Hamilelikte Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan sorunların altında hormonlar ve fizyolojik değişiklikler yatabildiği gibi bazı durumlar önemli sorunların habercisi de olabiliyor. Peki, anne adaylarının karşılaşabileceği sorunlar neler? Bu sorunlar için anne adayları neler yapılabilir?

Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Serap Mollaoğlu, hamilelikte yaşanan sağlık sorunlarının neler olduğunu, anne adaylarının bu sorunları nasıl çözebileceklerini ve dikkat etmeleri gereken durumları anlattı!

1. Mide sorunları

Hamilelikte çekilen sıkıntıların başında şüphesiz ki mide bulantısı ve mide yanması gelir. Hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı genellikle hamileliğin erken dönemi kabul edilen 5 ila 6. haftalar arasında görülür. Genellikle gebeliğin 12. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.

Hamilelikte sıkça karşılaşılan bir diğer sorun ise mide yanmasıdır. Bu sorun genellikle hamilelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır. Gebelik hormonlarından olan progesteron metobolizmada sindirimini yavaşlatır, besin maddelerinin kana karışmasını ve midenin boşalımını geciktirir. Bunun sonucunda da hamilelikte mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlar ortaya çıkar.

Hamilelikte mide sorunlarına ne iyi gelir?

  • Bol su içmek: Anne adaylarının mide bulantısı için yapmaları gereken en önemli şey su içmektir. Vücudunuzun susuz kalmaması gerekir. Sabah bulantıları için baş ucunuzda su bulundurmak ve sabah uyanınca su içmek sizin için çok yararlı olacaktır.
  • Lifli yiyecekler: Lifli gıdalar hamilelikte mide yanmasına ve mide bulantısına iyi gelir. Ayrıca, beslenme süresince ağır yiyeceklerden, yağlı katı yiyeceklerden uzak durarak öğünlerde yavaş yemek yenmesi de oldukça önemlidir çünkü hızlı yemek yemek de mide yanmasını arttırır.
  • Su içeren besinler: Kereviz, salatalık, marul gibi su içeren besinler mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir.

Mutlaka oku: Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

2. Sık idrara çıkma sorunu

Hamilelikte sık idrar çıkma en çok görülen sorunlardan biridir ve çok normal bir durumdur. İlk üç ayda rahmin büyüyen hacmi ile birlikte böbreklerin fonksiyonlarındaki değişimler bu yakınmanın temel sebebidir. İdrar şikayetleri 4. aydan sonra hafifler; ancak gebeliğin son aylarında bebeğin başının mesaneye baskısı sonucu genellikle yeniden artabilir.

Sık idrara çıkma durumuna normal dedik, ancak idrarı yaparken yanma, ağrı, kanama, karın alt bölgesinde sancı gibi faktörler de ekleniyorsa mutlaka kadın doğum uzmanınıza görünmelisiniz. Bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonu, sistit ve daha bir çok rahatsızlığın habercisi olabilir.

Hamilelikte sık idrara çıkma sorunu için ne yapılabilir?

  • Tuvaletteyken mesanenizi tamamen boşaltabilmek için öne doğru eğilin.
  • Daha sık idrara çıkmanıza neden olabilecek kafeinli içecek ve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • İdrarınız koyu sarı ya da turuncuysa, bu yeterince sıvı almadığınızın bir göstergesi olabilir -idrarınız normal açık sarı rengine kavuşana kadar, sıvı alımınızı artırmaya çalışın.

3. Hamilelikte göğüs ağrısı

gebelikte yaşanan sorunlar ve çözümler

Hamilelikte göğüs ağrısı genellikle gebe kaldıktan sonraki 1 ila 2 hafta kadar erken meydana gelen ilk hamilelik belirtisidir. Vücutta, östrojen, prolaktin ve progesteron hormonlarının artması anne adayının göğüslerindeki ağrının temel nedenidir. Göğüs ucunun fazla uyarılmasından kaçınmak ağrının artmasına engel olacaktır.

Dahasını öğrenmek istersen: Hamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler

Hamilelikte göğüs ağrısı nasıl geçer?

  • Çamaşır Seçimi: Spor veya yastıklı sütyen giymeyi deneyin. Hamilelik sırasında ağır memeli kadınlar için genellikle en uygun ve rahat olanıdır.
  • Su İçmek: Tüm gebelik süreniz boyunca bol su için. Bu sadece atık sıvıların fazlalığını ortadan kaldırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha hafif ve daha taze hissetmenizi sağlar.

