Doğum Belirtileri Nelerdir?

Etrafındaki herkes kendi doğum hikayesini anlatıp duruyor ve görüyorsun ki hiçbiri birbirine benzemiyor. Kimi kadının çok zorlandığını öğrenirken kimisinin de çok rahat bir doğum geçirdiğini duyabiliyorsun.

Doğum sürecinde hal böyleyken doğum belirtilerine baktığında her kadında aşağı yukarı aynı semptomlar söz konusu. Doğumun habercisi olan bu belirtiler nelermiş, hadi gel birlikte bakalım.

Doğum belirtileri nelerdir?

Nişan ve kasılmalarla birlikte olan sancı ve suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sırayla değildir ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir. Bu arada başlamadan önce "Doğum belirtileri kaç gün önceden başlar?" bilgisini verelim. Aşağıda detaylarını anlatacağımız nişan gelmesi, ishal gibi durumlar 2-3 gün öncesinden başlayabilir. Şimdi gel bakalım en belirgin doğum belirtileri hangileri?

Bu burada kalsın, yakında ihtiyacın olacak: Doğum Sonrasında Annelerin En Çok Merak Ettiği 13 Şey

Nişan gelmesi

Hamilelik boyunca kapalı olan rahim ağzında, rahmi ve bebeği enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla pelte gibi sümüksü bir tıkaç oluşur, buna mukus tıkaç denir. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından bu tıkaç düşer, bu durumu akıntı şeklinde fark edebilirsin. Halk arasında buna nişan veya iz denir.

Nişan, doğumun çok yaklaştığını gösterir ama hemen hastaneye gitmen gerekemez, hazırlıkları gözden geçirmen için daha zamanın var. Hatta başka bir belirti yoksa doğumdan birkaç gün önceki belirtiler olarak da değerlendirilebilir.

Ayrıntısını öğren: Nişan Gelmesi: Doğumun Yaklaştığının İlk Belirtisi!

Amniyotik sıvı ve suyun gelmesi

Bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvı amniyotik sıvı olarak adlandırılır. Bebeğe hareket kolaylığı sağlayan ve onu dış darbelere karşı koruyan bu sıvı, her 2-9 saatte yenilenir. Bu sıvı doğum anında kasımaların güçlendiği ve sıklaştığı aktif faz sürecinde artan basınç ile yırtılarak bebeğin doğum kanalından inişini hızlandırır.

Gebeliğin boyunca bunları sık duyacaksın: Hamilelik Sözlüğü

Su kesesi erken açılırsa düşük ya da erken doğum olabilir. Bazen sıvıdan sızıntı da olabilir. Böyle bir durumda hemen doktorunu aramalısın. Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğinin ve rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinden şüphe ettiğinde hemen hastaneye gitmelisin.

Bebeğinin yolculuğu başladı: Hamilelikte Suyun Gelmesi

Doğum sancıları ve kasılmalar

Karında sertleşme ile birlikte başlayan ağrı da doğumun belirtilerindendir. Başta hafif olan kısa süren ağrı giderek daha şiddetli ve sık hale gelir. Sancılar yaklaşık 4-5 dakikada bir gelirse hastaneye gitmen lazım.

Gebeliğin 28. haftasından itibaren rahimde zaman zaman kasılmalar ve sertleşmeler meydana gelebilir. Rahmin doğuma hazırlık yaptığı bu kasılma egzersizleri normaldir ve genelde ağrısızdır, son haftalarda oldukça sıklaşabilir.

Bazen doğum ağrılarını taklit eden yalancı sancılar da olabilir. Bunları birbirinden ayırt etmek için Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları yazımızı okuyabilirsin.

Hamilelikte doğum belirtilerinin vücutta neden olduğu diğer farklı değişimlere göz atalım.

