Hamilelikte Halsizlik Sorununa İyi Gelen 10 Şey

Hamilelikte halsizlik problemiyle boğuşan anne adayları için ilk ve son trimester'ler zorlu geçebiliyor. Hamilelikte halsizlik ne zaman başlar, bitkinliğe karşı hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir, 10 süper öneri hazırladık. Hadi başlayalım!

Hamilelikte halsizlik neden olur?

Gebelikle birlikte vücudundaki hormon seviyesi ciddi bir şekilde yükselir, daha fazla kan üretirsin, kalp atışların hızlanır, kan şekerin düşer ve metabolizman enerji yakarken fazla mesai yapar. Tüm bunlar da halsizleşmene sebep olur. Ayrıca gebeliğinin son dönemlerinde yaşadığın birtakım doğum korkuları da psikolojinde değişimler yaratabilir, tüm bunlar halsizliği tetikler.

Hamilelikte halsizlik ne zaman başlar?

Hamilelikte halsizlik problemi gebeliğinin ilk trimester’iyle birlikte başlar. Bebeğinin, kendisine hayat sistemi olan plasentayı yapmaya çalışması ilk trimester’in sonuna kadar devam eder.

Gebeliğin üçüncü trimester’inde iyice büyüyen karnının yaptığı ağırlık ve doğum ile ilgili endişe verici düşüncelerin sebebiyle hamileliğin son ayında da halsizlik hissin artabilir.

Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir?

1. Bol sıvı almaya dikkat et

hamilelikte halsizliğe iyi gelen şeyler

Hamilelikte halsizlik probleminin en önemli nedenlerinden biri, vücudunun susuz kalması. Buna da az su içmen yol açar. Hamilelikte yaşanan bulantı ve kusmalar da dehidrasyona neden olabilir. Her gün 2 litre su tüketmeye özen göstererek vücudunun susuz kalmasını engelleyebilirsin.

Gelsin: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Başa Çıkma Rehberi

2. Dinlenmeye daha fazla zaman ayır

Günün sonunda bitkin mi düşüyorsun? Akşamları dışarı çıkmak yerine rahatına bak, dinlenmek için geceyi beklemek zorunda değilsin. Çalışan bir anne adayıysan iş yerinde kestirmen mümkün olmayabilir. O zaman da molaları ve öğle tatillerini ayaklarını yüksek bir yere uzatarak dinlendirebilirsin.

3. Düzenli beslen

Enerjini yüksek tutmak için beslenmene çok dikkat etmelisin. Her gün yeterince kalori almaya, protein, karbonhidrat ve protein bakımından zengin yiyeceklerle beslenmeye özen göstermelisin. Çünkü bu, sana uzun süreli enerji sağlar. Doktorunun önerdiği vitaminler varsa bunları da mutlaka düzenli kullanmaya çalış.

Özellikle mide bulantılarının yoğun olduğu dönemlerde yemek yemekte zorlanabilirsin. Hamilelikte iştahsızlık ve halsizlik birlikte görülen sorunlardan. Kahvaltını erken saatlerde yaparak, daha az ve sık yiyerek, sık sık atıştırarak bu problemin üstesinden gelebilirsin.

Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Diyetisyen Müge Şafak Özyurt'tan eksiksiz bir hamilelikte beslenme listesi!

4. Demirden zengin gıdalarla beslen

Hamilelikte kan hacminde artış meydana gelir. Bu nedenle vücudunun daha çok kan hücresi ve dolayısıyla demir üretmesi gerekir. Hamilelikte aşırı halsizlik probleminin nedenlerinden biri, demir eksikliğine bağlı kansızlık olabilir. Anemi aynı zamanda hamilelikte halsizlik ve çarpıntı problemlerini bir arada yaşamana yol açabilir.

Eğer hamilelikte yorgunluktan ciddi derecede şikayetçiysen mutlaka bir kan testi yaptırmalısın. Yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru yemişler ve kuru baklagiller demir bakımından önemli kaynaklar. Bol bol tüketmeye çalış.

Anlattık: Hamilelikte Kansızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

5. Sık sık yemek ye

Günde 6 öğün şeklinde beslenme, hamilelikte halsizlik problemine karşı iyi gelir. Kan şekerini belli bir düzeyde tutmak sana istikrarlı bir enerji sağlar. Hamilelikte enerji düşüklüğüyle savaşmak için öğün atlamamaya dikkat et, sık sık atıştır. Sana uzun süreli enerji verecek sağlıklı atıştırmalıklara yönelebilirsin.

Bu gıdalar bir harika: Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin

6. Şeker alımını azalt

Kafein ve şeker ani enerji düşüşünün en iyi yolu gibi görünebilir ancak durum aslında böyle değil. Şekerli gıdalar seni bir süreliğine diriltebilir ama kan şekerindeki hızlı yükselmenin ardından kendini eskisinden de bitkin hissedebilirsin. Ani şeker yükselmesi özellikle hamilelikte yemekten sonra halsizlik sorununa yol açabilir. Bu nedenle halsizliğine iyi gelir düşüncesiyle şeker tüketimini artırma.

Bu 15 şeyden uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

7. Uykunu iyi al

hamilelikte yorgunluğa iyi gelen şeyler

Hamilelikte uyku hali halsizliğe yol açan en büyük faktörlerden biri. Geceleri 1 saat fazla uyuman, sabaha daha dinlenmiş olmanı sağlar. Geceleri uzun saatler TV izlemeyerek, erken yatarak ve eşinden kahvaltıyı hazırlamasını rica ederek biraz daha dinç uyanmak için kendine fırsatlar yaratmaya çalışabilirsin.

Ancak uyuma konusunda aşırıya da kaçma. Çok fazla uyumak hamilelikte halsizlik sorununu artırabilir.

Kaliteli bir uykunun sırrı: Hamilelikte Uyku Düzenin İçin Bilmen Gereken 10 Mışıl Bilgi

8. Egzersiz yap

Gün içinde kendini yormadan mümkün olduğunca hareket etmeye çalış. Ufak yürüyüşler, hamile egzersizleri ya da yoga gibi aktiviteler halsizlikle mücadelene yardımcı olur. Koltuğa uzanıp yatma fikri her ne kadar cazip gelse de çok fazla dinlenmek ve yeterince egzersiz yapmamak gebelikte halsizlik hissini artırabilir. Egzersizlerde aşırıya kaçmamaya dikkat et tabii.

9. Başkalarının seni şımartmasına izin ver

Birazcık hamileliğinin tadını çıkarmandan kimseye zarar gelmez. Annen, kayınvaliden ve kardeşlerin seni ziyarete geldiğinde evini temizleme ve işlerine yardımcı olma tekliflerini kabul edebilirsin.

Alışverişe çıkan arkadaşlarından senin için de birkaç gerekli eşya almasını rica edebilirsin. Bu şekilde senin de kendini bir yürüyüş yapmak için dışarı sürükleyecek enerjin kalabilir.

10. Nazlan :)

Eğer ilk kez bebek bekliyorsan bu günlerin tadını çıkarmaya bak. Yeterince dinlenmen, evini pırıl pırıl tutmaktan da şahane yemek masaları kurmandan da önemli. Bırak bulaşıklar beklesin, yemek masasının altı tozlansın. Kaytarmaya çok alışık bir insan değilsen bunu üzerinde denemek için de iyi bir fırsat!

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel