Çocuklarda Banyo Korkusu

Çocuğun bir zamanlar banyoyu severek yapıyordu. Her gün neşeyle küvete girip etrafa su sıçratan çocuk bir gün aniden banyoya girmeyi reddetmeye başladı: "Banyo yapmak istemiyorum! Hayır hayır Hayır Hayır Hayır!"

Banyo yapma ve su korkusu oldukça yaygın bir fobi. Genellikle yürümeye başlayan yani 1-2 yaşlarındaki çocuklarda ortaya çıktığı söyleniyor. Bunun bir nedeni var: Bu yıllarda çocukların beyinleri çok hızlı gelişiyor. Çevrelerine karşı farkındalıkları artıyor. Bu sebeple tuvalet sifonu, gök gürültüsü, doktorların tıbbi ekipmanı, banyo su gideri korkusu gibi şeyler çocuğun için korku unsuru olabiliyor. Tabi bu korkuyu 1 yaşından önce yaşayan minikler de var.

Banyo korkusu bazen haftalar hatta aylar sürebiliyor. Üstesinden gelinmesi zor bir durum gibi görünse de banyo yapma korkusunu sabır ve empati ile aşabilirsiniz. Peki banyo korkusunun üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Bu süreyi pozitiflikle nasıl yöneteceğinize dair ipuçlarını derledik.

1. Ona Zorla Banyo Yaptırma!

Çocuğunu zorla banyoya sokma. Bunu anlamak senin için güç olsa da çocuğunun hissettiği korku gerçek. Söz veriyoruz: Bu korku sonunda geçecek ve çocuğun tekrar banyo yapmak isteyecek. O zamana kadar yüzünü, ellerini ve bez bölgesini temizlemek için yumuşak bezler, ılık su ve biraz sabun kullanabilirsin. Bebeğin küçükse sünger banyosu da yaptırabilirsin.

Miniğini narince temizle: Silme banyosu nedir ve nasıl yapılır?

2. Oturmaya Başladığı Zamanı Bekle!

Çocuğun desteksiz ya da çok az bir destekle oturabiliyorsa yıkanma sırasında ikiniz de rahat edersiniz. Banyo sırasında bir an için suyun altına girmek ufaklıklar için dehşet verici olabiliyor. Bu da uzun vadede çocuğun banyo korkusu yaşamasına neden olabilir. Islak bir bebek kaygan bir bebektir, unutma. Bu nedenle o oturabilen küçük bir ördek olana kadar bekle.

Banyo boyunca bir elinle bebeğini sürekli tutmaya çalışmak dışında yapabileceğin başka şeyler de var tabii. Küvetin dibine sıkıca yapıştırılan lastik vantuzlu banyo koltukları rahat etmeni sağlayabilir.

3. Çocuğunun Banyo Fobisinin Arkasındaki Nedeni Bulmaya Çalış!

Korkunun kaynağını bulmak, sorunu çözmenin yollarını bulmana yardımcı olacaktır. Örneğin, küveti doldururken çocuğun korkuyla tepki veriyorsa, bunun nedeni akan suyun sesi olabilir. Banyo giderinden korkuyorsa, küvetin tıpasını çıkar ve su kaybolduğunda bile oyuncakların banyoda kaldığını görmesini sağla. Ya da banyodaki suyu boşaltmak için bebeğinin uyumasını bekle.

4. Küvette Vakit Geçirmesini Sağla!

Ortama alışması ve bu alanda eğlenebileceğini düşünmesi için suyu doldurmadan önce miniğini oyuncaklarıyla birlikte küvete koy. Kaymasını önlemek için altına büyük bir havlu ser. Oda sıcaksa ve çocuğun çıplak oynamaktan hoşlanıyorsa, çıplak kalmasına izin ver. Yanından sakın ayrılma.

5. Oyunla Çocuğunun Korkularını Yenmesini Sağla!

Çocuğunla yönlendirilmemiş çocuk temelli oyunlar oynamak yaşanan stresi ya da travmayı ortadan kaldırmak için güzel bir adım olacaktır. Buna ek banyoyu ve çocuğunuzu temsil eden oyuncaklar kullanmak da iyi bir fikir olabilir.

Oyuncak bir küvet, biraz su ve yıkanabilir bir bebek… Aaa bebek banyoya girmek istemediği için ağlıyor. Şimdi ne yapacağız? Bırakın bundan sonrasını çocuğunuz yönlendirsin. Siz o ne derse onu yapın. Soru sormayın ya da söylediklerini yargılamayın.

Çocuklar korkularını, travmalarını oyunla büyük ölçüde yenerler. Oyunla iyileşirler.

6. Yemekten Sonra Banyo Yaptırma!

Miniğini yemekten hemen sonra yıkamak, yediklerinin ağzına gelmesine veya kusmasına neden olabilir. E tabii bu da bebeğinin çok hoşlanacağı bir durum değil! Bu yüzden yemekten sonra banyo yaptırmamalısın.

