Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: Bebeğinin Büyüdüğünün İlk İşaretleri!

Bebeğin büyürken, seni ve onu en çok zorlayacak anlardan biri diş çıkarma dönemi olacak. Ancak bu olayın hangi ipuçlarıyla ortaya çıktığını bilirsen, diş çıkarma dönemini kabusa dönmeden engelleyebilirsin.

Bu yazıda bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelermiş, tek tek bahsettik. Hadi okumaya başla!

Bunu da okumadan geçme: Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Başlamadan önce minik bir bilgi verelim. Bebekten bebeğe farklılık gösterse de ilk dişin çıkma dönemi yaklaşık 6. aya tekabül ediyor. Ancak her bebeğin gelişimi farklı olduğu için bu sürecin daha erken ya da daha geç görülmesi ihtimali de var!

1- Ateş

Diş çıkaran bebeklerde ateş, diş etlerindeki şişmeye bağlı olarak hafif yükselebilir. Bu dönemde beklenen en yüksek vücut sıcaklığı 38 derecedir. Böyle bir durumda normal zamanlarda yaptığını yapmalı, bebeğini çok sıkı giydirmemeli, ılık duşlar aldırmalı ve ona uygun bir ateş düşürücü vermelisin.

Bebeklerde diş çıkarırken ateş yükselmesi, farklı bir durumun göstergesi de olabilir. Bu süreçte bebeğinin bağışıklık sistemi zayıflayacağı için hastalıklara karşı daha dayanıksız olur. Yani bu ateşe etki eden durum başka bir hastalık da olabilir.

Bak başka sebepleri de var: Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş

2- Ağrı

Gün yüzüne çıkmaya çalışan diş, diş etlerine baskı yaparken ciddi ağrılara neden olabilir. Bu ağrı en çok ilk dişler ve azı dişlerinin çıkışı sırasında meydana gelir. 1 yaşından sonra çıkan dişlerde ağrı daha az meydana gelir.

Bu bilgiler sana lazım: Süt Dişleri Hakkında Bilmen Gereken 13 Şey

3- Salya artışı

Bebeklerde salya artışının en önemli sebebi diş çıkarmaktır. Aslında bebeklerin tükürük çıkarması, 10. haftalarından beri karşılaşılan bir durum. Ama durmak bilmeyen bir salya akışı başladıysa ilk dişler de geliyor demektir. Bu durum diş çıkarma belirtileri arasında ilk görülenlerden biridir.

4- Çene ve ağız çevresinde kızarıklık

Bebeklerin ağız kenarında kızarıklık ve döküntü görülmesi aslında salya artışı ile bağlantılı bir durum. Diş çıkarma döneminde sürekli var olan salya, ağız çevresinde ve çenede tahrişe neden olur. Bu da deride kızarıklık ve çatlaklara yol açar. Bunu engellemek için bebeğinin salyalarını periyodik olarak yumuşak bir bezle nazikçe temizleyebilirsin.

Böyle bir cilt sorunu da var: Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit)

5- İshal

Bebeğin diş çıkarırken ishal olması konusunda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım diş çıkarma döneminde artan salya miktarı yüzünden bebeğin ishal olabileceğini söylerken, bir kısım ise böyle bir bağlantının olmadığını savunuyor.

Sen diş çıkaran bebeklerde ishal görülebileceğini bil ama bu durum uzun sürerse doktoruna danışmayı ihmal etme!

Ayrıntısını bil: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur?

6- Huzursuzluk

Bebekler diş çıkarırken en sık karşılaşılan durum huysuzlanmalarıdır. Dişin keskin kısmı yüzeye yaklaşıp diş etini zorlamaya başlayınca bebeğinin ağrısı artacak ve kendini sıkıntılı hissetmeye başlayacak. Ne yapsın, ağrısı olan kim huysuzlanmıyor ki?

Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu ne kadar sürer?” diye soracak olursan, sana net bir cevap vermemiz mümkün değil! Bazı bebeklerin diş çıkarma huysuzluğu yalnızca birkaç gün sürerken, bazılarının haftalarca sürebilir. Ama bebek diş jeli ya da diş kaşıyıcı ürünleriyle diş etlerine masaj yaparsan ağrısını dindirebilir ve huysuzlanmasını azaltabilirsin.

Günü kurtar: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı

7- Uykusuzluk

Diş çıkaran bebeklerde uyku problemi de sık sık görülür. Çünkü diş çıkarma eylemi tüm gün boyunca devam eder, bu da ağrılarının gece de olacağı anlamına gelir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda en deliksiz uyuyan bebek bile gece uyanmaya başlayabilir. Bebekler diş çıkarırken uykusuzluk çektiğinde yapılacak şey onu beslemek değil, sakinleştirip kendi kendine uyumasını sağlamaktır.

Bu arada küçük bir bilgi verelim, uykusuzluk sorunu bebeğin ilk ve azı dişlerini çıkarırken daha fazla görülür.

Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

8- İştahsızlık

Bebeğin beslenme sırasında ağrı çektiği için diş çıkarma döneminde iştahsızlık sorunu yaşayabilir. Eğer hala anne sütü ile besleniyorsa onu emzirmeye devam et, bu şekilde diş etlerini de rahatlatabilirsin. Ama katı gıdalarla beslenmeye başladıysa yiyeceklerini püre ya da sıvı halde vermeyi deneyebilirsin. Merak etme, diş çıkarma iştahsızlığı nedeniyle sıvı gıdalar verdiğin zaman bebeğin aç kalmaz. Ama birkaç gün çok az beslendiyse ve hala reddediyorsa, doktoruna danışmalısın.

Buna bağlı olarak “Bebekler diş çıkarırken zayıflar mı?” diye soruyorsan, evet diyebiliriz. İştahsızlık bebeğin zayıflamasına neden olur ancak normal dışı bir kilo verme söz konusuysa doktoruna danışmalısın.

Hadi bak: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?

9- Hafif öksürük

Bebek diş çıkarırken öksürük olur mu?” soruna cevap verelim. Öksürük direkt bir diş çıkarma belirtisi değildir ancak bu süreçte artan salya bebeğinin zaman zaman tıkanmasına ve öksürmesine neden olabilir. Eğer bebeğinde öksürükle birlikte soğuk algınlığı ya da nezle belirtileri yoksa endişelenmene de gerek yok!

Neden olur: Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük

10- Isırma ya da ağıza bir şeyler sokma isteği

Bebekler diş çıkarması ile birlikte ağızlarına sert cisimler sokma ve ısırma eğilimi de birlikte gelişir. Yani bu durum bir diş çıkarma belirtisidir diyebiliriz. Bebeğinin bunu yapma sebebi kaşınan diş etlerini rahatlatmak! Bu yüzden ısırdığı kumanda da olabilir, senin göğsün de! Bunu engellemek için ona diş kaşıyıcı ya da sert ve serin salatalık, havuç dilimleri verebilirsin. Böylece hem kaşıntısı azalır hem de diş etleri rahatlar.

Aklında olsun: 9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı

11- Kulak ağrısı ve çekiştirme

Diş etlerine yayılan ağrı, kulak ve yanağa doğru kayabilir. Buradaki ağrısı yüzünden kulaklarını çekiştirebilir ve yanaklarını ovuşturabilir. Yani diş çıkaran bebeklerde kulak ağrısı görülme ihtimali vardır.

Çocuklarda Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

12- Diş eti kanaması

Bebeğinin diş etlerinde hafif şişkin kırmızı kan topaklanmaları görürsen aklına ilk olarak “Bebekler diş çıkarırken kanama olur mu?” sorusu gelecek. Evet, bu dönemde dişlerin diş etlerine yaptığı baskı nedeniyle kan toplanmaları ve hafif kanamalar görülebilir.

Bebeklerde diş eti şişmesi ve kanaması için endişe etmene gerek yok, genellikle herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi kendine geçecektir. Diş etlerine soğuk kompres yaparak acıyı azaltabilirsin.

13- Kusma

Bebeklerde diş çıkarma kusmaya neden olur mu?” konusu da en çok merak edilenlerden. Şunu söyleyebiliriz ki diş çıkaran bebeğin kusmasının tek nedeni yine artan salya miktarıdır. Bu bazı bebeklerde mide bulantısına dolayısıyla kusmaya neden olabilir. Ancak her bebekte aynı etki beklenmez. Şiddetli kusma söz konusuysa başka bir soruna işaret ediyor olabilir.

Öğren: Bebekler Neden Kusar?

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları