Baleye Kaç Yaşında Başlanır? 7 Soruda Bale Eğitimi!

Bale yapan minikleri izlerken hangimizin içinde çiçekler açmaz, kuşlar cıvıldamaz ki?

Balenin faydaları çocuklar için her zaman merak edilen bir konu olmuştur. Instagram'ın Balerinanne'si Gözde Kırbıyık; "baleye kaç yaşında başlanır, en geç ve en erken yaşlar neler", gibi sorulara yanıt veriyor. Kendisi Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Klasik Bale Bölümü mezunu. 4 yıl Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde sözleşmeli bale sanatçısı olarak çalışan Gözde Durgu Kırbıyık, 5 yıldır Tan Sağtürk Akademi Ataşehir'de bale eğitmenliği yapıyor.

Hadi, şimdi çocuklarda bale eğitimi hakkında merak edilenlere geçelim!

1. Baleye kaç yaşında başlanır?

Çocuğuna bale eğitimi aldırmak isteyen ebeveynlerin aklına ilk gelen şeylerden biri, bale eğitimi en erken kaç yaşında başlar, sorusu oluyor. Bale eğitimine 3 yaşından itibaren başlanabilir. Ancak genelde bale okulları 4 yaşından itibaren öğrenci kabul ediyorlar; çünkü 3 yaş grubuna nasıl ders vereceklerini bilmiyorlar.

Tabii ki 3 yaş grubuyla yapılan derslere tam anlamıyla bir bale dersi denilemez ama zaten amaç, balenin temel alt yapısını oyunsal bir kurguyla birleştirerek çocuklarda bir kazanım elde etmek ve sosyalleşerek güzel vakit geçirmelerini sağlamaktır.

Baleye en geç kaç yaşında başlanır, konusuna da bir açıklık getirelim. Hareket etmeye engel sağlık problemi olmayan 18 yaş üstü herkes yetişkin bale yapabilir. Ancak genel olarak baleye başlama yaşı 3-11 yaş aralığıdır.

2. Balenin faydaları neler?

Bale eğitimi; çocukların bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlar.

  • Bedensel olarak; uzun ve ince kas yapısında güzel bir postüre sahip olurlar. Koordinasyonları gelişir, estetik ve esneklik kazanırlar.
  • Ruhsal olarak; iç disiplinleri ve özgüvenleri gelişir.
  • Zihinsel olarak da görsel hafızaları gelişeceğinden hızlı düşünen ve çabuk algılayan bireyler haline gelirler. Bunların yanında müzik ve ritim duyguları da gelişir.

3. Küçük yaşta balenin dezavantajı var mı?

Ufak yaşlarda bale eğitimi alan çocukların ileri yaşlarda ayaklarında şekil bozuklukları, kas ve iskeletlerinde sorunlar olabileceğine dair ön yargılar var. Aksine bale, fiziğinizi güzelleştirir ve güzel bir postür kazanmanızı sağlar. Siz hiç kötü bir vücudu olan balerin gördünüz mü?

Ayaklar konusuna gelince de aslında bu sorunun iki cevabı var. Eğer çocuğunuz profesyonel olarak bale ile ilgilenip balerin olacaksa ve günde 6 saatten fazla ayağında point shoes'la çalışıyorsa evet ayak şekli bozulabilir; ancak hobi olarak çocuğunuzun haftada 2 saat bale eğitimi almasıyla ayak şeklinin bozulması imkansızdır.

4. Balede sakatlanma riski nedir?

Bedenen yapılan her aktivitede olduğu kadar balede de sakatlanmalar olabilir. Sakatlanmaları önlemek için iyi ısınmak ve adeleleri kuvvetlendirmek gerekmektedir. Ancak bale sanatçıları fiziksel ve ruhsal açıdan oldukça güçlü insanlar olduklarından sakatlıkları çok ciddi olmadığı sürece ağrıları olsa bile bale hayatlarına devam ederler.

çocuklarda bale eğitiminin faydaları

5. Bale çeşitleri neler?

Klasik bale, modern bale gibi ayrımlar çocuklar için eğitim verilen bale kurslarında da mevcut mu, sorusu da merak edilen bir konu. Bale; klasik bale ve neo klasik olmak üzere ikiye ayrılır. Kurslarda genelde klasik bale, modern dans ya da jazz dans branşları ile eğitim veriliyor.

6. Neden baleye genellikle kız çocukları gidiyor?

Bunun bakış açısıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Bale çok narin ve zarif olduğu için sanki kadın ağırlıklı bir sanat algısı yaratsa da balet olmak ekstra güç ve zeka ister. Az olan her şeyin çok değerli olması gibi bale sanatında da baletler çok değerlidir. Ama ben hiçbir meslekte cinsiyet ayrımı yapılmaması taraftarıyım :)

7. Baletler iyi para kazanıyor mu?

Aileler gelecekte iş bulma tehlikesi ve işin maddi boyutu nedeniyle çocuklarının bale sanatçısı olmasına pek de sıcak bakmıyorlar. Aslında bale sanatçısı olmak dünyada çok prestijli bir iş ancak ülkemizde maalesef durum pek de öyle değil. Konservatuvarların ve opera-balelerin hiçbir zaman devlet tarafından yeterince maddi ve manevi destek görmediğini düşünüyorum. Durum böyle olunca haliyle ailelerin bu konuda bir soru işareti olabiliyor.

Ancak bale sanatçısı olmak isteyen hiç kimse bu mesleği yapmaya başlayınca ne kadar maaş alırım diye düşünerek başlamaz; çünkü sanat bir tutkudur ve tutkunun parayla karşılığı yoktur.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuklar İçin Spor Hareketleri