7. Her Gün Banyo Yapması Gerekmiyor!

Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre bebeklerin haftada birkaç kez banyo yapması genellikle yeterli oluyor. 6 ila 11 yaş arasındaki çocukların da haftada bir veya iki kez banyoya ihtiyacı olduğu söyleniyor. Kısaca çocuğun kirli, terli veya cilt rahatsızlığı olmadıkça onu yıkaman gerekmiyor.

8. Daha Küçük Bir Yıkanma Alanı Dene!

Küvet yerine, daha küçük bir plastik kap kullanmayı deneyebilirsin. Ilık suyun içine birkaç oyuncak koyup çocuğunu, ayaklarını içine koyması için teşvik edebilirsin. Çocuğunu attığı her adım için öv ve gösterdiği cesaret için sen de heyecanlan. Sadece parmaklarını içine sokup çıkarsa bile!

9. Üşümemesini sağla!

Banyonun yeterince sıcak olduğundan emin ol, ufaklıklar üşümekten hiç hoşlanmıyorlar. Eğer çocuğun üşümeyle banyo arasında ilişki kurarsa, yıkanmak istemeyebilir. Küvet dolana ve çocuğun onun içine sokmaya hazır olana kadar elbiselerini çıkartma.

Çocuğunu sudan çıkarır çıkarmaz sarabileceğin yumuşak, büyük ve tercihen başlıklı bir havlu bulundur. Soğuk havalarda, havluyu bir radyatörde ısıtabilirsin.

Ayrıca suyun sıcaklığı çok önemli. Suyun doğru sıcaklıkta olduğundan emin olmak için çocuğunu içine sokmadan önce dirsek ya da el bileğinle suyu kontrol et. Su, miniğinin içinde rahat hareket edebileceği kadar ılık olmalı.

10. Çocuğunun Banyo Saatini Değiştir!

Çocuğunu yıkamak için farklı bir saat dene. Bazı çocuklar uykudan önce yorgun ve huysuz olabiliyorlar. Onları banyo için ikna etmek bu saatlerde daha zor olur. Kendilerini iyi hissettikleri sabah saatlerinde banyo yapma ihtimalleri daha fazla olabilir.

11. Sağa Sola Su Fışkırtmasına İzin Ver!

Çocukların pek çoğu banyoda suyla oynamaktan çok hoşlanır. Çocuğun seni ne kadar ıslatırsa o kadar mutlu olur. Her ne kadar o, su fışkırtmaktan zevk alsa da sen aynı şeyi ona yapma. Birçok çocuk kendisine su atıldığı için banyodan soğuyabiliyor.

12. Küvete Sen de Gir

Çocuğuna banyo zamanının gerçekten ne kadar eğlenceli olduğunu kendin banyo yaparak gösterebilirsin. Küvete atla ve onun oyuncaklarıyla sen oyna. Hatta baloncukları üfle ve eğlenceli vakit geçir. Çocuğun sana katılmak isterse, onu kucağında tutarak güvende hissetmesini sağla. Unutma, çocuğun banyo zamanının eğlenceli olduğunu tekrar düşünmeye başlayıncaya kadar izin verdiği ölçüde onu yıkamalısın. O banyo korkusunu tam olarak yenene dek çocuğunu bezle silmeye devam.

13. Yeni Bir Şampuan ve Yeni Oyuncaklar Al

Bu kulağa çok tanıdık gelse de çocuğunu tekrar küvete alıştırmak için yeni oyuncaklar ve yeni bir şampuan almayı deneyebilirsin. Banyoda köpük kullanman onun dikkatini çekecektir. Ancak kullandığın şampuanın göz yakmaması önemli. Tam banyoya alışıyor derken ağlayarak banyodan çıkmasını istemezsin. Bu doğrultuda göz yakmadığı pediatrist ve oftalmolog eşliğinde, uzun süreli kullanım ile test edilmiş Uni Baby Saç ve Vücut Şampuanını önerebiliriz! Ayrıca Alman Dermatest 5 Yıldız Üstün Kalite onaylı içeriği ile her banyoda %70’e varan nemlendirme sağlayarak bebeğinin cildini kurutmadan temizliyor. Çocuğunun cildini tahriş etmeyen bir şampuan seçimi de büyük önem taşıyor. Banyo sonrası cildi kuruyan çocuk vücudunda kaşıntı ve rahatsızlık hissedebilir. Bu rahatsızlığın banyo kaynaklı olduğunu düşünürse banyoyu sevmesi yine hayâl olur. Her banyoda %70’e varan nemlendirme ile cildi kurutmadan temizleyen Uni Baby Saç ve Vücut Şampuanı ile banyo deneyimini çocuğun için eğlenceli hale getirebilirsin.

uni baby satin al