9-12 Aylık Bebek Beslenmesi

8 Aylık 12-18 Aylık

9-12. aylar bebeğinin sofra alışkanlığı kazanmaya ve aile sofrasındaki yiyeceklerden kendisine uygun olanlarla beslenmeye başlayabileceği aylardır. Dolayısıyla "9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?", "10 aylık bebek ne yer?", "11 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler neler?" gibi birtakım soruların olabilir. Tüm bunların yanıtlarını 9-12 Aylık Bebek Beslenmesi sayfamızda görebilirsin.

9-12. aylar bebeğinin, aile sofranızdaki yiyeceklerden kendisine uygun olanlarla beslenebileceği aylardır. Bu dönemde amaçlanan, bebeğinin erişkin diyetinde yer alan besinlere bilinen tatlarıyla alışmasıdır. Bir yaşına kadar bebeğini farklı yiyeceklerin lezzetine alıştırırsan daha sonraki yıllarda iştahsızlık ihtimalini azaltmış olursun.

Böyle bir durum söz konusu olursa bu yöntemleri denemeni öneririz: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!

Bu aylar içerisinde diş gelişimi de hızla ilerleyebilir. Bebeğinin dişleri çıkmaya başladıysa da havuç ve salatalık gibi sert yiyecekleri hem diş etlerini kaşıması hem de tatması için verebilirsin. Tabii diş kaşıyıcıların önemini de atlamak olmaz.

Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı yazımızdan seçtiklerimize bakabilirsin.

Bebeğinin eline verdiğin yiyeceklerin boğazına takılmasından korkuyorsan bebek yiyecek filelerini kullanabilirsin.

Diş çıkarma döneminde bebeğinin beslenme düzeninde ve alışkanlıklarında değişiklikler olabilir. Mesela bebeğin anne sütüne dönme eğilimi gösterebilir, kaşığı reddedebilir. Bu gibi durumlarda ne yapabileceğini Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli? yazımızdan okuyabilirsin.

9 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğine 9. ayıyla birlikte artık çiğneme refleksinin gelişmesi için daha pütürlü ve parçalı gıdaları sunman lazım. Aile sofrasında bebeğinin önüne koyacağın parmak ve lokma yiyecekler, bebeğinin yeme becerilerini de geliştirmesini sağlar. Henüz dişleri çıkmamış olsa da bebeğin özellikle pişmiş sebze ve meyve gibi besinleri çiğneyebilir.

Bu açıdan parmak gıdalar 9 aylık bebeğinin hem çiğneme hem de tutma becerisinin gelişmesi için çok faydalı olabilir.

Bakmanı öneririz: Doya Doya Yesin: Bebeğin İçin 10 Parmak Gıda Önerisi

9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Bu ayda bebeğinin kilosu 8. aya göre yarım kilo artacak, boyu ise yaklaşık 1 cm uzayacak. Ortalama değerleri verdiğimiz 9 aylık bebek boy-kilo tablosunu inceleyebilirsin.

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
9 aylık bebek kilosu 8 kg 8,8 kg
9 aylık bebek boyu 68,5 cm 70 cm

10 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğinin 10. ayı, sofra alışkanlığı kazanması açısından önemli aylardır. Tüm ailenin sofrada birlikte olduğu yemekler sayesinde bebeğin ev düzenini anlamaya başlar. Yemek yiyen aile fertlerini izleyen bebeğin henüz taklit edemese de yemek kurallarını öğrenmeye başlar.

10 aylık bebek yemeği olarak kendine hazırladığın yemekleri minik kuzuna verebilirsin. Ama tabii ki onun için uygun baharatları kullandıysan! Ayrıca belirtelim, yemek sularının hiçbir besleyici özelliği yok! Yani suya ekmek banıp çocuğuna vermen yalnızca boş kaloriye neden olacak.

10 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Bebeğin 10. ayında ortalama 1 kilo alıp, yaklaşık 1 cm uzayacak. Oranları aşağıdaki 10 aylık bebek boy-kilo tablosundan görebilirsin.

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
10 aylık bebek kilosu 9 kg 9,7 kg
10 aylık bebek boyu 71 cm 72 cm

11 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

1 yaşına yaklaşmakta olan bebeğin yavaş yavaş senle aynı yemekleri paylaşıyor! Yakında daha önce yiyemediği birçok besini de yiyebilecek. Bu süreçte bebeğin yürüme alıştırmalarına başlayacağı için kilo alımı duraksayabilir ama endişe etmene gerek yok!

Kahvaltı bu aylarda daha da önemli! 11 aylık bebek kahvaltısı için tercihin lokma şeklinde ve iri parçalı gıdalardan olmalı. Bulamaç besinleri artık beslenme listesinden yavaş yavaş çıkarman lazım.

