Ek Gıdaya Geçiş Listesinde Neler Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş, en önemli evrelerden biri. Bu yazımızda ek gıdaya geçiş listesinde yer alması gereken besinlerin neler olduğuna ve sağlıklı bir beslenme için bebeğine hangi gıdayı hangi ayda yedirmen gerektiğine değindik.

4-5 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir?

0-6 aylık bebek beslenmesi için gereken tek gıda, anne sütüdür. Ama bazen anne sütün yetersiz veya hiç olmayabilir, eğer böyle bir durum olursa bebeğini doyurmak için ekstra yöntemlere başvurman gerekir. Sütün yetersizse 4. ayda bebeğini devam sütleri ile beslemelisin.

Bu konu önemli! Gel ayrıntısına bir bakalım: 10 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Ettiklerin

6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir?

6 aylık bebek beslenmesi, bebeğinin daha önce karşılaşmadığı farklı gıdalarla şekillenecek. Çünkü artık katı gıdalarla tanışma vakti! Yalnız, ek gıdalara başlamak demek emzirmeyi tamamen bırakacaksın demek değil, eğer sütün varsa ve yeterliyse bu dönemde emzirmeye devam edebilirsin. 6 aylık bebek ek gıda deneyimine karşı biraz soğuk olabilir.

  • Ek gıdaya bu ayda başlanmasının sebebi, bebeğinin artık anne sütünde bulunmayan bazı besin maddelerine ihtiyaç duyması ve anne sütünün tek başına bebeğinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayamaması. Ayrıca bu dönem bebeğinin tat alma, çiğneme ve ısırma gibi reflekslerinin gelişmesi için uygun bir dönem.
  • Ek gıdaya başlama konusunda önemli olan, yeni besinleri bebeğine tokken ve azar azar tanıtman. Bebeğin bu yeni besinleri sevdiyse ara vermeden devam edebilirsin ama sevmediği bir gıda olursa kısa bir ara verdikten sonra tekrar tattırmalısın.
  • Ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli? Bebeğine önce sebzeleri tattırman doğru olacak. Çünkü meyveler tatları nedeniyle bebeğinin kolaylıkla sevdiği bir ek gıda olacak. Ancak meyveyi tattıktan sonra sebzeyi reddedebilir.
  • Bebeğine 6. ayda verilen besinlerin başında patates, kabak ve havuç gibi sebzeler geliyor. Bu sebzelerin püresini yapabilir, çorbalarına ekleyebilirsin.
  • Elma, armut ve muz ek gıda başlangıcı için en risksiz meyvelerden. Bu meyveleri püre, meyve suyu şeklinde bebeğine sunabilir, tüm meyveleri birbiriyle karıştırabilirsin. Ek gıdaya geçiş için meyve ve sebze özelinde sana vermemiz gereken en önemli, bilgi bu gıdaları bebeğine mevsiminde vermen. Püre, meyve suyu gibi besinleri de hazırladıktan sonra bekletmeden çocuğuna yedirip içirmelisin.
  • Bebeklere yumurta vermek,oldukça tartışmalı bir konu; çünkü alerji riski var. 6. ayda bebeğine çok az miktarda yumurta sarısı vererek işe başlayabilirsin ve herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediğine bakmalısın. Buna göre yumurta sarısını bebeğine küçük miktarlarda, aralıklarla verebilirsin. Ama asıl yumurtaya başlama zamanı, 8. ay ve 1 yaş aralığındaki süreç olmalı. Önceden küçük miktarlarda vermenin nedeni, yumurtayı bebeğinin bağışıklık sistemine tanıtmak ve alerji yapmasını önlemek.
  • Ek gıda geçişine uygun bir besin gibi görünse de yoğurdun 6. ay ek gıda tablosunda yer alması biraz riskli. Çünkü yoğurdun alerji oluşturma riski çok yüksek, bu nedenle en az 9. aya kadar verilmemesi öneriliyor. Ama yine de bebeğinin bağışıklık sistemine yoğurdu tanıtmak için 6. ayda, çok küçük miktarlarda tadımlık verebilirsin.
  • İnek sütü içermesi nedeniyle bu süreçte bebeğine peynir vermen de alerjiye neden olabilir. Peynir ile tanıştırmaya 7. ayda, doktorunun bilgisi dahilinde başlaman daha iyi bir fikir!

Daha ayrıntılı bilgi edin: Başlangıçta Her Şey Püreydi: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

7 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir?

