Yaz Meyveleri Hangileri? Yazın Yetişen Meyveler Neler?

Her meyveyi zamanında tüketmek ne kadar önemli biliyorsun. Söz konusu bebeğin olunca bu konu daha da önemli hale geliyor. Artık yaz da geldi, tükettiğimiz meyveler de tümüyle değişti. Peki yaz meyveleri neler, biliyor musun?

Yazımızda bebeğinin tüketebileceği en sağlıklı yaz meyveleri ve faydalarını bir araya getirdik.

Mayıs ayı meyveleri

mevsim meyvesi

Çilek

Önce "Çilek hangi mevsim meyvesidir?" sorusunu yanıtlayalım. Çilek, Mayıs ayıyla birlikte tezgahlarda yerini almya başlıyor.

Yaz meyveleri dennice akla gelen ilk meyve çilek oluyor. Çilek, lezzeti ve kokusuyla herkesin sevdiği meyvelerden biri.

  • A ve C vitaminleri içeriyor. Yani kışın narenciye meyvelerden alınan C vitaminin yeri çilekle doluyor. C vitaminli yaz meyveleri arıyorsan çileği öneriyoruz.
  • Antosiyanin, kuersetin ve flavonoidler sayesinde iyi bir antioksidan kaynağı. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücuttaki serbest radikallerle savaşıyor.
  • Ancak şunu belirtmemiz lazım. Çilek, özellikle 1 yaşın altındaki bebekler için çok alerjik bir meyve. Bu yüzden bebeğine çilek vermeden önce, bir süre beklemelisin.

6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Erik

Yaz meyvesi olarak en sevilen besin, erik. Sulu, hafif ekşi ve kütür kütür yeşil erikler yazın habercisi meyvelerden birisi. Özellikle bebeğinin kabızlık sorunu ile mücadele edebilecek lifli meyvelerden biri olan erik;

  • Potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri barındırıyor. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.
  • Yeşil erik, bebeğinde alerji yapma özelliği düşük olan meyvelerden biri. Ama idrar söktürücü özelliği olduğu için biraz daha geç tüketmesi faydalı olur.
  • Bebeğine 8. ayından sonra erik verebilirsin.

Dut

Mayıs mevsim meyveleri arasında dut da var. Doğal bir antibiyotik diyebileceğimiz dutun, karası da beyazı da hem lezzetli hem de sağlıklı olmasıyla gönülleri çalıyor.

  • Antibiyotik ve antiseptik özelliğiyle vücudu temizliyor.
  • İştah açıcı ve enerji verici özelliği var.
  • Kalsiyum, demir, C, B1, B2 vitaminler içeriyor.

Bu arada şunu da belirtelim. Dut ağacı, en az ilaçlama yapılan ağaçlardan birisi. Çünkü bu ağaca dadanan böcekler yok.

Faydalarını bu kadar saydık ama dutun da bebeğinde alerji yapma ihtimali söz konusu. Bu yüzden bebeğine dut vermek için 1 yaşına kadar beklemen lazım.

Bakmalısın: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler

Haziran ayı meyveleri

yaz mevsimindeki meyveler

Kayısı

  • Yaz mevsimi meyvelerinden kayısı, bol miktarda A vitamini içerir.
  • Çok lifli bir meyve. Bu yüzden kabızlık üzerinde çok etkili.
  • Enfeksiyonlara karşı savaşır.
  • Tatlı lezzeti sayesinde bebeğinin damağına hitap eder.

Kuru kayısıyı da bebeğine verebilirsin. Ama kuru kullanacaksan gün kurusu denen çeşitleri seçmeni öneririz.

Kayısıyı bebeğinin 6. ayı itibariyle tercih edebilirsin.

Kabız Çocuğun Yemek Listesinde Neler Olmalı?

Şeftali

Yazın yetişen meyveler arasında yine lifli yapısıyla kabızlığa savaş açan lezzetli meyvelerden biri olan şeftali de nektarin de bebeğinin 6. ayında tüketebileceği meyvelerden. Çoğunlukla alerjiye neden olmayan bir meyve ama üzerindeki tüylerin bazı bebeklerde reaksiyona neden olma ihtimali var.

Mürdüm eriği

Yaz mevsimi meyvesi olan ve aynı yeşil erik gibi potasyum, magnezyum, A, C vitaminleri ve yoğun lif içeren mürdüm eriği hem yumuşak yapısı hem de tadıyla bebeğine çok uygun bir meyve. Kan yapıcı olan ve kabızlıkla savaşan mürdüm eriğini bebeğine 6. ayıyla birlikte verebilirsin.

Temmuz ayı meyveleri

yaz meyvesi

Kiraz

Yazın yetişen meyvelerden olan kiraz, ilginç ama içerisinde yoğun kalsiyum barındıran meyvelerden biri. Ayrıca güçlü bir antioksidan. Hem de çok lezzetli, daha ne olsun! Ancak kiraz çekirdeğinin boğaza kaçma ve kabuğunun da iyi sindirilememe ihtimali var. Bu yüzden önce çekirdeği çıkararak ve kabuğunu alarak bebeğine vermelisin. 8. ay, bebeğine kiraz vermek için uygun bir ay.

Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

Karpuz

Yaz meyve çeşitlerinden karpuzun içinde bağışıklık sistemini güçlendiren betakaroten ve likopenler bulunuyor. Ayrıca iştah açıcı bir meyve. Bu arada büyük bir kısmını su oluşturuyor, bu nedenle bebeğin ishalse karpuz vermeni tavsiye etmeyiz.

Bebeğin karpuzu 8. ayında yiyebilir. Karpuz nadiren alerjiye neden olabiliyor, bu yüzden bebeğine tadım yaptırarak verebilirsin.

Kavun

Yaz mevsiminde yetişen meyvelerden kavun, çok lezzetli ve yumuşacık bir meyve. İçerisindeki betakaroten sayesinde gözlere de çok iyi geliyor. Yine karpuz gibi alerji ihtimali söz konuşu olabilir, bu yüzden önce bebeğine minik tadımlıklar vermelisin.

Ağustos ayı meyveleri

Ağustos ayı meyveleri

Üzüm

Önce "Üzüm yaz meyvesi mi?" sorusuyla başlayalım. Elbette, Ağustos ayı ile birlikte olgunluğuna ulaşan üzümler bu ayda keyifle yenebiliyor.

Yazın hangi meyveler yenir sorusunun başını çekenlerden biri de üzüm. Beyni ve sinir sistemini güçlendiren harika bir meyve olan üzümün asıl görevi kansızlıkla mücadele etmek. Çünkü içerisinde bol miktarda demir barındırıyor. Aynı zamanda kırmızı üzümün kabuğunda olan resveratrol maddesi antioksidan özellik taşıyor.

Bebeğinin 8. ayında üzüm verebilirsin. Ama dikkat et, üzümün bebeğinin boğazına kaçma ihtimali var.

Bu onu önemli: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler

İncir

Yazlık meyveler arasında en tatlısı incir. Potasyum, lif, omega 6 gibi besin maddeleri açısından çok zengin olan incir, uykuyu da destekliyor. Vücudun direncini de arttıran incirin kuru formu da aynı besin değerlerini taşıyor.

Ancak lif açısından çok zengin olduğu için ishal yapma ihtimali var. Bu yüzden 8. ayla birlikte dikkatli tüketmelisin.

Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

Böğürtlen

Enfeksiyonla mücadele eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren böğürtlen, çok hassas ve çabuk tüketilmesi gereken bir meyve. Bebeğinin elini, yüzünü, kıyafetlerini boyama ihtimali olsa da faydaları yüzünden buna değer!

Böğürtlen 12. aydan sonra bebeğine vermen gereken gıdalardan biri.

Bilmen Gerekenlerle ve Lezzetli Tariflerle 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi