Mama Sandalyesi Nasıl Seçilir?

Biliyoruz, mama sandalyesi seçmek hiç de kolay değil. O kadar çok seçenek o kadar farklı özellikler var ki nereden başlayacağını bilememen çok normal. Bu yazıyı tam da bunun için yazdık.

Mama sandalyesi seçerken nelere dikkat etmen, neleri aklında bulundurman lazım hepsini madde madde sıraladık. Sana sadece güzelce okuyup önündeki uzun mama sandalyesi listesini kısaltman ve en sonunda da seçimini yapman kaldı!

Bizim seçtiklerimizi de şuradan görebilirsin: En İyi Mama Sandalyesi Tavsiyeleri

Mama sandalyesi kaçıncı ayda kullanılır?

Bebeğin 6 aylık olduğunda, yani ek gıdaya başlayabileceği dönem geldiğinde bir mama sandalyesine ihtiyacın olacak. Dolayısı ile evde devamlı olarak kullanabileceğin bir ayaklı mama sandalyesi satın almalısın. Eğer bebeğinle çok sık dışarı çıkman gerekiyorsa, bebeğin dışarıda, arkadaşlarında ya da annende yemek yiyorsa bir de portatif mama sandalyesi almanı öneririz.

Ayaklı mama sandalyesi seçeneklerini belirlerken aşağıdaki 12 soruyu sormalısın:

1. Emniyet kemeri kolayca takılıyor mu?

Mama sandalyelerinin çoğunda 5 noktalı, bazılarında da 3 noktalı emniyet kemeri kullanılıyor. Bu emniyet kemerlerinin tokaları bazen sorun yaratabiliyor. Sen sen ol, kolaylıkla takabileceğini tercih et. Küçük bir detay gibi görünse de listemizin ilk sırasına alacağımız kadar önemli bizce.

2. Yükseklik ayarı var mı?

Mama sandalyesinin yüksekliğinin ayarlanabilir olması çok işine yarayabilir. Gerektiğinde aile sofrası ile aynı seviyeye getirebilir, gerektiğinde karşısındaki sandalyeye göre ayarlayabilir, ayakta durup onunla oyunlar oynadığında rahat edebileceğin bir yükseklikte tutabilir ya da sandalyeden kendi inebileceği zamanlar geldiğinde güvenlik açısından en alt yükseklik seviyesine indirebilirsin.

3. Kolay temizleniyor mu?

Mama sandalyesi minderi kolaylıkla çıkarılabilir, silinebilir ya da yıkanabilir olmalı. Tahmin edersin ki kendi başına yemek yemeyi henüz çok yeni öğrenen minicik bir birey ortalığı pek de temiz tutamayacak. Eğer bu konu seni yine de endişelendiriyorsa sana iyi bir haberimiz var. Artık pek çok firma mama sandalyesi kılıfı üretiyor. Dilersen ayrıca bir kılıf alarak ikinci bir koruma sağlayabilirsin.

4. Fazla yer kaplıyor mu?

Kocaman bir mutfağın varsa, mama sandalyesinin büyüklüğü hiç mi hiç umrunda değilse ne mutlu sana! Ama maalesef ki çoğu anne mutfaklarında çok yer kaplayan mama sandalyesi bulunmasından pek de mutlu değil. Bu yüzden sen yine de mutfağının büyüklüğünü göz önünde bulundurup boyutlarının üç aşağı beş yukarı ne olması gerektiğini düşün.

5. Katlanabilir mi?

Bebek mama sandalyesini her kullanımdan sonra katlayıp bir kenara koymak pek de gerçekçi bir yaklaşım değilse de, kısa süreliğine de olsa gözünün önünden kalkmasını isteyeceğin durumlar olabilir. Misafir mi gelecek, temizlik mi olacak, katlanabilir bir mama sandalyen olursa bunlar hiç sorun olmaz.

