Bebeklere İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ilikli kemik suyu bebekler için adeta vitamin deposu. Peki bebeklere ilikli kemik suyu nasıl yapılır ve ne zaman verilir, bunun püf noktaları neler? Tüm detaylar makalemizde. Üstelik bebeğin için bir de kemik suyu çorbası tarifi yazdık, hadi oku!

Bebeklere kemik suyu ne zaman verilir?

İdeal olan, bebeğine ilk 6 ay anne sütü dışında ekstra hiçbir besin vermemen. 6. ayla birlikte ek gıdaya geçen bebeğine meyve suyu, yoğurt ve mama denemelerinin arkasından sebze çorbası vermeye başlayabilirsin. 7. ve 8. aylar itibarıyla da bu çorbalara et ilave edebilirsin. Dolayısıyla bu aylarla birlikte bebeğine kemik suyu vermeye de başlayabilirsin.

Bebeklere et suyu ne zaman verilir, sorusunun da bundan farklı bir yanıtı yok. Zaten et suyu olarak kastedilen şey, aslında kemik suyu. Yalnızca bu noktada bebeklere kemik suyu dana mı kuzu mu olmalı gibi bir ayrım yapılabilir. Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.

Seni nasıl bir süreç beklediğini tüm detaylarıyla anlattık: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

Bebeklere kemik suyu zararları neler?

Bebeklere kemik suyu vermek zararlı mı, diye merak ediyorsan kemik suyunun veya hazırladığın kemik suyu çorbasının bebeğine tabii ki zararı olmadığını söyleyelim. Ancak burada dikkat etmen gereken şey, et suyu ya da kemik suyunun bebeğin için çok faydalı olduğunu düşünerek ona etin kendisi yerine yalnızca suyunu vermemek. Çünkü bebeğin için faydalı olan şey etin kendisi.

Özellikle de kemik alırken iliğinin fazla olmasına dikkat et. Çünkü kemik ne kadar ilikli olursa yaptığın çorba bebeğin için o kadar faydalı olur. Vücudu için faydalı olan proteini buradan sağlıyor. Dolayısıyla bebeklere kemik suyu çorbası hazırlarken içerisine minik minik parçalar halinde etinden de koymak gerekiyor.

Bir diğer dikkat etmen gereken husus ise aşırıya kaçmaman. Çünkü her ne kadar da faydalı da olsa bebeğine aşırı miktarda kemik suyu içirmen kalp ve damar sağlığını etkileyerek erken yaşta kolesterole neden olabilir.

Ayrıca kıyma ya da püre şeklinde hazırladığın eti sebze pürelerine eklersen bebeğin için çok daha besleyici bir tarif hazırlamış olursun. Kısacası bebeğine sadece kemik suyu vermek yerine, kemik suyunu kullanarak hazırlayacağın çorba veya yemek tarifleri onun için çok daha besleyici.

1 yaşında önce bebeğine vermemen gıdaları öğren.

İlikli kemik suyunun faydaları nelerdir?

Ek gıdaya geçen bebeğine hazırladığın yemeklerin besleyiciliğini artırmak için ilikli kemik suyu kullanman hem onun damak tadının gelişmesine hem de hayatının ileri dönemlerde güçlü bir kemik yapısı olmasına yardımcı olur.

Özellikle serbest dolaşan kuzu ya da dana kemiklerini kaynatıp iliğini çıkararak bebeğinin sebzelerine karıştırabilirsin. Bu, demir ve pek çok mineral bakımından zengindir. Hayvanlar yetiştirilme türüne göre yüksek oranda antibiyotik ve ağır metaller içerebiliyorlar. Bu nedenle ilikli kemikleri güvenilir kasaplardan almaya dikkat et.

Bebekler için ilikli kemik suyu hangi kemikten yapılır, bunu da söyleyelim. Daha çok ilikli kuzu kemikleri ve kuzu kaburga kemikleri tercih ediliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, bebeklere ilikli kemik suyu vermenin faydalarını şöyle sıralıyor:

  • Kemik suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
  • Hafızanın gelişmesine katkıda bulunuyor.

Bunlara da bak: Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyen 16 Besin

  • Sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.
  • Büyüme hormonlarının salgılanmasını destekliyor.
  • Eklemleri kuvvetlendiriyor.
  • Yapılan birtakım araştırmalara göre uykusuzluğa da iyi geliyor.

Çok pratikler: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri

tencere seti banner

Bebeklere ilikli kemik suyu nasıl yapılır?

İlikli kemik suyu hazırlarken dikkat etmen gereken 2 nokta var. Kesilen hayvanın sağlıklı olması ve kemik suyunun hazırlanma süresi en temel şeyler. Kemik suyu yapmanın püf noktaları ise şu şekilde:

  • Kemikleri bir gece önceden tuzlu suda bekleterek kandan arındırabilirsin.
  • Bebeklere kemik suyu kaç saat kaynatılır: Kemik haşlama işlemi 12-24 saat arasında sürmeli ve kemiği sabit sıcaklıkta pişirmelisin. Kısık ateşte uzun süre kaynatmak kemik iliğinin iyice işlenip vitaminini suya bırakmasını sağlıyor.
  • Bebeklere ilikli kemik suyu düdüklüde kaç saat kaynatılır: Kemik suyunu en az 4 saat, tercihen de 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakabilirsin.
  • Fazla buharlaşmayı engellemek için tencerenin kapağı kapalı olmalı.
  • Su miktarını kemiklerin üzerini hafif geçecek şekilde ayarlamalısın. 1 kg kemiğe 1,5 litre su gibi düşün.
  • Ara ara tencerenin kapağını kaldırıp biriken köpükleri almalısın.
  • Bebeklere kemik suyu nasıl saklanır: Kemikleri süzüp et suyunu soğuttuktan sonra bulyon şeklinde hazırlayarak çorba ve yemeklerde kullanıma pratik hale getirebilirsin. Kemik suyu yapımı işte bu kadar kolay.

Menünü zenginleştirecek alternatifler: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları

Burada da tecrübeli annelerin tarifleri var: Kemik suyu nasıl yapılır bileniniz var mı?

Bebekler için kemik suyu çorbası tarifi

Bebekler için kemik suyu çorbası tarifi

Ek gıdaya geçen bebeklere sebze çorbası hazırlamak onlar için besleyici olurken annelere de pratiklik sağlıyor. Biz de senin için nefis mi nefis kemik suyuna şehriye çorbası tarifi hazırladık.

Malzemeler
Birkaç parça ilikli kemik
1 adet havuç
1 adet küçük patates
1-2 adet brokoli
3-5 yaprak ıspanak
1 adet soğan
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı şehriye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz
Hazırlanışı
Kemikleri yukarıda tarif ettiğimiz şekilde hazırla.
Sebzeleri doğra ve haşlamak üzere başka bir tencereye al.
Şehriyeyi de sebzelerin üzerine ilave et.
Kemik suyu piştikten sonra süz ve iliklerle birlikte sebzelerin olduğu tencereye ekle.
Sebzeler yumuşayana kadar kaynat.
Dilersen her şeyi blender’dan geçirebilirsin, süzgeç de olur.
Eğer kıvamı çok koyuysa yavaş yavaş kaynar su ekleyebilirsin. Ancak sonrasında biraz daha kaynat.
Tuz ve zeytinyağını da ekledikten sonra ev yapımı et sulu çorban hazır. Afiyetler.

Besleyici tariflerin devamı için: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

Kaynakça ve İleri Okuma

0-2 Yaş Doğru Beslenme-Dr. Şirin Seçkin

0-1 Yaş Bebek Beslenmesi-Prof. Dr. Hilal Mocan