Rahatlama hissi

İlk gebeliklerde doğumdan birkaç hafta önce, sonraki gebeliklerde doğumdan yaklaşık birkaç gün önce bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesinden dolayı rahmin yüksekliği 2-3 cm artar. Bu durum rahatlamanı sağlar. Daha rahat nefes alınıp verirsin, mide ve bağırsak şikayetlerin azalır.

İştah azalması ve kilo kaybı

Doğumdan bir-iki gün önce hormon düzeyindeki değişiklik nedeniyle vücuttan su atılması ve iştah azalması meydana gelir. Bu nedenle 1-2 kg kilo kaybedebilirsin.

Kendini fazla enerjik hissetme

Doğumun gerçekleşeceği gün, doğumda kullanmak üzere depolanan enerjinin bir kısmı, doğuma yakın günlerde açığa çıkabilir. Birçok kadın kendini zinde hissettiği için bu enerjiyi temizlik, gezme ve alışveriş gibi şeylere harcar. Bu durum da doğumda çabucak yorulmaya ve doğumun zor ve uzun olmasına sebep olur.

Bu nedenle hamileliğin 38. haftasından itibaren kendini zinde ve iyi hissettiğinde bunu doğumun belirtilerinden biri olarak görüp enerjini başka işlere harcamamalı ve kendini yormamalısın.

Doğumdan önce ishal

Bakalım ishal doğum belirtisi mi? Bazı hamilelerde doğumdan 1-2 gün önce vücudun bağırsakları temizleme işleminden dolayı ishal meydana gelebilir. Doğuma yakın ishal her hamile kadında yaşanmayabilir ya da fark edilmeyebilir. Bu da gayet normaldir.

Bu arada bebeğin çok hareketli olması doğum belirtisi mi diye merak edilir. Bu durum aslında yalancı doum belirtisi olarak kabul edilir. Çünkü doğum yaklaştığında bebeğin doğum kanalına girdiği için hareketleri azalır.

Gerçek doğum ağrıların başladığında hemen hastaneye gitmen gerekmez. Ancak suyun gelirse, kanaman olursa ve birdenbire sık ve şiddetli ağrılar yaşarsan hemen hastaneye gitmelisin. Ağrıların 5 dakikada bir gelmesi hastaneye gitmek üzere evden çıkman için önemli bir sinyal. Evin hastaneye uzaksa daha da erken çıkmanda fayda var.

Ve tabii ki bu esnada unutmaman gereken en önemli şey doğum çantanı yanına almak. Sana bu konuda rehberlik edecek yazımız da burada: Ne Eksik Ne Fazla: Doğum Çantasında Olması Gerekenler Listesi

Peki, erken doğum belirtileri neler?

Erken doğum sancıları hakkında tedirginliği olan anne adaylarımız için de bilgilendirme yapalım. Hamileliğin 37. haftasında ve öncesinde doğan bebekler prematüre olarak adlandırılır. Erken doğumun belirtilerine gelecek olursak:

  • Düzenli rahim kasılmaları,
  • Karın duvarında rahmin toplanma ve sertleşme hissi,
  • Bağırsak krampı veya ishal,
  • Vajinal akıntıda artış, renkte ya da yoğunlukta artış ve kan görülmesi.

Daha fazla bilgi al: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Bu tarz durumlarda eğer kasılmalar sık ve ritmik aralıklarla devam ediyorsa ve bir saat içinde üç veya dört kereden fazla kasılma yaşadıysan, derhal doktorunu araman gerektiğini unutma.

Araştırmalar, erken doğum sancılarından birkaç hafta önce kadınların tükürüğünde bulunan estriol hormonu seviyesinde ani bir artış olduğunu gösteriyor. Eğer bu testlerdeki sonuçlar olumlu çıkarsa, erken doğum yapma ihitmalin 7 kat artar.

Erken doğum sancıları için önerilen tedavi yönteminin çoğunlukla yatak istirahati olduğunu da söyleyelim.

Her şey tamam mı: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

Bu videoya da bakmanı öneririz.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.