11 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Bebeğinin 8. aydan beri düzenli ilerleyen gelişimi, bu ayda biraz yavaşlayabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durum oldukça normal! “Bebeğim kilo almıyor!” diye endişelenmemelisin, çünkü bebeğin artık yürümeye çalıştığı için bir miktar kilo kaybedebilir.

Haydi 11 aylık bebek boy-kilo tablosuna bakalım.

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
11 aylık bebek kilosu 9 kg 10,2 kg
11 aylık bebek boyu 72,5 cm 74,5 cm

12 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kutlamalar başlasın, bebeğin artık 1 yaşında! Sofrada yeme, yasak gıdaları yavaş yavaş tüketmeye başlama ve çocukluk dönemine geçme zamanı geldi! 1 yaş bebek beslenmesinde yaşanan en büyük zorluklardan olan besin reddi geldi kapına dayandı. Bunun önüne geçmek için 12. ay öncesi dönemde mümkün olduğunca çeşitli gıdalar vermeli ve damak tadının oluşmasına zemin hazırlamalısın.

12 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

12 aylık bebeğinin kilosu, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkmış olacak. Boyu da doğumundan bu yana yaklaşık 25 cm artacak.

Bakalım 12 aylık bebeğin boy-kilo oranları nasılmış?

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
12 aylık bebek kilosu 9,5 kg 10,5 kg
12 aylık bebek boyu 73,7 cm 75,7 cm

Daha fazlası için burayı incelemeden geçme: Ay Ay Bebek Gelişimi

9-12 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli?

9-12 aylık bebeğin 3 ana öğün ve 1-3 ara öğün olmak üzere, günde yaklaşık 4-6 kez ve yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir.

Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ise öğünleri dengesizleşip değişebilir. Çünkü artık ilgisini yemekten daha çok çeken şeyler mevcut.

Çocuğun Yesin Diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu yazımızı oku, verdiğimiz önerilerle bebeğinin dikkatini yemeklere çekebilirsin.

Bebek beslenme listesine 9. ayda dahil edilen besinler nelerdir?

Bebeğinin beslenme listesine 9. ayda katabileceğin birkaç gıda bulunur. Devamındaki iki ayda, 10. ve 11. aylarda, bebeğine yeni bir besin eklemesi yapılmaz. Ancak, 10 aylık bebeğinin beslenmesinde anne sütü ya da mama ve ek gıda arasında iyi bir denge kurman gerekir. Dengeden kastettiğimiz anne sütü ya da mama oranını biraz düşürüp ek gıda oranını arttırmak!

11. ayında bebeğin artık, senin yediğin besinlerin çoğunu -tuzsuz ve baharatsız olarak- yiyebilmektedir. 10 ve 11 aylık bebek beslenme tablosunda artık 1 ve 2 yaşa kadar izin verilmeyenler haricindeki tüm besinler bulunabilir.

12 aylık bebek beslenme listesinde ise artık neredeyse senin yediğin her şey bulunabilir.

Bebeğin 9. ayını doldurduğunda tam kan sayımı yapılır. Eğer demir değerleri olması gerekenden az ise ve şimdiye kadar dahil etmediysen, 9 aylık bebeğinin beslenme menüsüne pekmez eklemen ya da demir ilacı vermen gerekli olabilir.

Bu yazıyı incelemelisin: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler

Kuru fasulye:

  • Bebeğine 9. aylık gelişimini tamamlaması itibariyle kuru fasulye verebilirsin.
  • Çok sağlıklı bir besin maddesi olan kuru fasulye, pek çok vitamin içerir ve önemli bir lif kaynağıdır.
  • İyi bir protein deposudur.
  • Bol enerji verir ve kabızlığı önler.

Küçük bir hatırlatma yapalım. Kuru fasulyeyi bebeğine vermeden önce gaz yapmaması için bir gece önceden suda bekletmeyi unutma!

Bilmen gereken başka şeyler de var: Çocuğun İçin Öğren: Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri

Kuzu ciğeri:

  • Çok zengin protein ve mikro besin öğeleri kaynağı olan kuzu ciğeri 9 aylık bebek beslenme listesine katabileceğin bir gıdadır.
  • Demir ve B12 vitamininden zengindir.
  • Yağ oranı düşüktür.
  • Kolaylıkla püre haline getirilebilir.
  • Beslenme listesine 10 günde bir dahil edilir ve başlangıçta 1-2 çay kaşığı verilir, gün geçtikçe miktarı artırılır.

