Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Bebeğine kavuşmadan önce yapman gereken bir şey var. Doğum çantası hazırlamak! Vaktinde ve özenle hazırlanan bir doğum çantasıyla hastanede çok rahat edecek ve hiçbir telaşa kapılmayacaksın. Doğum çantası hazırlama hakkında tüm bilgileri verdik.

Öncelikle sana bir doğum çantası listesi lazım, merak etme listen burada hazır. Hastane çantasında olması gerekenler neler ve ne zaman hazırlanmalı, senin için her şeyi anlattık. Hadi bakalım şimdi abartısız doğum çantası için hazırlık vakti.

Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?

Doğum çantası hazırlama sürecine hamileliğin 32. haftasından itibaren başlayabilirsin. Bu da gebeliğin 8. ayına denk düşüyor. Bu zaman aralığında her an doğuma gidebilme ihtimalin olduğu için doğum çantan da hazır bulunmalı. Eğer ki ikiz gebelik ya da erken doğum ihtimalin söz konusuysa bu hazırlığı daha erkenden yapmalısın.

Doğum çantası nasıl hazırlanır?

Doğum çantası hazırlarken dikkat etmen gereken ilk şey, doğum yapacağın hastanenin sana sunduğu imkanlar. Bazı hastaneler anne ve bebeğe gerekli olan birtakım eşyaları karşılıyorlar. Bunların hangileri olduğunu öğrenerek çantanda eşya kalabalığı yaratmamış olursun.

Doğum sonrasında rahat etmek için bunları da atlama: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

İşini kolaylaştırmak için anne ve yenidoğan bebek için iki ayrı doğum çantası listesi hazırladık.

Hastane çantası listesi

Bebek doğum çantasında olması gerekenler

doğum çantası hazırlayan anne

Hastane valizi hazırlarken bebeğin için çok fazla giysi koyman gerekmiyor. Hastanede kalış süresi, doğum şekline göre değişir. Normal doğumda en fazla 2 gün, sezaryen doğumda ise en fazla 3 veya 4 gün hastanede kalmak gerekebilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bir bebek hastane çantası nasıl hazırlanır, birlikte bakalım.

Bebek doğum çantası malzemeleri
3 takım hastane çıkışı kıyafeti (tulum, body, çorap, şapka, eldiven)
2 adet battaniye (mevsime uygun kalınlıkta)
Bebek bezi
Islak mendil veya pamuk
Pişik kremi ve nemlendirici krem
Bebek banyo havlusu
Hastane çıkışında kullanmak üzere araba koltuğu ya da bebek arabası

Hastane çıkış kıyafeti olarak, havaya göre üstüne giydireceğin bir giysi, bebek için yeterli. Yaz bebekleri için doğum çantası içerisine sadece ince bir üst ve şapka, ellerine eldiven ve alt bezi yeterli olacaktır. Kış bebekleri için doğum çantası içerisine ise klasik hastane çıkışı kıyafetlerinin yanı sıra üzerine örteceğin bir de battaniye gerek.

Biz senin için minik bir araştırma yaptık: Anneysen Sunar: Fiyat ve Model Karşılaştırmalı Hastane Çıkışı Bebek Kıyafetleri Önerileri

anneysen pazar

Anne hastane çantasında olması gerekenler

"Anne doğum çantası listesi nasıl olmalı?" sorunu cevaplayalım. Senin eşyaların doğum valizinde daha çok yer tutacak. Çantana özellikle gecelik koymanı öneriyoruz. Pijama yerine gecelik tercih etmeni tavsiye etmemizin sebebi; kullanımının kolay olması. Hem kanama gibi durumlarda hem de tuvalete giderken işini kolaylaştırır. Ayrıca bel çevreni sıkmaz, daha rahattır.

Emzirme kolaylığı sağlaması için önden açık veya askılı, ince veya kolay yıkanabilir, çabuk kuruyan gecelikler tercih edebilirsin. Bakalım anneye ait doğum çantası içinde neler olmalı?

Anne doğum çantası malzemeleri
Hastane evrakları
Emzirme rahatlığı için önden açılan 3 gecelik
Şal ya da sabahlık
Birkaç çift soket çorap ve terlik
Birkaç çift iç çamaşırı (Lohusa külotu veya bolca büyük külot olmalı.)
1-2 paket hijyenik kadın bağı (kanamalar için)
Kapaklı ve üstten açılan 2 adet emzirme sütyeni
Göğüs ucu kremi ve göğüs pedi
Emzirme yastığı
Diş fırçası ve diş macunu
Şampuan ve tarak
Annenin kendini iyi hissetmesi için kişisel bakım ürünleri (kokusuz deodorant, dudak nemlendiricisi, nemlendirici losyon)
Hastane çıkışı için rahat bir kıyafet

Bunlara da bak: Doğumdan Sonra Kendini Şımart: 12 Lohusa Ürünü

Doğum çantası hazırlama tek günde olacak bir şey değil. Hastaneye götürülecekler, alışveriş yaptıkça doğum çantasına eklenebilir. Aklına gelen diğer şeyleri, sanki seyahate gidiyormuş gibi düşünerek valizine ekle.

Temel malzemeleri sıraladıktan sonra, sana bir de doğum çantasına konulacaklar arasında ekstra malzemeler önerdik. Bunlar kesin olarak ihtiyacın olan malzemeler değil ama istersen ekleyebilirsin.

Doğum çantası ihtiyaç listesinde ekstra malzemeler
Hastane evrakları
Bebeğinin ilk anlarını çekmek için fotoğraf makinesi (ya da bir doğum fotoğrafçısı ile anlaş.)
Yanında kalacak kişiler için su ve atıştırmalık bisküvi
Son yapılan kan ve idrar tetkikleri
Senin ve ziyaretçilerinin duygularını yazacağı bir anı defteri
Eğer istersen makyaj malzemelerin (Genelde çekim yapanlar tercih ediyor.)
Doğum odası süsü ve kapı süslemeleri (Bir organizasyon şirketiyle de anlaşabilirsin.)

Doğum çantası listesi telefonunda olsun!

Her an elinin altında bulunsun, alışveriş yaparken kafan karışmasın diye bir de doğum çantası infografiği hazırladık. En ihtiyacın olacak şeyleri, bu infografikte bir arada bulabilirsin.

doğum çantası infografik

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Öner, Ayşe. Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı. İstanbul: Klan Yayıncılık, 2017.
  • Sims, Nikki. Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum. Demet Uysal (Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları, 2013.