7 aylık bebek beslenmesi ek gıdalara daha aşina olunan bir dönem. Ancak bu dönemde bebeğin besinleri reddetmeye de başlayabilir. Bu süreçte bebeğinin ek gıdalarla arasındaki bağı kuvvetlendirmek, kendine olan güvenini sağlamak ve motor gelişimini desteklemek için BLW (Baby Led Weaning- Bebek Liderliğinde Beslenme) yöntemini deneyebilirsin. Bu yöntemde püre halinde gıdalar yerine bebeğinin yiyeceğini kendi çabalarıyla, dokunarak ve tanıyarak yiyebileceği parmak gıdalar ön planda. 7 aylık bebek ek gıda besinlerini aşağıda görebilirsin.

  • Çorbalar 7 aylık bebek beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Miniğine tanıttığın yeni besinleri, artık çorba şeklinde sunabilirsin. Patates, kabak ve bal kabağı, bebekler için sebze çorbası hazırlarken en çok tercih edilen besinlerden.
  • Bu süreçte başlangıçta keçi sütü içeren peynir ve yoğurt ürünlerini bebeğine vermen çok daha doğru olacak. Çünkü keçi sütünün alerji riski daha düşük ve bebekler tarafından daha kolay tolere edilir. Keçi sütü ile mayalanmış yoğurt ve keçi sütünden yapılmış tuzsuz lor peyniri de deneyebilirsin. Ama yine de alerji riski var, unutma.
  • Ağır metal içeren uskumru, kılıç balığı, kiremit balığı gibi balıklardan uzak durmalısın. Balığı muhakkak mevsiminde vermelisin. Bu süreçte balığı iyice püre edilmiş halde tek başına veya çorbalarda kullanabilirsin.
  • 7 aylık bebeğin katı gıdaya geçişi için en doğru bakliyat ürünü, pirinç. Pirinci az miktarlarda ve iyi pişmiş olarak çorbalarda kullanabilirsin. Yulaf ve yulaf ezmesi, bebeğin için besleyici bir alternatif olabilir. Yulafı su veya süt ile pişirip, içerisine meyveler ekleyerek bebeğin için gayet besleyici bir kahvaltı veya ara öğün sağlayabilirsin. Bebeğine 7. ayda ufak miktarlarda ekmek ve makarna gibi besinler sunabilirsin ancak bu besinlerin üretildiği malzemenin tam buğday unu olması önemli. Beyaz un, bebeğinde gluten alerjisine neden olabilir.

8 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir?

8 aylık bebek beslenmesi, katı gıdalar baz alınarak şekilleniyor. Bu süreçte bebeğine püre yaptığın besinleri artık katı halde ve kendi tutabileceği, kolayca parçalayabileceği şekilde vermen doğru. Bu sayede bebeğinin çiğneme, kavrama kabiliyetini geliştirebilir ve el-parmak kaslarının güçlenmesini sağlayabilirsin.

  • 8 aylık bir bebeğin beslenme menüsüne girmesi gereken en önemli bakliyatlardan birisi mercimek! Mercimeğin yüksek besin değerleri ve lifli yapısı, bebeğin için oldukça faydalı.
  • Brokoli ve karnabahar gibi sebzeler bebeğe 8. ayda verilen besinler arasında. Küçük parçalar şeklinde, buharda veya suda haşlayıp yumuşatarak bebeğine verebilirsin. Bu sebzeleri kendisinin kavrayarak yemesine izin ver ve muhakkak dönemi olan kış aylarında bebeğine sun.
  • Yoğurt tadımına 8. ayda tekrar yavaş yavaş başlayabilirsin. Burada önemli olan, miktarı azar azar çoğaltman. Alerjik reaksiyon görmediğin takdirde yoğurdu düzenli şekilde bebeğine verebilirsin.
  • Protein açısından zengin kırmızı ve beyaz etleri 8. ay besinleri olarak bebeğine küçük miktarlarda vermeye başlayabilirsin. Kırmızı eti köfte şeklinde yedirebilir, tavuğu küçük küçük diderek çorbalara katabilirsin.

9 ve 12 ay arasında verilen besinler

9-12 aylık bebek beslenmesi sürecinde bebeğin artık seninle birlikte sofraya oturup, sofradaki besinlerden ona uygun olanını seçebilecek.