4. Halsizlik, yorgunluk hissi ve uyuma isteği

Hamileliği zor geçenler bilir ki yorgunluk ve halsizlik hissi anne adaylarına zor anlar yaşatabiliyor. Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında olan bu değişiklik vücutta miktarı artan progesteron hormonuna bağlıdır ve bu hormon halsizlik, yorgunluk hissi ve sürekli uyuma ihtiyacına neden olabilir. Bu sorun, özellikle ilk aylarda fazla olup, gebeliğin ortalarına doğru hafifler ve doğuma yakın tekrar artar. Bazı gebelerse, tüm gebelik boyunca yorgun hissedebilirler.

Hamilelikte halsizlik ve yorgunluk hissini hafifletmek için ne yapılabilir?

  • Vücudunuzu dinleyin ve böyle zamanlarda gün içinde küçük şekerlemelerle kendinizi dinlendirin.
  • Kısa yürüyüşler, her ne kadar bitkin hissetseniz de, daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Çay ve kahve tüketiminizi azaltabilirsiniz ve bol sıvı almalısınız.

Destekçilerin: Hamilelikte Halsizlik Sorununa İyi Gelen 10 Şey

5. Cilt sorunları ve çatlaklar

hamilelik problemleri nelerdir

Hamilelik zorlukları arasında özellikle vücutta çatlak oluşumu anne adaylarının canını sıkabiliyor. En çok karın bölgesinde görülen çatlakların nedeni, bebekle birlikte büyüyen bölgedeki cildin gerilmesidir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında iyice gerilen karın derisinde beyaz çizgiler şeklinde ortaya çıkan çatlaklar daha da gözle görülür hale gelebilir.Çatlaklar, gebelik döneminde kırmızı görünümde, bebeğin doğmasından sonrada gümüş bir renk alırlar.

Bunun dışında, gebelikte karşılaşılan problemlerden biri de vücuttaki bazı bölgelerin kahverengileşerek kararmasıdır. Bu durum en sık olarak yüzde göğüs uçlarında, karın, kasık ve göbek çevresi bölgelerinde ortaya çıkar. Ciltteki bu kararmaların gerçek sebebi tam olarak bilinememekle birlikte, gebelikte salgısı artan estrojen hormonuna bağlı olduğu düşünülmektedir. Gebelik sırasındaki cilt kararmaları, güneş ışığı veya diğer ultraviyole ışıklara maruz kalmakla daha da artabilir.

Hamilelikte cilt sorunlarını nasıl çözülebilir?

  • Çatlak Kremleri: Hamilelikte cilt çatlakları için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar elde ediliyor. Her şeyden önce yapılması gereken, en hassas olan bölgelere, hamileliğin ilk aylarından itibaren uygun olan çatlak kremleri kullanmaya başlamak. Bunların yanında bazı doğal yağların da düzenli kullanıldığında cildi besleyerek çatlakları önleyebileceği düşünülüyor. Bunlardan bazıları Hindistan cevizi yağı, susam yağı ve aloe vera.
  • Güneş kremleri: Yüzde pigment değişikliğini önlemek için yaz kış fark etmeksizin mutlaka güneşten korunmak gerekiyor çünkü güneş, içinde barındırdığı UVA ve UVB ışınlarından dolayı, lekelerin artmasında çok önemli bir faktör. Gebelik dolayısıyla kimyasal içermeyen fiziksel koruyuculu güneş kremlerinin tercih edilmesi şart.

6. Hamilelikte kabızlık sorunu

Hormonal değişiklikler, rahim üzerindeki baskı ve doğum öncesi alınan demir takviyeleri hamilelikte kabızlık sorununun nedenleridir. Bunların yanında anne adaylarının düşük lifli beslenmesi ve az egzersiz yapması da kabızlığı tetikleyen diğer faktörlerdendir.

Kabızlık sorunu için ne yapılabilir?

  • Yüksek lifli beslenme: Anne adaylarının en çok tüketmesi gereken besinler arasında yüksek lifli besinler geliyor. Hamilelikte tüketilmesi gereken lifli gıdalar: Armut, kuru erik, portakal, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli,salatalık, buğday kepeği, çavdar, kahverengi pirinç, yulaf. Bunlar dışında baklagiller de iyi bir lif kaynağıdır.
  • Sıvı tüketmek: Özellikle lif alımını arttırırken bol miktarda sıvı içmek önemlidir. Her gün 10 ila 12 bardak su içmeniz önerilir.
  • Egzersiz yapmak: Aktif değilseniz, kabızlık olasılığınız daha yüksektir. Yürüyüş, yüzme ve diğer egzersizler bağırsaklarınızı uyararak bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte İshale Ne İyi Gelir?