Doğumdan Sonra Adet Düzeni: 7 Soruda Açıkladık!

Bebeğini kucağına aldıktan sonra vücudunun eski düzenine ne zaman gireceğini merak ediyorsun değil mi? Bu yazıda doğumdan sonra adet düzeni ile ilgili en çok merak ettiğin 7 soruyu cevapladık!

1- Doğumdan sonra ne zaman adet olunur?

Doğumdan sonra ilk adet görme süresi kişiden kişiye, annenin fiziksel durumuna göre değişir. Aslında doğum sonrası adet gecikmesi, annenin emzirmesi ile doğrudan alakalıdır. Emzirme devam ederken salgılanan hormonlar adet kanamasını engeller. Öyleyse emziren anne doğumdan sonra adet ne zaman olur? Eğer anne düzenli bir şekilde emziriyorsa, 1 yıl sonra bile adet olabilir. Emzirmiyorsa daha erken adet görebilir. Bu emzirme sıklığı ve şekli ile de alakalıdır.

“Sezaryen doğumdan sonra ne zaman adet olunur?” diye soruyor olabilirsin. Normal ya da sezaryen doğum yapman fark etmez. Yukarıda yazdığımız her şey sezaryen doğum yapanlar için de geçerli.

Ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz ki doğumdan sonra adet görme için vücudunun, hormonlarının ve rahminin toparlanması gerekir. Bu da yaklaşık 6 hafta sürer. 6 hafta sonra adet olma ihtimalin artar.

Bilgin olsun: Doğum Sonrası Kanamaları

2- Doğumdan sonra adet düzensizliği neden olur?

Doğum sonrası adet düzensizliği yaşaman normal bir durum. Aslında bu konu da tamamen emzirme düzeni ile ilgili! Emzirmenin sıklığı ve süresi bile adet şeklini etkiler. Bebeğini anne sütüyle beslemeye devam ettiğin sürece de adet düzeninde çeşitli değişimler yaşayabilirsin. Yani emzirirken adet gecikmesi de normal, emzirirken adet olmak da!

Bunu da okumalısın: Adet Gecikmesi Nedenleri

3- Doğumdan sonra ilk adet kaç gün sürer?

Vücudun hamilelikten sonra tekrar menstürasyon döngüsüne adapte olmaya çalışacağı için doğumdan sonra ilk adet yoğunluğu daha kısa ve pıhtı şeklinde olabilir. Bu yüzden doğum sonrası ilk adet yaklaşık 3-5 gün sürebilir. Ancak bunun lohusa kanaması denen loşiya ile karıştırılmaması gerekir. Bu kanama adete göre daha yoğun olur ve 6 hafta kadar sürebilir.

Doğumdan sonraki ilk adet genellikle şu özellikleri taşır:

  • Daha şiddetli adet sancıları vardır.
  • Küçük pıhtılar görülebilir.
  • Kanama aralıklı devam edebilir, duraksamalar olabilir. Yani anlayacağın üzere doğumdan sonra adet düzeni biraz dalgalanabilir.

4- Doğumdan sonra adet olmadan hamile kalınır mı?

Bu sorunun cevabı “Emzirirken hamile kalınır mı?” sorusu ile aynı! Emzirirken salgılanan hormonların adet kanamasını engeller ama bu süreçte yumurtlaman devam eder. Yani bu süreçte korunmadan ilişkiye girdiğin takdirde hamile kalma riskin her zaman vardır. Halk arasında söylenen emzirmenin hamileliği önlediği bilgisi doğru değildir. Eğer emzirirken hamile kalmak istemiyorsan, doğum kontrol yöntemlerini muhakkak uygulamalısın.

Daha ayrıntılı bilgi al: Emzirirken Hamile Kalmak

doğumdan sonra adet olan kadın

5- Doğumdan sonra adet kanamasının çok gelmesi normal mi?

Doğumdan sonra adet kanaması neden çok olur? Eğer doğumdan sonra ilk adet yoğunluğu hamilelikten önce alışkın olduğundan farklıysa, çok yoğunsa ve günü uzun sürüyorsa bu kanamanın sebebi farklı olabilir. Böyle bir durumda hemen doktoruna başvurmanda fayda var.

6- Doğumdan sonra adet olamama şişkinlik yapar mı?

Adet olamama her zaman şişkinlik yapar. Doğum sonrasında yaşayacağın şişkinliğin sebeplerinden biri de adet döneminin henüz başlamaması olabilir. Ama yoğun bir şişkinliğin varsa bunun tek sebebi adet görememen olmayabilir. Doktoruna danışmanı öneririz.

Bu yazı tam sana göre: Doğum Sonrasında Annelerin En Çok Merak Ettiği 13 Şey

7- Doğumdan sonra adet görmek için ilaç kullanılır mı?

“Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?” Emzirme sürecinde herhangi bir ilacı kullanman tavsiye edilmez çünkü bunlar içinde bulunan maddelerin sütün aracılığıyla bebeğine geçme ihtimali var. Ama adet görmediğin için kendini hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatsız hissedersen, doktorunun onayıyla adet söktürücü ilaçlar kullanabilirsin.

Bunları bilmelisin: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Murkoff, Heidi. Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler? Dilek Tunalı (Çev.). İstanbul: Epsilon Yayınevi, 2017.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.