama yoksa doktorun evde dinlenmeni önerebilir. Yalnız bu durumda erken doğum ihtimali olduğundan bebeğin ciğerlerini olgunlaştıracak ilaçlardan verebilir.

Her şeyi öğren: 7 Maddede Erken Doğum

Kanamalar tekrar ediyorsa hastaneye yatırılabilirsin. Bebeğinin güvenle dünyaya geleceği sezaryen ameliyatına karar verilebilir. Plasentanın aşağıda olması durumunda bebeğin ters pozisyonda durması ihtimali daha çoktur. Kontrol altına alınamayan bir kanama varsa genellikle bebek sezaryenle alınır.

Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Çoğu vakada plasenta previa teşhisinin erken ve doğru yapıldığını söyleyerek seni rahatlatalım. Fakat plasenta önceki sezaryen yara izinin üzerine konuşlanmışsa, plasentanın rahim kasının içine ulaşması durumu olan plasenta akreata riski ortaya çıkar. Bu da bir sonraki sezaryen ameliyatını daha zorlu ve karmaşık hale getirebilir. Plasenta previa doğum yapanlar için böyle bir risk olabilir.

Kaynakça ve İleri Okuma

- Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff ve Sharon Mazel,

- Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glace B. Curtis, Judith Schuler,

- Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.