Enginar:

  • Karaciğer için çok faydalıdır.
  • İçinde potasyum, kalsiyum, fosfor gibi minerallerle, K ve A vitaminleri bulunuyor. Ayrıca C vitamini açısından da çok zengin.
  • Lif açısından çok zengin. Bu yüzden bebeğin ishalse bu gıdayı vermemeni öneririz. Cırcır Olmuş Popolar! Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler yazımıza bakabilirsin.
  • Çorba ve pürelerin içine koyarak lezzetli bir bebek yemeği yapabilirsin.

Tariflerimize bak: Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!

Yeşillikler:

  • Maydanoz, taze fesleğen, dereotu, taze kekik gibi aromalı taze yeşillikleri bebeğinin yemeklerine katabilirsin.
  • Bu yeşillikleri kullanmadan önce çok iyi yıkamalısın.
  • İnce ince kıyarak kullanmanı öneririz. İri parçalar bebeğinin boğazına yapışabilir.

Baharatlar:

  • Bebeğinin 11. ayından itibaren yemeklerinde az miktarda baharat kullanmaya başlayabilirsin.
  • Köftelerde kimyon, çorbalarda kuru nane, et yemeklerinde kekik kullanabilirsin.

Daha fazla bilgi al: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?

9-12 aylık bebeğin beslenme listesi nasıl olmalı?

Bu aylar bebeğinin karışım kahvaltı yapmaya devam ettiği aylardır. Bebeğin için kahvaltı alternatifleri düşünürken kahvaltının olmazsa olmazlarına dikkat etmen gerekir. Bakalım 9-12 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalı?

  • Anne sütü ya da formül mama ve peynir her kahvaltıda bulunmalıdır.
  • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz bir beyaz peynir de olabilir 1 yemek kaşığı lor peyniri de.
  • Bebeğinin kahvaltısına dilersen iki günde bir 1 yumurta sarısı, dilersen de her gün ½ yumurta sarısı dahil edebilirsin. 12 aylık bebeğin 1 tam yumurta yiyebilir.
  • 1 yumurta sarısı ve cevizi kahvaltılarda dönüşümlü olarak kullanabilirsin.
  • Pekmezi kahvaltıya katabilirsin. Eğer kahvaltıda tercih etmezsen en yakın öğün olan kuşlukta meyvenin yanında verebilirsin.
  • 1 çay kaşığı pastorize tereyağını her kahvaltıya dahil edersen iyi olur. Çünkü tereyağı gerek 9 aylık bebek yemek tariflerinde gerekse de 10-11 aylık bebek yemek tariflerinde henüz yer almıyor.
  • Dilersen bebeğinin günlük olarak alması gereken ekmeği kahvaltıya dahil edebilirsin. Bebek bisküvisi de ekleyebilirsin.

Hadi bak: Günün En Önemli Öğünü: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

Kahvaltının dışında da bebeğinin günlük beslenme listesinde;

Örnek beslenme listesi-1:

Sabah Kuşluk Öğlen İkindi Akşam Gece
1.5 çay bardağı anne sütü ya da devam sütü ½ kase meyve püresi ½ kase etli pirinçli kuru fasulye 1-2 dilim mevsim meyvesi 1 kase mercimek çorbası Anne sütü ya da formül mama
1 yumurta sarısı 1 çay bardağı yoğurt ½ dilim ekmek
1 kibrit kutusu tuzsuz beyaz peynir
1 tatlı kaşığı pekmez
1 çay kaşığı pastorize tereyağı

İşini kolaylaştıralım: Haftalık Bebek Kahvaltısı Menüsü Oluşturmana Yardımcı Olacak 7 Öneri

Örnek beslenme listesi-2:

Sabah Kuşluk Öğlen İkindi Akşam Gece
1.5 çay bardağı anne sütü ya da devam sütü ½ kase meyve püresi Kuzu ciğeri püresi 1-2 dilim mevsim meyvesi 1 kase kıymalı sebze yemeği Anne sütü ya da formül mama
1 ceviz 1 tatlı kaşığı pekmez ½ dilim ekmek 1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı lor peyniri
1 çay kaşığı pastorize tereyağı
2-3 bebek bisküvisi

Emzirmiyorsan bu yazıya bakmalısın: Markaları Karşılaştırdık: 10 Devam Sütünden Hangisi İyi?

Örnek beslenme listesi-3

Sabah Kuşluk Öğlen İkindi Akşam Gece
1 kase yulaflı kahvaltı ( 1 dilim suda bekletilmiş tuzsuz beyaz peynir + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 tane tuzsuz çiğ badem + 1 çay bardağı anne sütü ya da formül mama) ½ kase meyve püresi ½ kase tavuklu şehriye çorbası 1-2 dilim mevsim meyvesi 1/2 kase kıymalı sebze yemeği Anne sütü ya da formül mama
1 tatlı kaşığı pekmez ½ dilim ekmek 1 çay bardağı ayran

9 aylık bebek muhallebisi arıyorsan: Bebeğin Bunlara Hayır Diyemeyecek: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi

9-12 aylık bebek için yemek tarifleri

Bebeğinin yiyebildiği besinler günden güne arttı. Artık çok farklı bebek yemekleri yapabilirsin. Özellikle 1 yaş bebek yemek listesinde, daha önce yiyemediği besinlerle yapılabilen pek çok alternatif var. Bebeğine yeni yeni vermeye başladığın kuzu ciğeri ve kuru fasulye tariflerini denemeni de öneririz.

Kuzu Ciğeri Püresi Tarifi:

Demir açısında zengin bu 9 aylık bebek yemeği tarifini haftada 1 kez bebeğine verebilirsin.

Malzemeler
1 küçük boy havuç
1 küçük boy patates
100 gr. siniri alınmış kuzu ciğeri
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Patates, havuç ve kuzu ciğerini haşla.
Sarımsağı ekle ve 20-25 dakika kadar pişir.
Ocaktan al ve üzerine zeytinyağı ekle.
Bir çatalla ezerek bebeğinin yiyebileceği büyüklüğe getir.

İşte Karşında Süper Bebek Besinleri (Selam Protein, Merhaba Mineral)

Etli Pirinçli Kuru Fasulye Tarifi:

Bu çok besleyici hem de doyurucu tarif tam da 11 aylık bebek menüsüne uygun!

Malzemeler
2 çay bardağı kuru fasulye
½ çay bardağı pirinç
50 gr. kuşbaşı et
1 yeşilbiber
1 kırmızıbiber
1 küçük soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Kuşbaşı eti haşla ve içerisine biberler ve soğanlar eklenir.
Bir süre sonra pirinci de ekle.
Ardından haşladığın ve kabuklarından ayırdığın kuru fasulyeyi de ilave et.
Birkaç dakika pişmeye bırak.
Ocağın altını kapattıktan sonra zeytinyağını da ekle.
1 küçük soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi

Bu tarif 9-12 aylık bebek çorbaları için çok güzel bir alternatif! Serbest gezen tavuklara ulaşma imkanın varsa özellikle kış aylarında güzel bir tavuklu şehriye çorbası iyi bir seçim olur.

Malzemeler
1 küçük boy havuç
1 küçük boy patates
1 küçük boy soğan
100 gr. tavuk eti
½ yeşilbiber
½ kırmızıbiber
1 küçük tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Havuç ve patatesi bir süre haşla.
Daha sonra soğanı, biberleri ve tavuk etini, en son olarak da şehriyeyi ekle.
Pişmeden birkaç dakika önce maydanozu ilave et.
Ocağın altını kapattıktan sonra zeytinyağını ekle.

Daha fazla tarif burada: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

Havuç çorbası

10 aylık bebek yemekleri içinde havuç çorbası, en çok tercih edilenlerden birisi!

Malzemeler
1 küçük boy havuç
1 yemek kaşığı tereyağı ya da 2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı tam buğday unu
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı şehriye
1 litre sıcak su
Hazırlanışı
Havucu rendele.
Yağı bir tencerede hafifçe kızdır ve havuçları kavur.
Havuçların üzerine şehriyeyi ekle, biraz kavur.
Bir kapta un ve yoğurdu iyice çırp. Üzerine çok az soğuk su ekleyip çırpmaya devam et.
Karışımı azar azar havuçların üzerine ekle. Üzerine suyu da ekleyip kaynat.

Bunlar da işine yarayacak: Yaz Bebekleri İçin Lezzetli Yemek Tarifleri

9-12 Aylık Bebeklerde Diş Temizliği ve Önemi

Bebeğin artık pek çok besini yiyebildiği için diş temizliği daha büyük önem taşıyor. Bu süreç içinde birçok dişi çıkarabilir ve yediği besinlerin temizlenmemesi çürüklere neden olabilir. Süt dişi deyip geçme, bu dönemde dişlerinin bakımının doğru yapılmaması kalıcı dişleri için sorun oluşturabilir. Bu yüzden;

  • Özellikle yemek sonrasında suyla ağzını çalkalamasını sağlamalısın.
  • Günde 2 kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalısın.
  • Asitli ve şekerli gıdaları tüketmesini engellemelisin.

Haydi bak: Süt Dişleri Hakkında Bilmen Gereken 13 Şey

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

0-2 Yaş Bebek Beslenmesi-Dr. Şirin Seçkin

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann

Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör/Dr. Gülnihal Şarman

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Beslenmesi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

8 Aylık 12-18 Aylık