Hamileyken Adet Olunur mu?

“Hamileyken adet olunur mu?”, sorusu pek çok kadının aklını kurcalayan bir konu. Peki hamilelikte adet kanaması yaşamak normal bir durum mu, bunun altında yatan sebepler neler? Hamileyken regl olmak hakkında merak ettiğin tüm soruların yanıtı bu yazıda!

Hamileyken adet olunur mu?

Hamilelikte yaşanan birtakım kanamalar hamileyken adet görülür mü, sorusunu akıllara getirebiliyor. Normal şartlarda hamilelikte adet görmek mümkün değil. Çünkü gebelikle beraber rahim, embriyoyu algılıyor ve içeride gerçekleşen hormonal mekanizmayı devre dışı ederek adet döngüsünü sona erdiriyor.

Hamileyken adet görmek denildiğinde bir anne adayının her ay regl olması beklenmez. Bu durum aslında kanama adı altında bir komplikasyon şeklinde değerlendiriliyor. Yani hamileyken regl olunur mu, sorusuna net bir şekilde bunun mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Hamilelikte kanama ise hamileliğin herhangi bir döneminde pek çok sebepten olabiliyor ve bunu adetle karıştırmamak gerekiyor.

Hamileliğin ilk ayında adet görülür mü?

Hamileliğin ilk ayında adet görülür mü

Az önce de açıkladığımız gibi hamilelikte kanamanın adetle bir ilişkisi yok. Ancak halk arasında “üstüne görme” olarak bilinen, yerleşme kanaması dediğimiz bir durum var ve hamileyken adet olmak ile karıştırılıyor. Genellikle döllenmeden sonraki 10. ve 14. günler arasında meydana gelen bu kanama regl döneminden önce gerçekleşiyor, hamilelik belirtileri arasında görülüyor.

Normal adet olup hamile olduğunu öğrenenlerin aslında regl olmadığını, bunun yerleşme kanaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada en çok sorulanlardan biri, “Üstüne görme adet kanaması gibi olur mu?” oluyor. Tabii ki aralarında bariz farklılıklar var. Hamileyken adet kanaması nasıl olur, dedik ve yerleşme kanaması hakkındaki tüm detayları da anlattık.

Nedir, ne zaman olur: Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme)

Bunun dışında hamileliğin ilk ayında kanama yaşamanın altında pek çok neden yatabilir. Bunlar;

Hamileyken adet sancısı olur mu?

Hamileyken adet kanaması yaşamak söz konusu olmadığı için yaşadığın ağrının regl sancısı olduğu söylenemez. Ancak başlangıçta, adet sancısına benzer hafif kasık ağrıları yaşanması normal görülür ve gebelik belirtileri arasında değerlendirilir. Eğer kasık bölgesinde krampa benzer şekilde şiddetli bir ağrı varsa ve buna kanama da eşlik ediyorsa akla erken doğum ihtimali gelir. Düşük riski de alt batında ve vajinadan geçen dokularda güçlü kramplara neden olabilir.

Şiddetli sancılar yaşadığın takdirde hem kendi hem de bebeğinin sağlığını tehlikeye atmamak için mutlaka doktorunla görüşmelisin. Hamilelikte adet sancısı gibi ağrıya yol açan başlıca etkenler;

  • Erken doğum,
  • Düşük,
  • Rahmin gerilmesi,
  • Kabızlık ve gaz,
  • Dış gebelik,
  • Braxton Hicks kasılmalarıdır.

Bu da ilgini çekebilir: Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

Hamileyken adet görenlerin bebeğine bir şey olur mu?

Hamileyken adet olanların yaşadığının aslında üstüne görme olduğunu söyledik. Bu da vücudunun gebeliğe dair işaretlerinden biri olduğundan ne senin ne de bebeğin için riskli bir durum söz konusu değil. Normal adet olup hamile olanlar için en dezavantajlı durum, anne adayının hamile olduğunu fark edememesi ve gebeliği için riskli davranışlarda bulunması.

Hamileyken yoğun adet görenler için ise durum farklı. Gebelikte adet görmek mümkün olmadığı için bu durum ciddi bir komplikasyona işaret edebilir. Yoğun bir kanama söz konusu olması durumunda vakit kaybetmeden doktorunla görüşmelisin.

Hamilelikte kanama normal mi?

Hamilelik sırasında meydana gelen kanamaların hiçbiri normal görülmez ancak bu durum illa ki hamileliğinle ilgili bir şeylerin ters gittiği anlamına da gelmez.

Kanama, üstüne görme gibi bir durumdan da kaynaklanabilir, yukarıda bahsettiğimiz ciddi nedenlerden de. Önemli olan bunu hamilelikte adet görme şeklinde değerlendirmeden bir uzmana görünmen.

Pek çok anne adayı gebeliğinin ilk 3 ayında lekelenme yaşasa da bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebiliyor. Bu nedenle hamileyken doktorundan mutlaka kanama türleri ve nedenleri hakkında bilgi edinip bilinçlenmende fayda var.

Daha fazla detay için: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!