10 Parmak Gıda Önerisi: Bebeğin Doya Doya Yesin!

Bebeğin ek gıdaya geçtiğinde onu püre ve yumuşak besinlerle beslemen, adaptasyonu açısından tabii ki faydalı. Ama karnı doyarken motor becerileri gelişsin, kendine olan güveni artsın, sıvıyla beslenmeye alışmasın istersen, BLW yönteminde sıklıkla tercih edilen parmak gıdalarla bunu sağlayabilirsin.

Bebeğinin kendi kendine, elleriyle kavrayıp yiyebileceği, yumuşacık hem de çok faydalı 10 parmak gıda önerisi bu yazımızda! Bu gıdalarla bebeğinin üstü başı biraz kirlenebilir ama olsun.

BLW hakkında her şey burada: Bırak Kendi Kendine Yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

1- Muz dilimleri (6+ ay)

Muz, tam bebeğinin ağzına göre, pişirip yumuşatmaya gerek duymayacağın, parmak şeklinde dilimleyebileceğin, lezzetli bir meyve. Bebeğinin dişleri henüz çıkmamış olsa bile, damağında bu meyveyi ezerek keyifle yiyebilir.

Bu dönemde bebeğin nasıl beslenmeli merak ediyorsan: 6 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğin henüz 4 aylıksa ve **"4 aylık bebeğime ek gıda ne verebilirim?"** diyorsan tecrübeli annelerin yorumlarını okuyabilirsin: 4 Aylık Bebek Beslenmesi

2- Elma dilimleri (6+ ay)

Elma, ham haliyle sert bir meyve. Ama elma dilimlerini buharda yumuşatıp, kabuğunu alarak bebeğine verebilirsin. En risksiz ve en lezzetli meyvelerden biri olan elma, meyve püreleri ve mamalarda da bol bol kullanılıyor.

Parmak gıdalardan bahsediyoruz ama yine de bakmalısın: Yesin de Büyüsün: Süper Besleyici Bebek Maması Tarifleri

3- Salatalık dilimleri (6+ ay)

Salatalık, özellikle bebeğinin dişleri çıkmamışsa yemesi biraz zor bir sebze olabilir. Ama en azından 2 dişi çıktıysa ya da çıkma belirtisi gösteriyorsa, salatalığı kemirerek yemeye çalışmak bebeğine keyif verecek. Çünkü salatalık sulu yapısıyla diş çıkarma döneminde kaşınan ve yanan diş etlerini rahatlatır! Böylece bu sebzenin bir diliminden maksimum bir şekilde faydalanabilirsin!

Burada önemli bilgiler var: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?

4- Makarna taneleri (7+ ay)

Bebek mamalarının çoğuna irmik konur, makarna dediğimiz şey de irmikten ibaret! Bebeğin mama sandalyesinde otururken, önüne güzelce haşlanmış makarna taneleri koy ve nasıl keyifle yiyeceğini gör! Dirsek ve boru gibi çeşitleri seçebilirsin. Küçük parmaklarıyla bu yumuşak taneleri kavramak onun için çok kolay olacak!

Bu gıdaları mama sandalyesinde sunmak daha keyifli: Ayaklı mı Portatif mi? Mama Sandalyesi Nasıl Seçilir?

Bir de uyarı yapalım! Makarnayı bebeğine sunmadan önce gluten alerjisi olup olmadığını kontrol etmelisin.

Bebeğinin 7. ayı için beslenme önerilerimiz burada: 7 Aylık Bebek Beslenmesi

5- Brokoli çiçekleri (8+ ay)

Brokoli, C vitamini ve lif açısından çok zengin bir sebze, ayrıca çiçekleri de tam bebeğinin kavrayabileceği boyutta! Brokoliyi buharda haşlayarak bebeğine sunabilirsin Bu sayede hem besin değerleri ölmez hem de yapısı bozulmaz, çiçekleri rahatça kavrayabilir.

Bu dönemde beslenme nasıl olmalı, ayrıntılarıyla burada: 8 Aylık Bebek Beslenmesi

İlerleyen dönemlerde, süt alerjisi de yoksa bu brokoli çiçeklerini yoğurda bandıra bandıra yiyebilir!

Yoğurt tarifi ve püf noktaları için: Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

6- Karpuz dilimleri (8+ ay)

Çeşitli vitaminler ve minerallerle dolu, ayrıca betakaroten açısından çok zengin bir meyve olan karpuzu, ince, uzun veya üçgen dilimlerle bebeğine sunabilirsin. Çekirdeklerini iyice ayıklayarak ve -çok sulu bir meyve olduğu için- ishal olma durumunda doktoruna danışarak vermelisin. Ayrıca alerji riskine karşı, 3 gün bekleme kuralını uygulayabilirsin. (Tattır ve semptomları izlemek için 3 gün bekle.)

İshal demişken, bu yazıyı okumalısın: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

7- Patates Tostu (8+ ay)

Patates; bebeğinin ilk besinlerinden biri olabilecek, alerji riski olmayan, haşlandığında aldığı kıvamla bebeğinin damağını şenlendirecek bir sebze. Biz sebze pürelerinde ve çorbalardaki kullanımı haricinde, bebek kahvaltısı için mükemmel bir öneri olabilecek patates tostunu seçtik. Ama bol bol patates kullanılan çorba tariflerini de görmelisin: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

Rendelenmiş patates, bebeğinin yaşına göre yumurta veya yumurta sarısı ile bir araya gelip bir harç oluşturuyor ve tost makinesinde pişiyor. Sen de ortaya çıkan tostu parmak şeklinde kesip bebeğine sunuyorsun. Daha ne olsun?

Diğer kahvaltı önerileri için: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

8- Haşlanmış balık dilimleri (8+ ay)

Balık, herkes için faydalı bir gıda ve tabii ki bebeğin için de öyle! Bebeğine buğulanmış, kılçığı alınmış balık parçalarını güvenle verebilirsin. Ancak seçtiğin balığın ağır metaller içermediğine dikkat et! Somon ve alabalık tercih edebilirsin ancak uskumru, kılıç balığı gibi çeşitlerden uzak durmalısın!

9- Köfte (8+ ay)

Bebeğinin çene ve diş gelişimi henüz kırmızı et yemek için hazır olmayabilir ama köfte yememesi için hiçbir sebep yok! Ayrıca şekli itibariyle tam da kavramaya uygun bir gıda! Izgarada pişmiş, yağsız köfte ilk tercihin olmalı. Bebeğin bu besini seve seve yiyecek!

10- Krep (8+ ay)

Krep de yumuşaklığı ile bebeğinin ağzına layık bir gıda! 8. ayda yalnız yumurta sarısı ile hazırlaman, alerji geliştirmemesi açısından önemli. Aynı zamanda tam buğday unu kullanman da gluten alerjisine karşı önlem olabilecek bir seçim!

Bak, burada neler var: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri