Emzirirken Hamile Kalmak ya da Hamileyken Emzirmek

Henüz minik bebeğini emzirmeye devam ederken hamile kaldın. Kafanda binbir soru. Hamileyken emzirmeye devam etmen bebeğine bir zarar verir mi? Sütünde herhangi bir değişiklik olur mu? Aklına gelen ne varsa anlattık!

Emzirirken hamile kalınır mı? Emzirmek hamile kalmayı engeller mi?

Emzirirken hamile kalmak, yeni doğum yapanlar için bile ihtimal dahilinde. Halk arasında “sütün koruması” diye bir tabir olsa da emzirirken hamile kalma olasılığını tamamen göz ardı etmemelisin.

Regl dönemin yavaş yavaş düzene girdiğinde, ovulasyon döneminin yeniden başlamış olması muhtemel. Ancak regl dönemin kısa süreli veya düzensizse, yumurtlama dönemin henüz başlamamış demektir.

Bunları biliyor musun: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

Hamileyken bebek emzirilir mi?

hamileyken emzirilir mi

Hamileyken emzirmenin bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum oluşturmadığını söyledik. Ancak yine de emzirirken hamile kalman durumunda bebeğini emzirmeye devam edip edemeyeceğinin kararını doktorunla birlikte vermelisin. Hamilelik sırasında hormonlarda değişiklik olduğu için gebeliğin doktor kontrolünde olması önemli.

Bazen ikinci bebeğinin de doğumundan sonra miniklerini birlikte emzirmeye devam edebilirsin. İkili emzirme ya da tandem emzirme olarak bilinen bu durum da çokça yaşanan bir şey.

Miniğini en doğru şekilde besle: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti

Emzirirken hamile kalmanın belirtileri nelerdir?

emzirirken hamilelik belirtileri

Adet döneminde gecikme

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri, adet döneminde gecikme olması. Ancak emzirirken adet görmeyen kadınlar olduğu için bu durum, pek güvenilir bir kaynak değil.

Halsizlik

Genel hamilelik belirtileri arasında olan halsizlik, emzirirken hamilelik belirtileri olarak da yorgunluk ve güçsüzlük olarak kendini gösterebiliyor. Emzirmek zaten strese sokan bir durum olduğu için hamilelik de kendisine eşlik ettiğinde hormonlarda görülen artış halsizliği tetikleyebilir.

Göğüslerde hassaslık

Göğüslerde meydana gelen ciddi hassasiyet, hamilelik belirtilerinden bir diğeri. Emziren anne hamile kalırsa nasıl anlaşılır, başka neler var dersen: Hamilelik Belirtileri: Hamile Olduğunun 10 Erken İşareti!

Emzirirken hamile kalmak bebeğe zarar verir mi?

Uluslararası emzirme kuruluşu La Leche League, hamileyken emzirmenin tamamen güvenli ve sağlıklı olduğunu belirtiyor. Eğer hamileliğinle ilgili herhangi bir sağlık problemin yoksa bebeğini güvenle emzirmeye devam edebilirsin.

Hamileyken emzirmenin yanlış/günah olduğu fikrini hurafe bulan emzirme sanatı grubu kurucusu Seda Diri Ilic'in de söyleyecekleri var: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

Emzirirken hamile kalmak sütü bozar mı?

Emzirirken hamile kalmak sütü bozar mı

Op. Dr. Aslı Alay, gebelikle beraber sütün içindeki protein miktarının arttığını ve şeker oranının düştüğünü söylüyor. Bu da sütün tadının değişmesine sebep oluyor. Tadında değişiklik olan süte karşı bebeğin nasıl bir tepki vereceği bilinmez ama hamilelik, sütün yapısında herhangi bir değişikliğe sebep olmuyor.

Ayrıca "Emziren anne hamile kalırsa sütü ne zaman bozulur?" sorusunun cevabı da çok merak ediliyor. Yukarıda bu durumda sütün bozulmayacağını söyledik ama protein ve şeker miktarının değişimi hamileliğin ilk haftalarında başlayabilir.

Emzirirken hamile kalmak sütü azaltır mı?

Emzirirken hamile kalmak sütü keser mi sorusuna uzmanlar evet cevabı veriyor. Gebeliğin 2. ve 3. ayına girildiğinde süt salgılarında azalma olması gayet normal. Uzmanlar anne-bebek sağlığı için bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesini tavsiye ediyorlar.

Bazı kadınların süt oranında azalma olabiliyor, ancak emzirirken hamile kalmanın sütü azalttığını %100 ispatlayan bir araştırma yok.

Sütünün minik kuzuna yetip yetmediğini nasıl anlarsın: Emziren Annelerin En Büyük Sorusu: Bebeğim Doyuyor mu?

Hamilelikte emzirme ne zaman kesilmeli?

Bunun için net bir tarih yok hatta bebeğin reddetmiyorsa tamamen kesilmesine de gerek yok. Sütün kendiliğinden kesilmediği sürece emzirmeye devam edebilirsin.

Hamileyken emzirmek bebeği ishal yapar mı?

Hamileyken emzirmenin bebeklerde ishal üzerine bilinen bir etkisi yok. Zaman zaman sütün yapısı sebebiyle bebeğinde ishalle karşılaşabilirsin ancak bu durum emzirme döneminde gebelik yaşamayanlar için de geçerli.

Hamileyken emzirmek zehirler mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, halk arasında yaygın olan, hamile kadının sütünün kalitesinin düştüğü ve bebek için zehirli olabileceği yönündeki inanışın tamamen yanlış olduğunu söylüyor.

Hamileyken emzirmek düşüğe sebep olur mu?

Yapılan araştırmalara göre hamileyken emzirmenin düşük yapma, düşük doğum kilosuna neden olma ve erken doğum sebebi olmakla bir ilgisi yok. Eğer gebelik sırasında böyle bir risk söz konusuysa zaten meydana geliyor. Ancak emzirmenin bu durumu tetiklediğini doğrulayan bir şey söz konusu değil.

Hamileyken emzirmek bebeğe zarar verir mi?

Hamileyken emzirmek neden zararlı

Uzmanlar bebeklere 2 yaşına gelene kadar anne sütü verilmesini savunuyorlar. Tekrar hamile kalındığı için emzirmenin sonlandırılması, büyük çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaalp, hamileyken emzirmenin bebeğe herhangi bir zararı olmasa da annenin, beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Yetersiz beslenme, hem anne hem de bebeklere büyük zarar veriyor.

Bunlardan uzak dur: Emzirme Döneminde Yenmemesi Gereken Gıdalar Neler?

Annenin besin değeri yüksek, sağlıklı gıdalarla beslenmesi, kalori alımını belirli ölçülerde artırması, bol su tüketmesi ve bazı durumlarda çinko ve demir takviyeleri kullanması tavsiye ediliyor.

Bir bildiği var: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

Emzirirken hamile kalmamak için neler yapabilirsin?

Bebeğinle aranda güçlü bir iletişim olmasının gebeliği engelleyebileceğine dair sonuçlar var. Emzirmenin gebeliği engelleyici bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilmesi için 3 koşul gerekli.

  • Adet kanamaların başlamamış olmalı (Lohusalık dönemindeki kanamalar buna dahil değil.).
  • Bebeğin anne sütüyle beslenmeli.
  • Miniğin 6 aylıktan küçük olmalı.

Bunlara ek olarak;

  • Bebeğini gece boyunca düzenli olarak emzir (Ovulasyonu bastıran ve süt veren hormonlar, sabah 1 ile akşam 6 arasında en yüksek değerlerinde oluyor.). Gece emzirmeleri doğurganlığın bastırılması için önemli.
  • Ek şişe ve emzik kullanmaktan kaçın. 6 ay ya da daha sonrasına kadar katı gıdaların başlamasını ertele. Ne zaman, ne kadar süreyle vermelisin: A’dan Z’ye Bebeklerde Emzik Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler
  • Emzirme az sıklıkta olduğunda prolaktin düzeyi düşüyor, üreme hormonları yükseliyor ve bu da doğurganlığın geri dönmesine neden oluyor. Emzirme sıklığına dikkat etmek bu işin anahtarı.
  • Elbette cinsel ilişki sırasında korunmayı ihmat etme.
  • Bu kurallara uyarsan 13 ile 6 ay süren bir emzirme döneminde gebelikten korunabilirsin ancak tabii ki bunlar ihtimali düşürseler de kesin olarak korunacağın anlamına gelmiyor.

Yenidoğan emzirmesi hakkında merak edilenler: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!

Hamileyken emziren annelerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Emzirme sürecinde hamile kalan annelerin özellikle beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Sağlıklı bir kilo alımı için besleyiciliği yüksek ve sağlıklı besinler tüketmelisin. Beslenmene dikkat etmen gerektiğini söylemiştik, al sana rehber: Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
  • Yeterince su tükettiğinden emin ol, anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor.
  • Gebelik sürecinde emzirmek, anneyi normal hamilelik sürecinden daha yorgun düşürebildiği için sık sık dinlenmeye özen göster. Kendini zorlayacak aktivitelerden uzak dur.
  • Eğer zor bir hamilelik geçiriyorsan, emzirmek için doktorundan onay al ve her aşamada onunla iş birliği içinde ol. Gerekli özeni gösterdiğin takdirde sağlıklı bir gebelik geçirmen için hiçbir engel yok.

Hayatını kolaylaştıralım: Bebeğin Rahat Rahat Emsin: En Çok Tercih Edilen 10 Emzirme Yastığı

Anneysen annelerinin yorumlarını okumak ister misin?

Hamileyken emzirmek bebeğe zarar verir mi?

Hamileyken emzirme devam etmeli mi?

Emzirirken hamile kaldım, ne yapmalıyım?