6. Taşınabilir mi?

Mama sandalyesinin taşınabilir olması tekerlekli olup olmadığı ile de bağlantılı aslında; çünkü çok hafif olanlar hariç ayaklı mama sandalyelerinin çoğunu sırtlanıp taşıman mümkün değil. Eğer mama sandalyesini sadece mutfakta değil örneğin oturma odasında da kullanacaksan kolaylıkla hareket ettirebilmelisin. Bunun için de kaliteli tekerleklere sahip olması gerek. Çünkü öyle tekerlekli mama sandalyeleri var ki tekerleksizlerden daha zor taşınıyor. Bu arada eğer tercihini tekerlekli mama sandalyesinden yana kullanacaksan fren sisteminin olmasına mutlaka çok dikkat et.

7. Sırt desteği ve ayak desteği ayarı var mı?

Bebeğinin rahatı için sırtı ve ayakları farklı pozisyonlara ayarlananları tercih etmeni öneririz. Böylelikle bebeğin için dinlenme ve hatta kestirme alanı bile yaratmış olursun.

8. Mama tepsisi çıkarılabilir mi? Katlanabilir mi? Ayarlanabilir mi?

Geldik mama tepsisi ile ilgili sorularımıza. Şunu belirtmeliyiz ki mama tepsisi konusu çok mühim. Seçeceğin mama sandalyesinin tepsisi çıkarılabilir olsun, katlanabilir olsun, ayarlanabilir olsun. Hepsi olsun.

Çünkü;

  • Çıkarılabilir bir mama tepsisi, bebeğinin mama sandalyesine kolaylıkla oturabilmesini ya da mama sandalyesinden kolaylıkla çıkabilmesini sağlar. Aile masanıza yaklaştırabilmene ve aile sofranıza katılabilmesine olanak verir.
  • Katlanabilir bir mama tepsisi; kullanılmayan zamanlarda mama sandalyesinin kapladığı alanı azaltır.
  • Ayarlanabilir bir mama sandalyesi, bebeğinin yemek yerken daha konforlu olabilmesini sağlar.

Ayrıca, bazı mama sandalyelerinden çift tabla mama tepsisi özelliği var. Bu şu demek: Üst üste iki mama tepsisi var. Üstteki alttaki tepsiden ayrılabiliyor ve bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Alttaki silinebiliyor. İhtiyacına göre ikisini birden ya da sadece alttakini kullanabiliyorsun.

9. Mama sandalyesinin başka kullanım amacı da var mı?

Mama sandalyesi, bebek alışveriş listesinin çok önemli bir kalemi. Hem pek çok bebek ekipmanına göre kullanım süresi oldukça uzun hem de ailelerin ayırdığı bütçe oldukça fazla. Öyle olunca da firmalar mama sandalyelerine bazı özellikler ekliyorlar ki aileler ayırdıkları bütçe ile bir değil birden fazla ürün satın almış gibi yarar görsünler. Bu yüzden piyasada salıncaklı mama sandalyesi ya da ev tipi ana kucağı, beşik, oyun masası işlevleri olan mama sandalyeleri bulabilirsin. Satın alma kararında bu özelliklere de dikkat edebilirsin.

Bebek salıncaklarının çoğunda da mama tepsisini çıkarıp takabiliyorsun: Marka, Model ve Fiyat Karşılaştırmaları ile 10 Bebek Salıncağı

10. Ne kadar süre ile kullanılabilir?

Pek çok mama sandalyesi 6. aydan itibaren ve bebeğin 15-20 kg’a ulaşana kadar kullanılabilir. Bu da aslında yeterli bir süre. Zaten muhtemelen bebeğin bu ağırlıklara gelmeden mama sandalyesi yerine kendi sandalyesine ya da yükselticili bir yetişkin sandalyesine geçecek.

Bazı mama sandalyeleri, ki bunlar ev tipi ana kucağı ya da beşik olarak da kullanılabilen mama sandalyeleri, doğumdan itibaren kullanılabilir. Bazı mama sandalyeleri ise neredeyse ömürlük. Bebeğinle birlikte büyüyor, çocuk sandalyesi ve yetişkin tipi sandalye olarak dahi kullanılabiliyor.

Anneler arasında popüler ev tipi ana kucaklarını da senin için inceledik: En Çok Tercih Edilen 9 Titreşimli Ev Tipi Ana Kucağı

11. Hangi güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmiş?

Mama sandalyesi ile ilgili iki güvenlik standardı karşımıza çıkıyor:

  • EN 14988: Yüksek çocuk sandalyeleri, güvenlik gereksinimleri ve test yöntemlerini içeren bu 2006 Avrupa Birliği standardı 2017 yılında güncellenmiş.
  • EN 1290: Beşik tipi bebek ürünleri kullanımına yönelik bu Avrupa Birliği 2002 standardı 2009 yılında güncellenmiş.

Seçimini yaparken güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını muhakkak göz önünde bulundurmalısın.

12. Bütçesi ne kadar?

Gördüğün gibi mama sandalyesi pek çok özellikleri bir arada bulundurması gereken bir bebek ve çocuk ekipmanı. E hal böyle olunca bütçesi biraz kabarık olabiliyor. He ne kadar en ucuz mama sandalyesi 50 TL gibi bir fiyat olsa da en pahalısı 2000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Artık ayaklı mama sandalyesini nasıl seçeceğini biliyorsun. Bir de portatif mama sandalyesini nasıl seçeceğine bakalım.

Bu da ilgini çekebilir: Marka, Model ve Fiyat Karşılaştırmaları ile 10 Bebek Salıncağı

ayaklı mama sandalyesi banner

Portatif mama sandalyesi seçerken kendine sorman gereken 5 soru

1. Maksimum taşıma kapasitesi kaç kg?

Portatif mama sandalyelerinin hemen hepsi maksimum 15 kg taşıyabiliyor. Sen yine de taşıma kapasitesini öğrenip tercihini yap.

2. Her sandalyeye ve masaya uyum sağlayabiliyor mu?

Sanırız en kritik sorulardan biri bu; çünkü bu ürünün amacı, gittiğin yerde başka bir ekipmana gerek kalmadan bebeğini güvenli bir şekilde oturtabilmen. O yüzden sandalyeye ya da masaya bağlanma şeklini, birden fazla yükseklik ayarının olup olmadığını iyice öğren.

3. Emniyet kemeri var mı?

3 noktalı ya da 5 noktalı, hangisi olursa olsun bebeğin muhakkak bir emniyet kemeri ile bağlı olsun.

4. Katlanabiliyor mu?

Tüm portatif mama sandalyeleri oldukça hafif ürünler. Kolayca taşınabiliyor. Eğer araba ile taşıyacaksan katlanması çok önemli olmayabilir ancak toplu taşıma kullanacaksan ya da yürüme mesafesindeki yerlere kolayca taşıyabilmek istiyorsan katlanabilmesi gerekir.

portatif mama sandalyesi

5. Ne kadar bütçe ayırmak gerekiyor?

Taşınabilir ve küçük bir ürün olduğu için fiyatının da düşük olduğunu düşünebilirsin ama pek de öyle değil. Portatif bir mama sandalyesi için 75 TL ila 500 TL arasında bütçe ayırmalısın.

Evet, gördüğün gibi doğru tercihi yapman için üzerinde biraz çalışman gerekecek. Ama şunu unutma; bebeğin mama sandalyesinin üzerinde uzun zaman geçirecek, yemek yiyecek, bir şeyler içecek, şekerleme yapacak, oyun oynayacak... O yüzden kaliteli olmasına, bebeğini rahat ettirmesine ve hayatına konfor getirmesine önem ver!

Mama zamanlarını pratik hale getir: Annelerin İşini Kolaylaştıracak 9 Bebek Beslenme Ürünü!