  • Dokuzuncu ay ile başlayan süreç içerisinde bebeğin diş çıkarma dönemine girebilir. Diş etlerinde yaşadığı acı, gerginlik ve kızarıklık gibi problemler bebeğinin iştahını azaltabilir. Ancak bu süreçte ıslak ve serin şeyleri ağzına sokmak ve bunlarla dişlerini kaşımak onu rahatlatır. Bu yüzden bebeğinin eline salatalık, havuç gibi sebzelerin dilimlerini verip kaşımasına yardımcı olabilirsin. 9 aylık bebek hangi sebzeleri yer soruna da böylece cevap vermiş olalım.
  • Bebeğinin kuru fasulye yemesi için uygun bir dönem. Fasulyenin gaz yapma ihtimaline karşı uzun bir süre suda bekletmelisin. Lif açısından zengin bir gıda, bebeğin faydasını görecek.
  • 9 aylık bebek ek gıda olarak tuzsuz, pastörize beyaz peynir ve az yağlı kaşar tüketmeye başlayabilir.
  • Artık yumurtayı beyazı ve sarısı beraber olmak üzere bebeğine verebilirsin. Omlet şeklinde yumurta pişirme türleri de bebeğinin seveceği gıdalardan birisi olacak.
  • Bu dönemde kuzu, dana, tavuk ve balık eti haricinde kuzu ciğeri de verebilirsin. Kuzu ciğeri protein, B12 ve demir açısından çok zengin bir besin ve kuzu ciğerini püre haline getirmek çok kolay! Ciğeri bebeğine 10 günde bir verebilirsin.

Pratik yemek tarfilerimize bak: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri

9 ay–1 yaş bebekler için ek gıdaya geçiş beslenme programını inceleyebilirsin.

Saat Öğün
5:00 Uyanma zamanı/Kahvaltı
7:00 Kahvaltı
8:00 Ara öğün zamanı
10:00 Anne sütü zamanı
12:00 Öğle yemeği zamanı
13:00 Ara öğün zamanı
15:00 Anne sütü zamanı
17:00 Akşam yemeği zamanı
19:00 Uyku zamanı/Anne sütü zamanı
  • Bebeğinin geceleri anne sütü için uyanması normal.

Sık sorulan sorular

Bebekler hangi ayda hangi besini yer, konusunda kafanda birtakım soru işaretleri olabilir. Ek gıdaya geçişle birlikte annelerin kafasına en çok takılan soruları aşağıda senin için yanıtladık.

1. Bebeklere ayva ne zaman verilir?

Ayva bebeklere ne zaman verilir? Bebeğine ayvayı 6. ay itibarıyla verebilirsin. Ayvayı cam rendeden geçirerek verebilir, rendeleyebilir veya çok sertse buharda pişirip çatalla ezebilirsin.

2. Bebeklere hangi un verilmeli?

Gluten içerdiği için buğdaylı tüm ürünleri bebeğine dikkatli bir şekilde vermelisin. Bebekler glutene karşı çok hassas olduğu için buğday unu alerjik reaksiyona neden olabilir. 7. ay itibarıyla bebeğine tam buğday unundan yapılmış ekmek ve makarnaların minik minik tadımını yaptırabilirsin.

3. Hindistan cevizi bebeklere kaçıncı ayda verilir?

Alerjik bir gıda olduğu için bebeğine hindistan cevizi vermek için 1 yaşını bekleyebilirsin.

4. Salatalık bebeklere kaçıncı ayda verilir?

Bebeğini 8. aydan itibaren salatalıkla tanıştırabilirsin. Bebeğinin salatalığı çok büyük ısırıp yutmasından endişe ediyorsan bu iş için üretilen meyve sebze filelerini kullanabilirsin.

5. Badem unu bebeklere ne zaman verilir?

Uzmanlar 12. ay itibarıyla bebeklere badem verilmesini tavsiye ediyorlar. Az miktarda verilen bademden sonra alerjik reaksiyon görülmediyse bebeğine azar azar badem vermeye devam edebilirsin.

6. Bebeklere bakliyat ne zaman verilir?

Yine 7. ay itibarıyla bebeğine pirinç vermeye başlayabilirsin, pirinç bunun için en ideal seçenek.

7. Bebeklere ısırgan otu ne zaman verilir?

Isırgan otu çorbası genellikle 10 aylıktan büyük bebekler için tavsiye ediliyor.

8. Kapya biber bebeklere ne zaman verilir?

Yüksek C vitamini içeren kapya biberi bebeğine 6. ay itibarıyla verebilirsin.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: