Hayallerimizdeki Gibi Bir Anne Olmanın 9 Yolu

Birçok kişi buna “iyi anne olmak” diyor. Aslında “iyi anne olmak” demek ne derece doğru, bilemedik. Hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Çok isteyerek kucağımıza aldığımız bebeğimize bakarken kimi zaman yoruluyor bunu dillendirince vicdan azabı çekiyoruz.

Ya da büyüdüğünde, sesimiz yükseldiğinde kendimizi kötü anne olmakla suçluyoruz ancak işte kötü anne miyiz ki gerçekten?

Şunu da unutmamak gerek ki biz de insanız ve duygularımızı her zaman saklamamız mümkün değil. Araştırdık, baktık, internette rastladığımız yazılardan bilgiler topladık.

Önce mutlaka bunu oku ve kendine haksızlık etmekten vazgeç: Annelerin Bitmek Bilmeyen Vicdan Azabı

İşte hayallerimizdeki gibi bir anne olmak için bulduğumuz öneriler:

1- Destek olun

Hiçbir zaman zevkleriyle, hobileriyle, arkadaşlarıyla dalga geçmeyin. Bunu yerine destek olarak hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olun. Onu cesaretlendirin.

Doktor olmak istemiyor mu? Olmasın. Kızmayın. Bu, onun hayatı ve kendi kararlarını verebilmeli. Sizden farklı düşünmesine anlayışla yaklaşmanız gerekiyor. Sırf farklı düşünceleri yüzünden ona kızmayın.

Farklı bir tarzda müzik dinliyor ya da ilginç renklerde göz kalemi kullanıyor diye sinirlenmeye gerek var mı? O hâlâ sizin çocuğunuz. Unutmayalım ki zaten hayatlarında büyük etkimiz var. Daha çok küçükken gidecekleri okulu biz seçiyoruz, ne yiyeceklerini, ne kadar dışarı çıkabileceklerini. Büyüdükçe, daha rahat bırakmak ve kararlarına saygı duymak gerekiyor.

2- Sabırlı olun

Anne olmak zaman zaman zorluyor değil mi? Sakin kalın ve sabırlı davranmaya gayret edin. Bu yaklaşımı her sorun yaşadığınızda devam ettirmeye çalışın. Neyi, neden yapmaması gerektiğini sakin sakin anlatın. Nedenlerini gösterin.

Olumsuzluklar karşısında kaygılara kapılma, kendine güven: Adem Güneş'ten Öğren: "Nasıl Bakacağım Bu Bebeğe?" Diyorsan Sevk Hislerine Güven!

3- Hobileriyle ilgilenin

Müzik seviyorsa bir müzik aleti alın, çalarken dinleyin. Sevdiği müzikler hakkında sohbet edin. Sorular sorun. Kızınız modaya mı ilgili? Alışverişe beraber çıkın, moda sitelerine göz gezdirin. Çocuğunuz sizin ilgi duymadığınız alanları sevebilir, siz çok iyi anlamıyor olabilirsiniz. Ama elinizden geleni yapın, onun ilgi alanlarına pozitif yaklaşın.

4- Para konusunda sıkı olmayın

Evet, sorumsuzca harcayın demiyoruz ancak istediği her şeye otomatik olarak “hayır” yanıtını vermeyin, hemen para biriktirmekle ilgili öğütler vermeye başlamayın.

Her zaman hayır derseniz, o zaman hiçbir şey almayan, eli sıkı bir ebeveyn olduğunuzu düşünecek. Küçük bir şey alın. İstedikleri arasında seçim yapmasını sağlayın. Arada bir istediği büyük şeyleri de alın. Doğum günlerinde de isteklerini yerine getirmeye çalışın. Bu yemeğe çıkarmak, sinemaya götürmek de olabilir. Her isteğe “hayır” cevabıyla yaklaşmayın.

Miniğini büyütürken bunlara dikkat: Çocuğunu Özgürleştirecek Bir Eğitim Anlayışı ile Büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi!

5- Ulaşılabilir olun

Ne olursa olsun, iyi bir dinleyici olun. Her zaman size danışabileceğini bilmesini sağlayın. Ev ödevi, arkadaşlarıyla ilişkisi… Sizinle konuşabilsin. Aksi takdirde kendi kabuğuna çekilir ve hislerini sizinle paylaşamaz.

6- Özür dilemekten çekinmeyin

Bu herkes için kolay olmayabilir ancak hatalarınızı kabul etmek, bunları söylemek ve özür dilemek gerek. İnatçı davranmamak, çocuklara annelerin de hata yapabildiğini göstermek ve özür dilemeyi öğretmek gerekiyor.

Sakin sakin neyi yanlış yaptığınızı, neden yanlış davrandığınızı anlatın. Özür dileyin. Mesela nerede yanlış yaptıysanız “O günkü davranışım için özür dilemek isterim, hatalıydım” diyebilmelisiniz.

Bilmen gerekenler var: Adem Güneş Uyarıyor: Çocuğuna Karşı Davranışlarının Kökeninde Kendi Çocukluğun Var!

7- Diğer ebeveyne olan sevgisine saygı duyun

Çocuğunuzun babasına olan sevgisini kıskanmamalısınız. Keza büyükanne-büyükbabasına, teyzesine, kuzenlerine, kardeşlerine olan sevgisini de…

8- Onu her şeyden çok sevin

Ne yaparsanız yapın, sevgi olmadan hiçbiri bir şey ifade etmez. Her şartta onu ne kadar sevdiğinizi hissettirin. Sizin ona olan sevginizi bilsin. Onun size karşı sevgisini de hissedin, bildiğinizi belli edin.

Önemsiz zannettiğin en küçük şeyler bile karakterine zarar verebilir. O yüzden küçüğüne karşı çok hassas ol: Çocuğunu Kişiliğine Zarar Vermeden Büyütmek İçin Adem Güneş'in Bu Sözlerine Kulak Ver!

9- Özel hissetmesini sağlayın

İyi geceler öpücüğü verin, sarılın, her zaman öpün, kucağınızda otursun, ona anılarınızı, hayallerinizi, çocukluğunuzu anlatın… Onunla kendinizi paylaşın.

Bir anne tavsiyesi

Bir anne olarak ben de düşüncelerimi paylaşmak isterim. Hatalarımı çok sorguluyorum ve kızımın bebekliğinden beri yanlış yaptığım zaman ondan özür diliyorum. Tabii “nasıl olsa özür dileyeceğim” diye bile bile hata yapmıyorum. Her fırsatta benim de bir insan olduğumu ve hatalar yapabileceğimi gösteriyorum.

Ayrıca son madde var ya hani “özel hissetmesini sağlayın.” başlıklı. Bu, çocukları gerçekten sevindiriyor. Ne zaman kendi çocukluğumla ilgili bir şey anlatsam büyük merakla dinliyor. Hatta bazen gece yatmadan önce masal dinlemek istemiyor, kitap okumak istemiyor, bana geçmişi anlattırıyor. Evet benim de azıcık ballandırdığım doğru ancak onunla her şeyi paylaşmam kendisini çok iyi hissettiriyor. Bazen günümün nasıl geçtiğini, işimi de anlatıyorum. Bu sayede o da bana okulda yaşadıklarını anlatıyor, zaman zaman görüşlerimi soruyor. Yani “nasıl olsa çocuk, o anlamaz” dememek gerekiyor.

Geçenlerde evde bir hata yaptığımdan bahsediyordum, “E bu çok normal anne, sen bilgisayar değilsin ki!” dedi bana. Hata yapmaktan korkmaması için elimden geleni yapıyorum. Bunu görmesi çok hoşuma gitti.

Uzmanları ne kadar dinlesek de, ne kadar kitap okusak da her seferinde bildiklerimizi uygulayamıyoruz. Bunun için kendimizi suçlamamız da doğu değil. Neticede biz de doğrusuyla yanlışıyla bir insanız işte.

Ve evet sarılalım ve her koşulda onları ne kadar sevdiğimizi, her zaman yanlarında olduğumuzu gösterelim. Hepsini yaparsak, yapmak için çaba gösterirsek işte o zaman hayallerimizdeki gibi bir anne olabiliriz.

Elbette her şeyin bir çaresi var: Özgür Bolat Öneriyor: Defalarca Söylediğin Halde Yapmıyorsa Rol Model Olmayı Dene!

Şebnem Seçkiner