Çocuklarda Diş Gıcırdatmasının Nedenleri ve Tedavisi

Bruksizm de denilen diş gıcırdatması çocuklarda sıklıkla görülen bir problem. Genellikle stres altındayken ortaya çıkan bu durum özellikle bir ebeveyn olarak seni endişeye düşürebilir.

Çocuklarda diş gıcırdatmasının nedenlerini, uykuda olmasının altında yatan faktörleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren ile konuştuk!

Bruksizm nedir?

Bruksizm diş gıcırdatmanın tıptaki adı. Çocuklarda diş gıcırdatma ve sıkma genellikle uykudayken çeneyi sıkıp dişleri gıcırdatma şeklinde görüldüğü için pek fark edilmez.

Çocuklarda diş gıcırdatmasının nedenleri neler?

  • Stres,
  • Diş çürükleri,
  • Boğaz iltihapları,
  • Bağırsak parazitleridir.

Çocukların ne derdi olsun da diş gıcırdatsın, deme. Duygu durum bozuklukları uyurken diş gıcırdatma nedenleri arasındadır. Kardeş doğması, aile içi geçimsizlik ve okul problemleri gibi stres yaratan durumlar, yol açtığı psikolojik etkilerden ötürü çocuklarda gece diş gıcırdatması nedenleri arasında yer alıyor.

Kış aylarının eksik olmayan hastalığı: 5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Diş gıcırdatmak hangi hastalığın belirtisi olabilir?

Diş gıcırdatmak hangi hastalığın belirtisi

Uykuda diş gıcırdatma sebepleri, aslında rahatsızlıkların neler olduğuna da işaret eder.

Çocuklarda diş gıcırdatmasının yanında ağızdan su akması ve sabahları boğazda ağrı olması, reflünün habercisi, aklında olsun.

Ayrıca çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma, dikkat eksikliği ve hiperaktivite kaynaklı atipik davranışlardan dolayı da meydana gelebilir.

Çocukların dişlerini gıcırdatması en çok hangi dönemde görülür?

“2 yaşındaki oğlum diş gıcırdatıyor, ne derdi var?”, “5 yaş, diş gıcırdatma için çok erken değil mi?” gibi sorular çok soruluyor.

Diş gıcırdatmasının başlıca sebebi, stres. Çocuklarda da en çok kreş ve okul döneminde diş sıkma ve gıcırdatması oluyor. Çünkü bu dönemde çocukların dış ortama, anaokuluna uyum sağlaması, evden ayrılması gibi faktörler strese yol açıyor. Elbette daha küçük yaşlarda da diş gıcırdatması olmayacak demek değil. Ama genel olarak 3-7 yaş arası, çocuklarda diş gıcırdatmasının en çok görüldüğü dönem.

“Evet, çocuğum anaokuluna başladı ve stres içinde.” diyorsan: Çocuğumu Anaokuluna Nasıl Alıştırabilirim?

Ayrıca bu dönemlerde abur cuburlarla, şeker, çikolata ve fast food tarzı yiyeceklerle beslenme, ne yazık ki çok görülüyor. Dolayısıyla diş hastalıkları, bağırsak parazitleri ve reflü gibi sorunlar da diş gıcırdatmasına neden olabiliyor.

Aman diyelim, miniğinin vücuduna bunları sokma: Bunlar Adeta Öcü: Çocuğunu Uzak Tutman Gereken 18 Yiyecek

Çocukların dişlerini sıkması ve gıcırdatması ne tür sorunlara yol açar?

Bruksizm;

  • Dişlerde aşınma ve çürüklere,
  • Çene eklemlerinde aşınmaya ve yapı bozukluklarına,
  • Uyku sorunlarına neden olur.

Çocuklarda diş gıcırdatmasının tedavisi nasıldır?

 Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir

Uykuda diş gıcırdatmasının tedavisi için bazı anneler “Çocuk uyuyor, farkında değil. Uyandırıp yapma diyemem ya.” gibi düşüncelere kapılıyor. Ya da bu sorun çok fazla önemsenmeyebiliyor. Fakat bu sorun hem dişlerde yapısal sorunlara neden oluyor hem de çocuğun uyku kalitesi bozuluyor.

Tedavi için diş gıcırdatmasının nedeninin ne olduğunu, altta yatan stres faktörünü anlamak önemli. Uykuda diş gıcırdatma nasıl önlenir, birlikte bakalım.

  • Paraziter bir hastalıktan kaynaklanıyorsa dışkı tahlilinden sonra antiparaziter bir tedavi uygulanır. Bu tedaviye 6 ay sonra tekrar edilir.
  • Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorundan kaynaklanıyorsa pedodontist (çocuk diş hekimi) nasıl bir tedaviye karar verirse o uygulanır.
  • Reflüden kaynaklanıyorsa çocuğunun beslenme programını düzenlemen gerektiğini anlamalısın. Yatmadan 2 saat önce beslenmeyi kesmek, yatak başını 45 derece yükseltmek, asitli içecekleri, çikolatayı, cipsi tüketmemesini sağlamak yapabileceklerin arasında.
  • DEHB yani dikkat bozukluğu ve hiperaktiviteden şüpheleniyorsan çocuğunu psikiyatriste götürmelisin.

Bu durum rahatsızlık verece derecede devam ederse çocuğunun dişlerinin zarar görmemesi için diş gıcırdatma aparatı verilir.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuklarda 4-5 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuklarda diş gıcırdatma için hangi doktora gidilir?

Diş gıcırdatmasının birçok sebebi olabilir. Peki, öyleyse çocuğunu hangi doktora götürmelisin?

İlk olarak diş doktoruna götür, ağız ve diş sağlığından kaynaklanan bir sorun değilse beslenme uzmanının ve psikiyatristin yolunu tutabilirsiniz. Sağlıklı beslendiğinden eminsen sorun büyük ihtimalle psikolojiktir.

Anneler birbirine tavsiyelerde bulundu: Oğlumun diş gıcırdatmasını nasıl engelleyebilirim?

Bebeklerde diş gıcırdatması normal mi?

Çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de diş gıcırdatması ve sıkması görülebilir. Diş gıcırdatma ile ilgili tüm nedenler bebekler için de geçerli. Ayrıca gaz sancıları da bebeklerde diş gıcırdatmasına neden olabilir. Bunun dışında bebekler oyun ve ilgi istedikleri için de dişlerini gıcırdatabilir.

Uyku öncesi bebeğine daha fazla ilgi ve sıcaklık göster. Dişlerini gıcırdatmasında azalma varsa fizyolojik bir sorunu çok büyük bir ihtimalle yoktur.

Görünürde hiçbir sorun yokken bebeğin dişlerini gıcırdatmaya devam ediyorsa doktora danışmanda fayda var.